Oznanila – 26. nedelja med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Ko je v podzemlju trpel muke, je povzdignil svoje oči in zagledal od daleč Abrahama in Lazarja v njegovem naročju. Zaklical je: ›Oče Abraham, usmili se me in pošlji Lazarja, da pomoči konec svojega prsta v vodo in mi ohladi jezik, zakaj silno trpim v tem plamenu.‹ Abraham pa je rekel: ›Sin, spomni se, da si prejel dobro v svojem življenju in prav tako Lazar hudo; zdaj se tukaj veseli, ti pa trpiš. Vrh tega je med nami in vami narejen velik prepad, da tisti, ki bi hoteli od tod priti k vam, ne morejo; pa tudi od ondod ne morejo sem.‹ (Lk 16,23–26)

BESEDA O BESEDI

SLOMŠEK NAS VABI NA POT VERE Lk 16,19–31

Obhajamo Slomškovo nedeljo, kar je za vse nas priložnost, da poglobimo naš odnos do njega. Letos se želimo zaustaviti ob eni njegovih najbolj prepoznavnih kreposti, tj. ob veri, ki je luč na poti našega življenja. Blaženi A. M. Slomšek je bil človek globoke vere. Vera je bila navdih za vse njegovo delo. V Bogu in zaupanju vanj je videl smisel svojega življenja in poslanstva. – Imel je srečo, da je veličino in lepoto vere začutil že v domači družini. Vedno je bil staršem hvaležen za ta veliki dar, ki so mu ga posredovali. Prav zaradi tega je kot duhovnik in škof toliko besed namenil staršem in njihovi nalogi, in jih spodbujal, da skupaj z drugimi človeškimi krepostmi otrokom posredujejo tudi krepost vere. – Današnji čas zaznamuje veliko hrepenenje in teženje, da bi človek nekaj postal in nekaj imel. Vsak si želi ustvariti dobre pogoje za življenje. Skrb staršev, da otrokom želijo dati čim več možnosti, da razvijejo vse svoje talente, je v tem smislu do neke mere razumljiva. Toda zgodi se, da starši otroke vpisujejo v neštete krožke, misleč, da bodo lahko prek teh otrokovih dejavnosti uresničili sebe. Ob tem pa kateheza (verouk) in vzgoja za rast v veri večkrat stopata v ozadje. Blaženi škof Anton Martin Slomšek si je zelo prizadeval, da bi najprej starši spoznali in sprejeli vero kot vrednoto in jo potem posredovali naprej svojim otrokom in vnukom. Zato pravi staršem, da »je vera največja dediščina, ki jo otroci prejmejo od svojih staršev«.
Naj nam obhajanje Slomškove nedelje pomaga, da bomo krepost vere odkrivali kot prvo med vrednotami. Vero, kot luč na pot našega življenja in naše prihodnosti, kot dar in kot priložnost za naše kvalitetnejše in srečnejše življenje. Sprejeti Boga, iti po poti vere, ne pomeni odpovedati se osebni svobodi in na račun vere nekaj izgubiti. Obratno. V luči vere postane vse osvetljeno z novo, pravo lučjo! Vendar je potrebno, da naredimo korak k veri. To pa pomeni, da moramo izstopiti iz sebe. Pot k Bogu, pot vere je tako vedno pot, povezana s ponižnostjo in spreobrnjenjem. (po: E. Mozetič)

26. nedelja med letom – Slomškova – ekumenski dan

Letos, 24. septembra 2022, je minilo 160 let, odkar je bl. škof A. M. Slomšek sklenil svoje bogato zemeljsko življenje. Tisti, ki so bili ob njegovi smrtni postelji, so že takrat zaslutili, da pravzaprav ni šlo za konec, ampak začetek novega življenja v Božji ljubezni.
(na sliki je Slomškov grob)
Osrednja slovesnost letošnje Slomškove nedelje, ki jo obhajamo to zadnjo septembrsko nedeljo je v mariborski stolnici. Ob 15.00 molitvena ura, ob 16.00 pa somaševanje navzočih škofov in duhovnikov.
Lepo vabljeni!

