Oznanila za 16. nedeljo med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA
 
Prišli so gospodarjevi služabniki in mu rekli: ›Gospod, ali nisi posejal dobrega semena na svoji njivi? Od kod torej ljuljka?‹ Dejal jim je: ›Sovražnik je to storil.‹ Služabniki pa so mu rekli: ›Hočeš torej, da gremo in jo poberemo?‹ ›Nikakor,‹ je dejal, ›da morda med pobiranjem ljuljke ne izpulite z njo vred tudi pšenice.« (Mt 13,27–29)
 
BESEDA O BESEDI
 
KRISTJANI MORAMO PRERASTI LJULJKO Mt 13,24–43
 
V današnjem evangeliju beremo, da so hlapci prišli opozorit gospodarja, da raste med žitom tudi ljuljka. Gospodar se ne začudi. Jasno mu je: Seme, ki ga je sejal, ni slabo, ljuljko je zasejal sovražnik. V razlagi prilike pojasni: Sovražnik je hudič. Jezus nakaže, da bo do konca obstajal boj med Bogom in hudim duhom, med dobrim in zlim. Bitka je in bo. Kdo smo mi v tej bitki? Ali nismo najbolj podobni hlapcem, ko mogoče v pogovorih opozarjamo na problem družbe, pokvarjenost, nenačelnost, krivico itd. Največkrat bi radi tako kot hlapci tudi mi na hitro opravili z vsem. Razjezimo se, potem pa kot da bi si Jezusove besede razložili po svoje. Saj se ne da nič storiti. Pozabimo na oboje: na potrebo, da bi rasli in prerasli ljuljko ter na pozornost do ljuljke, ki se skriva v pšeničnem polju. In kaj od nas pričakuje Bog? – Naj namesto tarnanja nad okolico vendar že obrodimo kakšen sad, od katerega bo tudi okolica imela več kot le jamranje, da je vse slabo in da se ne da nič storiti. Slednje se zdi, se dogaja na vseh ravneh: v Cerkvi na institucionalni ravni, v družinah in v posameznikih. Že vrsto let poslušamo nesrečno zgodbo o šolstvu. Nič ni dobro, moralo bi biti drugače. Prav tako smo nezadovoljni s socialo in še bolj z moralo, če pustimo politiko ob strani. Ljuljke je res veliko, a Jezus verjetno hlapce vabi, naj bodo pozorni na pšenico, naj zanjo skrbijo do setve in naj se ne ukvarjajo le z ljuljko. Ali ni skrb hlapcev tudi naša težava? Koliko pa naredimo kot Cerkev za vzgojo? Ali sploh imamo cilj pred seboj, kaj je vzgojen kristjan, kaj je stoteren sad? In koliko naredim kot posameznik za to, da bi dajal mladim zgled žive vere in jim pomagal na poti? – Rasti, ne zgražati se. Dati sad v dobrem, ne čakati na to da pride čas, da porujemo ljuljko. Z ljuljko bo obračunal Gospod, kdo pa se bo zavzel za rast v dobrem? Naj bo to danes naša naloga! (po: E. Mozetič)
 
16. nedelja med letom 
 
Na polju našega življenja ne raste le pšenica, ampak tudi plevel, pa če nam je to všeč ali pa ne. Perfekcionisti hočejo izruvati pleve z njegovimi koreninami vred. Toda Jezus svari pred takšnim dejanjem, saj bi skupaj s plevelom izruvali tudi pšenico. Korenine plevela (omotne ljuljke) so namreč prepletene s koreninami pšenice. Ne bi smeli pustiti, da bi se plevel v nas razbohotil, ampak ga moramo vedno znova prirezovati. 
Toda prepričanje, da bi lahko živeli absolutno brez plevela, brez napak in slabosti, brez senčnih strani, brez greha in krivde, je iluzija. Kdor vso svojo energijo vlaga v to, da bi zradiral vse svoje napake, bo iz njega izhajalo le malo živahnosti. Zaradi gole brezhibnosti mu lahko manjka tudi strastnost, da bi se čemu posvetil. 
Naše močne plati potrebujejo slabosti kot prst za korenine, da bi se utrdile. Priznanje tega pa zahteva ponižnost. Toda šele ko sprejmemo, da so v nas slabosti, senčne plati in tudi krivda, lahko pšenica prinaša svoje sadove in le takrat bo naše življenje blagoslov za druge. (po: A. Grün, Kaj nam omogoča živeti)
 
OB SKLEPU ORATORIJA 2023
 
Ta teden se je na našem oratoriju družilo 121 otrok in 42 animatorjev. Skozi igro smo spremljali pustolovščine filmskega junaka Hobita in njegovo osebno rast. Odpravili smo se tudi na ogled Škocjanskih jam in Cerkniškega jezera. Animatorji oratorija ne bi mogli izpeljati brez pomoči, zato se zahvaljujemo vsem, ki ste na kakršenkoli način pomagali!
 
