Oznanila – 6. postna nedelja


Prenesite Oznanila v PDF obliki.
Prenesite bogoslužje za družine in katehetsko gradivo za 5. postno nedeljo.
Sledite objavam in navodilom Slovenske škofovske konference.


VELIKONOČNO VOŠČILO

Dragi župljani in župljanke,
Judje že tri tisočletja obhajajo veliko noč v družinskem krogu in to je njihovo vero držalo po konci vse do danes. Bog je to izkušnjo za letos pripravil tudi nam kristjanom. Vstalega Jezusa boste letos povabili medse v družinski krogu, ko boste sami blagoslavljali velikonočna jedila, obrede spremljali preko medijev, z župnijo pa boste povezani v duhu in molitvi.
Želiva vam, da od mrtvih vstali Jezus, četudi skozi zaprta vrata, močno vstopi v vaše družine in vaša srca. Naj v vas in med vami premaga vsak veliki petek, vsak križ, vsako bolezen, strah, greh in spor. On je edini Odrešenik, edini, ki je premagal smrt, on je naše življenje in največja sreča. Te njegove sreče in večnega življenja v vas želiva vaša duhovnika,
                                                                                                                    Martin in Vlado

CVETNA NEDELJA

Ker skupno bogoslužje zaradi epidemije korona virusa še vedno ni mogoče, ste vabljeni, da spremljate prenos svete maše po TV SLO 2 ob 10.00. Ob istem času bo tudi (zasebna) maša v naši župnijski cerkvi, ki se ji v duhu pridružite.
Butare, ki ste jih pripravili blagoslovite sami po obredu, ki je bil objavljen v prejšnji številki oznanil. Najdete ga tudi na spletni strani župnije: http://zupnija-gomilsko.rkc.si/?p=5544
Ob 11.35 vabljeni k tedenskemu nagovoru nadškofa Zoreta na TV SLO1.

VELIKI ČETRTEK

To je dan Jezusove zadnje večerje, postavitve zakramenta svete maše in zakramenta mašniškega posvečenja. Vabljeni, da se ob 18.00 v duhu pridružite, ko bomo duhovnik v cerkvah maševali za vas in po vaših namenih. V tem času lahko spremljate bogoslužje po radio Ognjišče ali po TV Exodus. Vabljeni da,  molite rožni venec s prošnjo za duhovne poklice. Priporočamo tudi branje Janezovega evangelija o zadnji večerji ali dogodkih po njej (13. do 18. poglavje).

VELIKI PETEK

Ob 15.00, uri Jezusove smrti za nas, vabljeni, da se ustavite in zmolite žalostni del rožnega venca ali pa križev pot na Radiu Ognjišče. Prav tako vabljeni, da spremljate križev pot papeža Frančiška (TV SLO 1 zvečer) ali sami zmolite križev pot.

Obrede velikega petka bomo duhovniki sami obhajali ob 18.00. Tudi to je priložnost, da se v doma v zasebni ali družinski molitvi pridružite.

VELIKA SOBOTA

Blagoslov in delitev ognja letos odpadeta.

Škofje določajo, da je zaradi epidemije veljaven blagoslov jedil po televiziji oz. radiu. Zato ste vabljeni, da pripravite velikonočna jedila in se udeležite televizijskega prenosa blagoslova velikonočnih jedil iz mariborske stolnice, ki bo na TV SLO 1 predvidoma ob 15.00 in na TV SLO 2 ob 17.30.

Blagoslov velikonočnih jedil

Verniki lahko doma sami spoštljivo blagoslovite velikonočna jedila po tukaj pripravljenem obredu. Pripravite svečko, križ in (po možnosti blagoslovljeno) vodo.


Se pokrižamo: V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.

KRUH (otrok): Hvala Ti Bog da imamo kruh. V svoji dobroti nam ga daješ toliko, da nam ni treba trpeti lakote. V sveti maši nam daješ tudi kruh za dušo. Naj bomo zanj vedno hvaležni.

Mama ali oče: Dobri Bog, blagoslovi ta kruh. Naj nam veliko nočni prazniki nasitijo dušo in nam dajo moči v teh težkih dneh in ne pozabimo, da si ti kruh našega življenja, saj živiš in nas ljubiš vekomaj. Vsi: Amen.

MESO (otrok): Da lahko mi jemo in živimo, je morala umreti rastlina ali žival. Da bi mi mogli večno živeti, je trpel in umrl božji sin.

Mama ali oče: dobri Bog, prosimo te, blagoslovi to meso, ki nas spominja na Jezusa ki je trpel in umrl, da bi nas odrešil grehov, zdaj pa živi in nas ljubi vekomaj. Vsi: Amen.

