Simbioza 2013 – lokacija župnija Gomilsko

Projekt Simbioza na nivoju celotne države poteka že tretje leto. V tem letu smo se kot lokacija prijavili tudi kot župnija Gomilsko. Imamo namreč odpisano računalniško opremo s strani DARS-a, ki jih je kot donacijo priskrbel Jure Vasle. Tudi on sam je v določenem delu vstopil kot donator. Hvaležni smo mu za vso prizadevnost, ki jo je iskazoval v največji možni meri glede na okoliščine. Seveda pa gre velika zasluga in hkrati zahvala  tudi g. župniku, Martinu Cirarju.

Da pa ne bi bila računalniška oprema sama sebi namen, smo se aktivirali. ŽPS je že spomladi sprejel sklep, da se vključimo v projekt Simbioza. Tako smo bili ena izmed 326-ih lokacij širom Slovenije, na kateri se je usposabljalo 13 tečajnikov od skupno 4819-ih in na kateri je delovalo 6 od skupno 3229 prostovoljcev. Povprečno število tečajnikov na lokacijo je bilo 15 in tu smo samo malo zaostajali. Naš veliko manjko glede na povprečje je bilo število prostovoljcev, kar pa ni bilo moteče za sam proces. Od skupno trinajstih tečajnikov, jih je bilo pet iz naše župnije. Ker je to vseslovenski projekt, ki ne sme omejevati prijav na katerikoli lokaciji, se lahko zgodi, da je veliko prijav iz okolišlih krajev, ne pa toliko iz domačega. Veliko hvaležnost, da je vse potekalo nemotemo moramo izkazati g. Milanu Žoharju, ki je prevzel vajeti v svoje roke, še posebej glede tehnične opreme in povezav z internetom. Seveda pa zahvala tudi vsem prostovoljkam, še posebej Suzani, Sonji, Katji in Lei.

Simbioza je potekala od 21. do 25. 10., dopoldne od 9. do 11. ure in popoldne od 16. do 18. ure. Ure so hitro minevale, včasih ni bilo časa niti za odmor. Prvi dan smo spoznavali računalnik, v torek smo klikali v svet, v sredo smo spoznavali  elektronsko pošto, v četrtek smo se med seboj računalniško povezovali in v petek spoznavali mobilno telefonijo.

Tečajniki so imeli dokaj enotna pričakovanja. Da začnejo računalnik v kar najbolj polni meri uporabljati kot stari dobri pisalni stroj z vrsto prednosti v primerjavi z njim, da se naučijo komunicirati preko njega, da poiščenjo recepte, oz. kakršno koli spletno stran, morda tudi kaj kupijo. Pogledovali smo v zemljiško knjigo, podaljšali prometno dovoljenje in simulirali nakupovanje. Razšli so se polni optimizma, nekateri pa si želijo nadaljevati izpopolnjevanje v računalniških veščinah.

 

Tekst in foto: Marija Rančigaj