Oznanila za 36. teden 2013

BESEDA ŽIVEGA BOGA

2013_35-1Govoril jim je: »Kadar te kdo povabi na svatbo, ne sédaj na prvo mesto, …  Temveč, kadar si povabljen, pojdi in sédi na zadnje mesto, da ti poreče, ko pride, kateri te je povabil: ‚Prijatelj, pomakni se više!‘Takrat ti bo čast vpričo vseh, ki so s teboj pri mizi.« (Lk 14,8–10)

BESEDA O BESEDI  
VELIKI LJUDJE SO PONIŽNI (Lk 14,1.7–14)
Vse od babilonskega stolpa naprej se vleče temna zgodovina človeškega napuha. Svoje strupene sadove rodi tako na osebnem kot na družbenem področju. Biti prvi, veljati več kot drugi, doseči to in ono čast in vplivno mesto, se uveljaviti … Ni čudno, da je Jezus nastavil sekiro svoje besede ravno na to glavno korenino zla. Videl je, kako si se tedanji judovski veljaki izbirali prve sedeže. Celo njegovi učenci so tuhtali, kdo neki bo v njegovem kraljestvu prvi, kdo bo sedel na njegovi desnici in levici. Zato je hotel z besedo in zgledom postaviti ponižnost v središče svojega nauka in jih je posvaril: »Kdor se povišuje, bo ponižan.«
Ponižnost je značilna krščanska krepost. Pogani je niso poznali. Etika starega veka je temeljila na samozavesti in čutu lastne vrednosti. Tudi mnogi današnji ljudje v ponižnosti le težko vidijo vrednoto.
Za vero pa je to nekaj temeljnega. Jedro verovanja je ravno priznanje, da nisem sam na vrhu, največji, od vseh in vsega neodvisen, nekdo, ki sam postavlja meje in zakone. To ni samoponižanje, ampak le priznanje resnice, ki me osvobodi samoprevare in samoveličja. Da, ponižnost je preprosto priznanje resnice o sebi in o Bogu.
Ponižnost ima tudi blagodejen vpliv na medčloveške odnose. Koliko manj bi bilo trpljenja v zakonih in koliko zakonov bi ostalo skupaj, če bi oba stopila s svojega vzvišenega prestola, našla besedo opravičila in si podala roko sprave! Ponižnost raztaplja nastajajoče kepice zamer in jeze, je sila, ki podira zidove molka. (po: Tv Slovenija – Ozare)

Ne pozabite: vsi veliki ljudje so ponižni.  Ali drugače: samo ponižni ljudje so zares veliki.

22. nedelja med letom-angelska  
Zakaj svojim angelom bo zate zapovedal, naj te varujejo na vseh tvojih potih. Na rokah te bodo nosili, da z nogo ne zadeneš ob kamen. (Ps 91,11–12)

Kdo so angeli?
2013_35-2Angeli so čisto duhovna, od Boga ustvarjena bitja, ki imajo razum in voljo. Angeli niso telesni, niso umrljivi in navadno niso vidni. Stalno živijo v Božji navzočnosti in posredujejo ljudem Božjo voljo ter Božje varstvo.
»Angel«, je zapisal kardinal Joseph Ratzinger, »je tako rekoč osebna misel, s katero se Bog obrača k meni.« Obenem so angeli povsem obrnjeni k svojemu Stvarniku. Govorijo o ljubezni do njega in mu služijo noč in dan. (po: YOUCAT – katekizem za mlade)

 

Če se hočem znebiti
svojih sovražnikov, je najbolje,
da si iz njih naredim prijatelje.

(Abraham Lincoln)

V tem tednu

Novo šolsko leto nove priložnosti

2013_35-3Ob začetku novega šolskega in veroučnega leta je prav, da se priporočimo Jezusu in nebeški materi Mariji, da ju bomo znali sprejemati v svojo družbo. Z veseljem nas bosta spremljala na vseh naših poteh, le dovoliti jim moramo, da stopita z nami skozi vsakodnevne obveznosti.
Obisk svete maše ob začetku novega šolskega leta, naj bo priložnost za srečanje z Jezusom v zakramentu in hkrati priložnost za snidenje s svojimi vrstniki, s katerimi bodo skupaj preživete veroučne ure skozi vse leto postajale tudi iskreno prijateljsko druženje.

Z Bogom začni vsako delo, da bo dober tek imelo!

