Oznanila za 32. nedeljo med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA
 
Opolnoči pa je nastalo vpitje: ›Glejte, ženin! Pojdite mu naproti!‹ Tedaj so vse device vstale in pripravile svoje svetilke. Nespametne so rekle preudarnim: ›Dajte nam svojega olja, ker naše svetilke ugašajo!‹ Toda preudarne so odvrnile: ›Verjetno ga ne bo dovolj za nas in vas. Pojdite raje k prodajalcem in si ga kupite!‹ Medtem ko so šle kupovat, pa je prišel ženin, in tiste, ki so bile pripravljene, so šle z njim na svatbo in vrata so se zaprla. Pozneje so prišle še druge device in govorile: ›Gospod, gospod, odpri nam!‹ On pa je odgovóril: ›Resnično, povem vam: Ne poznam vas!‹ Bodite torej budni, ker ne veste ne dneva ne ure!« (Mt 23,3–8)
 
BESEDA O BESEDI
 
SMO PODOBNI PAMETNIM ALI NESPAMETNIM DEVICAM? Mt 25,1–13
 
Evangelij pred nas postavlja podobo devic: pet jih je bilo pametnih in pet nespametnih. Nespametne ne pomeni, da bi bile neinteligentne, ampak da so apatično živele iz dneva v dan. Povabljene so bile na poroko. S seboj pa so vzele le svoje svetilke, nikakor pa ne tudi olja, ki bi zagotavljalo, da bi svetilke gorele, če bi se ženin pri svojem prihodu zakasnil. Zamuda pri prihodu ženina je bila takrat nekaj običajnega, saj so se pogosto dlje časa pogajali okoli cene za nevesto. – Toda nespametne device so preprosto živele iz dneva v dan. Niso računale z zamudo. Ko je zazvenel klic: »Ženin prihaja,« so nespametne device opazile, da nimajo več olja. Prosile so pametne device, naj jim odstopijo nekaj svojega olja. Te pa so odgovorile: »Verjetno ga ne bo dovolj za nas in vas. Pojdite raje k prodajalcem in si ga kupite!« (Mt 25,9). – Nespametne device so zamudile možnost, da bi poskrbele zase. Sedaj je bilo prepozno. Hotele so se zanesti na druge, da bi popravile svojo zamudo. Takšno naravnanost opažam pri mnogih ljudeh. Preprosto živijo iz dneva v dan in si mislijo: bodo že drugi poskrbeli zame. Bodo že uredili to, kar bom sam zamudil. Toda to ni naravnanost na dolgi rok. Nespametne device se niso mogle zanesti na pametne. Same bi morale postati aktivne in oditi v vas ter pravočasno kupiti olje. Toda ravno v času, ko so bile pri trgovcu, je prišel ženin. Odpravil se je v poročno dvorano in vrata so zaklenili. Ko so se nespametne končno vrnile z nakupovanja, so obstale pred zaklenjenimi vrati. Na njihove klice je Gospod odgovoril: »Resnično, povem vam: Ne poznam vas!« (Mt 25,12). – Sporočilo je jasno: Biti moramo budni in z odprtimi očmi živeti svoje življenje. Življenje iz dneva v dan vodi k temu, da bomo na neki točki spoznali, da nismo živeli. Sedaj je prepozno. Sedaj so vrata v našo lastno notranjost zaprta. Zamudili smo priložnosti, ki nam jih je ponujalo življenje. Toda ta prilika ni le opozorilo, ampak nam želi istočasno vzbuditi upanje: če sedaj odpreš oči, bo tvoje življenje uspelo. Za nas še ni prepozno – ukrepajmo pravočasno! (po: A. Grün)
 
32. nedelja med letom – zahvalna v Šmatevžu
 
Kaj predstavlja to  ‘olje’, ki je nujno potrebno, da tudi nas spustijo na svatbo? 
Sveti Avguštin, kakor tudi drugi starodavni avtorji, razberejo v tem simbolu ljubezen, ki se je ne more kupiti, temveč se jo dobi kot dar, se jo ohrani v notranjosti ter se jo udejanja v dobrih delih. Prava modrost je v tem, da izkoristimo umrljivo življenje za izvrševanje del usmiljenja, saj po smrti to ne bo več možno. Ko pa bomo obujeni za poslednjo sodbo, bomo sojeni glede na ljubezen, ki smo jo udejanjali med zemeljskim življenjem (prim. Mt 25, 31,46). To ljubezen, ki jo je Sveti Duh izlil v nas, pa nam je podaril Kristus. Kdor veruje v Boga–Ljubezen, nosi v sebi nepremagljivo upanje, kakor svetilko, s katero bo lahko prešel noč smrti ter prispel do velikega praznovanja življenja.
 
