Oznanila za 5. velikonočno nedeljo

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Jezus mu je dejal: »Jaz sem pot, resnica in življenje. Nihče ne pride k Očetu drugače kot po meni. Če ste spoznali mene, boste spoznali tudi mojega Očeta. Od zdaj ga poznate in videli ste ga.Verujte mi, da sem jaz v Očetu in Oče v meni; če pa tega ne verujete, verujte zaradi del samih. Resnično, resnično, povem vam: Kdor veruje vame, bo dela, ki jih jaz opravljam, tudi sam opravljal, in še večja kot ta bo opravljal, ker grem jaz k Očetu.« (Jn 14,6–7.11–12)

BESEDA O BESEDI

»VERUJTE MI, DA SEM JAZ V OČETU IN OČE V MENI« Jn 14,1–12

Jezus pravi: Če ste spoznali mene, boste spoznali tudi mojega Očeta. Po meni boste prišli k Njemu. A Filip nadaljuje čisto po človeško: Če praviš, da je dovolj, da poznamo Očeta, nam ga pokaži. Jezus odvrne: Verujte mi, da sem jaz v Očetu in Oče v meni.
Jezus gleda na svet z vidika večnosti. Cilj je v nebesih. Vse, kar se dogaja na zemlji, je minljivo in vodi v večno bivališče, pri Očetu. Apostoli pa vztrajajo na človeški ravni, ki jih prepričuje, da je dejstvo le, kar vidijo in otipajo, vse ostalo je uganka. Pričakujejo, da jim nariše pot v večnost, da jim opiše večnost in jim pokaže Očeta. A tako ne bo šlo, pravi. Dovolj jim mora biti, da je on tu, On, ki gleda v večnost, On, ki o njej govori, On, ki tja odhaja in s svojimi deli oznanja, da je nebeško kraljestvo že tu na zemlji.
Če hočemo torej slediti Jezusu v večnost, se moramo navzeti njegovega načina življenja. Mi pa bi se radi utaborili. Postavili bi šotore in tu ostali. Radi bi imeli resnico v oblasti. Kar spoznamo enkrat, naj bo za vedno. Kdo se bo neprestano učil, razmišljal, iskal. Radi bi zajemali življenje z veliko žlico, da bi že tu užili vso polnost življenja. In ker tu vse hitro mine, je potrebno iskati ponovljive užitke. Težko nam je sprejeti, da je tu na zemlji vse le prehod na ono stran. Težko gledamo naprej, kam nas nekaj pelje, kaj je v ozadju edine resnice, kam takšno ali drugačno življenje pripelje.
Če hočemo slediti Jezusu, ki je pot, resnica in življenje, se moramo najbrž dobro zavedati dveh pasti, ki sta zagotovo vedno nastavljeni. Prvo past lahko strnemo v geslu: uživaj, dokler moreš. Drugo past lahko strnemo v geslu:  kar je preskušeno, je dobro. V prvi pasti se zadovoljimo z iskanjem prijetnega in se ne premaknemo z mesta, takoj ko doživimo nekaj lepega. Po drugi pasti pa prisegamo na že preskušeno in doživeto in obtičimo na mestu, pri svojem prav in v varnih okvirih življenja. (po: E. Mozetič)

5. velikonočna nedelja

Saj ste vendar živi kamni.
Zato se vgrajujte v duhovno stavbo,
tako da boste sveto duhovništvo
in boste darovali duhovne daritve,
ki bodo po Jezusu Kristusu prijetne Bogu. (1 Pt, 2,5)

Cerkev – čeprav se nam naše skupnosti včasih zdijo ravno to – ni hiša v najemu: plačaš najemnino, izpolnjuješ obveznosti glede rednega vzdrževanja in nihče te ne more gnjaviti.
Cerkev je duhovna stavba, zgrajena iz živih kamnov.
Dejansko je Cerkev samo tisti, ki postane njen živi sestavni del.
Cerkev je znamenje Božjega kraljestva, raja, ki pa ni nekakšen zabaviščni park, za katerega moraš plačati vstopnico, temveč novo mesto, v katerega smo sprejeti samo pod pogojem, da smo primerni kamni za njegovo gradnjo.
Za raj se ne pripravlja tisti, ki si nabira celo premoženje maš, molitev in darov, da bi plačal vozovnico, temveč tisti, ki dodobra odbrusi vse grbine sebičnosti in oblikuje samega sebe, da bi postal primeren kamen za zidavo tega novega mesta, kjer je Bog vse v vsem in kjer je edini zakon ljubezen.
V cerkev ne hodimo. Cerkev postanemo. (po: T. Lasconi, 365+1 dan s Teboj)

ŠMARNICE

Ves cvetoči mesec maj je namenjen tudi posebnemu češčenju najlepše cvetlice raja — Jezusove in naše nebeške Matere Marije z lepo ljudsko pobožnostjo šmarnicami. V naši župniji bodo, kot smo navajeni, ob delavnikih skupaj s sv. mašo ob 19.00 uri . Ob nedeljah pa ob 16.00 na prostem pri kakšnem znamenju, kapelici, križu… na drugo majniško nedeljo nas bodo sprejeli pri Mahorjevi (Bitenčevi) kapeli v Zaklu, za naslednje nedelje pa prosimo, da sporočite župniji, kje imate tak primeren kraj in ste ga pripravljeni katero nedeljsko popoldne odstopiti za šmarnice. Vabljeni vsi – odrasli, mladi in otroci! Po Mariji k Jezusu!
Hvala vsem, ki ste se v prvem tednu udeleževali šmarnic v tem tednu pa se naj število pomnoži, zlasti s prvoobhajanci in vsemi njihovimi.

