Oznanila – 7. velikonočna nedelja


Prenesite in natisnite Oznanila v PDF obliki.
Prenesite družinsko molitev ob Božji besedi.
Nova navodila Slovenske škofovske konference!


BESEDA ŽIVEGA BOGA

»Jaz prosim zanje. Ne prosim za svet, temveč za tiste, ki si mi jih dal, ker so tvoji; in vse moje je tvoje, in kar je tvoje, je moje in poveličan sem v njih. Nisem več na svetu; oni so na svetu, jaz pa odhajam k tebi. Sveti Oče, ohrani jih v svojem imenu, ki si mi ga dal, da bodo eno kakor midva.« (Jn 14,9–11)

BESEDA O BESEDI

Vsako pravo duhovnost sestavljata dve prvini. Prva je lastno prizadevanje. Da bi se Bogu približal, si je človek določil red molitve, duhovnega branja, obiskovanja cerkve, krepostnih in spokornih del ter drugih pobožnih vaj. Drugi sestavni del pa je v tem, da človek prisluškuje Božjemu klicu, da se da voditi Božjemu Duhu, da sprejema Očetovo besedo.
Kadar je to dvoje skladno, človek sme upati, da je njegova duhovnost na pravi poti. So pa primeri, ko se nekdo naveže na nekatere predpise ali izreke in jih goreče, a zgolj na zunaj, izpolnjuje. O takih je Jezus rekel, da častijo Boga z ustnicami, njihovo srce pa je daleč od njega; in napovedal, da bodo celo druge morili, misleč, da tako služijo Bogu.
Nekaj takih primerov: Peter ljubi Jezusa tako, da v njegovo obrambo potegne meč, Janez ljubi Jezusa tako, da vztraja z njim do križa. – Savel iz gorečnosti do Boga kristjane preganja in jih vlači v zapore, Pavel iz iste gorečnosti potuje iz dežele v deželo in oznanja evangelij. – Inkvizitorji uvajajo čistost cerkvenega nauka z nasiljem, ječami in mučenjem, svetniki dosegajo isto z molitvijo, spokornostjo in apostolsko gorečnostjo.
Kako vemo, kdaj je duhovnost prava? Prvi uveljavlja svojo voljo, hoče vladati, življenje drugim jemlje; drugi uveljavlja Očetovo voljo, želi služiti, življenje za druge daje.         Po: Beseda da besedo

DEVETDNEVNICA

Najbrž ste že kdaj slišali besedo »devetdnevnica« — imamo tudi tridnevnice, na primer. Kaj pomeni od kot izvira?
Gre za vztrajanje v molitvi devet zaporednih dni. Toda zakaj ravno devet dni? Vse to izvira iz Svetega pisma, zapisano je v 1. in 2. poglavju Apostolskih del.
Štirideseti dan po svojem vstajenju, na dan svojega vnebohoda, je Jezus apostolom naročil, naj »počakajo na Očetovo obljubo … zakaj Janez je krščeval z vodo, vi pa boste v nekaj dneh krščeni v Svetem Duhu.« Jezusa so poslušali in po njegovem naročilu »stopili v gornje prostore hiše, kjer so se zadrževali«, tam so »enodušno vztrajali v molitvi z ženami in z Jezusovo materjo Marijo«. Po devetih dneh molitve so deseti dan, torej binkoštni dan (v grščini binkošti pomeni petdeset!), doživeli to, kar jim je Jezus obljubil — obilno izlitje Svetega Duha ali krst v Svetem Duhu. Ta dogodek je precej dramatično opisan: apostoli so doživeli vihar, nad njihovimi glavami so se pojavili plameni, bili so v nekakšnem stanju zamaknjenosti, omamljenosti, saj so ljudje rekli, da so pijani. In govoriti so začeli v različnih jezikih, tako da so jih razumeti tujci, živeči v Jeruzalemu. Vse skupaj je bilo tako dramatično, da se je tisti dan spreobrnilo tri tisoč ljudi in se dalo krstiti.
To je bila prva devetdnevnica in očitno je bila zelo učinkovita. Obhajamo in obnavljamo jo vsako leto in ravnokar smo v tem času: med vnebohodnom, ki je bil v četrtek in binkoštmi naslednjo nedeljo. Zato ste vabljeni, da v teh dneh prihajate k mašam ali doma vztrajate in prosite za darove Svetega Duha.
Od binkošti naprej se je torej med kristjani uvedla navada, da če hočemo kaj večjega izprositi ali se duhovno pripraviti na kakšen praznik (tudi svoj rojstni dan), vztrajamo devet dni — v molitvi, obisku sv. maše, opravimo spoved in podobno. Tako poznamo različne devetdnevnice: k Božjemu Usmiljenju, k različnim svetnikom (Mariji, bl. A. M. Slomšku, Mali Tereziji), za različne namene (zdravje, spravo…).
Pobrskajmo malo po svojih molitvenikih ali internetu in se lotimo tudi kakšne devetdnevnice za osebne, družinske, župnijske ali svetovne probleme.

