Oznanila za 11. nedeljo med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Tisti čas je Jezus zagledal množice. Zasmilile so se mu, ker so bile izmučene in razkropljene kakor ovce, ki nimajo pastirja. Tedaj je rekel svojim učencem: »Žetev je velika, delavcev pa malo. Prosíte torej Gospoda žetve, naj póšlje delavce na svojo žetev.« (Mt 9,36–38)

BESEDA O BESEDI

»ZASTONJ STE PREJELI, ZASTONJ DAJAJTE« Mt 9,36–38;10,1–8

Današnji evangeljski odlomek govori o poslanstvu apostolov in torej o poslanstvu vsakega kristjana. Sporoča nam, da krščansko življenje pomeni hoditi po poti, vedno. Jezusove so besede: ‘Spotoma pa oznanjajte in govorite: ‘Nebeško kraljestvo se je približalo.’ Bolnike ozdravljajte, mrtve obujajte, gobave očiščujte, hude duhove izganjajte. Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte.’ Ravno to je poslanstvo – pomeni življenje služenja.
Krščansko življenje je služenje. Zelo žalostno je, ko najdemo kristjane, ki na začetku svojega spreobrnjenja, ali ko ozavestijo, da so kristjani, služijo, so odprti za služenje, služijo Božjemu ljudstvu, a potem se začnejo posluževati Božjega ljudstva. To zelo boli. Poklicanost je poklicanost k služenju, ne da se ‘poslužujemo nečesa’.
Krščansko življenje je življenje zastonjskosti. V današnjem evangeliju Jezus poudari jedro odrešenja: ‘Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte.’ Odrešenja ne moremo kupiti, ampak nam je dano zastonj. Bog nas rešuje zastonj, ne zaračunava nam. In kakor je Bog storil z nami, tako moramo tudi mi delati z drugimi. Ravno v tem je zastonjskost Boga. In to je ena najlepših stvari: vedeti, da je Gospod poln darov, ki nam jih lahko da. A prosi za samo eno stvar: da se naše srce odpre. Ni odnosa z Bogom izven zastonjskosti. Včasih, ko potrebujemo nekaj duhovnega ali neko milost, pravimo: ‘Sedaj se bom postil, delal bom pokoro, molil bom devetdnevnico …’ Kar je prav, a bodite pozorni: s tem ne ‘plačamo’ za milost, da bi ‘kupili’ milost; to je namenjeno razširitvi tvojega srca, da bi vanj prišla milost. Milost je zastonj.
Vsi Božji darovi so zastonj. Problem je v srcu, ki se pomanjša, se zapre in ni sposobno prejeti zastonjske ljubezni. Z Bogom ni treba barantati, z Bogom se ne trguje. Gospodova milost je zastonj in tako jo moraš tudi ti dati zastonj. (po: E. Mozetič)

11. nedelja med letom

ODGOVORNOST ZA CERKEV
Gospod, na težavnih potih Cerkve našega časa nas varuj napake, da ne bi samo tožili in tarnali nad pomanjkanjem poklicev in nad premnogimi drugimi težavami.
Pomagaj nam, da bomo raje veselo prevzeli svoj del naloge, da bo Cerkev zaživela, rasla in se krepila. Odpri naš razum in naša srca za spodbude svojega Duha, da bo Cerkev jutrišnjega dne imela podobo, ki ti bo všeč, in zares pogumne graditelje. Če se bomo vsi v tvoji Cerkvi čutili zanjo bolj odgovorne, bo ta Cerkev zagotovo tako živa, da bodo v najej zrasli številni poklici. (po: Felix Lacambre)

In kaj lahko stori vsak vernik za nove duhovne poklice?

Z veseljem živi svojo vero in krstno posvetitev. Z ljubeznijo in veseljem živi svojo vero, zanjo pričuje ter jo redno hrani z molitvijo in zakramentalnim življenjem. Tudi v časih preizkušenj ostane zasidran v Bogu ter priča, da je življenje z Bogom lepo in blagodejno. Radost vere, hvaležnost za dar Božjega otroštva, ki je v njem, širi navzven. Kot živ ud župnijske skupnosti skupaj z drugimi župnijami ustvarja ugoden prostor, kjer se bo vsak, tudi mlad človek, lahko počutil kakor doma. V ozračju vere, ki jo živi v veselju, bodo tudi mladi lažje našli svoj prostor darovanja na tisti poti, v tistem poklicu , kamor vsakega kliče Bog. (po: s. Š. Klemen, Skupaj na poti poklicanosti)

