Oznanila – 3. postna nedelja


Prenesite Oznanila v PDF obliki.
Prenesite molitev v družini za 3. postno nedeljo.
Sledite objavam in navodilom Slovenske škofovske konference.


UKREPI GLEDE ŠIRJENJA KORONAVIRUSA

V zvezi s širjenjem koronavirusa je Slovenska škofovska konferenca 12. 3. izdala izredna navodila, ki smo jim zavezani. V župniji Gomilsko v zvezi s tem sprejemamo naslednje ukrepe:

1) V izogib širjenju koronavirusa COVID-19 in za ohranjanje zdravja prebivalstva, so do nadaljnjega odpovedane vse svete maše, podeljevanje zakramentov, zakramentalov, ljudske pobožnosti, župnijska praznovanja in drugi dogodki ter vsa srečanja. Škofje nam podeljujejo spregled od dolžnosti udeležbe pri nedeljski maši.

2) Župnijska cerkev bo za zasebno molitev odprta:
– ob nedeljah med 9.00 in 12.00,
– ob delavnikih med 16.00 in 17.00,
vendar v cerkvi ne sme biti več kot 10 oseb naenkrat in so med seboj oddaljene vsaj 1,5 metra. Prosimo, da to navodilo upoštevate!

3) Svete maše po naročenih namenih bodo darovane zasebno. To pomeni, da bo mašo obhajal duhovnik sam, brez navzočnosti vernikov. Prosimo vas, da v času svete maše, če je mogoče, molite doma in prejmete duhovno obhajilo (navodila najdete v nadaljevanju).

4) Župnijski urad je zaprt. Dosegljivi smo na telefonih: 03 572 61 98, 041 673 716 ali 041 337 929 ali e-pošti: zupnija.gomilsko@rkc.si. Zasebni obiski so mogoči po dogovoru.

5) Verouk in druge katehetske dejavnosti do preklica odpadejo. Starše prosimo, da manjkajočo snov (vsak teden po eno naslednjo lekcijo v učbeniku oz. delovnem zvezku) predelajo skupaj s svojimi otroki.

6) Bolnikov v tem času duhovniki ne obiskujemo, razen v smrtni nevarnosti ob upoštevanju ustrezne zaščite.

7) Do nadaljnjega preložimo volitve v Župnijski pastoralni svet, kar je bilo predvideno za nedeljo 22. marec.

8) Prva spoved za prvoobhajance, ki je bila načrtovana za 28. marec, se preloži na dneve pred prvim obhajilom.

9) Birmanci naj medtem utrjujejo znanje (birmanska vprašanja), ker bo potrebno nadoknaditi zaostanek.

Poleg tega vsi skupaj upoštevajmo navodila vlade RS in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Neupoštevanje navodil je neodgovorno. Soboški škof Štumpf je to ubesedil takole: »Kdor bi izzival Boga z neupoštevanjem navodil, ki jih dajemo tudi škofje, hudo krši peto Božjo zapoved, ki pravi: NE UBIJAJ. Nihče ne more in ne sme izzivati Boga, da od Njega izsiljuje čudež tam, kjer smo najprej mi sami odgovorni, ne samo zase, temveč tudi za zdravje in življenje drugih ljudi. Bog daje svoj blagoslov in pomoč tam, kjer najprej mi sami ravnamo razumno.«

DUHOVNO ŽIVLJENJE V ČASU PREIZKUŠNJE

Nastala situacija nas je prisilila, da začnemo iskati in odkrijemo drugačne, morda že pozabljene načine duhovnega prizadevanja. Spremenjene razmere še zdaleč ne pomenijo, da smo prepuščeni sami sebi ali da zmoremo sami in Boga ter krščanske skupnosti ne potrebujemo. Mogoče je za nekatere celo olajšanje, da »ni treba v cerkev«. Če imamo kaj radi Boga in našo skupnost (župnijo), potem nas boli, da je tako in čutimo, kako je lahko bolezen v resnici zlo, ki nas rani tudi v duhovnem življenju. Morda bomo v tem času fizične osame odkrili pomen duhovne povezanosti in potrebo po živi skupnosti, ki jo bomo začeli pogrešati.

Še posebej je boleče, da boste laiki kar nekaj časa brez zakramentalnega svetega obhajila, brez živega Jezusa pod podobo kruha, da bi vas hranil s svojim telesom in krvjo. Upam, da boste v tem času »posta« začutili duhovno lakoto po sveti maši in po Njem v obhajilu, ki je naš edini Odrešenik. Upam, da ga boste začeli bolj pogrešati in si zaželeli njegove tolažilne in ozdravljajoče bližine. Medtem boste lahko odkrili duhovno obhajilo.

Ker laiki nekaj časa ne morete k sveti maši in obhajilu, bo vsak dan nekaj časa odprta župnijska cerkev. Včasih so bile cerkve odprte ves čas in ste lahko Gospoda obiskali kadar koli, zadnje čase zaradi varnosti ni več tako, kar je žalostno. Bo pa v naslednjih dneh in tednih priložnost, da znova odkrijete blagoslov obiska cerkve čez dan v tihi osebni molitvi in pogovoru z Gospodom (urnik odprte cerkve je objavljen na prvi strani).

