Oznanila za 12. teden 2014

BESEDA ŽIVEGA BOGA

2014-12-1Po šestih dneh je Jezus vzel s seboj Petra, Jakoba in njegovega brata Janeza in jih peljal na visoko goro. Tedaj se je pred njimi spremenil: obraz se mu je zasvetil ko sonce in njegova oblačila so postala bela ko luč. In glej, prikazala sta se jim Mojzes in Elija in sta govorila z njim. (Mt 17,1–3)

BESEDA O BESEDI

DOBRO JE BITI Z GOSPODOM (Mt 17,1–9)
Koliko kristjanov je zvestih Kristusu na božič in veliko noč, za poroko in krst, odpovemo pa, ko je potrebno v vsakdanjem življenju pokazati svojo vero in v življenjskih preizkušnjah dokazati zvestobo Kristusu.
V evangeliju današnje nedelje beremo, kako je Kristus učence peljal na »visoko goro«, kjer se je »vpričo njih spremenil« (Mt 17,3). Izjemno doživetje je apostola Petra tako prevzelo, da je rekel: »Dobro je, da smo tukaj, Gospod« (4). Kristus pozna človekovo slabost, da se hitro navduši, a se prav tak o hitro naveliča. Ve, da apostolom manjka vztrajnosti. Pa ne samo njim, vsem ljudem manjka vztrajnosti v dobrem. Kristus vzame s seboj učence na goro, da bi ob razodetju njegovega veličastva izkusili lepoto njegove bližine in bili pripravljeni stopiti z njim v trpljenje, ki mu bodo priča za veliko noč. Pred njimi se spremeni zato, da bi iz lepote tega trenutka črpali tudi takrat, ko bodo v preizkušnji. Ko Kristusovo obličje ne bo imelo »ne podobe ne lepote« (Iz 53,2), naj se spomnijo njegovega obraza, ki je na gori »zasijal kakor sonce« (2).
To je sporočilo tudi za nas, naj poglabljamo svoj odnos s Kristusom in naj gojimo osebni odnos z njim, da bomo iz lepote tega odnosa vedno črpali moč, tudi v času preizkušnje.
Ko so šli z gore, je Jezus učencem zapovedal, naj nikomur ne povedo, kar so videli, »dokler Sin človekov ne bo vstal od mrtvih« (9). Ne moremo govoriti o Kristusu, če nismo »izkusili« obeh njegovih obličij: lepote poveličanega obličja in ponižanosti trpečega. Šele ko bomo v hoji za Kristusom upoštevali obe obličji, lahko spregovorimo o »pravem« Kristusu, ki je »velikonočni Kristus«: trpeči, umrli, vstali in poveličani. Nobenega ne moremo zaobiti in nobenemu dati prednosti, če se mu hočemo res približati. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

2. postna nedelja
Najgloblje srečanje, ki ga lahko doživimo, je srečanje z Bogom. Boga lahko izkusimo v tišini ali v molitvi. Lahko ga srečamo v lepoti stvarstva. Včasih pa ga lahko vidimo, ko se pojavi celo na obličju našega sočloveka. To so izkusili učenci, ko so bili skupaj z Jezusom na gori. Medtem ko je Jezus molil, je njegovo obličje zasijalo. Takšna srečanja so nam znana. Kar nenadoma začne obraz drugega sijati. Vidimo nekaj, česar do tistega trenutka nismo opazili. Naenkrat postane vse jasno, vse do globin.
In čutimo: iz tega človeka nam sije nekaj božanske lepote. Takrat srečamo Boga samega. V takšnem srečanju bi se najraje ustavili. Kot Peter si želimo zgraditi tri šotore, da bi lahko živeli v izkušnji tega trenutka. Toda moramo nazaj v vsakdanje življenje. (po: A. Grün)

PAPEŠKA NEDELJA – praznovanje prve obletnice izvolitve papeža Frančiška
2014-12-2Prvo leto pontifikata papeža Frančiška je v ospredje postavilo pomembno razsežnost vesoljne Cerkve: skrb za revne in osebe v stiski. Ob prvi obletnici Frančiškove izvolitve na mesto Petrovega naslednika, je o svojih vtisih za Radio Vatikan spregovoril direktor rimske škofijske Karitas msgr. Enrico Feroci: »Ko pomislim na papeža Frančiška, mi takoj pride na misel njegov jezik, tako preprost in obenem neposreden ter zmožen dotakniti se srca. Sprašujem se, kako smo prišli do točke, ko ne znamo več reči pravih, lepih, globokih in preprostih stvari, ampak samo komplicirane reči.«
Msgr. Feroci je dejal, da nam je papež Frančišek prinesel pristnost, resnico in pozornost do drugega. O svojem prvem srečanju s svetim očetom je povedal, da so se ga najbolj dotaknile njegove oči, pogled, ki je zelo pozoren do osebe, kot da okrog ne bi bilo nikogar drugega.
Papež Frančišek je večkrat poudaril, da Cerkev ni nevladna organizacija. Brez Jezusa pa tvega, da bo to postala. »Ker delam pri Karitas, mi ta stavek daje veliko misliti.
Mi moramo ne samo deliti hrano osebam, ampak jim pomagati razumeti, da je še nek drugi kruh, pristnejša in resničnejša hrana, ki daje novo perspektivo,«

