Oznanila – 28. nedelja med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Ko jih je zagledal, jim je rekel: »Pojdite in pokažite se duhovnikom!« In med potjo so bili ozdravljeni. Ko je eden izmed njih videl, da je bil ozdravljen, se je vrnil in z močnim glasom slavil Boga. Padel je na obraz pred njegove noge in se mu zahvaljeval; in ta je bil Samariján. Jezus pa je odgovóril: »Mar ni bilo deset očiščenih? Kje pa je onih devet?« (Lk 17,14–17)

BESEDA O BESEDI

HVALEŽNOST IN PONIŽNOST Lk 17,11–19

Evangelij današnje nedelje nas vabi, da s čudenjem in hvaležnostjo prepoznamo Božje darove. Znati se zahvaliti, znati hvaliti, kar Gospod dela za nas. Kako zelo pomembno je to! Vprašajmo se torej, ali smo sposobni izreči ‘hvala’? Kolikokrat rečemo ‘hvala’ v družini, v skupnosti, v Cerkvi? Kolikokrat rečemo ‘hvala’ tistemu, ki nam pomaga, ki nam je blizu, ki nas spremlja v življenju? Pogosto nam je vse samoumevno. In to se zgodi tudi do Boga. Zelo lahko je iti do Gospoda ter ga nekaj prositi, toda vrniti se in se zahvaliti … Zaradi tega Jezus z vso močjo poudari to pomanjkljivost devetih nehvaležnih gobavcev: “Mar ni bilo deset očiščenih? Kje pa je onih devet? Ali se ni našel noben drug, da bi se vrnil in počastil Boga, razen tega tujca?”
Da se znamo zahvaliti, pa je potrebna ponižnost. V prvem berilu smo prisluhnili izjemnemu pripetljaju Naamana, poveljnika vojske Aramskega kralja. Bolan za gobavostjo za ozdravljenje sprejme predlog uboge sužnje in se zaupa zdravljenju preroka Elizeja, ki je bil pravzaprav njegov sovražnik. Vendar je Naaman pripravljen ponižati se. Elizej od njega ne zahteva nič. Ukaže mu samo, naj se potopi v vodo reke Jordan. Ta zahteva je Naamana zmedla, ga celo vznejevoljila. A je to res pravi Bog, če zahteva take banalne stvari? Hoče se vrniti nazaj, a le sprejme, da se potopi v Jordan, in takoj je ozdravljen.
Marijino srce je, bolj kot katerokoli drugo, sposobno sprejeti Božje darove. In Bog je izbral ravno njo, preprosto dekle iz Nazareta, ki ni živela v bogatih palačah oblasti, ki ni storila nič podjetnega. Vprašajmo se, dobro nam bo delo, če smo pripravljeni sprejeti Božje darove ali pa se raje želimo zapreti v materialne gotovosti, v intelektualne gotovosti, v gotovosti naših projektov.
Pomenljivo je, da sta Naaman in Samarijan tujca. Koliko tujcev, tudi oseb drugih ver, nam da zgled za vrednote, ki jih mi včasih pozabljamo ali jih zanemarjamo. Morda nas lahko nekdo, ki živi ob nas, pa je zaničevan ali odrinjen, ker je tujec, pouči, kako hoditi po poti, ki jo želi Gospod. (po: E. Mozetič)

28. nedelja med letom — pri nas dan zakonskih jubilantov

DRAGI ZAKONSKI JUBILANTI
Verjetno ste ali še boste v krogu svojih domačih, sorodnikov in prijateljev obhajali svoj poročni jubilej, Danes na ta župnijski praznik poročnih jubilantov pa je z vami župnijsko občestvo, ki vam čestita, se z vami veseli, z vami slavi Boga in kliče na vaše življenjske poti v prihodnje Božji blagoslov, prosi za zdravje in zadovoljstvo, predvsem pa poživljeno medsebojno ljubezen..
Naj bo današnje praznovanje za vse lepo osrečujoče!

HVALEŽNOST

Obstaja nekdo, ki mu je neskončno veliko do mene.
Čutim se ljubljenega do zadnjega atoma svojega bivanja.
Rad bi se zahvalil. Iz mene lije hvaležnost.
Ljubemu Bogu se želim zahvaliti.
S tisočimi rokami me boža. S tisočimi poljubi me poljublja.
S tisočimi plodovi me hrani. Na tisočih perutih me nosi.
On je moj Bog. Pri njem sem doma kot otrok.
Bog je ljubezen. Božja volja je ljubezen. Božji zakoni so zakoni ljubezni.
(P. Bosmans, Sončni žarki ljubezn)

TEDEN ZA ŽIVLJENJE 2022 — od 2. do 9. oktobra
Vodilna misel: Ne zavrzi življenja. Danes Teden za življenje zaključujemo. V kolikor smo več razmišljali o vrednosti življenja, si globlje utisnili za v zavest, da je življenje nekaj neprecenljivega in za njegovosvetost molili, je teden dosegel svoj namen.

