Oznanila – 5. nedelja med letom

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Vi ste luč sveta. Mesto, ki stoji na gori, se ne more skriti. Svetilke tudi ne prižigajo in ne postavljajo pod mernik, temveč na podstavek, in sveti vsem, ki so v hiši.

Takó naj vaša luč sveti pred ljudmi, da bodo videli vaša dobra dela in slavili vašega Očeta,  ki je v nebesih.« (Mt 5,14–16)

BESEDA O BESEDI

Sveti Anton Padovanski je v enem od svojih govorov dejal: »Živa je govorica, ko govorijo dela. Umolknejo naj, prosim, besede, govorijo naj dela. Polni smo besed, smo pa brez del, in zato nas zadene Gospodovo prekletstvo; preklel je namreč smokvino drevo, na katerem ni našel sadu, ampak le listje.« Povedano je pravzaprav tisto, kar nam danes v evangeliju govori Jezus: »Vi ste sol zemlje … Vi ste luč sveta.«

Ta luč mora biti pristna, ne umetna: ne moremo v javnosti nastopati kot »svetniki« (taki, ki »svetijo«), če je dejansko v naših srcih zaradi sebičnosti, zaverovanosti vase prej temno kot svetlo. »Naša luč mora svetiti tako, da se bo videlo, da je to Božja luč, in da bodo ljudje slavili Boga, ne nas,« piše p. Albin Škrinjar. »Mi smo kakor mesec, mrzel in teman, ako ga sonce ne ogreje, ako z njegove površine ne odseva sončna svetloba… Tudi najmanjši žarek ne sije z nas, ne da bi bil od Sonca – Boga. Bog hoče, da njegova luč odseva v našem življenju…«

Drugo ime za svetlobo je dobrota, ljubezen. To je »utelešena vera«. Preden sem kristjan, moram biti človek. Če hočem biti dober kristjan, moram biti dober človek. Lepo govorjenje pred Bogom ne velja veliko, pomembno je, kako in v kolikšni meri naše življenje potrjuje naše govorjenje.                         Po: S. Čuk

PISMO BOLNIKOM PAPEŽA FRANČIŠKA

ob svetovnem dnevu bolnikov 2020 »Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi, in jaz vam bom dal počitek« (Mt 11,28)

Dragi bratje in sestre!

  1. Jezusove besede: »Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi, in jaz vam bom dal počitek« (Mt 11,28), odražajo solidarnost Sina človekovega z vsemi, ki so ranjeni in obteženi. Jezus tistim, ki doživljajo tesnobo zaradi lastne krhkosti, bolečine in šibkosti, ne postavlja zakonov, ampak jim ponuja usmiljenje in tolažbo s svojo navzočnostjo. Jezus gleda ranjeno človeškost, njegove oči se zazrejo v srce vsakega posameznika. Njegov pogled ni brezbrižen, ampak zajema ljudi v njihovi celostnosti, vsakega posameznika v njegovem zdravstvenem stanju, nikogar ne zavrže. Vse vabi, da vstopijo v njegovo življenje in so deležni njegove nežnosti.
  2. Zakaj Jezus Kristus tako čuti? Ker je on sam postal šibek, izkusil je človeško trpljenje in od svojega Očeta prejel počitek. Le tisti, ki so sami izkusili trpljenje, lahko tolažijo druge. V življenju je veliko resnih oblik trpljenja: neozdravljive in kronične bolezni, psihične bolezni, bolezni, ki zahtevajo rehabilitacijo ali paliativno oskrbo, različne oblike invalidnosti, otroške ali starostne bolezni … V takšnih okoliščinah nam včasih primanjkuje človeške topline, zato je potreben oseben pristop do bolnikov, ne le pristop zdravljenja, temveč tudi oskrbe v luči celostnega človeškega zdravljenja. Ko se posamezniki srečajo z boleznijo, ni ogrožena le njihova telesna celostnost, ampak tudi odnosna, intelektualna, čustvena in duhovna razsežnost njihovega življenja. Zato poleg terapije potrebujejo podporo, skrb in pozornost, skratka ljubezen. Ob vsakem bolniku stoji tudi družina, ki prav tako trpi in potrebuje podporo ter bližino.
  3. Dragi bolni bratje in sestre, v bolezenskih preizkušnjah zagotovo potrebujete kraj, kjer boste našli počitek. Cerkev želi vedno bolj postajati »gostišče« usmiljenega Samarijana, ki je Kristus (prim. Lk 10,34), torej dom, v katerem boste našli njegovo milost, ki se odraža v bližini, sprejemanju in olajšanju. V tem domu boste srečali ljudi, ki jih je v njihovi šibkosti ozdravilo Božje usmiljenje. Ti vam bodo pomagali nositi križ in vam na trpljenje pomagali pogledati v novi luči.

Ključno vlogo pri prizadevanju za počitek in prenovo naših bolnih bratov in sester igrajo zdravstveni delavci: zdravniki, medicinske sestre, zdravstveno in upravno osebje, pomočniki in prostovoljci.

