Oznanila za 4. teden 2017

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2017-04-1
Ljudstvo, ki je sedelo v temi, je zagledalo veliko luč; in njim, ki so sedeli v deželi smrtne sence, je luč zasvetila. Od tedaj je začel Jezus oznanjati in opominjati: »Spreobrnite se, zakaj nebeško kraljestvo se je približalo.« (prim. Mt 4,16–17)

 

BESEDA O BESEDI
 
PEDAGOGIKA BOŽJEGA KLICA Mt 4,12–23

Hm, Božji klic! Če ljudje slišijo kaj takega, najprej vprašajo, kako se to zgodi: »Zakaj se je odločil za duhovnika? Le kaj je slišal? Kaj hudega se mu je zgodilo?« Tokratni evangeljski odlomek opisuje, kako je Jezus poklical prve učence (Andreja, Petra, Janeza, Jakoba) in lepo odstira »Božjo pedagogiko« nekakšno Božjo strategijo. Preprosteje – opisuje nam, kako se Bog približuje človeku in ga kliče za sodelavca.
Ko je Jezus »hodil ob Galilejskem jezeru, je zagledal dva brata … Metala sta mrežo v jezero; bila sta namreč ribiča« (Mt 4,18). Kristus se bliža človeku tam, kjer je. Pristopi k njemu sredi njegovih skrbi in dela, sredi njegovih naporov in iskanj. Kristusova pot do človeka ne gre prek velikih in pomembnih dejanj, ampak se mu približa sredi vsakdanjika. Napačno ravnajo tisti, ki pričakujejo velikih in bleščečih dogodkov, po katerih jih bo Bog poklical. Ribiča, ki sta vestno opravljala svoje delo, je Kristus osebno nagovoril in jima dejal: »Hodita za menoj«. Preprosto ju je povabil, naj sledita njegovemu zgledu. V slogu človekove pridobitvene logike bi bilo naravno, da jima bo razložil, kakšne bodo »delovne razmere«. Pričakovali bi, da jima bo povedal, koliko bosta zaslužila. A nič od tega: njegov zgled, skratka, osebnost Jezusa Kristusa, jima bo zadostovala!
Osnovno pri klicu bratov je Jezusova pobuda. On se prvi približa, on kliče, vabi. Človek se samo odziva. Nihče ne more reči, da ima pravico postati duhovnik ali kristjan, lahko samo odgovori na Božji klic ali pa ga zavrne. Brata Jakob in Janez sta tako odgovorila na Jezusov (po)klic, da sta »takoj pustila čoln in očeta ter šla za« Jezusom. Pravzaprav sta zapustila vse: gmotne dobrine (čoln, saj sta samo to imela) in človeške vezi (očeta, nista bila poročena). Odločitev za Boga naj bo celostna, ne polovična. Obstaja pa velika nevarnost, da se z leti naša odločitev za Boga »ohladi« in postane polovična, morda samo četrtinska. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

3. nedelja med letom

Čim bolj smo odmrli grehu, čim bolj nas je prekvasila dobrota, čim več je v nas vstajenjskega življenja, tem lažje in uspešneje deluje v nas in prek nas sam Kristus. Vsi smo velik, enoten in vendar zelo raznolik organizem, ki se mora truditi v luči, kot nam naroča apostol Pavel: »Govorite vsi isto in naj ne bo med vami razprtij, temveč bodite popolni v enem duhu in enem mišljenju.« Vsakdo ima svojo posebno nalogo, ki jo more v sodelovanju s Kristusom le on sam izpolniti, vendar vse to v sobivanju z drugimi in v koristi celotne Cerkve. (po: S. Janežiču, Slava Bogu – mir ljudem)

Molitvena osmina za edinost kristjanov 2017
Sprava – Kristusova ljubezen nas priganja (2 Kor 5,14)
2017-04-2Letošnja molitvena osmina za edinost (18.1. – 25.1.2017) ima poseben značaj, saj mineva petsto let od začetka reformacije v Nemčiji (1517). Ta dogodek je močno zaznamoval vso evropsko, svetovno in tudi slovensko zgodovino in kulturo.  Letos se ta obletnica prvič obhaja v ekumenskem in molitvenem duhu.
Tako je želel papež Benedikt XVI., ki je leta 2011 sprejel povabilo luteranov, da se spominjanju pridružijo tudi katoličani. Tako želi tudi papež Frančišek, ki se je ob dnevu reformacije 2016 udeležil začetka spominskih slovesnosti v Lundu (Švedska). Ob njih prihaja do izraza tudi bolečina in skupno priznanje krivde za globoke delitve, ki so sledile reformaciji. Takšno »očiščenje spomina« bo omogočilo, da napravimo nove korake na poti sprave.
Besedila za osmino so pripravile krščanske Cerkve in skupnosti v Nemčiji. Izbrale so vodilno misel Sprava – Kristusova ljubezen nas priganja. Z njo se osredotočajo na jedro krščanskega verovanja, na Jezusa Kristusa in na delo sprave, ki ga je izvršil. Kristusova ljubezen nas priganja najprej k temu, da molimo in da nam molitev da poleta za delo v prid edinosti. – Za boljše razumevanje skupnega obeleževanja reformacije lahko služi dokument Od konflikta do skupnosti (Cerkveni dokumenti št. 150).

