Oznanila za Binkošti

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Tedaj jim je Jezus spet rekel: »Mir vam bodi! Kakor je Oče mene poslal, tudi jaz vas pošiljam.« In ko je to izrekel, je dihnil vanje in jim dejal: »Prejmíte Svetega Duha! Katerim grehe odpustite, so jim odpuščeni; katerim jih zadržite, so jim zadržani.« (Jn 20,21–23)

BESEDA O BESEDI

DELOVANJE SVETEGA DUHA Jn 20,19–23

Kaj pa je znamenje, da Sveti Duh deluje in kako deluje? Božja beseda nam danes ponuja lepo podobo o Svetem Duhu.
V prvem berilu smo slišali: »Vsi so bili napolnjeni s Svetim Duhom in začeli so govoriti v tujih jezikih, kakor jim je Duh dajal izgovarjati. … Ko se je razširil glas o tem, se je zbrala množica ljudi, ki so bili vsi iz sebe, ker jih je vsakdo slišal govoriti v svojem jeziku.« (Apd 2,4.6-7).
Apostol Pavel nam govori v drugem berilu: »Različni so milostni darovi, Duh pa je isti. Različne so službe, Gospod pa je isti. Različna so dela, isti pa je Bog, ki dela vse v vseh. Vsakomur se daje razkritje Duha v korist vseh.« (1 Kor 12,4-7).
V evangeliju pa smo slišali: »Tedaj jim je Jezus spet rekel: »Mir vam bodi! Kakor je Oče mene poslal, tudi jaz vas pošiljam.« In ko je to izrekel, je dihnil vanje in jim dejal: »Prejmite Svetega Duha! Katerim grehe odpustite, so jim odpuščeni; katerim jih zadržite, so jim zadržani.« (Jn 20,21-23).
Biti v Svetem Duhu in v njem delovati pomeni:
– Biti majhen, pomeni biti v jeziku bližnjega. Govoriti tako, da te lahko razume čisto vsak.
– Delovati v korist vseh. Ali res živimo v Svetem Duhu, se pozna po naših delih. Ali delamo za druge ali delamo zase? Sveti Duh ni duh utrdb naše pobožnosti, naše modrosti in pomembnosti.
– Biti koristen. Koristni smo lahko, če govorimo v jeziku ljudi, ki nas potrebujejo. Ali smo v Svetemu Duhu tam, kjer nas ljudje potrebujejo.
– Biti v miru in delovati v miru! Današnji čas je čas živčnosti. Ta zagotovo ni dar Svetega Duha. In kaj prinaša mir? Mir je v izpolnjevanju poslanstva, v izhodu iz sebe k drugemu. »Kakor je Oče mene poslal, tudi jaz vas pošiljam,« pravi Jezus. In mir je v odpuščanju. Sveti Duh nam prinaša odpuščanje in po odpuščanju, po zavesti, da nam je odpuščeno, prejmemo mir. (po: E. Mozetič)

B I N K O Š T I

Smo skupnost in vsak, ki je del nje, ima svojo točno določeno nalogo

Vsak kristjan ima svoje poslanstvo, svojo službo. Vsakemu od nas je zaupan vloga, ki naj jo odigra v življenju Cerkve – in naše vloge ne more odigrati prav nihče drug.
Ni pomembno to, ali smo mladi ali stari, hitri ali počasni, nenadomestljivi smo! Vsak je poklican k določenemu načinu služenja. In kakšna učinkovita sila postane Cerkev, ko vsak njen član spozna, da je nezamenljiv v celodnevni službi Jezusu Kristusu. To pomeni, da v cerkev ne hodimo le po tolažbo, ampak tudi po pooblastila.
Ko Nova zaveza govori o različnih načinih služenja, ne ločuje svetega (kar delamo v cerkvi) in posvetnega (kar delamo v širši skupnosti). Duhovnik, ki sestavi pridigo, ni nujno bolj svet kot gospodinja, ki kuha. Vsak kristjan je svet – kolikor pripada Bogu in mu hoče služiti v vsakdanjem življenju. Cerkev, ki ji pripadamo, je lahko učinkovita le, če vsak odkrije svojo lastno službo. Če tega ne storim, je Cerkev na tisti točki, kjer sem jaz, hroma. Če smo leni ali če se izmaknemo, je celotna Cerkev zaradi tega mojega dejanja siromašnejša.
Pri služenju nam je vselej zgled Jezus. On si ni nikoli iskal posebnega položaja v skupnosti. Zanj je bilo pomembno le to, da je ponižno dal svoje življenje v službo drugim. Če hočemo iti danes za njim, moramo tudi mi storiti isto! (po: A. Knowles, Življenjsko krščanstvo)

Preroki in svetniki so bili preprosti ljudje, ki so pozorno poslušali Božji glas, cenili Božji načrt in želeli, da se načrt uresniči. To jih je gnalo v molitev, po kateri so postali primerno orodje Svetemu Duhu. Tudi danes Sv. Duh išče sodelavce, »jadra«, da vse potisne naprej.
Pa ti? Si se pripravljen(-a) odpreti delovanju Svetega Duha. Ta prihaja nadte, da ti da moč, po kateri boš lahko živa priča Njegove ljubezni v vsakdanjem svetu. Moč za to lahko vsekakor črpaš v občestvu, zato povabljen(-a), da »dihaš« z župnijo ter se čim večkrat napajaš z močjo, ki prihaja z oltarne mize.