ŠKOF SLOMŠEK – APOSTOL EDINOSTI
Danes se veliko piše, da mora Cerkev ponovno oznaniti evangelij, resnico o Bogu, o človeku, o vsebini in cilju življenja, o miru in medsebojnem sožitju. Po Slomšku smo z Bratovščino sv. Cirila in Metoda bili postavljeni v sredino, da bi bili bratje in sestre z vsemi narodi v evropski družini. Slomšek tako stoji med prvaki ekumenskega gibanja, h kateremu smo še toliko bolj povabljeni v današnjem času. (po: F. Kramberger, Slomšek med nami živi, govori in raste)

DRAGI STAREJŠI ŽUPLJANI
Po dolgem premoru smo zopet uspeli to zadnjo septembrsko nedeljo, ki je že po tradiciji v naši župniji vaša, nameniti vam, starejšim župljanom. Vi ste dragocen del naše skupnosti in ste ji v svojem življenju že veliko podarili in še zdaj jo bogatite zlasti s svojimi molitvami in žrtvami.
Pri sv. mašah se vas pred Bogom spominjamo, zlasti tistih, ki težko pridete ali sploh ne morete zaradi bolezni ali onemoglosti. Tudi vi se nam radi v duhu pridružite, tudi ob spremljanju bogoslužja po prenosu od drugod. Priporočamo vam spremljanje katoliške TV Exodus. Na programu je veliko lepih oddaj, ki spodbujajo in podpirajo versko življenje.
Bog vam daj še zadovoljivega zdravja in moči, predvsem pa dobre volje.

Sodelavci Karitas, in vse župnijsko občestvo z župnikom smo veseli snidenja z vami.

Naslovljeno na vas

OKTOBER – SLAVIMO BOGA Z MARIJO V MOLITVI ROŽNEGA VENCA

Začenjamo tudi mesec molitve rožnega venca. Vabljeni k molitvi v cerkvi in doma v družini. Obnavljajmo družinsko duhovno bogastvo molitve. Vsaj v oktobru se v večjem številu skupni molitvi, ki je pred vsako sv. mašo. Molimo za mir! Človeštvo je tako blizu brezna samouničenja kot še nikoli doslej.

SKAVTI – v nedeljo 2.10. 2022, ob 15.00 z uvodnim srečanjem začenjamo novo skavtsko leto. Vabljeni vsi mladi od 6. razreda pa vse do 21 leta, da se nam pridružite. Skavti smo »norost«. »Norost«, ki deluje. Se vidimo pred Aninim domom v Preboldu.

IZBIRA (»VOLITVE«) ČLANOV ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA
V naši celjski škofiji bo sredi oktobra letos pomemben dogodek za prihodnja 4 leta izbira članov župnijskega pastoralnega sveta za nov mandat 2022 do 2026. V ostalih slovenskih škofijah so to opravili že lani.
To bo za župnijo zelo pomembno, zato molimo za modro izbiro, pa tudi za pripravljenost župljanov, da bi velikodušno z ljubeznijo do Boga in sožupljanov sprejeli to poslanstvo, ki bo tudi njih duhovno bogatilo.

Molitev za modro izbiro članov župnijskega pastoralnega sveta
Dobri Bog, pred nami je za našo župnijo pomemben dogodek, dan, ko bomo izbirali člane župnijskega pastoralnega sveta. Pomagaj nam, da bomo v svojih bratih in sestrah po navdihu Svetega Duha prepoznali tiste, ki bodo to nalogo v naši župniji opravljali najbolje in jo bodo sprejeli z odprtim srcem in odgovornostjo. Pomagaj nam, da jim bomo tudi vsi ostali župljani pri tem odgovornem delu, vsak po svojih močeh, pomagali s svojimi darovi, in bomo tako skupaj skrbeli za bogato življenje naše župnije.

MAŠNI NAMENI

NED – 25.9.
26. ned. med letom
Slomškova nedelja
Ekumenski dan
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Alojzija –oblet. in Marijo Tiselj in vse njene—praznik starejših

PON – 26.9.
Kozma in Damijan, mučenca
19.00 za +Zofko Vasle (30.) oblet

TOR – 27.9.
Vincencij Pavelski, duhovnik, ustan. lazaristov
19.00 za +Antona, Lidijo, Albina in Klavdija Kovačič

SRE – 28.9.
Venčeslav, mučenec
19.00 za vse +Kozoletove

ČET – 29.9.
Mihael, Gabrijel, Rafael, nadangeli
17.00 za +Marijo Ribič (v Šentrupertu)

PET – 30.9.
Hieronim, duhovnik, cerkveni učitelj
19.00 za +Elizabeto Obreza

SOB – 1.10.
Terezija Deteta Jezusa, devica, cerkv. učiteljica
19.00 za +Ivanko Vadlan

NED – 2.10.
27. ned. med letom
rožnovenska nedelja
Angeli varuhi
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Jožeta Zupančiča
Nabirka za bogoslovje. Hvala!

V tem tednu :
Svetopisemska skupina se bo zbrala v torek ob 19.45 uri. Vabljeni.

Napoved: slovesnost zakonskih jubilejev bo 9.10. Volitve ŽPS pa 16.10.

Dežurni ministranti: Jaša in Vita Ana Cvenk
Bralci v nedeljo: I. Majda Jelen, Sandi Završnik; II. Melanija Hadolin, Nika Šlander
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Grajska vas