Oznanila za 20. teden 2013

BESEDA ŽIVEGA BOGA

2013_20-1A ne prosim samo zanje, ampak tudi za tiste, ki bodo po njihovi besedi verovali vame, da bodo vsi êno, kakor ti, Oče, v meni in jaz v tebi, da bodo tudi oni v nama êno, da bo svet veroval, da si me poslal ti. (Jn 17,20–21)

BESEDA O BESEDI
VSI ENO (Jn 17,20-26)
Odlomek današnjega evangelija je vzet iz Jezusovega govora pri zadnji večerji. Ko je končal z naročili apostolom, je njegova molitev pohitela k tistim, ki bodo verovali njihovemu oznanjevanju. Vsi naj bi bili eno.
Jezus se ni slepil, ko je gledal v bodočnost svoje Cerkve. Vedel  je, da ji ne bo lahko ostati eno v toliki različnosti ljudi, narodovo in časov. Vedel je, da ji bo težko biti in ostati Cerkev Judov, Grkov in barbarov. Da ji bo težko biti in ostati Cerkev Rima in Carigrada; Cerkev romanskih, germanskih, slovanskih in drugih narodovo; Cerkev Evrope, Azije, Afrike in Amerike; Cerkev Vzhoda in Zahoda, Cerkev bogatega Severa in revnega Juga … Vedel je, da ji bo težko biti sodobna.
Zato je molil, da bi bili vsi eno. Da bi ohranili enotnost po vzoru edinosti, ki je med njim in Očetom. Oče se razlikuje od Sina in Sin se razlikuje od Očeta, pa sta vendarle eno. Eno v ljubezni, ki se vso večnost pretaka med njima.
Po tem vzoru poteka naše prizadevanje za edinost v dveh smereh.
Ena gre proti sredini. Pospešuje enakost, enotnost, sporazumevanje, sodelovanje, složnost, skupnost in vse, kar je temu podobno. Lepo je priti v cerkev, kjer vsi hkrati vstajajo, sedajo in poklekajo, skupaj pojejo in molijo, se enako križajo, enako obhajajo in sploh vse delajo enako.
Druga smer gre v širino. Sprejeti in razumeti hoče tudi tistega, ki drugače misli, moli, drži roke, se drugače križa in pristopa k obhajilu. Bog je sicer eden, toda v njem je različnost treh oseb in k njemu se da priti na sto in tisoč načinov. Ali je na mestu pohujšanje nad tistim, ki si te načine izbirajo in želijo hoditi k Bogu po drugačni poti od naše?
Jezus je molil, da bi bili vsi eno, ni pa molil, da bi bili vsi enaki. (po F. Cerarju)

7. velikonočna nedelja – nedelja sredstev obveščanja
NA SKUPNI POTI
2013_20-2Kljub temu da je med nami kristjani večkrat razdeljenost, se moramo zavedati, da med nami ni vzroka, da bi stali vsak na svojem bregu. Skupaj si moramo prizadevati za resnično, pravo krščanstvo, ki je že po svojem bistvu samo v sebi edino. To najlažje storimo, če ga dejansko živimo. V zavest nam mora preiti, da moramo že danes začeti skupno moliti k istemu skupnemu Očetu, naj nam kmalu pošlje po svojem Sinu, vsečloveškem odrešeniku Kristusu, in njegovi materi Mariji največji dar za čas sodobnih stisk: dar vsekrščanske edinosti.
Skupaj Kristusom, polni žive vere in zaupanja, v iskreni ljubezni pogosto prosimo: »Da bi bili vsi eno« (Jn 17,21). (po: S. Janežiču)

Ob vseh slabotnostih naše narave in ob vseh tisočerih mikih zapeljive družbe veliki zoprnik Božjega kraljestva – njegov nasprotnik – na tiho in tudi šumno hodi okoli in seje ljuljko in se smehlja ob svojih dobrih letinah. Ni sam. Vrsto pomočnikov ima, dobro plačanih in zato hlapčevsko uslužnih. Najmodernejših sredstev družbenega obveščanja se poslužujejo in nobenih tveganj se ne boje.
Prav je, da se navzočnosti tega sovražnika zavedamo. Usodno bi bilo po nojevo tiščati oči v pesek in meniti, da smo na varnem. Ni ga človeka, tako učenega in tako krepostnega, ki bi v vsej iskrenosti lahko dejal, da mu z lažjo in poltenostjo oskrunjena beseda ne škoduje.
Tiskana beseda je velikokrat vnela uničujoče požare in razbesnela divje revolucije. Koliko osebnih, družinskih, narodnih in vsečloveških tragedij je povzročila. Papir vse prenese in svinčeni znaki na njem so od daleč videti prav nedolžni. V sebi pa tolikokrat skrivajo v zadnje globine srca prodirajoči strup.
Menim, da smo v boju zoper slaba medijska poročanja vse premalo odločni. Katoličani bi morali glasneje in stvarneje protestirati proti temu. Iz načelnega prepričanja bi morali v besedi in dejanju jasno in nepreklicno izraziti svoj ne. (po:  S. Janežiču)

Naslovljeno na vas
ROMANJE NA BREZJE:
Peš romanje (od 17. do 19. maja) se začne v petek popoldne. Točen čas odhoda  po dogovoru – obrnite se na Marijo Orožim (031 280 574).  Povratek pa s prevoznimi sredstvi.
Romanje z avtobusom v nedeljo (19. maja) ob 11.30 uri. Prijavite se čim prej. Prijave sprejema župnik do zapolnitve mest. Ob 14.00  uri je na Brezjah predvidena sv. maša. Vabljeni!

