Oznanila za 25. teden 2019

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

Tisti čas je Jezus rekel svojim učencem: »Še veliko vam imam povedati, a zdaj tega ne morete nositi.
Ko pa pride on, Duh resnice, vas bo uvedel v vso resnico, ker ne bo govóril sam od sebe, temveč bo povedal, kar bo slišal, in oznanjal vam bo prihodnje reči.
Poveličal me bo, ker bo iz mojega jemal in vam oznanjal. Vse, kar ima Oče, je moje, zato sem vam rekel:
Iz mojega jemlje in vam bo oznanjal.« (Jn 14,15–16.26)

BESEDA O BESEDI

DUH RESNICE NAS VODI DO VSE RESNICE Jn 16,12–15

Po velikonočnem času, ki se je preteklo nedeljo zaključil z binkoštnim praznikom, je v bogoslužju nastopil čas t. i. navadnih nedelj med letom. To ne pomeni, da se mora vnema kristjanov zmanjševati. Gre za prav nasprotno držo. Okrepljeni z delovanjem milosti smo poklicani napredovati v ljubezni do Boga in do bližnjega. Nedelja Svete Trojice na neki način povzema razodetje Boga, ki smo ga doživljali v obhajanju velikonočnih skrivnostih. Um in človeški govor nista najbolj prikladna za pojasnjevanje življenja Svete Trojice, odnosa med Bogom Očetom, Sinom in Svetim Duhom, vendar so cerkveni očetje že v prvih stoletjih skušali približati skrivnost enega Boga v treh osebah, ki so jo osebno doživljali v globoki veri.
Sveta Trojica se naseli v nas na dan našega krsta. Ko se pokrižamo, se spomnimo, da smo bili krščeni v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Teolog Roman Guardini utemeljuje znamenje križa pred molitvijo v misli, da bi nas to dejanje zbralo in usmerilo v Boga naše misli, srce in voljo. Po molitvi pa se pokrižamo, da bi Božji dar, ki smo ga prejeli, ostajal v nas. V znamenju križa in v imenu živega Boga je tako vsebovano oznanilo, ki rojeva vero in navdihuje samo molitev.
Podobno, kot je Jezus apostolom obljubil, da jih bo Duh resnice vodil do vse resnice (prim. Jn 16,13), se dogaja pri nedeljskem bogoslužju. Duhovniki nam od tedna do tedna delijo kruh Božje besede in evharistije. Zato je sveti Arški župnik vernike spominjal, da je ravno duhovnik tisti, ki nas povezuje z Bogom. Ob rojstvu nas je vključil v Božje življenje, potem nas spremlja na našem zemeljskem romanju. Za končno srečanje z Bogom nas spet duhovnik umije v krvi Jezusa Kristusa.
V molitvi prosimo za zvestobo v pravi in globoki veri in naj nas v tem podpira priprošnja Device Marije. Bila je prvo bitje, popolnoma prevzeto s Sveto Trojico. (po: J. Kužnik, V Marijini šoli – Častitljivi del)

NEDELJA SVETE TROJICE

V IMENU OČETA IN SINA IN SVETEGA DUHA
Bog Oče, čelo predstavlja moj razum,
mojo sposobnost izbiranja, mojo voljo in mojo svobodo,
po kateri sem tvoja podoba.
Za čelom se porajajo in rastejo moje misli, moji načrti, moje odločitve.
Bog Oče, polagam te na svoje čelo,
da bo moje življenje takšno, kot si si ga zamislil ti.
Bog Sin, Jezus, moj brat, prsi predstavljajo moja čustva:
sposobnost ljubiti Očeta, kakor si nas ti učil,
veselje, da gremo za teboj kot svojim Učiteljem;
prizadevanje, da ljubimo druge, kot si ti ljubil nas.
Bog Sin, Jezus, moj brat, polagam te v svoje prsi,
da bodo moja čustva vedno utemeljena v tebi.
Bog Sveti Duh, ramena predstavljajo moj dejavnost,
moč, ki podpira moje izbire in moje odločitve,
moje obveznosti in moje napore, ki jih terja pravo življenje.
Bog Sveti Duh, polagam te na svoja ramena,
da mi ne bo manjkala tvoja pomoč,
da razumem Jezusa in živim tako, kot je živel on Oče, Sin in Sveti Duh,
polagam vas v svoje življenje in vam ga izročim. Amen.
(po: T. Lasconi, Zakladnica molitve)