Molitev za modro izbiro članov župnijskega pastoralnega sveta
Dobri Bog, pred nami je za našo župnijo pomemben dogodek, dan, ko bomo izbirali člane župnijskega pastoralnega sveta. Pomagaj nam, da bomo v svojih bratih in sestrah po navdihu Svetega Duha prepoznali tiste, ki bodo to nalogo v naši župniji opravljali najbolje in jo bodo sprejeli z odprtim srcem in odgovornostjo. Pomagaj nam, da jim bomo tudi vsi ostali župljani pri tem odgovornem delu, vsak po svojih močeh, pomagali s svojimi darovi, in bomo tako skupaj skrbeli za bogato življenje naše župnije.

Naslovljeno na vas

Poslovili smo se
Preteklo nedeljsko popoldne, 2. oktobra smo se s sv. mašo v župnijski cerkvi, nato pa s cerkvenim obredom za rajne poslovili od +Elizabete Brišnik z Gomilskega 69. Bila je ves čas povezana s župnijskim občestvom, ki mu je največ prispevala s sodelovanjem pri cerkvenem petju, tudi pri mešanem župnijskem zboru. Naj bo deležna veselja nebeškega bogočastja.

IZBIRA (»VOLITVE«) ČLANOV ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA prihodnjo nedeljo, 16.oktobra pri obeh sv. mašah

Kaj je ŽPS? Župnijski pastoralni svet (ŽPS) je župnikovo posvetovalno in delovno telo, ki preučuje, načrtuje, spremlja in preverja izvajanje pastoralnega dela v župniji. ŽPS predstavlja in izraža edinost v različnosti karizem, služb in stanov v župniji. Spodbuja in omogoča soodgovornost in sodelovanje vseh vernikov pri pastoralnem delu v župniji na področju oznanjevanja, bogoslužja in dobrodelnosti ter pri tem povezuje delo duhovnika in laikov. ŽPS sestavljajo: A. – člani po službi: župnik, kaplan(i), zastopnik katehistov in katehistinj, ključarjev; B. – voditelji ali delegati posameznih skupin: Župnijske karitas, pevcev, mladinskih, študentskih, predzakonskih in zakonskih skupin, duhovnih gibanj, molitvenih in drugih skupin ter združenj.
Kdo je lahko izbran? Pravico biti izbran ali izvoljen ima vsak, ki je v polnem občestvu s katoliško Cerkvijo ter ga odlikuje trdna vera, nravno življenje in razsodnost (kan. 512 par. 1. 3)
Kdo ima pravico izbirati? Pravico voliti ima vsak župljan, ki je dopolnil 16 let in je prejel zakramente uvajanja (krst, obhajilo, birmo).
Vsi odgovori: po Statutu ŽPS

Izbirati člane ŽPS ni le pravica, ampak dolžnost za vse odgovorne člane občestva. Opustitev more opravičiti le huda ovira..
Imejmo to v mislih, rezervirajmo si čas in molimo za blagoslov!

MAŠNI NAMENI

NED – 9.10.
28. ned. med letom
Dionizij, škof, mučenec
Sklep tedna za življenje
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Ivana Vaša – obletnica
Slovesnost zakonskih jubilantov

PON – 10.10.
Danilo (Danijel), škof
18.00 za +Marijo –oblet. in Ivana Knez

TOR – 11.10.
Janez XXIII., papež
18.00 za +Ano Pristalič in vse njene

SRE – 12.10.
Maksimilijan Celjski, mučenec
18.00 za +Ano Slakan

ČET – 13.10.
Koloman, mučenec
17.00 za +Janeza in Roziko Potočnik (v Šentrupertu)

PET – 14.10.
Kalist I., papež, mučen
18.00 za +Ivana Rančigaja. –oblet in njegove

SOB – 15.10.
Terezija Velika (Avilska) dev., cerkvena učiteljica
18.00 za +Veroniko Kunst

NED – 16.10.
29. ned. med letom
Hedvika,, knegonja, redovnica
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Milko, Ivanko Grah, Naclnove
Izbiranje članov ŽPS

V tem tednu :
Roditeljski sestanek za starše osmošolcev bo v petek ob 16.30 uri.

Volitve ŽPS bodo v nedeljo 16. oktobra.

Blagoslov obnovljene kapele – Mahorjeve (Bitenčeve) v Zaklu bo prihodnjo nedeljo, 16. oktobra ob 15.00 uri.

Dežurni ministranti: Matevž in Jakob Lončar
Bralci v nedeljo: I. Tilen Hadolin, Sonja Mandelc; II. Simeona Rakun, Anže Rožič
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Trnava