Naslovljeno na vas

Vrtnice – pobožnost v čast Jezusovemu Srcu v juniju

Vsake vrtnice naj bi vsaj na nek način pričale o Njem, saj je mesec junij posvečen prav Srcu Jezusovemu.  V tem mesecu praznujemo  praznik Srca Jezusovega pa tudi praznik sv. Rešnjega telesa in krvi.  
V Cerkvi, kakor sploh v življenju, se večkrat dogaja, da na kakšna pomembna dejstva enostavno pozabimo.  Treba jih je ponovno odkriti, kakor je v evangeljski priliki človek odkril zaklad na njivi. Češčenje Srca Jezusovega je po nauku okrožnice »najbolj dovršeno praktično izpovedovanje krščanske vernosti«.  Jezus nas bo pritegnil k svojemu odprtemu Srcu in nam podaril neizčrpne zaklade svoje ljubezni. Tako bomo znova in znova veseli zajemali iz tega vrelca božje dobrote obilje milosti
Pri nas bodo vrtnice vsak dan v povezavi s sv. mašo. Vabljeni!

Molitev za sinodo
Zadnji dan šmarnic, 31. maja, smo povabljeni, da se vsi povežemo v molitvi in daritvi sv. maše, ki jo bo daroval škof Maksimilijan v Marijinem svetišču v Olimju (ob 18h molitvena ura, ob 19h sveta maša), kjer naj bi se pred Marijo, Spremljevalko na poti, zbrali romarji in predstavniki vse škofije v prošnji za sinodalno prenovo naše Cerkve.

MOLITEV ZA BEATIFIKACIJO SLOVENSKIH MUČENCEV
Nebeški Oče, v božjih služabnikih, slovenskih mučencih, si nam razodel zgled ljubezni do Kristusa in doslednega življenja po evangeljskih načelih, za katere so živeli in delovali vse do svojega pogumnega pričevanja v smrti. Njihova kri naj bo resnično seme za našo zvestobo, edinost in spravo. Podeli nam milost, da tudi vesoljna Cerkev prizna to njihovo junaško pričevanje vere. Po Kristusu našem Gospodu. Amen.
/upamo, da je med njimi tudi naš Izidor Završnik, zato še bolj molimo/

MAŠNI NAMENI

NED – 28.5.
B I N K O Š T I
Anton Julijan, mučen.
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Silvota in Majdo Lenko
s posebnim sodelovanjem otrok 2. razreda
16.00 šmarnice pri križu pri cerkvi v Šmatevžu

PON – 29.5.
Binkoštni ponedeljek
MARIJA MATI CERKVE
19.00 za +Ido Lazar
Do srede šmarnice

TOR – 30.5.
Ivana Orleanska, dev.
19.00 za +Marijo Sovinc
Slavljenje – Bog je ljubezen

SRE – 31.5.
Obiskanje D. Marije
19.00 za +Antona, Igorja, Jernejo in Mojco Vesolak, sklep šmarnic

ČET – 1.6. prvi četrtek
Justin, mučenec
19.00 za +Ivana Rančigaja in vse njegove
Molitev za duhovne poklice
Začetek vrtnic v čast Jezusovemu Srcu

PET – 2.6. prvi petek
Erazem, škof, mučen.
19.00 za +Pavlo Polak
Posvetitev Srcu Jezusovemu

SOB – 3.6. prva sob.
Janez XXIII., papež
kvatre
19.00 za zdravje (Z.)
Posvetitev Brezmadežnemu Marijinemu srcu

NED – 4.6.
SVETA TROJICA
Frančišek Caracciolo, redovni ustanovitelj
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Magdo Mahor—oblet.
Pri obeh mašah nabirka za bogoslovje

V tem tednu: sklep šmarnic, začetek vrtnic, prvi čet, prvi pet., prva sob.

Sestanek za starše kandidatov za sv. birmo 2024 bo v četrtek ob 17.30 uri.

Sestanek sodelavcev Karitas bo v četrtek, ob 19.45 uri v Domu srečanj.

Dežurni ministranti: Srebočan Jaka, Semprimožnik Anej
Bralci v nedeljo: I. Tilen Hadolin, Magda Šalamon; II. Tilen Natek, Brigita Stvarnik Novak
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Trnava