Oznanila za nedeljo Svete Trojice

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

»Bog je svet tako ljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogúbil, ampak bi imel večno življenje. Bog namreč svojega Sina ni poslal na svet, da bi svet sodil, ampak da bi se svet po njem rešil. Kdor vanj veruje, se mu ne sódi; kdor pa ne veruje, je že sojen, ker ne veruje v ime edinorojenega Božjega Sina.« (Jn 3,16–18)

BESEDA O BESEDI

SVETA TROJICA – ZNAMENJE POPOLNE LJUBEZNI Jn 3,16–18

Danes obhajamo slovesni praznik Svete Trojice, ki nam daje v zrenje ter češčenje božansko življenje Očeta, Sina in Svetega Duha, torej življenje popolnega občestva in ljubezni, začetek in cilj vesolja in vsake stvari: Boga. V Trojici vidimo tudi vzorec Cerkve, v katero smo bili poklicani, da bi ljubili, kakor nas je Kristus ljubil. Ljubezen je tisto konkretno znamenje, ki razodeva vero v Boga Očeta, Sina in Svetega Duha. Ljubezen je prepoznavno znamenje kristjana. Protislovje temu je pomisliti na kristjane, ki se sovražijo.
Vsi smo poklicani pričevati in oznanjati sporočilo, da je ‘Bog ljubezen’ ter da ni daleč ali neobčutljiv za človeško življenje. On nam je blizu, vedno je ob nas, hodi z nami ter deli z nami naše veselje in bolečino, naše upanje in naš napor. Tako zelo in do takšne mere nas ljubi, da je tudi sam postal človek. To ljubezen je sicer težko razumeti, vendar jo čutimo, ko se približamo Jezusu. On nam vedno odpušča, On nas vedno čaka, On nas tako zelo ljubi. In ta Jezusova ljubezen, ki jo mi čutimo, je Božja ljubezen.
Sveti Duh, dar vstalega Jezusa, nam posreduje Božansko življenje in nam s tem omogoča vstopiti v dinamiko Trojice, ki je dinamika ljubezni, občestva, medsebojnega služenja in podelitve. Oseba, ki ljubi druge iz veselja, ker ljubi, je odsev Svete Trojice. Družina, v kateri se ljubijo in si medsebojno pomagajo, je prav tako odsev Svete Trojice. In tudi župnija, v kateri se imajo radi in si med seboj podeljujejo duhovne in materialne dobrine, je odsev Svete Trojice.
Praznik Svete Trojice razumem kot povabilo, da se močneje zavemo delovanja vseh treh oseb v našem življenju. Vabi vsakogar izmed nas, da odkrivamo Očeta, Sina in Svetega Duha ter se jih oklenemo, da bi lahko živeli polno in iskali zaklade, ki jih ne razjedata ne mol ne rja. (po: E. Mozetič)

SVETA TROJICA

Danes obhajamo slovesni praznik Svete Trojice: Boga Očeta in Sina in Svetega Duha, praznik Boga, središča naše vere. Ko razmišljamo o Trojici, pride na misel vidik skrivnosti: Tri so in so Eno, en sam Bog v treh Osebah. V resnici Bog ne more biti drugo za nas v svoji veličini kot skrivnost, pa vendar se je razodel. Poznamo ga lahko v njegovem Sinu, in tako lahko poznamo Očeta in Svetega Duha. Današnje bogoslužje pa ne pritegne naše pozornosti toliko na skrivnost, temveč na resničnost ljubezni, ki jo vsebuje ta prva in največja skrivnost naše vere. Oče, Sin in Sveti Duh so eno, ker so ljubezen, in ljubezen je absolutna poživljajoča moč. In enost, ki jo ustvari ljubezen, je bolj enost, kot je zgolj fizična enost. Oče da vse Sinu in Sin s hvaležnostjo sprejme vse od Očeta in Sveti Duh je kot sad te medsebojne ljubezni Očeta in Sina. (Benedikt XVI.)

MOLITEV K SVETI TROJICI
Presveta Trojica, blažena in delivka vse blaženosti, naj bodo blaženi tvoji sinovi in hčere, ki si jih poklicala, naj izpovedujejo veličino tvoje ljubezni, tvojo usmiljeno dobroto in tvojo lepoto.
Sveti Oče, posveti sinove in hčere, ki so se ti posvetili v slavo tvojega imena. Spremljaj jih s svojo močjo, da bodo mogli pričevati, da vse izvira iz tebe, edinega studenca ljubezni in svobode. Zahvaljujemo se ti za dar posvečenega življenja, ki v veri išče tebe in v svojem vesoljnem poslanstvu vabi vse, naj hodijo proti tebi.
Odrešenik Jezus, učlovečena Beseda, kakor si izročil svojo obliko življenja tistim, ki si jih poklical, tako še naprej privlači k sebi ljudi, ki bodo za človeštvo našega časa zakladnice usmiljenja, napoved tvoje vrnitve in živo znamenje dobrin prihodnjega vstajenja. Naj jih nobena nadloga ne loči od tebe in tvoje ljubezni.
Sveti Duh, v srca izlita Ljubezen, ki daješ dušam milost in navdih; večni vir življenja, ki dovršuješ Kristusovo poslanstvo z mnogimi karizmami; prosimo te za vse posvečene osebe. Napolni jim srca z notranjo gotovostjo, da so bili vnaprej odbrani za ljubezen, hvalo in služenje. Daj jim okusiti svoje prijateljstvo, napolni jih s svojim veseljem in svojo tolažbo, pomagaj jim premagati težke trenutke in z zaupanjem vstati po padcih. Naredi jih za ogledalo Božje lepote. Daj jim pogum, da se bodo soočili z izzivi našega časa, in milost, da bodo nosili ljudem dobrohotnost in človekoljubje našega Odrešenika Jezusa Kristusa. (po: sv. Janez Pavel II. v Molite in spodbujajte k molitvi)