MOLITEV ZA DUHOVNE POKLICE v nedeljo, 19. maja ob 15.00 uri v Marijini cerkvi v Celju. Mašo bo vodil celjski škof. Vabljeni vsi, ki ne boste šli na Brezje.

PRVO SV. OBHAJILO: bo v nedeljo, 26. maja ob 10.00 uri v župnijski cerkvi na Gomilskem. Spremljajmo pripravo na ta pomemben dogodek, molimo za prvoobhajance (tudi na romanju) in si rezervirajmo čas, da se bomo udeležili te lepe slovesnosti.

Ponovljeno:
 ORATORIJ 2013 V NAŠI ŽUPNIJI – od 1. do 7. julija
V župniji se že dalj časa misli na počitniške dni. Zlasti animatorji se skrbno pripravljajo zahtevno nalogo, ki jo pred njih postavlja počitniški oratorij.
Za lažje načrtovanje samega programa in vsega kar je z njim povezano, bi bilo zelo pomembno čim prej vedeti, koliko otrok se bo oratorija udeležilo. V ta namen so že na voljo zgibanke s osnovnimi informacijami in prijavnico. Zato vabimo otroke, da se s starši o tem pogovorite, se čim prej odločite, pridete k župniku po prijavnico in jo vsaj do 3. junija izpolnjeno vrnete. Na dosedanjih oratorijih ste bili udeleženi v glavnem zelo zadovoljni – upamo, da bo tako tudi letos.

Romanje celjske škofije v Velehrad – 4. do 6. julij 2013
Romanje poteka od 4. do 6. julija 2013 z duhovnim vodstvom celjskega škofa msgr. dr. Stanislava Lipovška.
Želja našega škofa je, da bi bile zastopane vse župnije – tudi naša! Ker bi bilo najbolje, da bi bilo že oddano število romarjev, se je potrebno zdaj hitro odločiti in  priglasiti. V župnišču so na voljo tiskani programi romanja.
 
MAŠNI NAMENI
NED—12.5.
7. velikonočna ned.
Pankracij, mučenec
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30 za +Urha Ramšak in Zakonjškove
sv. krst

PON—13.5.
Fatimska Mati božja    
18.30 za +Marto Kunst-oblet., Gregurjeve
Šmarnice vse dni v tem tednu

TOR—14.5.
Bonifacij, mučenec
17.00 za +Franca Šketa -oblet. (v Šentrupertu)
18.30 za +Ano Pristalič in vse njene

SRE—15.5.
Izidor, kmet
Zofija (Sonja), mučenka        
18.30 za +Zofijo Vasle (god)

ČET—16.5.                  
Janez Nepomuk, duhovnik, mučenec
17.00 za +Rozalijo Potočnik (Šentr.)-oblet (v Šentrupertu)
18.30 za +Amalijo Merzelj

PET—17.5.
Jošt, puščavnik
18.30 za +Franca in Antonijo Počivalnik
Popoldne peš romanje  na Brezje

SOB—18.5.
Feliks Splitski, mučen.
18.30 za +Šramove in Koširjeve

NED—19.5.
B I N K O Š T I
Krispin, redovnik
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30 za +Ignaca in Julijano Cizej in vse Bognarjeve
sv. krst
na Brezje – z avtobusom ob 11.30

Seja Tajnišva ŽPS: bo v sredo ob 20.00 uri v župnišču. Vsi člani, lepo vabljeni.

Sestanek za starše prvoobhajancev bo v petek ob 17.30 uri, ob 18.00 se naj jim pridružijo tudi otroci, da bodo skupaj izbrali prvoobhajilne obleke.

Priprava na prvo sv. obhajilo za gomilsko in trnavsko skupino bo v soboto ob 17.15 uri.

Bralci v ned:: II. Lucija Blatnik, Tilen Hadolin II. Robert Natek, Damjana Rojnik
Dežurni ministrant(ka): Klemen Jernejc, Lucijan Semprimožnik, vsi ministranti šmarničarji
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko

Napoved in vabilo: peš romanje na Brezje bo letos od petka, 17. maja popoldne, do nedelje, 19. maja (zapisa s prvih dveh takih romanj lahko najdete na spletni strani župnije).
Za podrobnejšo seznanitev in prijavo se obrnite na številki: 031 280 574 ali 041 696 866.
Če bo do te sobote dovolj prijav za romanje z avtobusom se bomo v nedeljo popoldne (19. maja) na Brezjah pridružili peš romarjem kot lani in predlani. Pohitite s prijavami.