PIRHI (otrok): Iz jajc prihaja novo življenje. Piščanec se izvali iz lupine in gre v življenje. To nas spominja na Jezusovo vstajenje. Zato jemo za veliko noč pirhe.

Mama ali oče: Dobri Bog, prosimo te, blagoslovi  te pirhe. Ko jih bomo jutri uživali, se bomo spominjali tvojega vstajenja, ki živiš in kraljuješ vekomaj. Vsi: Amen.

HREN (otrok): Hren nas spominja na trpljenje, ob njem jočemo. Tega nimamo radi, a je tudi del našega življenja.

Mama ali oče: Dobri Bog, prosimo te, blagoslovi ta hren. Ko bomo začutili njegovo ostrino, naj se spomnimo trpljenja Kristusa, ki je premagal smrt in prinaša veselje in upanje v naše težave. Vsi: Amen.

Jedila pokropimo z blagoslovljeno vodo.

Vsi: Oče naš …

Mama ali oče: Dobri Bog blagoslovi nas v teh dneh. Tudi naša družina je del božjega ljudstva, ki praznuje Jezusovo vstajenje. Blagoslovi našo družino, daj nam zdravje in pomagaj, da se bomo imeli vedno radi. Vsi: Amen.


Velikonočno vigilijo bomo duhovniki sami obhajali ob 20.00 v župnijskih cerkvah. Vabljeni, da obred spremljate po medijih s prižganimi svečami v svojih domovih.

Povabljeni k ogledu velikonočne poslanice slovenskih škofov, ki bo na TV SLO 1 na veliko soboto zvečer (poslanico bo predstavil škof msgr. dr. Jurij Bizjak).

VELIKA NOČ

Velikonočne procesije letos odpadejo.

Škofje vabijo vse vernike (družine) v Sloveniji, da se ob 8.00 zberejo na velikonočnem zajtrku in zmolijo molitev z blagoslovom.

Župniki bomo ob 8.00 zvonili z vsemi zvonovi kot vabilo k zajtrku in v znamenje velikonočnega praznika.


Blagoslov velikonočnega zajtrka

Se pokrižamo: V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha.
Oče naš … Zdrava Marija … Slava Očetu …
Molimo. Nebeški Oče, blagoslovi ta velikonočni zajtrk. Naj nas velikonočni prazniki tako prenovijo, da bomo vedno bolj hrepeneli po duhovni hrani ter jo našli v tvoji besedi in sveti evharistični skrivnosti. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

Vabimo vas, da ob 10.00 spremljate prenos  svete maše iz mariborske stolnice (TV SLO2). Prav v tistem času bomo tudi duhovniki z vsemi vami povezani v mašni daritvi v župnijskih cerkvah.

Ob 11.35 vabljeni k ogledu tedenskega nagovora nadškofa Zoreta na TV SLO1.

Škofje vse vabijo, da spremljajte prenos papeževega blagoslova Urbi et Orbi, ki bo predvidoma ob 12.00 na TV SLO 1.

KLIC V STISKI IN POMOČ

Vsi, ki ste v tem času krize v osebni stiski ter potrebujete pogovor. Škofijska Karitas Celje vam nudi pomoč preko telefona 051 658 299 vsak dan med 8.00 — 13.00 ter 16.00 — 18.00.
Če potrebujete dostavo hrane iz trgovine ali zdravil iz lekarne in podobno, pokličite brezplačno številko civilne zaščite Braslovče 080 26 46 in z veseljem vam bodo pomagali!

 

NEDELJA – 05. 04.

6. postna nedelja —

CVETNA

7.30

10.00

za vse žive in rajne župljane

za † Riharda Posedela

PONEDELJEK – 06. 04.

veliki ponedeljek

19.00 za † Jožico obl. in Ivana Vaš
TOREK – 07. 04.

veliki torek

19.00 za † Šoštarjeve 
SREDA – 08. 04.

velika sreda

19.00 za zdravje 
ČETRTEK – 09. 04.

veliki četrtek

18.00 obredi velikega četrtka, maša

za † Marijo (god) in Ivana Kneza

PETEK – 10. 04.

veliki petek

18.00 obredi velikega petka
SOBOTA – 11. 04.

velika sobota

(15.00)

20.00

(blagoslov jedil na TV SLO 1)

vigilija za † Ivana obl. in Jožico Vaš

NEDELJA – 12. 04.

VELIKA NOČ

JEZUSOVEGA VSTAJENJA

7.30

(8.00)

10.00

za vse žive in rajne župljane

(velikonočni zajtrk po družinah)

za † Danijela obl. in vse Brišnikove