Naslovljeno na vas

Vrtnice – pobožnost v čast Srcu Jezusovemu v juniju

Vsake vrtnice naj bi vsaj na nek način pričale o Njem, saj je mesec junij posvečen prav Srcu Jezusovemu.  V tem mesecu praznujemo  praznik Srca Jezusovega pa tudi praznik sv. Rešnjega telesa in krvi.   Jezus nas bo pritegnil k svojemu odprtemu Srcu in nam podaril neizčrpne zaklade svoje ljubezni. Tako bomo znova in znova veseli zajemali iz tega vrelca božje dobrote obilje milosti
Pri nas bodo vrtnice vsak dan v povezavi s sv. mašo. Vabljeni!

Procesije Sv. Rešnjega telesa

Pri župnijski cerkvi bo na praznik—ta četrtek ob 19.00 uri okrog cerkve.
Pri sv. Mateju v Šmatevžu v ned., 18.6. ob 10.00 uri.
Pri sv. Krištofu v Grajski vasi v ned., 25.6. ob 10.00 uri.
Prosimo, da za te slovesnosti pripravite cerkve in kapelice za procesije.
Na nedelje, ko bo slovesnost pri podružnični cerkvi, v župnijski cerkvi ne bo ob 10 uri sv. maše. Zberimo se v čim večjem številu na slovesnosti!

Oratorij Gomilsko 2023 bo od ponedeljka 17.7. do nedelje 23.7.
Prijavnice so na voljo na internetu in so zaželjene elektronske prijave. V cerkvi pa se dobijo tudi tiskane prijavnice. Vsekakor pa se prijavite čim prej, da boste imeli zagotovljeno mesto. Podrobnejše informacije so na prijavnicah.

MOLITEV ZA BEATIFIKACIJO SLOVENSKIH MUČENCEV
Nebeški Oče, v božjih služabnikih, slovenskih mučencih, si nam razodel zgled ljubezni do Kristusa in doslednega življenja po evangeljskih načelih, za katere so živeli in delovali vse do svojega pogumnega pričevanja v smrti. Njihova kri naj bo resnično seme za našo zvestobo, edinost in spravo. Podeli nam milost, da tudi vesoljna Cerkev prizna to njihovo junaško pričevanje vere. Po Kristusu našem Gospodu. Amen.
/upamo, da je med njimi tudi naš Izidor Završnik, zato še bolj molimo/

MAŠNI NAMENI

NED – 4.6.
SVETA TROJICA
Frančišek Caracciolo, redovni ustanovitelj
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Magdo Mahor—oblet.
Pri obeh mašah nabirka za bogoslovje

PON – 5.6.
Bonifacij, škof
19.00 za +Gerharda Seitla
Ves teden vrtnice

TOR – 6.6.
Norbert, škof
19.00 za +Vladkota Juharta –oblet.
Slavljenje – Bog je ljubezen

SRE – 7.6.
Robert, opat
7.30 za razsvetljenje in zdravje

ČET – 8.6.
SV. REŠNJE TELO IN KRI
Medard, škof
7.30 za vse župljane – žive in rajne
19.00 za +Antona Kovačiča in starše Virant in Kovačič
Procesija sv. Rešnjega telesa

PET – 9.6.
Primož in Felicijan, mučenca
19.00 za +Antonijo –oblet. in vse Muhovčeve

SOB – 10.6.
Edvard, duhovnik
13.00 poroka Luka Bastl Enci–Nikica Šram (v Šentrupertu)
19.00 za +Jožico –oblet. in Ivana Vaš

NED – 11.6.
10. ned. med letom
Frančišek Caracciolo, redovni ustanovitelj
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Francija Turka—oblet.
Sklep veroučnega leta

V tem tednu: vrtnice, praznik s procesijo, priprava na sklep verouka, …

V tem tednu naj veroučenci opravijo sv. spoved —najbolje kar med tednom pred ali po sv. maši. Starši spodbudite jih!

Dežurni ministranti: Matevž in Tjaž Basle, Anamarija in Timotej Jordan
Bralci v nedeljo: I. Lucija Blatnik, Jure Vasle; II. devetošolca
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko I.