Oznanila – Binkošti


Prenesite in natisnite Oznanila v PDF obliki.
Prenesite družinsko molitev ob Božji besedi.
Nova navodila Slovenske škofovske konference!


 BESEDA ŽIVEGA BOGA

Tedaj jim je Jezus spet rekel: »Mir vam bodi! Kakor je Oče mene poslal, tudi jaz vas pošiljam.« In ko je to izrekel, je dihnil vanje in jim dejal: »Prejmíte Svetega Duha! Katerim grehe odpustite, so jim odpuščeni; katerim jih zadržite, so jim zadržani.« (Jn 20,21–23)

BESEDA O BESEDI

Apostol Peter v svojem prvem pismu spodbuja vernike, naj se dajo kot »živi kamni« vzidati v duhovno stavbo, katere temeljni kamen je Jezus. V stavbi je pomemben vsak kamen. Vsi skupaj sestavljamo trdne stene.
Neka zgodba pripoveduje o kristjanu, ki je redno hodil k maši, drugače pa v župniji ni nič sodeloval, rad je le kaj »pošimfal«. Nekoč se mu je sanjalo, da je umrl. Ko je prestopil prag večnosti, je zagledal prelep tempelj, ki so ga občudovali vsi nebeščani. Naš kristjan je v stropu tega templja takoj odkril luknjo. »Zakaj je ta luknja?« je vprašal najbližjega angela. Angel mu je odgovoril: »Ta luknja je nastala po tvoji krivdi. Bog je določil tebe, da bi zadelal to luknjo, ti pa si imel vedno druge skrbi in nikoli nisi prišel do tega, da bi izpolnil dolžnost, ki ti jo je zaupal Bog.« Mož se je prebudil in sanje so ga izučile: od tega dne ni več stal križem rok in ni kritiziral dela drugih, temveč  je pridno sodeloval povsod, ker so ga potrebovali.
Tudi vsakomur od nas je Bog dal posebno nalogo v življenju in pomoč Svetega Duha, modrega graditelja Cerkve. »Kakor je Oče en, pošljem tudi jaz vas. Prejmite Svetega Duha!« To Jezusovo naročilo ne velja samo apostolom, temveč tudi nam vsem.
Po: S. Čuk, Misli srca

BINKOŠTNI SVETI DUH DELUJE — PRIČEVANJE

Imam  že  nekaj  čez  šestdeset  let.  Vedno  bolj  razmišljam  o  tem,  kako  me  je  Bog  skozi  vse življenje vodil, delal čudovite stvari, pa se tega nisem toliko zavedala. Sedaj pa spoznavam, da mi je bil zelo blizu in me vedno spremljal. Kakor da bi šele zdaj prišla do tega velikega spoznanja,  saj  imam  vedno  večje  potrditve,  kako  velike  čudeže je  Bog  delal  v  mojem dosedanjem življenju. Ko sem v mladih letih vzgajala otroke, jih spremljala v razvoju, sem sicer hodila k maši, brala Sveto pismo, ob otrocih spoznavala Božje zapovedi, vendar se me takrat duh vere ni tako globoko dotaknil, kakor sedaj, ko doživljam vero čisto drugače. Kakor da se je zame odprl nov svet v odnosu do Boga. Nekoč je bil zame ta Božji svet odmaknjen, nedosegljiv, ne tako oseben, sedaj pa se mi zdi, da mi je Bog tako blizu, da mi je postal osebni spremljevalec na življenjski poti. Povsod ga lahko srečam, se z Njim pogovarjam, ko delam doma, ko opravljam gospodinjska dela, gledam svoje vnuke, ko sem na vrtu … Povsod se lahko pogovarjam z Bogom in mi je vsaka stvar dokaz, da je ob meni, da me nagovarja in odgovarja na moje molitve.
Sedaj opažam, kako je moja vera rasla. Ves čas sem bila vključena v župnijo in sodelovala pri raznih  skupinah.  Vedno  sem  molila  k  Svetemu  Duhu  za  moč  in  razsvetljenje,  vendar  sem morala  dočakati  to  »zrelost«,  da  šele  zdaj  zares  čutim  Božjo  prisotnost.  Besede  molitve  k Svetemu Duhu, ki sem jih nekoč izgovarjala, razumem šele sedaj in vem, da me je Bog po Svetem Duhu vedno spremljal, razsvetljeval in mi vlival moči.
Bilo je obdobje v mojem življenju, ko sem si zelo želela moliti pred Najsvetejšim, pa je bilo bolj malo priložnosti, ker ni bilo takšne skupine v župniji, ki bi častila Jezusa v Najsvetejšem. Pred  dvema  letoma  pa  je  prišel  v  našo  župnijo  nov  župnik,  ki  je  zelo  poudarjal  to  obliko molitve in nas vabil pred Najsvetejše. Od takrat znova preplavlja moje srce, dušo in telo in tako lahko molim. Komaj čakam, da imamo tedensko molitveno srečanje pred Najsvetejšim, da skupaj slavimo Gospoda.
Z udeležbo seminarja za izlije Svetega Duha in teh čudovitih molitvenih ur se mi je Jezus razodel na povsem nov način. Globoko čutim njegovo navzočnost in sem mu zelo hvaležna, da sem se ga naučila slaviti. Prepričala sem se, da je Jezus živ in da živi med nami tudi danes in me neskončno ljubi. Hvala Ti, Jezus, da si se tako globoko dotaknil moje duše.
Mira Mlakar

