Oznanila – 5. postna nedelja


Prenesite Oznanila v PDF obliki.
Prenesite bogoslužje za družine in katehetsko gradivo za 5. postno nedeljo.
Sledite objavam in navodilom Slovenske škofovske konference.


BESEDA ŽIVEGA BOGA — TIHA NEDELJA

Jezus je rekel: »Odstranite kamen!« Marta, sestra umrlega, mu je dejala: »Gospod, že ima zadah, saj je četrti dan mrtev.« Jezus ji je rekel: »Ti mar nisem rekel, da boš videla Božje veličastvo, če boš verovala?« Odstranili so torej kamen; Jezus pa je … zaklical z močnim glasom: »Lazar, pridi ven!« In umrli je prišel ven. (Jn 11,39-44)

CVETNA NEDELJA — DRUŽINSKO BOGOSLUŽJE

Ker skupno bogoslužje še vedno ni mogoče, ste vabljeni, da spremljate prenos svete maše po TV SLO 2 ob 10.00. Ob istem času bo tudi (zasebna) maša v naši župnijski cerkvi, ki se ji v duhu pridružite.
Ob 11.35 vabljeni k tedenskemu nagovoru nadškofa Zoreta na TV SLO1.
Doma pripravite zelenje (butare), pripravite blagoslovljeno vodo, če te nimate, vsaj navadno vodo. Blagoslov zelenja opravite sami oz. v družinskem krogu po naslednjem obredu.

Se pokrižamo: V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.

Nekdo prebere naslednji evangeljski odlomek:

Iz svetega Evangelija po Mateju.

Ko so se približali Jeruzalemu in prišli do Bétfage ob Oljski gori, je Jezus poslal dva učenca in jima rekel:
»Pojdita v vas, ki je pred vama, in takoj bosta našla privezano oslico in oslička pri njej. Odvežita ju in ju pripeljita k meni. Če vama kdo kaj poreče, recita: ›Gospod ju potrebuje,‹ in takoj ju bo poslal.« To pa se je zgodilo, da se je izpolnilo, kar je bilo rečeno po preroku, ki pravi:
Povejte sionski hčeri: Glej, tvoj kralj prihaja k tebi,  krotak, jezdi na oslici in na osličku, mladiču vprežne živali.
Učenca sta šla in storila, kakor jima je Jezus naročil. Pripeljala sta oslico in njenega mladiča, položila nanju svoja plašča in Jezus je sédel gor. Zelo veliko ljudi iz množice je razgrnilo na pot svoje plašče, drugi pa so lomili veje z dreves in jih razgrinjali na pot. In množice, ki so šle pred njim in za njim, so vzklikale:
»Hozána Davidovemu sinu! Blagoslovljen, ki prihaja v Gospodovem imenu! Hozana na višavah!«
Ko je prišel v Jeruzalem, se je vse mesto vznemirilo in govorilo: »Kdo je to?« Množice pa so govorile: »To je prerok, Jezus iz Nazareta v Galileji.«

To je Kristusov Evangelij

Lahko izrazimo kakšno prošnjo s svojimi besedami.

Vsi skupaj molimo: Oče naš, ki si v nebesih …

Oče ali mati zmoli blagoslovno molitev:

Molimo.
O Bog, vate zaupamo, pomnoži nam vero in dobrotno usliši naše prošnje. Danes z zelenjem pozdravljamo Kristusa zmagovalca, naj ostanemo vedno združeni z njim , da bo naše življenje polno dobrih del.
Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

Zelenje, ki ste ga doma pripravili, pokropite (po možnosti) z blagoslovljeno vodo.

Sklep moli oče ali mati, vsi se pokrižamo: Naj nas varuje in blagoslavlja vsemogočni Bog Oče in Sin in Sveti Duh.

Vsi: Amen.

ZVONJENJE in molitev V ČASU EPIDEMIJE

Duhovniki po naročilu škofov zvonimo ob običajnih urah. Določajo, da se v tem času zvoni v priprošnjo Mariji za konec epidemije. Pri nas zvoni ob 7.00, ob 12.00, zvečer pa ob mraku (se premika, trenutno ob 20.00). V času zvonjenja obudimo molitev »Angel Gospodov« v družinah, kot je to že stoletna tradicija in izvira prav iz časov, ko je v naših krajih razsajala kuga.