NEDELJA – 24. 05.

7. velikonočna

7.00

7.30

10.00

češčenje Najsvetejšega

za vse žive in rajne župljane

za † Jurija Bogataja (30. dan)

PONEDELJEK – 25. 05.

sv. Urban, papež

19.00 za † Radota in Anico Drev
TOREK – 26. 05.

sv. Filip Neri, duhovnik

19.00 za vse † Dobnikove  
SREDA – 27. 05.

bl. Alojzij Grozde

19.00 za † Ivana Mahorja
ČETRTEK – 28. 05.

sv. German Pariški, škof

19.00 za † Šramove in Koširjeve
PETEK – 29. 05.

sv. Maksim Emonski, škof

19.00 za † starše Rovšnik
SOBOTA – 30. 05.

sv. Kancijan, mučenec

11.00

19.00

zlata poroka Ivana in Elze Vasle

za † Tomaža Lončarja

NEDELJA – 31. 05.

BINKOŠTI

7.00

7.30

10.00

češčenje Najsvetejšega

za vse žive in rajne župljane

za † starše, Ivano in Milko Grah

 

Glede na trenuten NIZEK OBISK nedeljskih maš ukinjamo navodilo, da pridete k mašam samo iz nekaterih vasi, torej:

VSAKO NEDELJO STE PRI MAŠAH DOBRODOŠLI VSI VERNIKI, PROSTORA V CERKVI JE DOVOLJ, KLJUB MEDSEBOJNI RAZDALJI. ČE BI PROSTORA ZMANJKALO, BOMO PRIPRAVILI SEDEŽE PRED CERKVIJO, seveda ob upoštevanju ukrepov (razkuževanje, medosebna razdalja, maske).

Prosimo, da člani istega gospodinjstva pridete k isti nedeljski maši in sedite skupaj, da bo tako na voljo več prostora.

Bralce in ministrante v času ukrepov  prosimo , da se prostovoljno daste na razpolago in upoštevate navodila za zaščito.

*  V tem času ne pobiramo po cerkvi. Prosimo, da prispevke za nedeljsko nabirko oddajate v nabiralnik pri glavnem vhodu.

*   V nedeljo 31. 5., na binkošti, bi sicer bilo prvo obhajilo, ki bo zdaj prestavljeno. Prvoobhajancev z družinami bomo pri sveti maši zelo veseli!

Ureditev in krašenje župnijske cerkve ta teden: Zakl

Župnijska pisarna

je  odprta le po predhodnem dogovoru za nujne zadeve, ki jih ni mogoče urediti po telefonu ali spletu. Za naročilo svetih maš pokličite po telefonu.

Sveta spoved

v spovednicah ni dovoljena, zato bo spoved potekala pod zvonikom. Pri tem spovedanec in spovednik nosita zaščitno masko in ohranjata razdaljo 1,5 metra.

Sveta birma in prvo sveto obhajilo

sta preložena na jesenski čas. Starši boste pravočasno obveščeni o nadaljnjih korakih, ko se stvari razjasnijo. Birmance pozivamo, da v razpisanih terminih opravite svoje obveznosti, kot je dogovorjeno! Vso župnijo pa vabimo k molitvi za naše prvoobhajance in birmance.

Verouka in drugih srečanj

do preklica ne bo. Do nedelje 7. junija veroučenci oddajo izpolnjene delovne zvezke v škatlo pred vhodom v župnijski dom ali jih v času maše oddajo v cerkvi. Prav tako tudi spričevala, kdor jih ima doma. Kateheti bomo na podlagi tega zaključili letnik.