Oznanila – 3. nedelja med letom

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Ko pa je hodil ob Galilejskem morju, je zagledal dva brata: Simona, z imenom Peter, in njegovega brata Andreja, ko sta mrežo metala v morje; bila sta namreč ribiča.  Reče jima: »Hodíta za menoj in napravil vaju bom za ribiča ljudi.« In takoj sta mreže popustila in šla za njim.  (Mt 4,18–20)

BESEDA O BESEDI

Ne zakopljite talentov! Stavite na velike ideale, tiste ideale, ki razširijo srce, na tiste ideale služenja, ki storijo, da so vaši talenti rodovitni. Življenje nam ni podarjeno zato, da ga ljubosumno ohranjamo sami zase, temveč nam je podarjeno zato, da ga darujemo. Dragi mladi, imejte velikodušno srce! Ne bojte se sanjati o velikih stvareh!

Kako težko je v našem času sprejeti dokončne odločitve! Mika nas začasno. Smo žrtve težnje, ki nas sili v začasnost …, kakor da bi želeli ostati mladostniki. Je kar malce očarljivo ostati mladostnik, in sicer za vse življenje. Ne bojmo se dokončnih obveznosti, obveznosti za vse življenje! In tako bo življenje rodovitno! In to je svoboda: imeti pogum sprejeti te odločitve z velikodušnostjo.

Kaj pomeni biti velikodušen? Pomeni, da imamo veliko srce, da imamo veličino duha. Pomeni, da imamo velike ideale, željo izvrševati velike stvari, da odgovorimo na to, kar Bog zahteva od nas: vestno izpolnjevati vsakdanje dolžnosti, vsakdanja dejanja, obveznosti, srečanja z ljudmi. Pomeni delati majhne vsakdanje stvari z velikim srcem, odprtim za Boga in za druge.                                                Papež Frančišek

NEDELJA SVETEGA PISMA

Pričevanja s Svetopisemskega maratona (v Ljubljani)

  • Doživela sem lepoto in moč Božje besede, ki je odgovor na vprašanja v vsakodnevnem življenju. Doživela sem zbranost pri branju, predvsem notranjo umirjenost in poglobitev.
  • Bil sem prvič in mi je bilo zelo všeč. Bom poskusil priti vsak večer vsaj za urco.
  • Brala sem psalma 69 in 80 in oba sta bila kot, da sta namenjena zame.
  • Nisem si predstavljala, da občutiš tako veselje, ko javno bereš Božjo besedo.
  • Začutila sem ozdravljenje, izhod iz depresije, za to se v preizkušnjah zatekam k Svetemu pismu.
  • Božja beseda je neusahljivi vir žive vode. Pijmo jo!
  • Kako te Sveto pismo nagovori in kako iz Svetega pisma razbereš in čutiš utrip današnjega življenja!
  • Brali smo o Pavlovem prijetju – kako so ga skušali obdolžiti in si po svoje prilagajali Postavo – tako kot danes! Sveto pismo je neverjetno aktualno tudi v današnjem času…
  • Kako je to mogoče, ali kakšno naključje, da te je tisto poglavje,  ki si ga bral na glas pri ambonu nagovarjalo tisti trenutek, pa nisi vedel vnaprej, katero poglavje boš bral.
  • Ob prebiranju Svetega pisma se umirim in takrat začutim Božjo bližino. Bog mi po njegovih besedah odgovarja na moja vprašanja.

Vir: www.svetopismo.si

Svetopisemski maraton na Gomilskem

V petek ob 14.00 so birmanci otvorili letošnji svetopisemski maraton. Začeli so z branjem Lukovega evangelija in božično zgodbo. V nadaljevanju se je zvrstilo več kot 25 bralcev, ki so brali Janezov evangelij in Apostolska dela.

Naj ta dogodek tudi v tistih, ki niste sodelovali, prebudi zavest in vero, da je Božja beseda živa in učinkovita ter zmožna spremeniti človekovo srce, če smo le za to odprti.

