Oznanila – 2. adventna nedelja

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

Janez je bil oblečen v kameljo dlako in imel usnjen pas okoli ledij. Jedel je kobilice in divji med. Oznanjal je: »Za menoj pride močnejši od mene in jaz nisem vreden, da bi se sklônil pred njim in mu odvezal jermen njegovih sandal. Jaz sem vas krstil z vodo, on pa vas bo krstil s Svetim Duhom.«« (Mr 1,6–8)

BESEDA O BESEDI

NEKAJ, KAR JE VIŠJE Mr 1,1–8

Četudi stojimo pod mogočno goro in se zazremo proti njenemu vrhu, naš pogled ne zajema zgolj nekaj najbližjih skal ali celo vrhov, temveč tudi vsaj kanček neba, nekaj kar je višje od samega vrha. – Evangelij današnje nedelje pove nekaj podobnega. Jezus, ki je pomešan med Janezovimi poslušalci in je na prvi pogled enak drugim, Je v resnici višji od njih in jih vse presega.
Ljudje so bili vedno grešni. Vedno so tudi čutili potrebo po spreobračanju. V vseh časih so se pojavljali preroki, ki so človeštvo, pogreznjeno v telesnost in uživaštvo, klicali k svetosti. – Nekaj takega opažamo tudi danes. Vse več ljudi je naveličanih lova za telesnimi užitki. Ne verjamejo v srečo, ki jo obljubljajo preroki spolnosti, drog in zabave. Lačni postajajo nečesa višjega, kar bi jim nahranilo dušo. V stvarstvu slutijo neko duhovnost in svetost. Zato se na knjižnem trgu pa tudi na spletu ponuja vse več branja, ki razpravlja o ponotranjenju, o duhovnosti in celo svetosti. Prav tako se ponuja vse več izvedencev – medna prihajajo od drugod – ki so nas pripravljeni v to duhovnost uvajati. – Opažamo pa, da se omenjeni izvedenci v večini primerov ne navdihujejo ob krščanstvu. Ne priznavajo osebnega Boga. Stvarem pripisujejo svetost, ki naj bi jo imeli v sebi. Mi pa smo prepričani, da ima vsaka duhovnost in svetost izvor le v osebnem Bogu. Stvari so enake nam ali pa nižje od nas. Naj jih imamo še za tako svete, nobeni od njih nismo odgovorni in nobena nam ne more dati, česar nima. Edino osebni Bog nas presega ter nas po poti pokore in spreobračanja čisti ter dviga v svoje višine. Te pa so daleč nad vsem ostalim. (po: F. Cerar)

2. adventna nedelja

Druga svečka na adventen vencu je zažarela.
Vabi nas k pokori, k temeljnim spremembam v našem življenju. Kakor je k temu klical Janez Krstnik, nas kliče tudi ta adventni čas. Če smo šli k spovedi ali zmolili nekaj očenašev ali zdravamarij, še namreč nismo vsega opravili. Jezus nas uči, da je prava pokora (h kateri je klical že Janez) čisto nekaj drugega. Je notranja preobrazba, ki poteka skozi vse življenje. Advent je čas, ko lahko v zbranosti ob venčku več razmislimo o tem, na kak način se lahko te preobrazbe lotimo danes, tukaj, sedaj. Naj ne ostane le v mislih, temveč naj že v tem adventnem času preide v dejanja.

Danes je god sv. Nikolaja—Miklavža—vzornika dobrote in darežljivosti. Zagotovo je bila večina naših otrok na predvečer tega praznika ali v noči te sobote na nedeljo bila v njegovem imenu obdarovana. Zadnji dni pred Miklavževim ste se otroci verjetno kaj spraševali: »Ali je bilo naše življenje takšno, da se naše ime pojavlja v njegovi zlati knjigi, kamor beleži naša dobra dela, ali smo se večkrat pojavili v črni knjigi, v katero zapiše naša slaba dejanja? Če ste o tem razmišljali, ste že s tem veliko pridobili.
Dobri škof iz Mire nas s svojim zaupanjem v Boga in svojo darežljivostjo vabi, da bi tudi vsi mi bili polni zaupanja v Jezusa ter po njegovem zgledu širili dobro med sošolce, prijatelje in vse druge ljudi. Naj bodo ti decembrski dnevi priložnost, da vsaj kaki osebi (potrebni pomoči) polepšamo dan z drobno pozornostjo; vseeno, ali je to drobno darilce ali dobro delo.
Žal vas sv. Miklavž letos ni smel povabiti na srečanje v župnijsko cerkev zaradi zdravstvenih ukrepov. On bi lahko prišel, saj ni v rizični skupini, kljub temu, da ima sivo brado. Tudi darila bi lahko preskrbel, čeprav je v teh časih bolj zapleteno z nabavo. Predvsem pa mu je žal, da vas ni mogel javno pohvaliti, da zdaj doma z domačimi več molite, posredno preko ekranov spremljate bogoslužje in tudi kakšne druge verske oddaje, še posebej pa za prizadevnost za verouk na domu.
Upajmo, da bo pa srečanje z Miklavžem drugo leto toliko bolj veselo. Otroci, kar od danes dalje se z pridnostjo pripravljajte nanj!

