Oznanila za 9. teden 2014

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2014-09-1»Kdor te prisili eno miljo daleč, pojdi z njim dve.« …»Ljubite svoje sovražnike in molite za tiste, ki vas preganjajo, da boste otroci vašega Očeta, ki je v nebesih. Zakaj on veleva svojemu soncu, da vzhaja nad hudobnimi in dobrimi, ter pošilja dež pravičnim in krivičnim.(prim. Mt 5,41.44–45)

BESEDA O BESEDI

NAJ NASTAVIM DRUGO LICE? Mt 5,38–48
Za »navodila« v današnji Božji besedi se zdi, da zahtevajo nemogoče. V njih čutimo povračilno pravo, iz katerega je Jezus navedel samo eno misel. V Svetem pismu se glasi takole: »…daj življenje za življenje, oko za oko, zob za zob roko za roko, nogo za nogo, opeklino za opeklino, rano za rano, modrico za modrico« (2 Mz 21,23-25). In vendar je bilo to pravo že korak naprej, ker je omejilo maščevanje, izvršeno na Lamehov način: »Kajti Kajn bo sedemkrat maščevan, Lameh pa sedeminsedemdesetkrat« (1 Mz 4,24). Kljub temu je bilo v Jezusovem času tudi povračilno pravo že zelo preseženo. V grškem svetu je Platon učil: »Na krivico se ne sme odgovoriti s krivico in nikomur ne smemo narediti nič slabega, kakršnokoli zlo nam je že prizadel.« V judovskem svetu pa je Qumranska skupnost postavila tole pravilo: »Nikomur ne bom vračal hudega s hudim, ampak bom vsem delal dobro, zakaj sodba pripada Bogu.«
Jezus se izrazi še bolje in nam opiše, kako se moramo obnašati pred krivico. V vsakem primeru je potreben aktiven in dobrotljiv odziv. Pred vsem tem stoji načelo: Ne upirajte se hudobnežu. Ne gre za to, da bi mu dali prosto pot. To ne pomeni, da oblikujemo družbo, v kateri noben zločin ne bo kaznovan. Jezus ne govori o tem. Uči nas, na kakšen način spremeniti človeško skupnost, predvsem pa, kako se mora v svetu obnašati skupnost njegovih učencev, da bi življenje slavilo zmago.
Prvi korak je zagotovo ta, da na nasilje ne odgovorimo z nasiljem, da ne vstopimo v njegovo peklensko kolesje; skušamo se obvladano soočiti s položajem. Takšen je pomen hiperboličnega izraza: če te kdo udari po desnem licu, mu nastavi še drugo. Tudi Jezusa so nekega dne udarili po enem licu, pa ni nastavil še drugega; skušal se je pogovoriti in je od tistega, ki ga je udaril, zahteval utemeljitev; skušal ga je pripraviti do tega, da bi razmislil, da bi se soočil s svojo odgovornostjo. K temu nas vabi! (po: M. Galizziju)

7. nedelja med letom

DUHOVNE VAJE ZA DRUŽINE
Tradicija-nuja za danes in prihodnost

2014-09-2Ne smemo se varati z mislijo, da se nič ne spreminja, še kako se in kaj vse je danes povsem drugače kot nekdaj. Nevarnost pa je tudi druga skrajnost, ko mislimo, da s tradicijo nimamo kaj več početi. Veliko, mnogo več kot si mislimo, je žlahtnega, spodbudnega in še kako uporabnega tudi danes, kar pa okolje omalovažuje kot preživeto in meče v koš vrednote, ki jih nič ne more nadomestiti. To bomo iskali, utrjevali in se ob Božji besedi nad tem navduševali.
Od petka, 7. do nedelje, 9. marca 2014.
Voditelji: Jože Planinšek in sodelavci Doma sv. Jožef. Začetek v petek ob 18. uri, sklep v nedeljo s kosilom. Prosimo za prijave do 28. februarja na 059-073-800

Šola za animatorje v Vrbju
V Škofijskem odboru za mladino (ŠOM) smo se v letošnjem letu odločili, da bomo znova pripravili Šolo za animatorje (program ABC), ki je namenjen mladim, ki bi radi delovali v Cerkvi, ki imajo radi ljudi, ki želijo poglobiti svoje znanje animiranja, ki bi radi postali animatorji.
Mladi se srečajo s temami: odkrivanje lastne poklicanosti, lik animatorja, animiranje, skupina in delo v njej, komunikacija, motivacija.
Šola za animatorje bo potekala dva konca tedna od petka, s pričetkom ob 18.00, do nedelje, z zaključkom s kosilom (okoli 14.00) v Škofijskem domu v Vrbju pri Žalcu, in sicer:  28. – 30. marec 2014 (cena posameznega vikenda je 35 EUR).

UDELEŽBA MLADIH NA RAZGLASITVI PAPEŽEV BLAŽEGA JANEZA XXIII. IN JANEZA PAVLA II.  Romanje bo potekalo v organizaciji Društva SKAM od 26. do 30. aprila 2014. poleg Rima, ki je glavni cilj romanja, na programu tudi obisk Assisija., priložnost za druženje s vrstniki in duhovno poglabljanje.  Prijave se že zbirajo, in se bodo do zasedbe prostih mest oz. najkasneje do 5.marca.  / Več in formacij dobite na spletni strani:
http://www.drustvo -skam.si/rim/index.php.

