Oznanila za 51. teden 2012

BESEDA ŽIVEGA BOGA
Ker pa je ljudstvo živelo v pričakovanju in so vsi v srcu mislili o Janezu, ali ni morda on Kristus, je Janez vsem govoril: »Jaz vas krščujem z vodo,pride pa močnejši od mene in jaz nisem vreden, da bi mu odvezal jermen njegovega obuvala: on vas bo krstil s Svetim Duhom in z ognjem. (Lk 3,15–16)

BESEDA O BESEDI
VESELJE V PRIČAKOVANJU … (Lk 3,10–18)
Veselje je bistvena poteza krščanstva. Evangelij namreč pomeni »veselo oznanilo«. Toda priče smo usodnemu nesporazumu. Evangelij oznanja veselje, svet pa išče veselje vse drugje, samo v evangeliju in veri ne. Še več, mnogi doživljajo vero kot sovražnico veselja, kot tisto, ki hoče človeku s svojimi zapovedmi in prepovedmi zagreniti življenjske radosti.
Izkustvo neštetih kristjanov nam govori, da je v resnici šele s Kristusom prišlo na svet pravo veselje, ki je globoko, mirno in trezno. Podobno je morju, ki ga na površini lahko bičajo vetrovi in viharji, v globini pa vlada popoln mir. Veselje torej, ki mu stiske in težave ne morejo do živega.
Apostol Pavel je iz rimske ječe pisal svojim vernikom takole: »Veselite se v Gospodu, in to zmeraj; ponavljam vam, veselite se. Vaša dobrota bodi znana vsem ljudem. Gospod je blizu. Ničesar si ne ženite k srcu« (Flp 4,4–5).
V teh besedah se nam razkrivata poslednji razlog in temelj veselja. Vemo, da je nekdo, ki nas vse sprejema, kakršni smo. Ta nekdo drži v rokah tudi najbolj bridko dogajanje v svetu. Zato vemo: naj pride karkoli, vse prihaja iz Božje roke in vodi k njegovemu srcu. To veselje je vse kaj drugega kot veseljačenje. Ne potrebuje opoja, alkohola in mamil. Zanj tudi ni potrebno, da vse imam, vse kupim, vse vidim in vse doživim.Za pristno veselje velja podobno kot za srečo: ni zunaj nas, pač pa v nas. Ni v količini dobrin, ampak v njihovi kakovosti.
Kdor veselja ne nosi v sebi, ga zaman išče v hrupnih diskotekah, zakajenih pivnicah in žurih. Ali še drugače: kdor nebes ne nosi v sebi, jih zaman išče po vsem vesolju.
Veselo adventno pričakovanje! Gospod je blizu. Nanj preložimo vse svoje skrbi. (po: TV – Slovenija)

3. adventna nedelja
Vstopili smo v tretji adventni teden, kar nam naznanja že tretja prižgana svečka na adventnem vencu. To je teden, ki nam naj spregovori o veselju, tistem pravem, kakor nas na to nedeljo vabi tudi Božja beseda. Že v prvem berilu nam spregovori prerok Sofonija, ki pravi: »Vriskaj, hči sionska … Veseli in raduj se iz vsega srca, hči jeruzalemska!«
V tem duhu se tudi mi radujmo, da nam je dano, da imamo vero. Z njo je lahko ta čas pričakovanja drugačen. Z njo so vse zunanje priprave le blišč za oči. Pristno veselje pa prihaja od drugod. (po: Schwarz)

Opazuj se enkrat, kaj izžarevaš. Svojega izžarevanja ne moreš z voljo spreminjati iz trenutka v trenutek. Lahko pa se zaveš, katera čustva te določajo: ali veliko prostora v sebi nameniš jezi, nezadovoljstvu, zameri in zagrenjenosti, ali pa daješ veselju in dobroti možnost, da se v tebi razširita in skozi tebe izžarevata v okolico. Prisluhni vase ter zaupaj svojemu hrepenenju po veselju in dobroti. Tedaj ju boš tudi odkril v sebi. In zaupaj svojemu hrepenenju, da v sebi ne bi naletel samo na svoja čustva, ampak končno na Kristusa, ki prebiva v tvojem srcu in je vir vsakršnega veselja. (po: Anselm Grün)

IZRAVNAVANJE POTI IN VERSKA VZGOJA
Adventni čas nas poziva, naj izravnavamo poti, ki nas vodijo k Bogu in bližnjemu. Na njih so se pojavile doline in vzpetine – mnogo večje od »ležečih policajev«. Pa se niso pojavile kar same od sebe, ampak jih naredili mi sami. Doline pomenijo naše opustitve pri izpolnjevanju naših dolžnosti in priložnosti za dobra dela, pomenijo pomanjkanje zavzetosti za mir, resnico, dobroto, ljubezen. Griči pa predstavljajo naša zgrešena, zla dejanja, ki jih navdihujejo jeza, sebičnost in vsa grešna nagnjenja.
Prav je, da se v adventu vprašamo, kako z dolinami in griči na področju verske vzgoje. Verska vzgoja kot prenašanje verskega zaklada in krščanskih vrednot je stvar vsega občestva, zlasti pa staršev , katehetov in vseh, ki jim je verska vzgoja namenjena. Bolj kot slaba dejanja je očitno pomanjkanje, dobrega. Pomislimo, koliko energije in sredstev smo pripravljeni vložiti v manj pomembne projekte in koliko, ko gre za mlade ljudi, za njihovo časno in večno srečo. Če pomislimo samo na verouk, ki je pri tem samo vrh ledene gore: s strani katehetov, zlasti župnikov, se v vrsti nujnih opravil pogosto verouku ne posvečamo dovolj. Med starši pa je precej takih, ki ne sodelujejo s katehetom, jim je preveč, da bi dvakrat (celo enkrat ne) v veroučnem letu prišli na srečanje za starše veroučencev, šli z njimi k sv. maši… Le zgledi vlečejo, spodbudne besede samo mikajo, če pa še teh ni, pa tako ni nič.

