Miklavževanje 2011


Sveti Miklavž (Sveti Nikolaj iz Mire) je krščanski svetnik, rodil se je okrog leta 300 našega štetja v Mali Aziji. Oče in mati sta mu zgodaj umrla, zato je zanj skrbel stric. Kot mladenič se je preselil v mesto Mira , kjer mu je pomagal škof , da se je posvetil krščanstvu in ga tudi posvetil v duhovnika. Legenda pravi, da je bil sveti Miklavž iz bogate družine in je svoje premoženje razdelil med revne, zato se ga drži sloves radodarnega svetnika. V številnih deželah, zlasti v osrednji Evropi, je sveti Miklavž tisti, ki obdaruje pridne otroke. To se zgodi v noči s 5. na 6. december, ki je Miklavžev godovni dan.
Sveti Miklavž vsako leto obdari otroke iz naše župnije. S kočijo jih obišče v spremstvu angelčkov v župnijski cerkvi in podružnični cerkvi v Šentrupertu. Najmanjši otroci se njegovega obiska zelo veselijo in ga nestrpno pričakujejo. Darila prinese tudi šolarjem do petega razreda osnovne šole. Sveti Miklavž prinese otrokom kekse, bonbone, suho sadje in knjige.
Sveti Miklavž obišče otroke zato, da jih razveseli, povabi jih , da bi tudi otroci posnemali sv. Miklavža , da bi koga razveselili in mu pomagali.