Zahvalna nedelja in njen odmev
Preteklo nedeljo smo obhajali zahvalno nedeljo z vso Cerkvijo. Bogoslužje z zahvalno pesmijo je bilo v župnijski cerkvi in v cerkvi sv. Ruperta v Šentrupertu. Danes pa je njen odmev v cerkvi sv. Mateja v Šmatevžu, v nedeljo pa še zadnja v cerkvi sv. Krištofa v Grajski vasi. Tam bo priložnost, da nadoknadimo vse, kar smo glede zahvale storili površno, mlačno ali jo celo opustili. To velja tudi za naše otroke, zlasti veroučence, ker še vedno velja, da kar se Janezek nauči, to Janez zna. Pa tudi mladi in odrasli smo še nebogljeni v življenjski šoli hvaležnosti. 
Zahvalna nedelja vsakogar od nas vabi k hvaležnosti. Vsak dan bi se morali znati tudi zahvaljevati. Pogosto pa iz nas vrejo zgolj prošnje ali celo zahteve. 
Naj bo to priložnost, da hitreje opazimo drobne pozornosti, ki so nam podarjene kar tako: nasmeh, objem, pripravljen topel obrok, oprano in zlikano perilo, pa prijateljstvo in dobra volja sošolcev. Velik hvala tako gre lahko marsikomu za marsikaj, v prvi vrsti pa zahvala Bogu in staršem, da nam je bilo podarjeno življenje, po katerem nam je dano uživati srečo. 
V molitvi najdi čas za svoje preproste besede zahvale, ki naj bodo tokrat konkretne ter prihajajo iz srca in ne iz naučenih molitvenih obrazcev.
 
Tudi to bo lep sad hvaležnosti Bogu za letošnje pridelke, če bomo nekaj od tega darovali za potrebne: V tednu Karitas – 27.11.– 3.12.2023 bomo zbirali ozimnico za družine v stiski. 
 
Naslovljeno na vas
 
TEDEN ZAPOROV: 19. –25. 11. 2023. 
Nebesa pripovedujejo o Božji slavi, nebesni svod sporoča o delu njegovih rok. Ko nas teža življenja pritisne ob tla, ni nujno, da molimo sklonjenih glav. Oči lahko povzdignemo k nebeškemu Očetu, ki na nas gleda z ljubeznijo. Lahko pogledamo gor in ugledamo njegovo prisotnost v čudežu stvarstva in živega sveta. 
Teden zaporov vsako leto pripravimo v okviru Katoliške cerkve in tudi drugih krščanskih cerkva ter skupnosti. Namen tedna zaporov je, da bi se kristjani v večji meri zavedali potreb vseh, ki se jih dotika beseda zapor. Robert Friškovec, zaporniški vikar 
 
LEPOTA BOGOSLUŽJA JE OGLEDALO ŽUPNIJSKEGA OBČESTVA
 
Gornji naslov je naslov priročnika za Župnijske pastoralne svete, zelo koristen pa je tudi za vse druge župnijske sodelavce, zlasti bogoslužne sodelavce in vse župljane, ki resno jemljejo svojo vernost.
 
Tu je odlomek iz tega priročnika: 
Bogoslužni prostor je ključen element pri življenju vernega občestva. Le ta naj bi bil odprt, sprejemljiv in prijazen do vseh, ki ga obiskujejo. Pomembno je, da se verniki v njem počutijo dobrodošle, varne in vključene.
Prav tako je pomembno, da bogoslužni prostor spodbuja aktivno sodelovanje in soustvarjanje bogoslužja.
Umetnost v liturgiji ima tudi pomembno pastoralno vrednost. Umetniška dela, kot do kipi, slike, vitraži in drugo, pomagajo vernikom vzpostavljati odnos z Bogom. Hkrati pa umetnost lahko služi tudi kot sredstvo za poučevanje vere, še posebej za nove generacije.
Razmislek:
  • Kako se počutim v naši cerkvi, kaj me nagovarja…?
  • Kako more bogoslužni prostor spodbujati vero v Jezusa Kristusa?
  • Kam nas vodi Sveti Duh ob tem razmisleku v naši župniji?
  • Kaj odmeva v meni, ko mislim na bogoslužje v naši župnij?
MAŠNI NAMENI
 
NED – 12.11. 
32. ned. med letom
Jozafat, škof, mučenec
Zahvalna v Šmatevžu
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Ivanko Vadlan (v Šmatevžu)
Zahvalna pesem
 
PON – 13.11. 
Stanislav Kostka, red.
17.00 za +Stanislavo Podgoršek in sorod.
 
TOR – 14.11. 
Nikolaj Tavelić, mučen
17.00 za +Janeza Jelena
Slavljenje – Bog je ljubezen 
 
SRE – 15.11. 
Albert, škof, cerkv. uč.  
17.00 za +Anico Košenina –oblet.
 
ČET – 16.11.
Jedrt, devica
17.00 za +Antona Jelena -oblet.
 
PET – 17.11. 
Elizabeta Ogrska, red.  
17.00 za +Brankota Košenina –oblet.
 
SOB – 18.11. 
Posvetitev bazilik sv. Petra in Pavla
17.00 za +Karla –oblet. in Marijo Tekavc
 
NED – 19.11. 
33. ned. med letom
Zahvalna v Grajski vasi
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Veroniko Kunst (v Grajski vasi)
Zahvalna pesem
 
V tem tednu
Napoved: v nedeljo, 19.11 ob ob 10.00 uri sv. maša v Grajski vasi.
 
Dežurni ministranti: Alen in Jan Griguljak, vsi ostali dobrodošli
Bralci v nedeljo: I. kdor bo zjutraj pri sv. maši; II. V Grajski vasi: Melanija Hadolin, Nika Šlander
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Trnava