Oznanila – 2. nedelja med letom

BESEDA ŽIVEGA BOGA

In Janez je pričeval: »Videl sem Duha, ki je prihajal kakor golob z neba in ostal na njem. In jaz ga nisem poznal; ali ta, ki me je poslal krščevat z vodo, mi je rekel: ›Na kogar boš videl prihajati Duha in ostati na njem, ta je, kateri krščuje s Svetim Duhom.‹ In jaz sem videl in sem priča, da je ta Božji Sin.«        (Jn 1,32–34)

BESEDA O BESEDI

Božji Sin, večna Beseda, se je učlovečil po devici Mariji in postal v določenem času določen človek, Jezus iz Nazareta. Ob njem so se ljudje spraševali: Ali ni to tesarjev sin? Ali ni njegova mati Marija? In njegovi bratje, ali niso Jakob in Jožef in Simon in Juda?

S tem da je postal določen človek v določenem času, je na skrivnosten način postal vsak človek v vsakem času. Bil je pred mano, pomeni: bil je v Adamu, bil je v Abelu, bil je v Abrahamu, v Mojzesu, v Davidu, v Izaiju in Jeremiju … Še posebej je bil v vseh trpečih, v vseh, ki so bili preganjani ali umorjeni zaradi resnice in pravice; v vseh, ki so delali dobro, oznanjali mir in ljubezen. V vsaki besedi, ki je tolažila, v vsaki roki, ki je božala, v vsakem pogledu, ki je prinašal luč in toplino, je bil On.

Janez ga je videl, ko je prihajal k njemu. Videl in prepoznal ga je po veri. Jezusov obraz je bil podoben obrazom vseh ljudi v množici ob Jordanu, toda Janez, ki je imel razsvetljene oči in čisto dušo, je na tem obrazu razpoznal poteze Božjega Sina.

Ta obraz pa razpoznavajo po veri razsvetljene oči tudi danes. V vsakem človeku. Kristus je tam, kjer je Cerkev. Cerkev pa je tam, kjer smo verniki. Pri vsaki maši, pri vsaki molitvi, povsod, kjer smo zbrani v njegovem imenu. On, ki je pred vsemi nami, je tudi med vsemi nami. Po: F. Cerar

SVETOPISEMSKI MARATON

Naslednjo nedeljo bo NEDELJA SVETEGA PISMA. V okviru te nedelje se že več let odvija svetopisemski maraton. To pomeni neprekinjeno branje Svetega pisma, ki poteka na osrednjem prizorišču v Ljubljani na Viču v kapeli Antonovega doma. To pomeni EN TEDEN NEPREKINJENEGA BRANJA, od 16. 1. do 1. 2. 2020. Tisti, ki ste ali zahajate v Ljubljano, vabljeni, da se udeležite branja samega in spremljevalnih predavanj, druženja, glasbe itd. Vse to lahko spremljate na spletu: https://www.svetopisemskimaraton.si/program-2020.

Ker se mnogi tega ne morete udeležiti, bomo v naši župniji , kot že zadnjih nekaj let organizirali t.i. MINI SVETOPISEMSKI MARATON.

V župnijski cerkvi na Gomilskem bomo Sveto pismo brali v petek, 24. januarja 2020.
Začeli bomo ob 14.00
.

Prosimo vas, da se prijavite in vpišete v seznam bralcev (v zakristiji oz. župnišču). Vsak bralec bere 15 minut. Bralce prosimo, da pridejo že 15 minut prej, da poslušajo bralca pred seboj.

Vsi lepo vabljeni, da si odtrgate delček petkovega popoldneva in pridete v cerkev za nekaj časa poslušati Sveto pismo. To lahko storite tudi mimogrede, ko greste po drugih opravkih ali kar tako na sprehod.

Svetopisemska družba v času maratona ponuja 10% popust na nakup Svetih pisem. Če naročate preko spleta ali telefona, uporabite kodo: maraton2020.

