Oznanila za 10. nedeljo med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Medtem ko je bil v hiši pri mizi, je prišlo precéj cestninarjev in grešnikov. Jedli so z Jezusom in njegovimi učenci. Farizeji so to opazili in govorili njegovim učencem: »Zakaj vaš učitelj jé s cestninarji in grešniki?« On pa je to slišal in rekel: »Ne potrebujejo zdravnika zdravi, ampak bolni. Pojdite in se poučite, kaj pomenijo besede: Usmiljenja hočem in ne žrtve. Nisem namreč prišel klicat pravičnih, ampak grešnike.« (Mt 9,10–13)

BESEDA O BESEDI

PRAVIČNI IN GREŠNIKI Mt 9,9–13

Ko je Jezus mitničarja Mateja povabil, naj hodi za njim, je tvegal, da se bo zameril judovskim veljakom. Cestninarje so namreč imeli za odpadnike, nevredne, da bi se pošten Jud družil z njimi. Jezus pa je šel še dlje. Z Matejem in njegovimi prijatelji je stopil v hišo in z njimi obedoval.
Lahko pa sklepamo, da Jezus vsega tega ni samo tvegal, temveč je to storil celo namerno. Farizeji naj se le vznemirjajo in pohujšujejo nad njegovim ravnanjem. Predvsem pa naj ob njem preverjajo pravilnost lastnega ravnanja. Naj se zamislijo nad besedami Svetega pisma, ki jih izreka Bog po preroku: »Usmiljenja hočem in ne daritve.« Morda so pravkar prišli iz templja, kjer so opravili daritev in se pri tem zelo natančno držali pravil, kako naj bodo oblečeni, kakšna besedila naj izgovarjajo, kdaj naj stojijo, sedijo, se priklanjajo in podobno. To bi bilo sicer hvalevredno, če bi z enako natančnostjo izpolnjevali tudi druga navodila Svetega pisma, posebno tista, ki urejajo človeška razmerja in priporočajo usmiljenje.
Tudi med nami se dandanes najde kdo, ki zelo poudarja pomen daritve in izpolnjevanje cerkvenih predpisov. Daritve in predpisi imajo svojo veljavo, saj urejajo naše odnose do Boga. Pri tem pa ne smemo pozabiti, da se ljubezen do Boga preverja po ljubezni do bližnjega. Nimamo pravice obsojati nikogar, ki je drugačnega prepričanja, drugačne vere, ki je morda razvezan, nezakonski, neveren. Samo Bog ve za njegovo notranjost, samo Bog ve, kako se kdo ravna po vesti, samo Bog ve, ali je v človeku kaj hotenega zla, zato ga more samo Bog pravično presojati. Ni treba vsega odobravati, kar drugi storijo, toda do njih moramo biti razumevajoči in jim pokazati »usmiljenje«. Brez tega so vse naše daritve brez vrednosti.
Če bi Jezus prišel iskat pravične – ali bi koga našel? Toda on pravi, da je prišel iskat grešnike. Hvala mu! (po: Beseda da Besedo)

10. nedelja med letom— sklep veroučnega leta

Matej je bil cestninar, izterjevalec davkov za rimsko cesarstvo, in zato je veljal za grešnika. Jezus pa ga je poklical, naj mu sledi in postane njegov učenec. Matej sprejme klic ter Jezusa in njegove učence povabi k sebi domov na večerjo. A med farizeji in Jezusovimi učenci pride do razprave, zakaj jedo s cestninarji in grešniki. Jezus se jih namreč ni izogibal, ampak je obiskoval njihove hiše in sedel ob njih. To je pomenilo, da so tudi oni lahko postali njegovi učenci. To, da smo kristjani, nas ne naredi brezhibne. Kakor cestninar Matej vsak med nami, kljub svojim grehom, zaupa v Gospodovo milost. S tem ko je Jezus poklical Mateja, je grešnikom pokazal, da ne gleda na njihovo preteklost, socialni položaj, zunanja pravila, ampak jih odpira za novo prihodnost. Dovolj je odgovoriti na povabilo s ponižnim in iskrenim srcem. Cerkev ni skupnost popolnih, ampak skupnost učencev na poti, ki hodijo za Gospodom, ker so se prepoznali kot grešniki in kot potrebni njegovega odpuščanja. Krščansko življenje je torej šola ponižnosti, ki odpira za milost.
Takšnega obnašanja ne more sprejeti nekdo, ki se ima za pravičnega in boljšega od drugih. Ošabnost in napuh ne dovolita, da bi se videl kot potreben zveličanja, ampak preprečujeta videti usmiljeno Božje obličje ter delovati z usmiljenjem. Sta kakor zid, ki preprečuje odnos z Bogom. Jezusovo poslanstvo pa je ravno to: priti iskat vsakega med nami, da bi ozdravil naše rane in nas poklical, naj mu sledimo z ljubeznijo. ‘Ne potrebujejo zdravnika zdravi, ampak bolni,’ je povedal sam Jezus, ki se tukaj pokaže kot dober zdravnik. Pred Jezusom ni noben grešnik izključen, kajti ozdravljajoča Božja moč ne pozna bolezni, ki je ne bi mogla ozdraviti. To nam mora vliti zaupanje in srce odpreti za Gospoda, da ga bo lahko ozdravil. (po: E. Mozetič)

