Oznanila za 53. teden 2014

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2014_53-1
In glej, bil je v Jeruzalemu mož, ki mu je bilo ime Simeon;bil je pravičen in bogaboječ in je pričakoval Izraelove tolažbe in Sveti Duh je bil z njim. Razodeto mu je bilo od Svetega Duha, da ne bo videl smrti, dokler ne bo videl Gospodovega Maziljenca. In po navdihnjenju je prišel v tempelj, ko so starši prinesli dete Jezusa, da bi zanj storili po običaju postave.« (Lk 2,25–27)

BESEDA O BESEDI

PRERAŠČANJE SEBE  Lk 2,22–4

Nazareška družina je bila kristjanom vseh časov občudovanja in posnemanja vredni vzor družinskega življenja. Kje najti lepši zgled žene in matere kot v Mariji, brezmadežni in milosti polni roditeljici Božjega Sina? Kje dobiti boljši vzor moža kot v Jožefu, ki ga Sveto pismo imenuje pravičnega ter mu je sam Bog zaupal svojega Sina in njegovo Mater? Kje najti otroka, ki bi se v modrosti in milosti mogel meriti z Jezusom?
Ko pa pozorneje beremo evangelije, opazimo, da so čudoviti zgledi Svete družine drugačni, kot bi jih mi pričakovali. Bog prevrača človeške misli in spravlja ljudi v zadrego. Marijo obisk iz nebes prestraši in spravlja v preizkušnjo njeno vero, Jožef se muči z vprašanjem Marijine nosečnosti, oba se mučita z iskanjem prenočišča v tujem kraju, sredi noči morata bežati z otrokom, v templju poslušata čudne napovedi, zaskrbljena iščeta izgubljenega najstnika, ne razumeta njegovega govorjenja in obnašanja. Nazadnje se sicer vse dobro izteče, a si kljub temu moramo priznati, da smo si čudovite zglede družinskega življenja drugače predstavljali.
V času Jezusovega javnega delovanja omenjajo evangelisti družino le tu in tam. Naša pričakovanja spet niso izpolnjena. Vtis dobimo, da so družinske vrednote v evangeliju zapostavljene. Ko žena iz množice blagruje mater, ki je nosila in dojila Jezusa, ji ta odvrne, da je treba bolj blagrovati tiste, ki Božjo besedo poslušajo in izpolnjujejo. Ko mu v neki hiši sporočijo, da ga zunaj čakajo mati in bratje, pove, da mu je mati in brat tisti, ki se ravna po njegovih naukih. Kdor se odloči iti za njim, si še toliko časa ne sme vzeti, da bi se poslovil od svojih domačih …
Družinsko življenje ima svojo vrednost in četrta zapoved ohranja veljavo. Omenjeni evangeljski odlomki pa nam dajo vedeti, da čudoviti zgledi družinskega življenja v Nazaretu niso zloženi iz kakšnih solzavih zgodbic. Izziv so, ki nas sili k razmišljanju, da mora družina preraščati sebe in biti usmerjana k višjim ciljem. (po: Beseda da besedo)

Sveta družina

Sveta družina – primarno okolje Jezusovega odraščanja

Na nek način je deviški zakon med Marijo in Jožefom temelj Svete družine in s tem tudi učlovečenje Božjega Sina. Zato je kot takšen vključen v odrešenjski načrt. Bog je izbral ljubezen med Marijo in Jožefom za zemeljsko telesno, duševno in duhovno okolje učlovečenja Besede. Ker je bila Marija obvarovana izvirnega greha, lahko sklepamo, da gre v njunem primeru za najbolj čisto človeško ljubezensko razmerje, saj sicer greh vsaj nekoliko okrni vsak človeški odnos ljubezni. Torej imata svojo vlogo pri učlovečenju Boga, še posebej potem v njegovem vživljanju kot človeka v človeško družbo (pri njegovi socializaciji). Božji načrt je bil, da Jezusa ni sprejela le Marija, ampak da je bil sprejet v zakonski odnos med njo in Jožefom. In ta odnos je bil bistven za Jezusov človeški razvoj.  Tudi Jezus kot človek je potreboval odnos mož – žena (oče – mati) za svoje normalno zorenje v človečnosti. Jožef in Marija sta bila kot zakonski par svetišče človeške ljubezni, ki je sprejelo Jezusa. In samo tako, v vsej svoji zemeljski stvarnosti, postane nazareška družina s skrivnostjo učlovečenja Boga v svoji sredi realni vzor vsake človeške družine, in ne zgolj nedosegljivi ideal. Vsaka družina je včlenjena v nadaljevanje učlovečenja na tem svetu. Kot sta Marija in Jožef izgovorila vsak svoj »zgodi se«, tako je tudi vsaka družina poklicana, da Bogu ničesar ne odreče, ampak nenehno izgovarja svoj realni »zgodi se« po Božji volji. Kakor je bila nazareška družina najboljši način, kako vpeljati Božjega Sina na svet, v življenje, preko razmerja med Marijo in Jožefom, tako je še vedno za vsakega človeka najboljši in najbolj naraven način, da je vpeljan v življenje s pomočjo resnično ljubečega razmerja med očetom in materjo; med kristjani pa je to hkrati tudi zakrament svetega zakona. (po: M. Turnšek)