Naslovljeno na vas

PRAZNIK PRVEGA SVETEGA OBHAJILA – v nedeljo, 14. maja ob 10.00 uri

Prvo sveto obhajilo je dan, ko Bog otroku in družini na viden, doživet način pokaže, da se človeku sam podarja. Hkrati s seboj pa tudi nas same nam samim podarja tako, kakor bi se sami nikdar ne bi znali.
To je veliki dan za prvoobhajance, ki bodo prvikrat povabljeni k Božji mizi, za njihove domače in za vse bogoslužno občestvo. Vsi naj bi se na ta praznik čim bolje pripravili in ga čim lepše praznovali. Mi, ki smo bili prvoobhajanci pred toliko in toliko leti bomo skupaj praznovali obletnice svojega prvega svetega obhajila, čeprav ga nismo imeli prav na isti dan. Zato naj bi ta dan s še večjo zbranostjo in ljubeznijo tudi sami prejeli sv. obhajilo.
Dragi bodoči prvoobhajanci! Bog ve, da je tokrat število trinajst – toliko vas je kandidatov – srečna številka. Na prvi petek v maju ste pristopili k prvi sv. spovedi. Prizadevajte si, da boste ohranili čisto dušo in srce za nedeljsko srečanje z Jezusom. Misli in hrepenenja usmerite v to, manj pa v postranske stvari tega praznovanja. Molili bomo za vas.

17.-23. 7. 2023 (PON 17.7. – NED 23. 7. 2023 – ZAKLJUČNA SV. MAŠA, 10.00)
Prijavnice bodo v kratkem na razpolago. Osrednji lik: Hobit. Spremljali bomo, kako najprej z odporom sprejme svojo poklicanost, nato pa se preko dotikov Božje previdnosti in svoje lastne vztrajnosti gradi v srčnosti in zraste v neslutenega junaka.

»Marija je pred nami kot znamenje tolažbe, opogumljanja, upanja. Marija nam pravi: ‘Upaj si tvegati z Bogom! Poskusi! Ne boj se! Opogumi se in tvegaj z vero! Opogumi se in tvegaj z dobroto! Bodi pogumen in tvegaj čisto srce! Skleni zavezo z Bogom in videl boš, da bo prav zaradi tega tvoje življenje postalo široko in razsvetljeno; ne dolgočasno, temveč polno neštetih presenečenj, kajti neskončna Božja dobrota se nikoli ne izčrpa.
Z otroškim zaupanjem se obrnimo na Marijo, da bi z njeno pomočjo napredovali v ljubezni ter iz svojega življenja naredili hvalnico Očetu po Sinu v Svetem Duhu.« Benedikt XVI.

MAŠNI NAMENI

NED – 7.5.
5. velikonočna ned.
Pij V., papež
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Pavlo Polak
Šmarnice pri Mlinarjevi kapeli/Gomilsko

PON – 8.5.
Bonifacij, papež
19.00 za +Baševe
Ves teden šmarnice

TOR – 9.5.
Pahomij, puščavnik
19.00 za +Ano Slakan
Slavljenje – Bog je ljubezen

SRE – 10.5.
Job spokornik
19.00 za +Katarino in Silvota Korun in sorodnike

ČET – 11.5.
Aleksander, papež, mučenec
19.00 za +Marto Kunst –oblet.

PET – 12.5.
Pankracij, mučenec
19.00 za +Slavko in Jožeta Tiselj

SOB – 13.5.
Fatimska Mati Božja
19.00 za +Ano Pristalič (r. d.) in vse njene

NED – 14.5.
6. velikonočna ned.
Pij V., papež
7.00 češčenje
7.30 za vse verne rajne
10.00 slovesnost prvega sv. obhajila
za vse župljane—zlasti prvoobhajance
16.00 šmarnice pri Mahorjevi kapeli/Zakl

V tem tednu: bo priprava na slovesnost prvega sv. obhajila
Priprava za ministrante za v nedeljo bo v petek po šmarnicah.

Dežurni ministranti: Jan in Alen Griguljak in drugi šmarničarji
Bralci v nedeljo: I. Naj bodo na razpolago tisti, ki bodo zjutraj pri maši; II. Starša prvoobhajancev
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: starši prvoobhajancev