Sklep veroučnega leta
Danes se veroučenci, veroučitelji, starši in vse občestvo zahvaljujemo Bogu za prehojeno pot v tem veroučnem letu in za vse sledi, ki bodo ostale v otrocih in mladostnikih, ki so sodelovali pri verouku. Začenjajo pa se veroučne počitnice, pred vrati pa so tudi šolske.
Preživimo jih vsi kot Jezusovi učenci: naj bo vsakdanja molitev stalnica, nedelja s sveto mašo središče vsakega tedna ter lep odnos do vseh –
potem bo Bog z nami in bodo počitnice blagoslovljene in lepe.

Naslovljeno na vas

Pri nas bodo vrtnice vsak dan v povezavi s sv. mašo. Vabljeni!

Procesije Sv. Rešnjega telesa
Pri župnijski cerkvi bo na praznik—ta četrtek ob 19.00 uri okrog cerkve.
Pri sv. Mateju v Šmatevžu v ned., 18. 6. ob 10.00 uri.
Pri sv. Krištofu v Grajski vasi v ned., 25. 6. ob 10.00 uri.
Pri cerkvi sv. Ruperta v Šentrupertu v ned., 2.7. ob 10.00 uri
Prosimo, da za te slovesnosti pripravite cerkve in kapelice za procesije.
Na nedelje, ko bo slovesnost pri podružnični cerkvi, v župnijski cerkvi ne bo ob 10 uri sv. maše. Zberimo se v čim večjem številu na slovesnosti!

Oratorij Gomilsko 2023 bo od ponedeljka 17.7. do nedelje 23.7.
Prijavnice so na voljo na internetu in so zaželjene elektronske prijave. V cerkvi pa se dobijo tudi tiskane prijavnice.
Vsekakor pa se prijavite čim prej, da boste imeli zagotovljeno mesto. Podrobnejše informacije so na prijavnicah.

Animatorjeva molitev / pa tudi za vsakega izmed nas/
Gospod, naredi me za orodje svojega miru.
Kjer je sovraštvo, naj prinašam ljubezen. Kjer je žalitev, naj prinašam odpuščanje. Kjer je nesloga, naj prinašam edinost. Kjer je dvom, naj prinašam vero. Kjer je zmota, naj prinašam resnico. Kjer je obup, naj prinašam upanje. Kjer je žalost, naj prinašam veselje. Kjer je tema, naj prinašam luč.

Hvaležni moramo biti Bogu, da smo v Cerkvi.
Na svojo Cerkev moramo biti ponosni in jo iskreno ljubiti.
Zavedati se moramo, da smo Cerkev in da bo Cerkev
toliko boljša in prepričljivejša, kolikor boljši bomo mi. (Franc Perko)

MAŠNI NAMENI

NED – 11.6.
10. ned. med letom
Barnaba, apostol
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Francija Turka—oblet.
Sklep veroučnega leta

PON – 12.6.
Gašper, duhovnik
19.00 za +Antona (god) in Ljudmilo Jelen
Ves teden vrtnice

TOR – 13.6.
Anton Padovanski, redovnik, cerkv. učitelj
19.00 za +Ferdinanda Orožima in vse Jakovčeve
Slavljenje – Bog je ljubezen

SRE – 14.6.
Valerij in Rufin, muč.
19.00 za vse Mežnarjeve

ČET – 15.6.
Vid, mučenec
19.00 za +Albina in Marijo Stepišnik (v Šentrupertu)

PET – 16.6.
Srce Jezusovo
Beno, škof
19.00 za dva +Antona Šlandra in vse Koprivove

SOB – 17.6.
Srce Marijino
19.00 za +Antonijo (god) in Miha Štrajhar

NED – 18.6.
11. ned. med letom
Marko in Marcelijan, mučenca
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Franca Maka oblet. ter Antona in Marijo Basle (v Šmatevžu)
Procesija Sv. Rešnjega telesa

V tem tednu: vrtnice, praznika Srca Jezusovega in Srca Marijinega.

Veroučenci, zadnje triade, ki niste v nedeljo dobili spričevala, pridite v četrtek ob 14.00 uri, ali ob 15.00 uri v veroučno učilnico.

Dežurni ministranti: Matevž in Jakob Lončar
Bralci v nedeljo: I. ki bodo pri jutranji sv. maši; II. v Šmatevžu: Neža Novak, Lara Natek
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko II.