Zahvaljen, Gospod, da ti smemo slediti, pokornemu Mojzesovi postavi k darovanju v tempelj. Naj bomo kot ena družina in naj se naši otroci igrajo v tvoji bližini. Z  njimi poslušamo drobne grlice, ta najbolj ubožni dar templju, saj tvoja starša nista premogla jagnjeta za žgalno daritev.Starec Simeon je v tebi prepoznal Luč in odrešenje.
Blagoslavljaj naše družine s srečo številnih otrok. (po: B. Golob, Zahvala za božji Kruh)

Naslovljeno na vas

1. januar: Marija, sveta Božja Mati, Novo leto, dan miru

BESEDA ŽIVEGA BOGA

2014_53-2In pohiteli so, prišli tja in našli Marijo, Jožefa in dete,v jasli položeno. Ko so to videli, so povedali, kar jim je bilo rečeno o tem detetu. In vsi, ki so slišali, so se čudili temu, kar so jim povedali pastirji; Marija pa je vse te besede ohranila in jih v svojem srcu premišljevala. (Lk 2,16–19)

Tvojo ljubezen nosim s seboj

Tvoja ljubezen je vedno z menoj. Kako čudovit dar si mi dal!
Našel sem dom v tebi. Tudi če sva  narazen,
nosim tvojo ljubezen s seboj, z zavestjo, da je vedno del mene.
O, Bog, prosim te, pomagaj mi, da bom vsak dan v stiku s tvojo ljubeznijo.
Naj mi daje moč in zaupanje, ko bom stal na razpotjih.
Naj se nikoli ne ločim od tvoje ljubezni.
Varno me vodi skozi se leto in me pripelji v naš večni dom.
Amen.
(po: S teboj je breme lažje)

OBNOVA KUHINJE V ŽUPNIŠČU IN PREMESTITEV ŽUPNIJSKE PISARNE
Večkrat so bili s strani župljanov dane pobude, naj se tudi župnijska kuhinja, ki je bila v glavnem stara vsaj pol stoletja,  preuredi in posodobi. Na seji cerkvenih ključarjev naše župnije – gospodarskega sveta je bilo to načrtovano že za lansko leto, a smo zaradi nabave novih klopi v cerkvi, to stvar odložili. Letos na jesen pa je obnova stekla in bila sedaj do božiča v glavnem končana. Zelo veliko dela je bila opravljenega s prostovoljnim delom. Tudi precej materiala je bilo podarjenega. Vsem dobrotnikom, Bog povrni!.
Ker pa smo v župnijski pisarni odstranili krušno peč, ki se je kurila iz kuhinje, pa je bila že dolgo neuporabna, je nastal tam večji prostor, ki bi ga bilo smotrno uporabljati za kaj drugega, je bila pisarna premeščena v manjši prostor takoj desno pri vstopu v župnišče. Bogu hvala, za srečno dovršitev!

2014_53-3

 

 

Lep prehod iz starega v novo leto, v Gospodovem letu  2015. pa obilo Božje naklonjenosti in Marijinega varstva vam želim
Vaš župnik s sodelavci

 

MAŠNI NAMENI

NED—28.12.
SVETA DRUŽINA
Nedolžni otroci
Teodor Carigrajski, škof    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +starše Mahor in Šketa
Blagoslov otrok

PON. – 29.12.
Tomaž Becket, škof, m.    
17.00 za +Ivana in starše Baš
BOŽIČNA OSMINA

TOR—30.12.   
Feliks I., papež 
17.00 za +Ano -oblet. in Antona Laznik

SRE—31.12.
Silvester, papež
Staro leto    
17.00 za +Ludvika Topovšek -oblet.
Zahvala ob koncu leta

ČET—1.1.2015
Marija, Božja Mati
Novo leto, dan miru    
7.30 za Božji blagoslov, Marijino varstvo
10.00 za +Silvestro Rovšnik (god)

PET—2.1.   prvi petek
Bazilij Veliki, škof, c. uč 
17.00 za +Franca Rančigaja -oblet.
Litanije Jezusovega srca

SOB—3,1.  prva sobota
Presveto Jezusovo ime
17.00 za +Jožefo Lesnika in vse Mačkove
Litanije Matere Božje

NED—4.1.
Druga ned. po božiču
Elizabeta Seton, redovn. 
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Franca Šrama in sorod.

V tem tednu: bo do vključno petka božična osmina – kar pomeni en sam podaljšan božični praznik; bosta tudi prvi petek in prva sobota v mesecu; v Šentrupertu, Trnavi  in Zaklu vas bodo obiskali trije kralji (v drugih naseljih so že bili).

Svetopisemska skupina v torek ob 19.00 uri v župnišču.

Bralci: na praznik bodite na razpolago pri maši, h kateri boste prišli, v nedeljo: I. Tilen Natek, Anka Trogar II. V Št.R. Ana in Nika Šram
Dežurni ministrant(ka):  Klemen Jernejc, Jan Juhart
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko

Pozor! Druga sv. maša je zdaj vedno ob 10.00 uri (v katerikoli cerkvi).