Pogled naprej

PROGRAM »DUHOVNI DNEVI STAREJŠIH«: VESELIMO SE ŽIVLJENJA!
PETEK,  28. februar 2014: Ob 15. uri se zberemo v Domu srečanj, se po pozdravu začnemo poglabljati v oznanilo evangelija po Lk 10,41-42, ki bi ga na kratko lahko povzeli: »Marta, Marta…, Marija si je vzela boljši del, ki ji ne bo odvzet.« ter modrovali okrog njegove sporočilnosti za današnje dni. Malo se bomo spogledali s tem, katero od teh »vlog« smo mi odigrali in če lahko morda kaj spremenimo. Po sv. maši v cerkvi, bo sledil obisk gosta, g. dr. Jožeta Ramovša, predstojnika Inštituta Antona Trstenjaka iz Ljubljane, ki nas bo seznanjal z možnostmi kaj vse lahko naredimo za lepše staranje in sožitje v svoji družini, župniji in kraju. Dan bomo zaključili do 19.30 ure z okrepčilom in molitvijo.

SOBOTA, 1. marec 2014: Zberemo se ob 10. uri. Čez dan bomo z več gosti, se vmes sproščali in razvedrili. Najprej z go. Ljubo Centrih Četina, dr. med., spec. splošne medicine iz ZD Vransko, ki bo govorila o zdravstvenih težavah v tem obdobju. Poleg duhovnega vodja, g. župnika, Martina Cirarja, nas bo ta dan duhovno krepil duhovnik, g. Anton Lavrič, lazarist iz župnije sv. Jožef Celje.  Po kosilu bomo gostili domačinki, Martino Tekavc, univ. dipl. soc. del. iz CSD Žalec, predstavila bo možnosti varstva starejših in Manjo Rančigaj, univ. dipl. psih. iz Kirurške klinike UKC Ljubljana, ki bo poskrbela za možgansko telovadbo in trening spomina. Po obisku sv. maše okrepčilo in priprava na nedeljsko sv. mašo z aktivnim sodelovanjem. Lahko noč si bomo zaželeli ob 19.30 uri.
NEDELJA, 2. marec 2014: V Domu srečanj se dobimo ob 9. uri, se povežemo v celoto in se napotimo k sv. maši. Vrnili se bomo v Dom srečanj in nekje do 12. ure formalno zaključili Duhovne dneve starejših.
Spoštovani! Želimo si vašega obiska, saj menimo, da je prav, da naredite kaj tudi zase!  Dovolimo si ljubezen in nagovarjamo srca s srcem. Vabljeni vsi, nekje od šestdeset let naprej. Ne pozabite na očala, sv. pismo in v soboto kakšen predmet, ki vam veliko pomeni. Izkoristite prednost domačega terena in dobrih pogojev. Če le utegnete, sprejmite naše povabilo in premagajte ovire. Glede na lansko dobro izkušnjo, si vas upamo povabiti z veliko gotovostjo, da boste lepo preživeli te dneve. Če se povezujemo in sodelujemo, smo močnejši in stojimo na bolj trdnih nogah. Tudi spomini na lepo preživete dni veliko štejejo. Vedite, da boste s svojo prisotnostjo bogatili sebe in druge! Zaradi lažje organizacije prosimo, da se najavite najkasneje do srede, 26. 2. 2014 na tel.: 041-696-866 (Rančigaj Marija) in 5-726-198 (g. župnik), kjer lahko dobite tudi kakšna dodatna pojasnila. IZ SRCA VABLJENI! Marija Rančigaj

MAŠNI NAMENI

NED—23.2.
7. nedelja med letom
Polikarp, škof, mučen.    
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30 za +Vido Stanko -(10.) oblet.

PON—24.2.
Matija, apostol  
17.00 po namenu tistih, ki ne morejo  darovati za sv. mašo

TOR—25.2.   
Nestor, škof, mučenec    
17.00 za +Borisa Topovška (r. d.)

SRE—26.2.
Aleksander (Branko), škof
17.00 za +Franca Rančigaja

ČET—27.2.
Gabrijel ŽMB, redovnik    
15.30 za +Abina in Marijo Stepišnik (v Šentrupertu)
17.00 v dober namen

PET—28.2.
Roman, opat    
17.00 za +Jožefo Lesnika in vse Mačkove in Horvatove

SOB—1.3.
Albin (Zorko), škof    
17.00 za + starše Andreja, Amalijo Urankar

NED—2.3.
8. nedelja med letom
Angela od Križa, redovna ustanoviteljica.    
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30 za vse + Blaževe
10.30 za +Slavo Podgoršek -oblet.

Ta teden so tudi veroučne počitnice. Naj bodo lepe in prijetne!
Nekaj počitniškega časa pa naj bo vsekakor podarjeno Bogu – s vsakdanjo molitvijo in sodelovanjem pri nedeljski sv. maši.

Srečanje za odrasle bo v sredo ob 19.00 uri v Domu srečanj. Tema srečanja bo Srečanje z Asissijem in Frančiškovo duhovnostjo. Gosta – voditelja srečanja bosta zakonca Tadeja in dr. Jože Šrekl.  Lepo vabljeni.

Mladinski bo v soboto ob 19.00 uri v Domu srečanj.  Vsi mladi, lepo vabljeni!

Bralci -v nedeljo:  I. Tilen Hadolin, Sonja Mandelc  II. Ana Šlander, Barbara Trogar
Dežurni ministrant(ka):  Ana Jelen, Tamara Kosem
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko