Oznanila za 2. adventno nedeljo

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

K njemu je prihajala vsa judejska dežela in vsi Jeruzalemčani. Dajali so se mu krstiti v reki Jordan in priznavali svoje grehe. Janez je bil oblečen v kameljo dlako in imel usnjen pas okoli ledij. Jedel je kobilice in divji med. Oznanjal je: »Za menoj pride močnejši od mene in jaz nisem vreden, da bi se sklônil pred njim in mu odvezal jermen njegovih sandal. (Mr 1,5–7)

BESEDA O BESEDI

PRIHAJA MOČNEJŠI OD MENE Mr 1,1–8

Celotni Markov evangelij je kratko in napeto branje. Vse se odvija zelo hitro in praktično v naglici. Zgodi pa se tako veliko stvari, da človek ostane skoraj brez sape – tako kot večkrat tudi Jezusovi učenci.
V evangeliju 2. adventne nedelje smo slišali začetek Markovega evangelija. Uvod nam pove, o čem ali o kom bo knjiga govorila. Predstavi nam Jezusa Kristusa, Božjega Sina. Eden od »ciljev« Markovega evangelija je, da odgovori na vprašanje, kdo je Jezus Kristus, Božji Sin. Naziv, ki ga človek nosi ali mu ga pripisujemo, nima pravega pomena, dokler človeka ne spoznamo. Marko Jezusa predstavi kot slabo razumljenega potujočega učitelja, ki potuje iz Galileje v Jeruzalem, kjer je kruto usmrčen na križu. Poleg tega ga zapustijo tudi učenci in za njegovo truplo poskrbijo tujci. Kljub temu da je Jezusovo delo tako rekoč neuspešno, njegov duh in njegov nauk postaneta vsenavzoča in spreminjata tiste, ki mu sledijo. Jezusa smrt ne uniči, temveč ga naredi mogočnejšega. Razkrije njegovo pravo identiteto. Jezus je Kristus, torej Kralj in Božji Sin. Kot takega ga lahko prepoznajo samo njegovi učenci ki mu zvesto sledijo.
Današnji odlomek govori o tem, kako je Izrael pričakoval nekoga zelo posebnega, v katerem bo sam Bog obiskal svoje ljudstvo in ga odrešil. Stare prerokbe so ga napovedovale in v času, ki nam ga predstavlja evangelij, se je pojavil Janez Krstnik, ki je k sebi pritegoval velike množice. Bi bil to lahko pričakovani Mesija? Marko prizna Janezu veličino in za njegovo delo celo najde napoved in utemeljitev v starih preroških spisih. A Janeza ne gre zamenjati za Kristusa, za Sina Božjega, temveč nekoga, ki mu pripravlja pot. Ta, ki pride za njim, je resnično mogočen in ne bo krščeval z vodo, temveč v Svetem Duhu.
Uvod v Markov evangelij je torej napisan odlično! Vsak, kdor ga je prebral, sedaj želi brati naprej in izvedeti še več o Jezusu Kristusu, Sinu Božjem. Tudi mi smo povabljeni, da skozi cerkveno leto dobro prisluhnemo evangeliju in tako bolje spoznamo Jezusa Kristusa, da mu bomo lažje sledili. (po: www.radio.ognjisce.si)

2. adventna nedelja, dan priprave na sv. spoved

Glas kliče: »V puščavi pripravite pot Gospodu, zravnajte v pustinji cesto našemu Bogu! Vsaka dolina naj se dvigne in vsak hrib in grič naj se poniža. Kar je vijugasto, naj bo ravno, in grebeni naj bodo ravnina. Razodelo se bo Gospodovo veličastvo in videlo ga bo naenkrat vse človeštvo, kajti Gospodova usta so govorila.« (Iz 40, 3–5)

V prvem berilu Izaija, za njim pa ponovi isto Janez Krstnik, nam govorita o »utiranju poti, odstranjevanju vseh zaprek na tej poti, zasipavanju, zniževanju in zglajevanju hrapavega terena,« tako da bi moglo biti res vse zglajeno za Gospodov prihod. Ta slikoviti jezik, ki ga dobro poznamo, postavi v pravo luč Petrov nauk (nagovarja nas v drugem berilu) in čudovito lepo pokaže njegov pomen. Od človekove svobodne volje je namreč odvisno, da se vsa razkavost, neuglajenost in trdota uniči, tako da bi nihče več ne nasprotoval vsesplošni prenovitvi človeštva. Da bi to svobodno voljo vsaj spoznali ter bi temu spoznanju ostajali res zvesti, da bi se potem to kazalo v medsebojni vzajemnosti, harmoniji in medsebojni pomoči. Niti ni potreba, da bi nam Bog še posebej razodel in bi šele po razodetju spoznali, da je treba bratu v potrebi pomagati in da nam naše sposobnosti in moči niso dane zato, da bi jih vsak posameznik uporabljal v svoje egoistične namene, in vrhu tega, da je delo posameznika v korist vsem in je vsak sad dela treba razdeliti. Če bi to res razumeli in predvsem delali, bi vse hrapavosti, trdote in neuglajenosti vidno izginjale.
Ali ne bo ob prizoru poslednje sodbe vstop v Božje kraljestvo odvisen od tega, koliko smo se izvežbali v utrudljivem medsebojnem služenju? To naporno služenje re še ni kraljestvo samo, je pa pogoj za vstop vanj! (po: Bogoslužno leto B)