VPIS V ŠKOFIJSKO KLASIČNO GIMNAZIJO

Škofijska klasična gimnazij in Jegličev dijaški dom v Šentvidu v Ljubljani vabita na DAN ODPRTIH VRAT  v soboto, 25. januarja 2020 med 9. in 13. uro. Dobrodošli mladi, starši in vsi, ki vas zanima življenje v Zavodu sv. Stanislava. Udeležili se boste lahko pouka na gimnaziji, spoznali številne obšolske dejavnosti in tudi pestro življenje v dijaškem domu.

DUHOVNA ISKRICA

Ko se vam zazdi, da življenja nimate več pod nadzorom, zmolite to molitev in znova boste pridobili dušni mir.

Pride obdobje, ko se nam zdi, da izgubljamo nadzor nad svojim življenjem. Naše življenje kar poka po šivih od najrazličnejših dejavnosti in ne glede na to, v katero smer se obrnemo, nam nekaj prekriža načrte. Nič se ne zgodi tako, kot bi se moralo, in nenadoma se počutimo izgubljene kot ladja sredi viharnega morja. Na srečo zna Jezus precej uspešno pomiriti viharje. Njemu torej zaupajmo svoje življenje in ga pokličimo na pomoč, ko bo naše srce polno strahov in skrbi. To molitev pripisujejo sv. Baziliju Velikemu, svetniku iz 4. stoletja. Tudi on uporablja podobno primerjavo in prosi Boga, naj naša življenja znova usmeri v svoj varen pristan.

O Gospod, moj Bog, prosim te za dar, ki ga nujno potrebujem. Usmeri barko mojega življenja k sebi, v tihi pristan vseh duš, ki jih pretresa vihar. Pokaži mi smer, ki naj jo izberem, in v meni obnovi duha krotkosti. Naj tvoj Duh brzda mojo nestanovitnost; vodi in okrepčaj me, da bom deloval v svoje dobro, da bom spoštoval tvoje zapovedi ter se vedno radoval tvoje veličastne in poživljajoče navzočnosti. Tebi čast in slava na vekov veke. Amen.
Philip Kosloski

NEDELJA – 19. 01.

2. nedelja med letom

7.00

7.30

10.00

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za † Matjaža Tislja (obl.)

PONEDELJEK – 20. 01.

sv.  Fabijan in Boštjan

17.30 za † Julijano obl., Jakoba Korošec, Ivana Tekavca in sorodnike
TOREK – 21. 01.

sv. Neža

17.30 za † župnika Adolfa Pikla obl.
SREDA – 22. 01.

sv. Vincenc

17.30 za † Bognerjeve
ČETRTEK – 23. 01.

zaroka Marije in Jožefa

Gomilsko

17.30

Šentrupert

v zahvalo in v dober namen

 

za † Roziko Potočnik

PETEK – 24. 01.

sv. Frančišek Saleški

17.30 za vse † Luskarjeve
SOBOTA – 25. 01.

spreobrnitev ap. Pavla

17.30 za † Ivana Čulka
NEDELJA – 26. 01.

3. nedelja med letom

NEDELJA  SVETEGA  PISMA

7.00

7.30

10.00

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za † Magdo (Marijo) Mahor

Bralca v nedeljo:   pri 1. sv. maši: Lucija Blatnik, Magda Šalamon

                                 pri 2. sv. maši: Ana Šram in Anja Šket

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Trnava

Dežurni ministranti: Janez Vošner, Jaša Cvenk

V nedeljo, 26. 1. se nam bodo pri sveti maši ob 10.00 predstavili letošnji prvošolčki veroučne šole. Lepo vabljeni njihovi botri in sorodniki!

Hvala vsem, ki ste ali še boste prispevali za ogrevanje župnijskih prostorov ter poravnali naročnine na verski tisk.

Škofijska Karitas Celje organizira četrtkova večerna srečanja v Vrbju pri Žalcu. Vabljeni ta četrtek 23. 1. ob 18.30 na katehezo z naslovom: Vera, upanje in ljubezen. Pripravlja g. Matej Pirnat, tajnik škofijske Karitas.