Srečanja za odrasle

Pravijo, da je navada železna srajca. Pregovor prav gotovo, vsaj v primeru vsakoletnih organiziranj sredinih župnijskih srečanj za odrasle, ni izvit iz trte. Vabljeno je mlado in malo manj mlado, pa je slednjih vedno več kot prvih. Tudi tako je v redu, če vsaj zaenkrat ni drugače. Še bolje pa bi bilo iskati ravnovesje. S tovrstnim druženjem začnemo kar kmalu po novem letu, zaključimo pa nekje do sredine postnega časa.

Na število udeležencev vplivajo različne teme predavanj, ki so napovedane kakšen teden ali dva vnaprej. Po vsej verjetnosti pa še nikoli nikomur ni bilo žal, da se je kakšno sredo, kljub vsem ostalim obveznostim, udeležil tovrstnega dogodka.

Letos smo gostili patra, mag. Branka Cestnika in Jureta Sojča, kaplana iz Raven na Koroškem ter družino Hadolin iz Grajske vasi, ki nam je predstavila doživetja in znamenitosti iz romanja v Lurd, Fatimo in Santiago de Compostelo. Ogledali smo si oba dela zgodovinskega filma o sicer modrem kralju Salomonu, ki mu je žal zaradi spleta okoliščin zmanjkalo moči za izražanje te modrosti in življenja v skladu z njo. Za vedno pa bo ostal kralj, ki je zgradil tempelj, kar je za vernike bilo izjemnega pomena.

Zelo zanimivo je bilo tudi predavanje g. Franca Kralja, s katerim smo se v mislih in slikah sprehodili od enega do drugega sakralnega spomenika v naši župniji in listali po njegovi knjigi na to temo. Ponovno se je iskazal kot dober zgodovinar in poznavalec ozadja namena postavitve kakšne kapelice ali križa.

Obiskala sta nas tudi zakonca Šrekl in predstavila rojstni kraj sv. Frančiška Ašiškega, ki je, kot vemo, na nek način v tesni povezavi s sedanjim papežem.

19. marca smo gostili domačinko, Valerijo Pustoslemšek, ki nas je popeljala skozi zanimivo in bolečo temo izseljeništva. Govora bo namreč o slovenskih izseljencih v Ameriko. Mnogi od teh so izgubili stik s svojimi bližnjimi in pustili za seboj trpljenje in boleče spomine. Nekateri pa so se ravno s podporo skupnosti,  ki se je tvorila predvsem okrog cerkve, uspeli obdržati in zaživeti bolj perspektivno življenje. 

S tem predavanjam smo zaključili tovrstna srečanja v pastorlanem letu 2013/14. Tudi v naslednjem letu bomo nadaljevali z njimi, saj nam nudijo različne vsebine. Tako vsak, ki se jih udeleži, vsestransko pridobi. Zato res prisrčno vabljeni. Še posebej smo veseli, če se najde kakšen predavatelj iz domačih logov ali da je kakorkoli povezan z nami. Vemo, da je težko biti “prerok” v domači deželi. Ampak to ni stvar predavateljev, ampak udeležencev. Vsi skupaj moramo biti sposobni pogleda tam “čez planke”. Nekaj utrinkov iz teh predavanj pa vam je na voljo za ogled.

Torej, če hočete narediti kaj dobrega za …, potem se vidimo! Ponuja se vam dobra priložnost za to, ne kjerkoli, ampak v Domu srečanj v vaši župniji.

Tekst:  Marija Rančigaj

 Foto: Marija Orožim, Marija Rančigaj