Naslovljeno na vas

Teden družine
2014-12-3Teden družine pod geslom Družina živi veselje, se bo začel na praznik sv. Jožefa, 19. marca 2014 in bo trajal do praznika Gospodovega oznanjenja Mariji, 25. marca 2014
V tem tednu bodo po Sloveniji številne prireditve,ki bodo spodbujale k večjemu vrednotenju družinskega življenja. V naši župniji bo pri vsakdanjem bogoslužju vsaj nekaj poudarka tej pomembni zadevi. Vsi pa naj bi v teh dneh več razmišljali o družini in za naše družine molili, da bi se čim bolj uresničevalo geslo letošnjega tedna družine tudi po naših  domovih.

Sreda, 19. marca: PRAZNIK SVETEGA JOŽEFA
Sveti Jožef je zavetnik v družinskih zadevah, k njemu se zatekajo v gospodarskih stiskah. Poseben zavetnik je sveti Jožef krščanskim očetom v skrbi za družino in otroke, še posebej je zavetnik in priprošnjik tistih, ki si morajo s trdim delom služiti svoj kruh. Ker je bil sveti Jožef deležen sreče, da sta ob njegovi smrtni postelji stala Jezus in Marija (evangeliji tega sicer ne poročajo, lahko pa upravičeno sklepamo), velja sveti Jožef za posebnega priprošnjika za srečno zadnjo uro.
Priporočimo se mu tudi mi – zlasti pri praznični sv. maši.

KARITAS  –  V postnem  času želimo še posebej spodbuditi k poglobitvi petkovega posta. S spodbudo, da preživimo vsak petek v postu preprosto, solidarno in v bližini z Bogom. Odpovejmo se vsem nepotrebnim stvarem in dan preživimo resnično skromno.  Privarčevana sredstva lahko namenimo za ljudi v stiski v naši župniji, s Sloveniji ali po svetu.
V ta namen smo v cerkvi in Domu srečanj postavili škatle za živila. Svoj dar (živila – bolj obstojna)  lahko daste tudi v Karitasov nabiralnik v cerkvi.
(Vabilo Škofijske Karitas Celje)

Tečaj računalništva: bo zopet v sredo ob 9.00 in 16.00 uri v Domu srečanj.

Zadnje dni so zvonovi v naši župniji peli dvema pokojnikoma. Tako smo se  s svetimi opravili v nedeljo poslovili od +Rudija Šlandra iz Grajske vasi, v ponedeljek pa od +Barbare (Betke) Dobnik iz Šmatevža. Naj počivata v miru.

MAŠNI NAMENI

NED—16.3. – papeška
2. postna nedelja
Hilarij Oglejski, škof
Po drugi maši predstavitev romanja v Lurd
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
! 10.00 za +Ivana Rojnika -oblet , njegove
Zahvalna pesem
Pri mašah kvatrna nabirka za bogoslovje

PON—17.3.
Patrik, škof, misijonar
17.00 za +Barbaro Dobnik -osmina (pogreba)

TOR—18.3.
Ciril Jeruzalemski, škof, cerkveni učitelj
17.00 za +Andreja Urankarja – oblet.

SRE—19.3.
Jožef, Jezusov rednik
Začetek tedna družine
8.00 za +Jožeta Čulka (god), Murnove
17.00 za +Jožeta Tiselja (god)

ČET—20.3.
Klavdija, mučenka
15.30 križev pot
za +Silvota Koruna (v Šentrupertu)
17.00 za +Filipa Slakana (r. d.) in Karla Sajovic -oblet.

PET—21.3.
Hugolin
17.00 križev pot: za prvoobhajance
za Terezijo in Blaža Šram – oblet.

SOB—22.3.
Lea, spokornica
17.00 za +starše Rojnik in Ivana

NED—23.3.
3. postna nedelja
Alfonz Turibij, škof
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Danijela in vse Brišnikove

Srečanje za odrasle bo v sredo ob 19.00 uri v Domu srečanj. Tema bo: Naši rojaki v Ameriki (1880 do 1945). Voditeljica bo ga. Valerija Pustoslemšek Farčnik iz Šmatevža.
Vsi mladi, lepo vabljeni!

Mladinski bo v soboto ob 19.00 uri v Domu srečanj.  Vsi mladi, lepo vabljeni!

Bralci v nedeljo: I. Lucija Blatnik, Franci Skok II. Petra Račigaj, Marko Vasle
Dežurni ministrant(ka):  Klemen Jernejc, Aljaž Lončar
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Trnava