Oznanila za 24. teden 2019

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

Ako me ljubite, ohraníte moje zapovedi. In jaz bom prosil Očeta in vam bo dal drugega Tolažnika, da ostane pri vas vekomaj. Tolažnik Sveti Duh pa, ki ga bo Oče poslal v mojem imenu, vas bo učil vsega in spomnil vsega, kar sem vam povedal. (Jn 14,15–16.26)

BESEDA O BESEDI

POGUMNI V MOČI SVETEGA DUHA Jn 14,15–16.23–26

Po desetih dneh pričakovanja in molitve je Jezus izpolnil svojo obljubo. Zgodilo se je nenadoma, nepričakovano, na presenetljiv način. To je povsem v skladu z delovanjem Božjega Duha, ki »veje, kjer hoče, in nihče ne ve, od kod prihaja in kam gre« (prim. Jn 3,8). Apostoli so doživeli prihod Sv. Duha kakor vihar, ki se nenadoma utrga z gore, kakor ogenj, ki nekje vzplapola iz neznanega vzroka. Kakor da bi se odprle vse zapornice neba, je vdrl Božji Duh na svet. V trenutku je Sveti Duh boječe apostole, ki so se bali za svoje življenje in so se skrivali pred javnostjo, naredil za močne, junaške pričevalce za križanega in od mrtvih vstalega Kristusa. To, kar jim je bilo prej v Jezusovem govorjenju in ravnanju nerazumljivo, jim je zdaj nenadoma postalo kristalno jasno.
Apostoli so bili tako prevzeti z vsemi temi spoznanji in doživetji, da sami sebe niso več prepoznali. Zdelo se je, kakor da bi bili pijani; kakor da se je vse okrog njih spremenilo. Vsega tega niso mogli več obdržati zase, morali so med ljudi, morali so jim oznaniti veliko novico, veliko srečo, ki so jo doživljali. Odslej jih nobena stvar, ne ječa in niti grožnja s smrtjo, ne bodo mogli več zadržati, da ne bi vsemu svetu oznanili velike novice o Božji ljubezni, ki se nam je razodela v Jezusu Kristusu. – Apostoli so pogumno odprli vrata in stopili pred množico ljudi, vabili k spreobrnjenju in širili veselo oznanilo. Pot zveličanja, ki se nam po spreobrnjenju in krstu v moči svetega Duha odpira prav vsem. Tudi nam, ki smo že bili krščeni in smo že prejeli dar Svetega Duha, ostaja še vedno naloga spreobračanja, kajti spreobrnitev ni le enkraten proces, ampak je trajna pot, po kateri moramo hoditi. Nenehno smo namreč pod vplivom hudobnega duha in svoje slabotne narave, ki je nagnjena k slabemu, zato se moramo tudi nenehno boriti proti tem silam. V moči Sv. Duha nam to lahko uspe. Odprimo se njegovi moči. Dal nam bo tolažbo, moč in pogum. (po: J. Kužnik, V Marijini šoli)

B I N K O Š T I

Danes se mnogi počutijo prazni in izgoreli. Sindrom izgorelosti razsaja predvsem pri ljudeh v socialnih poklicih, ki se razdajajo za druge. Samo kdor gori, lahko izgori. Toda ti ljudje so pozabili, da bi čuvali svoj notranji ogenj, kar razume Henry Nouwen kot nalogo duhovnega življenja. Ves čas so imeli odprta vrata svojega ognjišča – in tako je tam ostal le pepel. Ničesar več ne morejo dati, so resignirani in razočarani, brez moči in brez žerjavice.
Binkošti nam želijo povedati, da v globini našega srca ni izgoreli pepel, ampak žerjavica, ki nam zmore na novo razplamteti dušo in telo. Za binkošti ne oblačimo kar tako rdečih liturgičnih oblačil – naj nas spominjajo na to notranjo žerjavico, ki jo nosimo v sebi. Praznujmo prihod Svetega Duha, da ta žerjavica v nas ponovno zagori v novem ognju, ob katerem se bodo drugi greli in veselili – in odkrivali svojo lastno živost.
V moji mladosti smo radi sedeli ob tabornem ognju in prepevali. Skupni pogled v ogenj ima v sebi nekaj očarljivega. Ogenj povezuje, okoli njega se zbira skupnost. Tako prosimo ob binkoštih, da ogenj ne bi prišel le v posameznika, ampak da bi ogenj Svetega Duha postal središče, okoli katerega bi se zbirali, da bi Cerkev postala kraj, na katerem bi skupaj sedli k ognju, da bi peli pesmi našega hrepenenja, ki nam dvigujejo srce k Bogu.
Zaupaj v to, da v tebi žari ogenj Svetega Duha, ogenj ljubezni, živosti, fantazije in moči! Čuvaj ta ogenj v sebi, da ti ne poide. A ta ogenj gori v tebi, da te vedno greje, čisti in obnavlja, da bo vse v tebi prežeto z Božjo ljubeznijo. Če ga boš dobro čuval in ohranjal, se bodo ob tvojem ognju lahko greli tudi drugi. Njihove oči bodo žarele in v njih bo zasijalo novo življenje. (po: A. Grün, Izkusimo velikonočno veselje)

Prihodnjo nedeljo – na Praznik Svete trojice

Da bi za nas veljalo kar je zapisano v Apostolskih delih o prvi krščanski skupnosti, da so bili vsi enega srca in enega duha.
Po tem bodo ljudje spoznali, da smo Jezusovi učenci, če se bomo imeli radi med seboj.