  1. Dragi zdravstveni delavci, nikoli ne pozabimo, da so diagnostični, preventivni in terapevtski postopki, raziskave, zdravljenje in rehabilitacija vedno v službi bolnika. Pri delu naj si vedno prizadevamo za spodbujanje dostojanstva in življenja vsakega človeka ter zavračanje kakršnega koli kompromisa v smeri evtanazije, pomoči pri samomoru ali zatiranja življenja, tudi v primeru neozdravljive bolezni. Spomnimo se, da je življenje sveto in pripada Bogu, zato je nedotakljivo in si ga nihče ne more prisvajati (prim. Donum Vitae, 5; Evangelium Vitae, 29–53). Življenje je treba sprejeti, zaščititi, spoštovati in mu služiti od njegovega začetka do konca: to hkrati zahtevata tako človeški razum kot vera v Boga, stvarnika življenja. V nekaterih primerih je ugovor vesti nujna odločitev, če želite dosledno izrekati »da« življenju in človeku. Vaša strokovnost, ki jo bo sprožila krščanska dobrodelnost, bo vsekakor najboljša služba resnični človekovi pravici, pravici do življenja. Ko ne boste mogli več zdraviti, boste še vedno lahko poskrbeli za dejanja in postopke, ki bodo bolnikom nudili udobje in olajšanje.
  2. Na 28. svetovni dan bolnikov mislim na naše številne brate in sestre po vsem svetu, ki nimajo dostopa do zdravstvene oskrbe, saj živijo v revščini. Zato se obračam na zdravstvene ustanove in vlade po vsem svetu, naj zaradi ekonomskega vidika ne zanemarjajo socialne pravičnosti. Upam, da bomo z združitvijo načel solidarnosti in subsidiarnosti lahko sodelovali in tako vsem zagotovili dostop do ustrezne oskrbe, ki bo varovala in ponovno vzpostavila zdravje. Iskrena hvala prostovoljcem, ki  služite bolnikom, s čimer pogosto nadomestite strukturne pomanjkljivosti, hkrati pa se v vaših dejanjih nežne ljubezni in bližine odraža podoba Kristusa, usmiljenega Samarijana.

V Vatikanu, 3. januarja 2020

Škofijska klasična gimnazija in Jegličev dijaški dom v Šentvidu v Ljubljani vabita osmošolce in devetošolce na INFORMATIVNA DNEVA v petek, 14. 02. ob 9. in 15. uri ter v soboto 15. 02. ob 9. uri. Vabljeni vsi, ki se odločate o vpisu v srednjo šolo in bi si želeli ogledati tudi življenje na katoliški šoli in dijaškem domu.

Programi škofijske Karitas Celje v tem tednu v Domu v Vrbju: v torek ob 9.00 bo usposabljanje za nove prostovoljce; v sredo ob 13.00 prikaz frizerskih storitev in brezplačno striženje; v četrtek 9.00 – 13.00 svetovalni pogovor (Muzejski trg 8, Celje).

NEDELJA – 09. 02.

5. nedelja med letom

7.00

7.30

10.00

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za † Karla Sirše (obl.)

PONEDELJEK – 10. 02.

sv. Sholastika

17.30 za † starše Natek
TOREK – 11. 02.

Lurška Mati Božja

17.30 za † Jožefo Rančigaj in vse njene 
SREDA – 12. 02.

sv. Evlalija

17.30 za † Marijo Brinovec in vse Travnerjeve
ČETRTEK – 13. 02.

sv. Foška in Maura

Gomilsko

17.30

Šentrupert

za † Ivana Mahorja

 

za † Binija in vse Stepišnikove

PETEK – 14. 02.

sv. Valentin

17.30 za zdravje (n)
SOBOTA – 15. 02.

sv. Klavdij Kolombiere

17.30 za † Franca Završnika
NEDELJA – 16. 02.

6. nedelja med letom

 

7.00

7.30

10.00

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za vse  †  Blaževe

Bralca v nedeljo:   pri 1. sv. maši: Majda Jelen, Nejc Lončar

                                 pri 2. sv. maši: Tilen Hadolin, Petra Basle

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko II.

Dežurni ministranti: Marko in Mitja Mak

 

VERSKO SREČANJE ZA ODRASLE

Z veseljem sporočamo, da med nas prihaja

misjionar JOŽE ŠÖMEN.

Srečanje bo v sredo 12.2. zvečer ob 18.30 v Domu srečanj na Gomilskem.

Jože Šömen – sedaj župnik v Slivnici pri Mariboru – je več let deloval  v Zairu, danes DR Kongo, ki je največja posaharska afriška država s preko 84 milijoni prebivalcev in 35 milijonov katoličanov. Zaradi velikih rudnih bogastev je država v konfliktih in izpostavljena izkoriščanju Zahoda …