MARIJA JE MATI NAŠE SKUPNOSTI — CERKVE

Ni rojstva brez matere. Tudi Cerkev se ni rodila brez nje. Duhovno materinstvo je Jezus Mariji izročil na križu, zdaj pa ga uresničuje v skupnosti Cerkve kot Mati Cerkve. Hkrati je njena prva skrb v Cerkvi molitev. Ta je utrjevala že prvo skupnost. Enako nalogo ima danes.
Podobno je tudi v krščanskih družinah: srce edinosti, združevanja in molitve je mati. Navadno je prav mati tista, ki prva učit otroke molitvi in z molitvijo bdi nad njihovo usodo tudi tedaj, ko odrastejo. Bog daj, da bi imeli veliko takih mater, ki bodo – kakor Marija – okrog sebe v molitvi zbirale člane družine. Potem bo zagotovljena duhovno bogata in rodovitna prihodnost naše Cerkve.
Marija, Mati Cerkve, tvoji skrbi smo izročeni vsi Kristusovi učenci. Izprosi nam Svetega Duha, da bomo znali rasti v veri v okviru naših družin in v občestvu Cerkve, da bomo tako v svetu priče Kristusove ljubezni in odpuščanja. Amen.
Povzeto po: J. Kužnik, Kraljica družine

NEDELJA – 31. 05.

BINKOŠTI

7.00

7.30

10.00

češčenje Najsvetejšega

za vse žive in rajne župljane

za † starše, Ivano in Milko Grah

PONEDELJEK –  01. 06.

Marija, Mati Cerkve

19.00 po namenu
TOREK – 02. 06.

sv. Marcelin in Peter

19.00 za † Marijo Sovinc
SREDA – 03. 06.

sv. Karel Lwanga

19.00 za † Lončičeve
ČETRTEK – 04. 06.

sv. Kvirin iz Siska

19.00 za † Magdo (Marijo) Mahor
PETEK – 05. 06.

prvi petek

19.00 za † Franca Kneza
SOBOTA – 06. 06.

prva sobota

19.00 za † Ano in Vinkota Mahor
NEDELJA – 07. 06.

SVETA TROJICA

7.00

7.30

10.00

češčenje Najsvetejšega

za vse žive in rajne župljane

za † Vladkota Juharta

Bralca v nedeljo:   pri 1. sv. maši:  Elza in Jure Vasle

                                 pri 2. sv. maši:  Matjaž Rožič, Tilen Natek

Dežurni ministranti: Lara Natek, Ana Srebočan

Ureditev in krašenje župnijske cerkve ta teden: Gomilsko I.

PRI NEDELJSKIH MAŠAH STE DOBRODOŠLI VSI VERNIKI, PROSTORA V CERKVI JE DOVOLJ, KLJUB MEDSEBOJNI RAZDALJI. ČE BI PROSTORA ZMANJKALO, BOMO PRIPRAVILI SEDEŽE PRED CERKVIJO.

Prosimo, da člani istega gospodinjstva pridete k isti nedeljski maši in sedite skupaj, da bo tako na voljo več prostora.

Glede na to, da so učenci že nazaj v šolskih klopeh, ste dobrodošli tudi v domači cerkvi, posebej še birmanci in prvoobhajanci z družinami.

*  V tem času ne pobiramo po cerkvi. Prosimo, da prispevke za nedeljsko nabirko oddajate v nabiralnik pri glavnem vhodu.

*  Naslednjo nedeljo je kvatrna nabirka za bogloslovje.