PRIPRAVA NA ADVENTNO SPOVED

Na drugo adventno nedeljo imamov okviru nedeljskih sv. maš tudi pripravo na zakrament sv. spovedi = sv. pokore = zakramenta sprave. Pristop k temu zakramentu je jedro duhovne priprave na Božič. Vse, kar hočemo dobro opraviti, pa predpostavlja dobro pripravo. Potreben je pogled nazaj—spraševanje vesti, kesanje ali obžalovanje, pogled naprej—sklep o poboljšanju, nato šele izpoved in na koncu zadoščevanje –zahvala.
Jezus vabi, naj pridemo k njemu vsi obteženi in on nas bo poživil!

Naslovljeno na vas

Poslovili smo se
V zadnjem času se zelo pogosto poslavljamo. V ponedeljek popoldne, 4. decembra je bilo celo dvojno slovo. Najprej na gomilskem pokopališču od +Marije Pirš, nekdanje Gomljanke rojene Pikl, z Lokavine 12, Dobrna, nato v cerkvi in na pokopališču v Šentrupertu od +Rudolfa Zadobovška iz Trnave 30
V petek, na Marijin praznik, 8. decembra od +Ani Kraner z Gomilskega 73c. Naj dobri Bog vsem trem pokojnim da večni mir in luč življenja!

ADVENTNE USTVARJALNE DELAVNICE
Otroke od petega do nekje dvanajstega leta, ki imate čas in voljo podati se na pota ustvarjanja, vabimo, da se nam pridružite v soboto, 16. 12. 2023 v času od 9. do 12. ure v Domu srečanj.
Pričakovalo vas bo nekaj animatorjev in katehistinja. Poskrbeli bomo, da ne boste lačni. Izdelki bodo krasili vaše domove.
Starši, upamo, da vas ne bomo preveč obremenili, če v ta namen prinesejo po 5 € na otroka.
Zaradi lažje organizacije in boljše priprave vas prosimo, da udeležbo otroka prijavite na tel. 041-696-866 (Marija Rančigaj) ali el. pošta: marija.sitra@gmail.com. Vabljeni!

V soboto, 16. 12. 2023 bo ob 10.uri v Domu srečanj srečanje vseh, ki že sodelujete, oz. ki se želite vključiti v bralno značko za Slomškovo bralno priznanje. Lahko si boste izbrali ustrezno knjigo in se seznanili s pravili. Lepo vabljeni!

ADVENTNA SV. SPOVED
Veučenci od vključno 4. razreda naprej naj bi pristopili k sv. spovedi že v tem tednu. Zelo hvalevredno bo za vsakega, ki bo prišel med tednom k sveti maši (k »zornicam« – par trenutkov priprave, nato pristopi k sv. spovedi). K temu vabljeni še posebno veroučenci zadnje trijade, zlasti birmanci. Za vse ostale pa bo veljal »izhod v sili« – spoved v okviru verouka. Starši, spodbudite svoje otroke, najlepše s svojim zgledom.
Za odrasle pa bo priložnost vsak dan pred ali po maši, na 3. adventno nedeljo pa bo tudi med mašama spovednik.

MAŠNI NAMENI

NED – 10.12.
2. ADVENTNA NEDELJA
Judita, svetopis. žena
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Ivana Božiča – oblet.

PON – 11.12.
Damaz I., papež
17.00 za +Rudolfa Zadobovška – osmina

TOR – 12.12.
Amalija, mučenka
17.00 za+ Marijo Pirš
Slavljenje – Bog je ljubezen

SRE – 13.12.
Lucija, dev., mučenka
17.00 za+ Antona Kovačiča in starše Virant in Kovačič

ČET – 14.12.
Janez od Križa, duhovnik, cerkveni učitelj
17.00 za +Miro (god, r. d.) in Antona Turk

PET – 15.12.
Kristina, devica
17.00 za +Ani Kraner – osmina

SOB – 16.12.
David, kralj
17.00 za +iz družin Korun in Vošnjak /Vel.

NED – 17.12. spoved
3. ADVENTNA NEDELJA
Lazar iz Betanije, svetopisemski mož
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za + Andreja Krajnca, Silvo in Franca Rovšnik in Marijo Rovšnik

V tem tednu:
Svetopisemska skupina se zbere v sredo ob 17.45 uri. Vabljeni!

Seja ŽPS bo v četrtek, ob 19. uri v Domu srečanj. Vabljeni vsi člani!

Napoved: adventna delavnica za otroke bo v soboto, 16. dec od 9. do 12. ure.

Dežurni ministranti: Ana Vita in Jaša Cvenk, vsi ostali dobrodošli.
Bralci v nedeljo: I. Majda Jelen, Elza Vasle; II. Tilen Natek, Petra Rančigaj
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Grajska vas