BOGOSLUŽNI SKLEP VEROUČNEGA LETA IN ŽUPNIJSKI DAN

Pri današnji nedeljski maši ob 10.00 uri v župnijski cerkvi se Bogu zahvaljujemo za vse dobro, resnično in lepo, ki je bilo našim veroučencem podarjeno v tem veroučnem in tudi šolskem letu. Zahvaljujemo se tudi vsem, ki ste na kakršenkoli način pri tem sodelovalo ali to delo podpirali, vključno z današnjim darom.
Devetošolci se poslavljajo od prehojene osnovnošolske poti. Manjši otroci na kratko predstavljajo svoje delo v veroučni šoli. Sledi podelitev veroučnih spričeval, ki jih naj starši pogledajo, otroke pohvalijo, ali spodbudijo, da bi bili v prihodnje uspešnejši, spričevala podpišejo in poskrbijo, da se do konca junija vrnejo. Nato pa spremljajo otroke na posti verske rasti tudi v počitnicah. Pa vesele in blagoslovljene počitnice vsem!

Naslovljeno na vas

Župnijsko praznovanje z nazivom Župnijski dan ima tudi globok pomen. Prav v tem času, ko smo priče pojavu vedno manjše povezanosti med ljudmi, je toliko bolj potrebno, da plujemo proti temu pogubnemu toku. Tudi to današnje praznovanje lahko k temu prizadevanju nekaj prispeva. V našem občestvu je to še toliko bolj potrebno, ker obhajamo župnijski paznik—Štefanovo pozimi, v senci velikega božičnega praznika in po blagoslovu konj, nimamo kakšnega ustreznega nadaljevanja. Zato naj bo danes to, kot mora biti! Hvala vsem, ki z udeležbo, sodelovanjem in podaritvijo nekaj dragocenega časa, glasbe, besede in kakšnih dobrot, prispevate svoj delež. Bog povrni!

Praznik sv. Rešnjega telesa in Krvi bo ta teden, 20. junija. Bogoslužje bo ta dan samo v župnijski cerkvi in bo po večerni maši ob 19. uri okrog cerkve procesija Sv. Rešnjega telesa. Naslednja bo v nedeljo, 30 junija bo v Grajski vasi — zdaj že lahko z precejšno gotovostjo pričakujemo, da bo to že možno; na prvo nedeljo v mesecu juliju, 7.7. bo v Šentrupertu in 14.7. v Šmatevžu. Povsod bo ob 10.00 uri, zato takrat v župnijski cerkvi ne bo druge sv. maše.
Radi se udeležujmo teh evharističnih slovesnosti, dajmo čast Njemu, ki je Emanuel—Bog z nami in se mu v iskrenih prošnjah priporočimo!
Vse pa ki običajno okrasijo kapelice za procesijo, pa tudi letos prosimo za to uslugo.

V teku so priprave na letošnji počitniški oratorij, ki bo prihodnji mesec (od 15. do 21. julija). Otroci, ki se nameravajo udeležiti tega zanimivega in koristnega dogajanja, pa naj čim prej oddajo prijavo, gotovo pa do konca junija.
Starši, dajte otrokom priložnost za smotrno in dejavno doživljanje počitniških dni.

MAŠNI NAMENI

NED – 16.6.
Nedelja Sv. Trojice
Beno iz Meissna, škof
7.00 češčenje
7.30 za rast v veri, upanju in ljubezni
10.00 za vse župljane—žive in rajne
Sklep verouč. leta in župnijski dan
Darovanje za potrebe verouka

PON – 17.6.
Albert, tretjerednik
19.00 za +Alojza Lukmana (god, r. d.) in vse Vrbanetove
Vrtnice—ves junij

TOR – 18.6.
Marko in Marcelijan, mučenca
19.00 za +Franca Maka –oblet. in Marijo ter Antona Basle

SRE – 19.6.
Nazarij, prvi koprski
19.00 za +Viljema –oblet. in Pavlo Natek

ČET – 20.6.
SV. REŠNJE TELO IN KRI
Adalbert, škof
7.30 da bi prejeli sv. popotnico
17.00 ne bo sv. maše (v Šentrupertu)
19.00 za +Miro Rakun –oblet.
Procesija sv. Rešnjega telesa

PET – 21.6.
Alojzij Gonzaga, redov.
19.00 za +Alojza Podgoršek in Slavico Drolc

SOB – 22.6.
Pavlin iz Nole, škof
14.00 poroka, sv. maša za srečo in blagoslov v zakonu (v Grajski vasi)
19.00 ne bo sv. maše

NED – 23.6.
12. nedelja med letom
Edeltruda, opatinja
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Kristo Lobnikar oblet., ter starše in brata Mazil

V tem tednu: začetek veroučnih počitnic, priprava na praznik in praznovanje praznika sv. Rešnjega Telesa.

Seja Župnijskega pastoralnega sveta (zadnja pred poletnim premorom) bo v sredo ob 20.00 uri v Domu srečanj. Vsi člani lepo vabljeni.

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Trnava.