V tem času boste — tako upam — znova odkrili vero v družini in družinsko molitev. Izraelci so svojo vero ohranili 3000 let in to skoraj izključno zaradi tega, ker svojo vero živijo v glavnem v družini. Oče je tisti, ki je glavni dedič vere in odgovoren, da jo prenese v naslednji rod. Namesto obiska svetih maš ste namreč povabljeni, da kot družina, ki je »mala cerkvena skupnost«, skupaj molite in v času, ko ni verouka, skupaj z otroki poglabljate vsebino naše čudovite vere.

Nenazadnje pa je zaradi nastale situacije vedno več prisotnosti katoliške duhovnosti na internetu. Gotovo večina, posebej mladi, veliko brskajo po internetu. Veliko od tega je neumnosti. Sedanja stiska pa nam nudi priložnost, da najdemo verske vsebine na internetu. Morda se boste čudili, kaj vse že obstaja. Ogromno duhovne hrane, če jo le hočemo vzeti.

MOLITEV V ČASU KORONAVIRUSA

Vabimo, da kot družina (ali osebno) v času, ko je v cerkvi sveta maša in je ne morete obiskati, molite naslednjo molitev z duhovnim obhajilom:

1) Pokrižajte se in molite veroizpoved.

2) Preberite evangelij tistega dneva (https://hozana.si) in v tišini premislite vsebino (ter si podelite navdihe, če vas je več).

3) Molite naslednjo molitev v času koronavirusa:
Oče usmiljenja in tolažbe, tvoj Sin Jezus Kristus nam je s križem pokazal vrednost trpljenja. Pomagaj našim bratom in sestram, ki že nosijo križ bolezni in so preizkušani. Nakloni jim izboljšanje zdravja, njihovim svojcem pa poguma in zaupanja. Vsem zdravstvenim delavcem nakloni moči in zdravja, da bodo vztrajali v ljubezni do bolnikov; raziskovalcem pa, da bodo čim prej odkrili uspešno zdravilo. Nam in vsemu svetu daj svoj blagoslov, da bomo rešeni bolezni in se ti bomo mogli s tvojo Cerkvijo zahvaljevati. Amen.
Sv. Marija, zdravje bolnikov – prosi za nas.
Sv. Rok, zavetnik zoper kužne bolezni – prosi za nas.
Vsi božji svetniki in svetnice – prosite za nas.

4) Dodajte še druge prošnje za različne potrebe po svoji presoji.

5) Opravite duhovno obhajilo, tako da zmolite Oče naš, Zdrava Marija, Slava Očetu in dodate:
Jezus, verjamem, da si navzoč v Najsvetejšem zakramentu. Zahvaljujem se Ti za Tvojo ljubezen do mene, ki si mi jo izkazal s svojo smrtjo na križu. Želim Te ljubiti bolj kakor vse drugo, predvsem pa Te želim sprejeti v svojo dušo. Ker Te ne morem prejeti zakramentalno, Te prosim, da prideš k meni duhovno: prosim Te, da vstopiš in prebivaš v mojem srcu.
(Kratek premor, da se povežem z Jezusom …)
Hvala Jezus, za to duhovno obhajilo, hvala za Tvoj objem, hvala za to mistično združitev. Ne dovoli, da bi se ločil od Tebe, ampak mi pomagaj, da ostanem v Tebi.

6) Molitev končajte z znamenjem križa.

KORISTNE POVEZAVE ZA DUHOVNO ŽIVLJENJE IN MOLITEV

  1. Prenosi svetih maš: Radio Ognjišče vsak dan ob 19.00, ob nedeljah ob 10.00; TV Exodus (www.exodus.si) vsak dan ob 6., 12., 18. in 24. uri, ob nedeljah ob 8.30.
  2. Dnevna Božja beseda in molitveno bogoslužje: www.hozana.si, shorturl.at/lxDL0
  3. Android aplikacija »Sveto pismo«: shorturl.at/oNSTV
  4. Molitvena revija Magnificat: shorturl.at/fjG58
  5. Več bližnjic za duhovno življenje v članku: shorturl.at/gkmpu

 

NEDELJA – 15. 03.

3. postna nedelja

7.30

8.15

za vse žive in rajne župljane

za † Andreja Urankarja

PONEDELJEK – 16. 03.

sv. Julijan

17.30 v dober namen
TOREK – 17. 03.

sv. Jedert

17.30 za † Antona Vesolaka (obl.)
SREDA – 18. 03.

sv. Ciril Jeruzalemski

17.30 za † Tomaža Lončarja (obl.)
ČETRTEK – 19. 03.

sv. Jožef, Jezusov rednik

17.30 za † Jožefa in Frančiško Rožič

za † Ljudmilo obl. in Alojza Lukman 

PETEK – 20. 03.

sv. Klavdija

17.30 za † Vladota Juharta
SOBOTA – 21. 03.

sv. Nikolaj iz Flüe

17.30 za † Pavlo obl. in Vilijema Natek
NEDELJA – 22. 03.

4. postna nedelja

 

7.30

8.15

za vse žive in rajne župljane

za † Ivana Rojnik (obl.)

2011 Župnijski list Gomilsko