Naslovljeno na vas

BLIŽNJA PRIPRAVA NA BOŽIČ
Letos je adventni čas zelo kratek, saj četrtega tedna skoraj ni, ker je že v ponedeljek sveti večer. Tudi zato nas čas priganja, da pohitimo narediti še to, kar nam do sedaj še ni uspelo, pa nujno spada k pripravi na tako velik prazni kot je božič in tudi ostale, ki mu sledijo v božičnem času. Najprej seveda Štefanovo – naš župnijski praznik.
Nekaj najpomembnejših stvari v skupni pripravi v našem občestvu.

Adventna sv. spoved: priložnost bo vsak večer vsaj pol ure pred sv. mašo (16,30), lahko pa tudi po maši. V petek bo tudi kratko spokorno bogoslužje, v nedeljo pa bosta dva spovednika od drugod – od 7.30 do 9.30 (morda vsaj eden malo dlje. Tisti, ki boste prišli k drugi sv. maši, boste morali priti k spovedi malo prej – v času od 8.45 do 9.30. Lepo vabljeni!

Bolni in ostareli boste imeli priložnost ob župnikove obisku na domu:
V Zaklu, v Trnavi in Šentrupertu v torek dopoldne.
Na Gomilskem in v Šmatevžu v sredo dopoldne,
v Grajski vasi v sredo popoldne
Če bi navedeni termin komu ne bi ustrezal, naj pokliče po telefonu za obisk v drugem času. Prosim tudi, če sporočite, kdo bi bil na novo za obiskat.

Veroučenci – od vključno četrtega razreda dalje, naj bi prišli vsaj enkrat v tem tednu k zornični sv. maši in pol ure prej k sv. spovedi:Četrti in peti razred v ponedeljek, peti in šesti v sredo, osmi in deveti v četrtek.
Kdor res ne more na določen dan naj pride kateri drugi dan. Četrti in peti razred trnavske skupine pa v četrtek ob 15.00 v šentrupertski cerkvi.

Urejanje župnijske cerkve bo v sredo od 14.00 dalje. Lepo prosimo dekleta in žene za sodelovanje v tej akciji.

Postavljanje jaslic bo v soboto od 14.00 naprej. To imenitno nalogo boste lepo kot vedno doslej opravili mladi. Zraven vabimo tudi bodoče mladince – sedanje devetošolce. Vsem pa se priporočamo za nekaj maha.

Škofijsko adventno srečanje mladih bo v soboto ob 20.00 uri v Župnijskem domu (najprej kratko v cerkvi) v Petrovčah. Gostja bo naša »zlata olimpijka« Urška Žolnir. Lahko pričakujete prijetno in spodbudno srečanje, zato mladi, radi pojdite.

Luč iz Betlehema bodo skavti stega Prebold-Polzela prinesli k nam v nedeljo pri sv. maši ob 8.00 uri. Geslo tokratne akcije bo Z roko v roki, saj bodo sredstva, ki se bodo v tej akciji brala, namenila za pomoč ljudem, ki so jih prizadele novembrske poplave

 

MAŠNI NAMENI

NED—16.12.
3. adventna nedelja
David, kralj
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane—žive in rajne
9.30 za +Dragotina Stanko -oblet.
Začetek božične devetdnevnice

PON—17.12.
Vivijana, opatinja
17.00 za zdravje (u.)

TOR—18.12.
Gatijan, misijonar
17.00 za +Amalijo Korun

SRE—19.12.
Urban V., papež
17.00 za +Pavlo (r. d.) in Viljema Natek

ČET—20.12.
Amon, Zenon in drugi vojaki, mučenci
15.30 za +Ivana Herega
17.00 za vse,ki so v stiski ali nevarnosti

PET—21.12.
Peter Kanizij, duhovnik, cerkveni učitelj
17.00 za +Amalijo Merzelj
Spokorno bogoslužje, priprava na spoved

SOB—22.12.
Justina, redovnica
17.00 za +Ivana in starše Vaš

NED—23.12.
4. adventna nedelja
Janez Kancij, duhovnik
7.30 češčenje, od 7.30 do 9.30 spovednika
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30 za +Jankota Lukanca -oblet.
Pri sv. mašah kvatrna nabirka – za bogoslovje

Zornice – devetdnevnica: naj se pozna pri obisku!

Župnijski pastoralni svet ima zadnjo sejo v tem letu v sredo ob 19.30 uri v Domu srečanj. Člani lepo vabljeni.

Starši veroučencev, poskrbite, da bodo vaši otroci v tem tednu pri adventni spovedi, v kolikor pa je v vaši moči pa vsa družina.

Spored obiska bonikov za božič je na predhodni strani teh oznanil.

Bralci v nedeljo: I. Janez Jelen, Nina Merzdovnik II. Petra Basle, Majda Jelen
Dežurni ministrant(ka): Martin Orožim, Nejc Lončar
Urejanje, (krašenje) župnijske cerkve v sredo, prošene pa ste iz cele župnije.