Prav tako vsak ponedeljek z zvonjenjem ob 20.00 slovenski duhovniki vabimo vernike k molitvi škofov, ki poteka na Radiu Ognjišče. V tem času prižgemo sveče na oknih v znamenje solidarnosti z vsemi žrtvami epidemije.

POSVETITEV JEZUSOVEMU IN MARIJINEMU SRCU

V ponedeljek, 30. 3. bo od 21. do 22. ure na radiu Ognjišče predsednik Slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore opravil obnovitev posvetitve Jezusovemu in Marijinemu Srcu vseh in vsakogar v našem narodu in državi. Obnovitev posvetitve je spodbujena s koronavirusom Covid-19, ki predstavlja resno grožnjo in preizkušnjo.

Vabimo vas, da pri tej posvetitvi sodelujete in povabite še druge, da se temu pridružijo. Posvetitvi se pridružimo tako, da se posvetimo sami sebe in vse tiste, ki nam pripadajo — svoje družine, skupnosti, delavce … Duhovniki bomo sodelovali tako, da bomo posvetili sebe in svoje župnije.

Če moremo se na posvetitev pripravljamo že kakšen dan prej z molitvijo, npr.: zmolimo desetko rožnega venca, preberemo dnevni evangelij (hozana.si), zmolimo litanije Jezusove Srca oz. Marijine litanije.

KLIC V STISKI IN POMOČ

Vsi, ki ste v tem času krize v osebni stiski, se čutite osamljeni, prestrašeni, nemirni ter potrebujete pogovor.
Škofijska Karitas Celje vam nudi pomoč preko telefona 051 658 299 vsak dan med 8.00 — 13.00 ter 16.00 — 18.00.

Za duhovni pogovor in pomoč sva po telefonu na voljo tudi vaša domača dušna pastirja!
V najinih molitvah in pri svetih mašah se spominjava vseh vas in vaše stiske polagava na oltar ter prosiva Božjega usmiljenja za vse.

RADIJSKI MISIJON

Skupaj s slovenskimi škofi vas vabim, da v okviru priprave na velikonočne praznike spremljate radijski misijon po Radio Ognjišče, ki bo potekal od 29. marca do 4. aprila 2020. To je zelo dobrodošel pripomoček za duhovno življenje, posebej zdaj, ko je vaš stik z domačo župnijo okrnjen.

NEDELJA – 29. 03.

5. postna nedelja – tiha

7.30

8.15

za vse žive in rajne župljane

po namenu

PONEDELJEK – 30. 03.

sv. Janez Klimak

19.00 za † Antona Šlandra obl.

in vse Koprivove

TOREK – 31. 03.

sv. Modest

19.00 za † Baševe 
SREDA – 01. 04.

CELODNEVNO ČEŠČENJE

19.00 za † Marijo Orožim obl.

in vse Mlinarjeve

ČETRTEK – 02. 04.

sv. Frančišek Pavelski

19.00 za † Franca Obreza
PETEK – 03. 04.

sv. Rihard

19.00 za nerojene otroke
SOBOTA – 04. 04.

bl. Frančišek Marto

19.00 za † Viktorja in Rozino Jelen

in vse Vovkove

NEDELJA – 05. 04.

6. postna nedelja –

cvetna

7.30

10.00

za vse žive in rajne župljane

za † Riharda Posedela

 

Cvetna nedelja: pripravimo butare, vendar jih ne nesemo v cerkev, ampak sami doma v družinskem krogu opravimo obred blagoslova. Po TV spremljamo sveto mašo. Vse to je opisano zgoraj v tem župnijskem listu.

Župnijska cerkev je odprta, a zgolj za zasebno molitev:

  • na tiho nedeljo med 9.00 in 12.00,
  • na cvetno nedeljo 9.00 — 9.30 in 11.00 — 12.00
  • ob delavnikih med 17.30 in 18.30

Celodnevno češčenje je v naši župniji vsako leto 1. aprila. Zaradi znanih razmer se boste ta dan lahko udeležili zgolj zasebnega češčenja pred izpostavljenim Najsvetejšim zakramentom v naslednjih urah:

  • 9.00 do 11.00
  • 16.00 do 18.00

Prosimo, da vedno upoštevate navodila, da v cerkvi ne sme biti več kot 10 oseb naenkrat in so med seboj oddaljene vsaj 1,5 metra. V cerkvi je tudi razkužilo za roke, ki ga uporabimo. Sveta maša bo zasebna ob 19.00.