Naslovljeno na vas

SVETOPISEMSKI MARATON—ta petek popoldne

2017-04-3V okviru Nedelje Svetega pisma so po številnih župnijah svetopisemski maratoni. Letos se jim želi pridružiti tudi naša župnija. K sodelovanju so vabljeni bogoslužni bralci pa tudi VSI drugi, ki ste pripravljeni 15 minut brati svetopisemsko besedilo v spodaj izbranem času. Branje bo pri ambonu v župnijski cerkvi. Začelo se bo ob 14.00 uri. Do 15.00 bodo brali devetošolci, nato pa od 15.00 do sv. maše ob 17.00 in po sv. maši dokler bodo na razpolago bralci. Če Vam je le mogoče, se vpišite na seznam, ki je v zakristiji ali v župnišču in naredite dobro delo! Če bo le mogoče, naj bi po branju ostali še 15 minut poslušalec Božje besede—torej, naj bi prisluhnil prvemu naslednjemu za vami. Lepo pa bo, če boste imeli kašnega poslušalca s seboj—koga od domačih ali koga drugega, ki ga lahko povabite s seboj. Brali naj bi počasi, da bi mogli miselno slediti. – Naj to branje v okviru svetopisemskega maratona poglobi naš odnos do Svetega pisma in nas duhovno obogati.

Brati Sveto pismo pomeni pri Kristusu poiskati nasvet.
(sv. Frančišek Asiški)
USTVARJALNE DELAVNICE
Veroučenci ste vabljeni, da se v soboto, 28. 1. 2017  od 14. do 17. ure udeležite ustvarjalnih delavnic. Izdelke bomo postavili na ogled v cerkvi ali Domu srečanj. Vsi, ki si želijo kaj unikatnega izpod rok najmlajših in ki so pripravljeni podpreti to dejavnost, jih bodo za minimalno nadomestilo, lahko odnesli domov. Uporabni bodo kot darilo ali kot uporaben izdelek zase ali najbližje. – Otroci naj prinesejo seboj škarjice, lepilo, barvice in copate. Katehistinja

MAŠNI NAMENI

NED – 22.1.
3. nedelja med letom
Vincencij, diakon, muč
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za vse +Ocvirkove
14.00 pogreb +Stankota Lobnikarja, z mašo

PON. 23.1.
Zaroka Marije in Jožefa
17.00 za +Marijo Justinek

TOR – 24.1.
Frančišek Saleški, škof, cerkveni učitelj
17.00 za +Julijano –oblet. in Jakoba Korošec

SRE – 25.1.
Spreobrnitev apostola Pavla
17.00 za +Stankota Lobnikarja –osmina
Sklep molitvene osmine za edinost kristjanov

ČET – 26.1.
Timotej in Tit, škofa
16.00 ne bo sv. maše (v Šentrupertu)
17.00 za +Jožefo Lesnika in vse Mačkove

PET – 27.1.
Angela Merici, devica, ustanoviteljica uršulink
14.00 začetek SP maratona
17.00 za vse +Luskarjeve

SOB – 28.1.
Tomaž Akvin., duhovnik, cerkveni učitelj
17.00 za +Franca—oblet. in Pavlo Jernejc

NED – 29.1.
4. nedelja med letom
Nedelja Svetega pisma
Valerij, škof
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Marijo Justinek

Sestanek za starše veroučencev sedmega razreda šentrupertske skupine bo v sredo ob 17.45 uri v župnijskem Domu srečanj na Gomilskem. Starši, pridite zagotovo—lepo vabljeni.

Versko srečanje za odrasle bo v četrtek ob 19.00 uri v Domu Srečanj. Na programu bo ogled filma Minutka za Sveto pismo z Gregorjem Čušinom (pred nedeljo Svetega pisma). Srečanje s SP nekoliko drugače. Lepo vabljeni.

Bralci v ned.: I. Mojca Strožet, Anka Trogar II. Petra Basle, Nika Šram
Dežurni ministrant(ka): Anja Šket, Valerija Jernejc
Urejanje župnijske cerkve: Trnava