Naslovljeno na vas

POSLOVILI SMO SE
V ponedeljek, 30. novembra ob 14.00 uri na šentrupertskem pokopališču od +Amalije Basle iz Šentruperta 19. Dopolnila je 93 let.
V soboto, 5. decembra pa ob 14.00 uri pa na gomilskem pokopališču od +Kristine Pinter iz Grajske vasi 49. Zemeljsko življenje se ji je izteklo tik pred dopolnjenim 87. letom.
Številni bi se želeli pridružiti pri poslovilnem obredu, a okoliščine tega ne dopuščajo. Župnijsko občestvo pa ju priporoča Božji dobroti, naj ju sprejme v svojo luč in mir. Vsem žalujočim pa iskreno sožalje.

Kakor svetilniki
Zakon je obenem najbolj intimen odnos in hkrati tudi javna ustanova. Kot vsi zakramenti, zakrament svetega zakona prinaša Božjo ljubezen tako v širšo skupnost kot tudi posameznikom, ki so vanjo vključeni.
Zakonca sta znamenje za druge. Nista le zgled prijateljem in družini, kako Bog ljubi, temveč Božjo ljubezen prinašata na svet na zelo praktičen način. Kakšen je Bog? Vemo, da je Bog ljubezen, Bog je sočuten in radodaren. In predvsem: Bog je zvest. V Vsakdanjem življenju zvesti zakonci družbi oznanjajo, da na Boga lahko vedno računamo.
V krščanskem izročilu lahko dom, ki sta ga zakonca ustvarila, imenujemo tudi »domača Cerkev«. O Božji ljubezni se otroci učijo najprej v svoji družini. Toda družina je tudi temeljna celica družbe; zakonsko in družinsko življenje sta šola za družbeno odgovornost. Zakonci s svojim zgledom otroke učijo, kaj je prav in kaj je narobe. Učijo se poštenosti, čuta služenja in pripravljenosti za skupno delo.
Vaš zakon je kakor svetilnik. Samodejno pričujete za svoje vrednote. (po: Krščanski zakon in družina: njuna lepot in izzivi)

Obvestilo: Župnijska cerkev je veliko časa odprta, zagotovo pa 1 uro pred sv. mašo. V cerkvi naj bi bili le posamezniki ali člani istega gospodinjstva ob upoštevanju zdravstvenih ukrepov razkuževanja rok in maske. Če naletite na zaprta vrata, pokličite župnika in vam bo odprl. Možnost tudi za sv. spoved in obhajilo. Na voljo Družinske pratike in koledarji.

MAŠNI NAMENI

NED – 6.12.
2. ADVENTNA NEDELJA
Nikolaj (Miklavž), škof
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 do 11.00 priložnost za spoved in obhajilo

PON – 7.12.
Ambrož, škof, cerkveni učitelj
17.00 za +Amalijo Basle – osmina

TOR – 8.12.
Brezmadežno spočetje Device Marije
17.00 za +Miro (god) in Antona (r. d.) Turk

SRE – 9.12.
Valerija, mučenka
17.00 za +Antona Kovačiča ter starše Kovačič in Virant

ČET – 10.12.
Loretska Mati Božja
14.00 pogreb +Franca Turka
17.00 za +Jožefo Škoberne – oblet.

PET – 11.12.
Damaz I., papež
17.00 za +Leopoldino Vasle in vse Horvatove

SOB – 12.12.
Finian, opat
17.00 za +Kristino Pinter –osmina

NED – 13.12.
3. ADVENTNA NEDELJA
Lucija, devica, mučenka
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 do 11.00 priložnost za spoved in obhajilo

V tem tednu:
Obhajamo drugi največji Marijin praznik – praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije ali kar praznik Brezmadežne. Tudi ta praznik bo za večino omejen na dom, pa naj ne gre neopazno mimo naših družin.

Žal še ni izgledov za skorajšnje sproščanje zdravstvenih ukrepov in normalizacijo zbiranja v cerkvi. Da bi se le poglabljalo domotožje po njej.