MOLITEV ZA BEATIFIKACIJO SLOVENSKIH MUČENCEV 
Nebeški Oče, v božjih služabnikih, slovenskih mučencih, med katerimi je tudi duhovnik Izidor Završnik, si nam razodel zgled ljubezni do Kristusa in doslednega življenja po evangeljskih načelih, za katere so živeli in delovali vse do svojega pogumnega pričevanja v smrti. Njihova kri naj bo resnično seme za našo zvestobo, edinost in spravo. Podeli nam milost, da tudi vesoljna Cerkev prizna to njihovo junaško vere. Po Kristusu našem Gospodu. Amen. 
 
Naslovljeno na vas
 
V tem tednu so na koledarju godovi markantnih svetnikov: v ponedeljek god sv. mučenca Krištofa, zavetnika voznikov—šoferjev. V naši župniji imamo v Grajski vasi podružno cerkev, ki nosi njegovo ima, zato je z njegovim praznikom povezano praznovanja zavetnika cerkve ali patrona. Zato prihodnjo nedeljo vsi lepo vabljeni k sv. Krištofu v Grajsko vas. Tam bo tudi »glavni« blagoslov vozil.
 
V torek bo god apostola sv. Jakoba, ki je bil z Petrom in Andrejem predstavljal trojko Jezusovih najožjih učencev, v sredo sv. Ana in Joahim, starša D. Marije, vzornika staršev, v soboto sv. Marta, zavetnica gospodinj, …
 
Prihodnjo nedeljo, 30. julija bomo pri nas obhajali Krištofovo nedeljo (v Cerkvi v Sloveniji je to že to nedeljo, 23. 7., pri nas z zamikom prihodnjo nedeljo, 30.7., ker je to nedeljo sklep Oratorija. Na ta dan bo potekala vozniška akcija MIVA za nakup prepotrebnih vozil za naše misijonarje.
Vsak voznik ali voznica ve, kako dragocen je lahko avto za vsakodnevne opravke. Kaj pomeni prevozno sredstvo v misijonih, kjer je to pogosto edino vozilo daleč naokoli, si lahko le predstavljamo. O tem naj najbolje spregovorijo zahvale misijonarjev, ki jih objavljamo v nadaljevanju. Z različnimi vozili pogosto dobesedno rešujejo življenja. Z vašimi darovi smo lani podprili 25 projektov v skupni vrednosti 593.760,00 €.
Hvala vsem voznikom in dobrotnikom za dar ob akciji MIVA v preteklem letu. Tudi letos vas prosimo za vašo podporo, da bomo lahko z novimi prevoznimi sredstvi pomagali našim misijonarjem. V hvaležnosti za lastne srečno prevožene poti namenimo svoj dar tudi našim bratom in sestram v misijonih, ki so naše pomoči potrebni. 
 
MAŠNI NAMENI
 
NED – 23.7.
16. ned. med letom
Brigita Švedska, red.
Dan starih staršev
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Marijo Juhart
Sklep oratorija, ofer za animatorje
 
PON – 24.7. 
Krištof, mučenec
19.00 za +Ano Pristalič in vse njene
 
TOR – 25.7. 
Jakob Starejši, apost.
19.00 za +Jakoba Dreva (god) in sorod.
Slavljenje – Bog je ljubezen
 
SRE – 26.7. 
Ana in Joahim, starša Device Marije  
19.00 za +Ano Mahor
 
ČET – 27.7. 
Marjeta Antiohijska, mučenka
19.00 za +Štefanijo Rančigaj – osmina
 
PET – 28.7. 
Viktor I., papež  
19.00 za +Viktorja – god in Vero Jelen
 
SOB – 29.7. 
Marta, svetopis. žena
19.00 za +Marijo Šmit – oblet.
 
NED – 30.7.
17. ned. med letom
Krištofova nedelja
Rufin, mučenec
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Marijo (Minko) Kust (v Grajski vasi)
Blagoslov vozil in šoferjev, MIVA
 
V tem tednu: 
Krištofova nedelja z MIVO bo pri nas preložena na nedeljo, 30. julija.
 
Napoved:
ŽUPNIJSKO ROMANJE bo v soboto, 5. 8. 2023 v Oglej in Vipavski križ.
 
Župnijski dan bo v nedeljo, 20. 8. 2023. Rezervirajte si čas! Lepo bo.
 
Dežurni ministranti: Mitja Mak, David Zpančič, ostali dobrodošli
Bralci v nedeljo: I. Magda Šalamon, Jure Vasle; II. V Grajski vasi: Aljaž Lončar, Nika Šlander
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko II.