Naslovljeno na vas

To je dobro vedeti in upoštevati

2013_35-4Ob začetku novega šolskega leta je vredno kako besedo ali dve spregovoriti tudi o smotrni razporeditvi časa. Saj vemo: učenje, počitek, obšolske dejavnosti, čas za prijatelje … težko je najti pravo razmerje, a vendar se splača truditi, saj to pripelje do uspeha, predvsem pa zadovoljstva na vseh področjih.
Ne rečemo zaman, da je čas zlato. Da je rana ura zlata ura. Verjetno ni naključje, da so prav na tem področju skušnjave izredno močne in tako privlačne, da se jim je težko upreti. Zato so lahko srečni tisti, ki so jim že v zgodnjem otroštvu privzgojili čut za prednostne naloge in jih navadili na  urejeno redno življenje. Sv. Avguštin pravi takole: »Red vodi k Bogu in vse, kar je v Bogu, je urejeno; le v peklu ni reda.« Svetniki pa so s svojim rednim in urejenim življenje dokazali, da se na tak način v življenju naredi neprimerno več kakor z neredom in v njem. Kdor zna čas prav razporediti, ga v resnici pomnoži.
Naj bo ob začetku novih obveznosti to iskrena vzpodbuda pri načrtovanju časa. Naj ga bo kljub številnim zaposlitvam obilo. (po: M. Turnšku)

Navadimo se svoj čas z natančnim izpolnjevanjem dolžnosti prijetno preživljati z menjajočimi se opravili, da nas ne bo nadlegoval dolgčas. Srečen je namreč človek, ki se po pravici pritožuje, da mu je čas prekratek, da leto prehitro mine. Prazna zaposlitev, prazna zabava  nam pusti dušo prazno! (po: A. M. Slomšek)

Stična mladih 2013 – v soboto, 21. septembra
2013_35-5Mladi, seznanite se z s tem vašim praznovanjem, povabite svoje vrstnike in se dogovorite o skupnem prevozu. Prijavite se lahko tudi v župnišču. Lahko pa tudi kdo od mladih zbere prijave.  Za vsakega, ki se lahko udeleži tega dogodka, bi bila škoda,če bi manjkal. (po: http://katoliska-cerkev.si/molitev-sticne-mladih-2013)

 

MAŠNI NAMENI

NED—1.9. -angelska
22. ned. med letom
Egidij (Tilen), opat
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30 za +Ivana Rojnik in starše
10.30 za +starše Kok (v Šentrupertu)

PON—2.9.
Marjeta, devica, mučenka
18.30 za +Jožeta Tiselja -oblet.

TOR—3.9.
Gregor Veliki, papež, cerkveni učitelj
18.30 za +Marijo Hribernik

SRE—4.9.
Rozalija Sicilska, spokornica
18.30 za +Rozalijo Pustoslemšek (god)

ČET—5.9.-prvi četrtek
Mati Terezija, redovna ustanoviteljica
17.00 za +Albina in Marijo Stepišnik (v Šentrupertu)
18.30 za +Ivana Pintarja (20.) oblet.
Molitev za duhovne poklice

PET—6.9.-prvi petek
Zaharija, prerok
18.30 za +Ivana in Marijo Knez
Litanije Jezusovega srca

SOB—7.9.-prva sob.
Regina, devica, mučenka
18.30 za +Viktorja Jelena
Litanije Matere božje

NED—8.9. katehetska
23. ned. med letom
Marijino rojstvo-Mali šmaren
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30 za +Marijo (god) in Ivana Grah
Bogoslužni začetek veroučnega leta –
Sodelovali naj bi vsi veroučenci s starši

Verouk: ta teden ga še ne bo, pač pa čas priprave nanj, zlasti na nedeljsko sv. mašo, ko bo »otvoritev« veroučnega leta. Veroučenci vabljeni k sv. spovedi -priložnost bo vsak večer pol ure pred sv. mašo.

Starši prvošolcev – veroučencev gomilske skupine ste vabljeni, da pridete prvi dan po pouku z otrokom v župnijski Dom srečanj.
Starši trnavske skupine pa, če vam bo mogoče, v četrtek po sv. maši v Šentrupertu, ali pa ob drugi priložnosti.

Ministrantski izlet bo v soboto, odhod ob 8.00 uri. Vabljeni vsi, do četrtka potrdite udeležbo.
To nedeljo, V Brestanici romarski shod bolnikov, …(več  informacij v oznanilih prejšnje nedelje).

Bralci v nedeljo: I. Mojca in Jan Strožer  II. Marija Rančigaj, Damjana Rojnik
Dežurni ministrant(ka): Melanija Hadolin, Špela Pajer
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Zakl