Oznanila – 13. nedelja med letom


Oznanila v PDF obliki.


BESEDA ŽIVEGA BOGA

Kdor ne sprejme svojega križa in ne hodi za menoj, ni mene vreden. Kdor najde svoje življenje, ga bo izgubil, in kdor izgubi svoje življenje zaradi mene, ga bo našel. Kdor sprejme vas, sprejme mene; in kdor sprejme mene, sprejme tistega, ki me je poslal. (Mt 10,38–40)

BESEDA O BESEDI

Ljubezen očeta, nežnost matere, lepo prijateljstvo med brati in sestrami, vse to, čeprav zelo dobro in upravičeno, ne sme nasprotovati Kristusu. Ne zato, ker bi od nas zahteval, da smo brez srca in brez hvaležnosti, nasprotno – ker je do učitelja potreben prednostni odnos. Za kateregakoli učenca, tako laika, laikinjo, duhovnika, škofa … mora biti to prednostni odnos.
Kdor se pusti pritegniti v to vez ljubezni in življenja z Gospodom Jezusom, postane njegov predstavnik, njegov »veleposlanik«, in sicer predvsem z načinom, kakšen je in kako živi. In sicer do take mere, da jim Jezus sam, ko pošilja svoje učence v misijone, reče: »Kdor sprejme vas, mene sprejme; in kdor mene sprejme, sprejme tistega, ki me je poslal« (Mt 10,40). Potrebno je namreč, da ljudje zaznajo, da je za tega učenca Jezus resnično »Gospod«, je resnično središče življenja ter vse v življenju. Ni pomembno, če ima, kakor vsaka človeška oseba, svoje meje, tudi svoje napake, da le ima ponižnost priznati jih in da nima razdvojenega srca.
»Kristjan sem, Jezusov učenec sem, a imam razdvojeno srce« … Tako ne gre. Dvojnost ni krščanska. Z njo nisem pošten ne do sebe ne do drugih. Zaradi tega Jezus moli k Očetu, da učenci ne bi zapadli posvetnemu duhu. Ali si namreč z Jezusom, z Jezusovim duhom – ali pa te vodi posvetni duh.
Vir: papež Frančišek

NOVOMAŠNIKI 2020

V naši, celjski škofiji, nimamo letos žal nobenega novomašnika. Nimamo niti nobenega bogoslovca, ki bi se na duhovniški poklic pripravljal. Tako vsaj naslednjih 7 let v naši škofiji ne bo novega duhovnika.
Je pa zato bolj vesela ljubljanska nadškofija, ki ima letos kar 5 novomašnikov, novomeška enega, enega novomašnika pa ima tudi redovna skupnost Lazaristov. Spomnimo se jih v molitvi, ko bodo v teh dneh posvečeni v duhovnike.
Naj nas ob začetku njihove duhovniške poti pospremijo nekatere njihove misli, ki so jih zapisali v letošnjem glasilu Marijine kongregacije slovenskih bogoslovcev in duhovnikov Virtuti et Musis, ko so razmišljali o temah, s katerimi so se srečevali v svojih zaključnih delih na fakulteti.

Matej Rus (Šentvid pri Stični): o skušnjavah
Beseda »temeljna odločitev« že pomeni odgovor na Jezusov klic, vendar se pri tem ne konča. Tudi pri Jezusu se ni končalo, saj je bil takoj po svojem krstu v Jordanu voden s strani Svetega Duha v puščavo, kjer ga je preizkušal skušnjavec.
Kljub temu pa skušnjave ne smemo zamenjevati s pojmom preizkušnje. Preizkušnja vedno pomeni željo Boga, da bi z nekaterimi ovirami v življenju človek poglobil svoj odnos z Njim. Medtem ko človeka vedno skuša hudič, ki želi, človeka iztrgati iz občestva z Bogom. Vendar pa lahko tudi delovanje hudiča Bog obrne v priložnost, da moremo izpovedati svojo vero v Gospoda.

Janez Potisek (Dol pri Ljubljani): o edinosti v Cerkvi
Needinost med kristjani je velika rana, ki smo jo na Kristusovem telesu, Cerkvi, povzročili (in jo še povzročamo!) ljudje. Ko po preteklih stoletjih od daleč opazujemo in iščemo razloge za razkole, smo si lahko edini vsaj v tem, da so vsi posledica človeških napak, zaletavosti (samooklicanih) branilcev prave vere pa tudi političnih spletk. Pot k edinosti je zmeraj bil in ostaja samo Kristus. Edini med seboj smo lahko samo takrat, kadar smo edini v Kristusu.