Naslovljeno na vas

Zaključek veroučnega leta in praznovanje župnijskega dneva

Zaključuje se šolsko in veroučno leto 2018/19 in s tem tudi pastoralni krog in zato je prav, da to obeležimo s posebnim praznovanjem. To bomo storili prihodnjo nedeljo, 16. junija. Najprej bo ob 10.00 uri v župnijski cerkvi sv. maša, ki naj bi ji z lepim sodelovanjem dali slovesen značaj. Posebno mesto bomo namenili devetošolcem. Tudi ostali veroučenci bodo prejeli veroučna spričevala, priznanja SBP, pohvalo za obisk šmarnic, prvoobhajanci spominske mapice. Po maši pripravljajo veroučenci kratek program. S svojimi otroki bodo gotovo tudi starši. Pa mladi, ki letos še ne bodo iztrošili svojih energij na oratoriju.
Vaši darovi pri sv. maši bodo namenjeni župnijski veroučni dejavnosti. Katehistinja Marija: »V imenu veroučencev se priporočam za vašo podporo, saj bi sredstva radi namenili za veroučne pripomočke. Te želje so izražali veroučenci, ko so pisali, kaj bi radi izboljšali pri verouku. Želijo si ustvarjalnih delavnic, kar pa ne gre brez pripomočkov. Vnaprej hvala!»
Po končanem prvem delu praznovanja v cerkvi se bo nadaljeval drugi del praznovanja pod šotorom, kjer bo najprej okrepčilo z enolončnico, za otroke bo »nekaj zvitega« in pecivom. Tudi proti dehidraciji bo poskrbljeno. Ob prijateljskem druženju pod šotorom naj bi si v pogovoru in skupnem spremljanju česa zanimivega podarili vsaj kakšno urico. Naj to, da »smo župnijska družina«, ne bodo samo lepe, prazne besede!
Hvalevredno bo, če boste imeli kakšno priložnost pomagati tem, ki so velikodušno sprejeli obveznosti s pripravo in izvedbo tega pomenljivega praznovanja, morda prispevati kakšno pecivo – predvsem pa se udeležiti tega, kar je namenjeno tudi vam in še koga prijazno povabiti.

V teku so priprave na letošnji počitniški oratorij, ki bo prihodnji mesec
(od 15. do 21. julija). Otroci, ki se nameravajo udeležiti tega zanimivega in koristnega dogajanja, pa naj čim prej oddajo prijavo.
Starši, dajte otrokom priložnost za smotrno in dejavno doživljanje počitniških dni.

MAŠNI NAMENI

NED – 9.6.
B I N K O Š T I
Primož in Felicijan
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Tomaža Lončarja Sv. krst

PON – 10.6.
Marija Mati Cerkve – binkoštni ponedeljek
19.00 za +Jožeta Klajnšek, vse Horvatove
Vrtnice—ves junij

TOR – 11.6.
Barnaba, apostol
19.00 za +Klemenove

SRE – 12.6.
Eskil, mučenec
19.00 za dva +Antona Šlandra (god) in vse Koprivove

ČET – 13.6.
Anton Padovanski, redovnik, cerkveni učitelj
17.00 za +Ferdinanda Plaskana (v Šentrupertu)
19.00 za +Antona Jelena (god)

PET – 14.6.
Valerij in Rufin, mučen.
19.00 za +Antona Kovačiča (god)

SOB – 15.6.
Vid, mučenec
19.00 za +Ferdinanda Orožima—oblet in vse Jakovčeve

NED – 16.6.
Nedelja Sv. Trojice
Beno iz Meissna, škof
7.00 češčenje
7.30 za rast v veri, upanju in ljubezni
10.00 za vse župljane—žive in rajne
Sklep verouč. leta in župnijski dan
Darovanje za potrebe verouka

V tem tednu: priprave na Sklep veroučnega leta in župnijski dan.

Spoved za veroučence pred sklepom veroučnega leta: vsak dan vsaj pol ure pred mašo. Boš vsaj enkrat pri pobožnosti vrtnic. Pri verouku je samo izhod v sili.

Sestanek romarjev v Assisi: bo v torek ob 20.00 uri v Domu srečanj. Potrebno je, da se še nekatere stvari dogovorimo in se pripravimo. Vabljeni.

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Šmatevž