Nebeški Oče, tvoj Sin nam tudi danes govori, da je žetev velika, delavcev pa malo. Spodbuja nas, naj tebe, Gospodarja žetve, prsimo: »Pošlji delavce na svojo žetev!«
V našem razdvojenem svetu mladi potrebujejo veliko poguma in milosti, da bi odkrili prave vrednote, iz njih živeli in šli za tvojim klicem.
V Jezusovem imenu te prosimo: tvoja milostna moč naj prebuja med nami duhovniške in redovniške poklice. Pomagaj nam, da bomo cenili tvoje darove, zlasti tiste, ki nam jih daješ po bratih in sestrah v duhovnih poklicih.
Varuj nas, da ne bomo nikogar ovirali na poti v tvojo posebno službo. Navdihuj nas, da bomo vsakega razumeli, spremljali in podpirali pri njegovem odločanju. Vodi nas, da bomo v Cerkvi na Slovenskem živeli, zorel in ravnali kot bratje in sestre tvoje velike družine.
Marija, Kraljica apostolov, prosi za nas!

Naslovljeno na vas

Pri nas bodo vrtnice vsak dan v povezavi s sv. mašo. Vabljeni!

Procesije Sv. Rešnjega telesa
Pri sv. Mateju v Šmatevžu v ned., 18. 6. ob 10.00 uri.
Pri sv. Krištofu v Grajski vasi v ned., 25. 6. ob 10.00 uri.
Pri cerkvi sv. Ruperta v Šentrupertu v ned., 2.7. ob 10.00 uri.
Prosimo, da za te slovesnosti pripravite cerkve in kapelice za procesije.
Na nedelje, ko bo slovesnost pri podružnični cerkvi, v župnijski cerkvi ne bo ob 10 uri sv. maše. Zberimo se v čim večjem številu na slovesnosti!

MAŠNIŠKO IN DIJAKONSKO POSVEČENJE

NEDELJA, 2. 7. 2023, 16.00 PETROVŠKA BAZILIKA – MAŠNIŠKO POSVEČENJE
V mašnika bo posvečen g. Drago Ferencek (župnija LJ – sv. Križ – Žale) V stalnega diakona bo posvečen g. Mihael Hild (župnija Trbovlje – sv. Martin). Če bo po Božji previdnosti, g. Drago ostaja v župniji Petrovče kot kaplan in mlada moč v naši dekaniji. Bogu hvala.

MOLITEV ZA BEATIFIKACIJO SLOVENSKIH MUČENCEV

Nebeški Oče, v božjih služabnikih, slovenskih mučencih, si nam razodel zgled ljubezni do Kristusa in doslednega življenja po evangeljskih načelih, za katere so živeli in delovali vse do svojega pogumnega pričevanja v smrti. Njihova kri naj bo resnično seme za našo zvestobo, edinost in spravo. Podeli nam milost, da tudi vesoljna Cerkev prizna to njihovo junaško pričevanje vere. Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

MAŠNI NAMENI

NED – 18.6.
11. ned. med letom
Marko in Marcelijan, mučenca
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za Franca Maka – oblet. ter Antona in Marijo Basle (Šmatevž)
Procesija Sv. Rešnjega telesa

PON – 19.6.
Romuald, opat
19.00 za + Jožeta Zupančiča

TOR – 20.6.
Silverij, papež
19.00 za + Ano Pristalič in vse njene

SRE – 21.6.
Alojzij, redovnik
19.00 za + Viljema- oblet. in Pavlo Natek

ČET – 22.6.
Pavlin, škof
19.00 ni sv. maše

PET – 23.6.
Agripina, mučenka
19.00 za + Krumpak in Ingrid in vse njene rajne

SOB – 24.6.
Rojstvo Janeza Krstnika – kres
14.00 poroka Tadej Vrabl – Ana Šlander (Grajska vas)

NED – 25.6.
12. ned. med letom
Dan državnosti
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za + Slavko in Jožeta Tiselj (Grajska vas)
Procesija Sv. Rešnjega telesa
Blagoslov obnovljene Gregorjeve kapele

V tem tednu: vrtnice, kres

Seja ŽPS bo v sredo 21. 6. ob 20. uri v Domu srečanj. Vabljeni vsi člani.

Dežurni ministranti: Ana Vita in Jaša Cvenk
Bralci v nedeljo: I. Simon Brdnik, Majda Jelen; II. v Grajski vasi: Melanija Hadolin, Nika Šlander
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Grajska vas