Anže Cunk (Kokrica): o lepoti v bogoslužju
Jezus sam se v Svetem pismu razodeva kot sijaj in veličastvo. Jezus Kristus nam kaže, kako zmore resničnost ljubezni preobraziti temno skrivnost smrti v prenavljajočo luč odrešenja. Svetloba Božje slave presega vsako zemeljsko lepoto. Resnična lepota je Božja ljubezen.

Tilen Oberwalder Zupanc (Jarše): o cerkveni glasbi
Poslušanje cerkvene glasbe, kvalitetne in primerne, je priložnost, ki me približa Bogu. Korala, zborovskih in ljudskih pesmi. Slednje sploh, ko zapoje celotna cerkev. Ni vedno tako, da bi se lahko samo prepustili in poslušali (sploh, kadar je petje razglašeno). Pomembno je tudi, da se sami aktivno vključimo v pevske dele bogoslužja.

Martin Leban (Jesenice): o duhovnem spremljanju mladih
Duhovni spremljevalec ni človek, ki vse ve, ampak bi ga lahko v določenih lastnostih primerjali kar s Samarijanko – je grešen človek, ki pa je v svojem življenju že doživel dotik Boga in dopustil, da ga je ta dotik spremenil. O tem srečanju govori drugim ljudem in jih do tega skuša pripeljati. Pri tem pa skuša uporabiti Jezusov pristop: ljudi nagovoriti v konkretni stiski, jih poslušati, ob njih vztrajati in jih ne obsojati. Mnogi avtorji duhovnega spremljevalca primerjajo kar s sopotnikom. Svojega spremljanca spremlja na delu poti, občuduje vse Božje posege v njegovem življenju in mu s svojimi izkušnjami pomaga pri vstopanju v odnos z Bogom.

Blaž Franko (Šentjernej): o sodobni tehnologiji pri oznanjevanju
Naša generacija je zrasla skupaj s tehnologijo. Ker smo zasičeni z informacijami, smo se bolj ali manj uspešno morali naučiti delati selekcijo kaj je uporabno in kaj ne. Zanimivo je le tisto kar v hipu pritegne mojo pozornost. Zunanji videz je zato postal izjemno pomemben, čeprav se za njim morda skriva slaba vsebina. Lahko bi rekli, da knjigo sodimo po njenih platnicah, ne po vsebini. Tudi prepoznavanje simbolne govorice smo reducirali le na prepoznavanje čustev preko »emoji smeškov« v sporočilih.

NEDELJA – 28. 06.

13. nedelja med letom

7.00

7.30

10.00

 

češčenje Najsvetejšega

za vse žive in rajne župljane

v Grajski vasi procesija in maša

za † Mežnarjeve, po maši krst

PONEDELJEK – 29. 06.

sv. Peter in Pavel, praznik

7.30

19.00

za duhovne poklice

za † Antona (obl.) in Ano Laznik

TOREK – 30. 06.

prvi mučenci rimske cerkve

19.00 za zdravje (S)
SREDA – 1. 7.

Estera, svetopisemska žena

19.00 za † Milana Košenina
ČETRTEK – 2. 7.     PRVI

Ptujskogorska Mati Božja

19.00 za † Marijo Orožim

in vse Mlinarjeve 

PETEK – 3. 7.          PRVI

sv. Tomaž, apostol

 

19.00

dopoldne obiskovanje bolnikov

za † Ivana Tekavc obl. in starše Korošec in Tekavc

SOBOTA – 4. 7.      PRVA

sv. Urh

19.00 za † Jakoba in Ivano Drev
NEDELJA – 5. 7.

sv. Ciril in Metod,

sozavetnika evrope

7.30

10.00

 

za vse žive in rajne župljane

v Šentrupertu procesija in maša

za † Ivana Štusej

Bralca v nedeljo:   pri 1. sv. maši: Lucija Blatnik, Ivi Rančigaj
                              pri 2. sv. maši: Petra Basle, Tea Pogorevc
Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Zakl
Dežurni ministranti: Matevž Lončar, Anže Klančnik

V četrtek po maši molitev za duhovne poklice, v petek litanije Srca Jezusovega in posvetitev, v soboto pa litanije Matere Božje in posvetitev.

Pogreb † Jožefe Urankar (Gomilsko 12) bo v ponedeljek, 29. junija ob 16.00 v Braslovčah. »Gospod, daj ji večni pokoj, in večna luč naj ji sveti.«

Od 25. junija je spet obvezna uporaba zaščitnih mask v zaprtih prostorih, torej tudi v cerkvah. Še vedno veljajo tudi ostali ukrepi: obvezno razkuževanje rok ob vstopu v cerkev in nenehno ohranjanje medosebne razdalje 1,5 metra, razen med osebami istega gospodinjstva.

Na praznik apostolskih prvakov Petra in Pavla 29. 6. je nabirka kot običajno za »Petrov novčič«.