Odpusti mi, Nataša

Odlomek iz knjige, ki govori o spreobrnjenju preganjalca kristjanov v času komunizma v Rusiji (S. Kurdakov, Odpusti mi, Nataša):

Ponoči sem ob prvi priložnosti, ki mi je ponudila, to je bilo na mojem pogradu na akademiji, razgrnil tiste liste papirja in jih še enkrat prebral. Jezus je govoril in nekoga učil moliti. Še bolj sem postal radoveden in bral dalje. To prav gotovo ni bilo proti državi! Pisalo je, kako je treba biti boljši človek in kako je treba odpuščati tistim, ki ti store kaj slabega. Nenadoma so besede s papirja segle v moje srce. Bral sem in dobre Jezusove besede so se me polastile. Bilo je prav nasprotno od tistega, kar sem pričakoval. Pomanjkanje razumevanja, ki je bilo kot plašnice na moji očeh, se je takrat razblinilo in besede so se vtisnile globoko v mojo notranjost. Zdelo se mi je, da je nekdo z menoj v sobi in me uči teh besed in njihovega pomena. Ves sem bil prevzet. Znova in znova sem jih prebiral, potem pa začel premišljevati. Moje besede so se od začudenja ustavljale: to je torej tisto, v kar je verovala Nataša…

PROGRAMI ŠKOFIJSKE KARITAS CELJE

Škofijska Karitas Celje v tem tednu izvaja naslednje programe v Domu v Vrbju pri Žalcu: v torek ob 9.00 HACCP in varstvo pri delu, v sredo ob 9.00 Novosti na področju pokojninske zakonodaje in Medicinska pedikura, v četrtek ob 9.00 pa je možnost svetovalnega pogovora.

Tudi med letošnjimi zimskimi počitnicami (24. — 28. 2.) škofijska Karitas v domu v Vrbju organizira varstvo za otroke s kvalitetnim programom. Za otroke iz družin z manjšim dohodkom je brezplačno, ostali prispevajo od 20 do 50€, po svojih zmožnostih. Info: Saraja Šepec, 051 278 481. Prijave do 10. februarja!

 

NEDELJA – 26. 01.

3. nedelja med letom

SVETOPISEMSKA

7.00

7.30

10.00

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za † Magdo (Marijo) Mahor

PONEDELJEK – 27. 01.

sv. Angela Merici

17.30 za † Ivano Grah (osm.)
TOREK – 28. 01.

sv. Tomaž Akvinski

17.30 za † Vladka Juharta
SREDA – 29. 01.

sv. Valerij

17.30 za † starše Dobnik in vse  njihove
ČETRTEK – 30. 01.

sv. Martina

Gomilsko

17.30

Šentrupert

za † Amalijo in Andreja Urankar

 

za † (Marijo) Miro Rakun

PETEK – 31. 01.

sv. Janez Bosko

17.30 za † Tomaža Lončarja
SOBOTA – 01. 02.

sv. Brigita Irska

17.30 za † Marijo Semprimožnik in starše
NEDELJA – 02. 02.

Jezusovo darovanje SVEČNICA

7.00

7.30

10.00

češčenje

za vse žive in rajne župljane

v Šentrupertu za † Ivana Štusej

Bralca v nedeljo:   pri 1. sv. maši: Sonja Mandelc, Jure Vasle

                                 pri 2. sv. maši: Tea Pogorevc, Nika Šram

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Zakl

Dežurni ministranti: Jošt Polak, Jan Griguljak

Napovedujemo srečanje za birmance, njihove starše in botre. Naslednjo sredo 5. 2. ob 19.30 bo med nami gostja ga. Polona Vesel Mušič, ki bo podelila svoje znanje in pričevanje s področja birmanske pastorale.

V tem mesecu smo se poslovili od Franca Kneza in Ivane Grah. Oba sta nam bila velik zgled v pobožnosti, dobroti in sodelovanju v župnijskem življenju. Za to smo jima hvaležni. Naj bosta v nebesih priprošnjika za vse nas, še posebej mlajše generacije, da bi ju znali posnemati.

V nedeljo je svečnica, pri sveti maši bomo blagoslovili sveče. To je tudi dan posvečenega življenja, ko praznujejo redovniki in redovnice.  V soboto se bodo sešli na praznovanju v Celju. Imejmo jih v svoji molitvi.