Oznanila za 22. teden 2013

BESEDA ŽIVEGA BOGA

On bo poveličal mene, ker bo jemal iz mojega in oznanjal vam. Vse, kar ima Oče, je moje; zato sem rekel, da bo jemal iz mojega in oznanjal vam. (Jn 16,14–15)

2013_22-1

BESEDA O BESEDI
»KO PA PRIDE ON, DUH RESNICE«  (Jn 16,12–15)
Ko je Jezus pred smrtjo gledal v prihodnost, nam je nakazal široko odprta obzorja Duha. Kaj pravzaprav pomeni, da nas bo Duh resnice vodil in uvajal v popolno resnico? Najprej zagotovo to, da smo kot ljudje in kot kristjani na poti k polni resnici. Da, če nam je prav ali ne, nihče nima v oblasti popolne resnice, kakor nimamo nobenega gotovega podatka o tem, kakšna bo naša smrt, kateri dan in uro bomo umrli. Prihodnost si sicer lahko predstavljamo, vendar pa je večina ostaja za devetimi gorami, umika se našim predstavam, je in ostaja skrivnost.
Jezus je zagotovo videl dlje od nas, razodeta mu je bila skrivnost začetkov in skrivnost konca, zato ga v liturgiji velikonočne vigilije po pravici imenujemo Alfa (začetek, prva črka) in Omega (konec, zadnja črka grške abecede). Kljub temu je sam zatrdil, ko je v apokaliptični govorici orisal konec sveta, da za tisto uro in tisti trenutek ne ve nihče, niti sam ne, ampak le Oče. S takim, na široko odprtim pogledom v prihodnost človeka, človeštva, zemlje in vesoljstva napoveduje obdobje Duha. Po stvarjenju sveta, ki je Očetovo delo, po razodetju Božje ljubezni v učlovečenem Sinu, Jezusu iz Nazareta, prihaja tretji »akter«, Božji Duh. Njegovo delo, zato Jezus govori v prihodnjiku, bo vzbujati apetit po Božjem; v človekovem srcu bo budil hrepenenje po posinovljenju, v človeška obzorja bo vgrajeval antene Božje ljubezni.
Skrivnost Svete Trojice, ki so jo cerkveni očetje, teologi in ekumenski koncili skozi stoletja poskušali opredeliti in tudi razumsko utemeljiti, je in ostaja skrivnost brezmejne Božje ljubezni, tiha in skrivnostna rast »Božjega okolja«, ki prinaša človeštvu ozon svetosti in kjer se ljudje prepoznavamo in spoštujemo kot »Božji otroci«, enako obdarovani otroci ljubezni. (po: Z.  Štrubelj)

NEDELJA SVETE TROJICE

Na nedeljo po binkoštih obhaja Cerkev  nedeljo Svete Trojice.
Vsebina praznikov je navadno kakšen dogodek iz zgodovine odrešenja. Danes pa obhajamo skrivnost Boga samega, enega Boga v treh osebah.  On je izvir in studenec vsega, naš Stvarnik, Odrešenik in Posvečevalec in vanj se spet vse vrača. Vse reke človeških usod in hrepenenj se zlivajo v ta ocean življenja in ljubezni. Njegova ljubezen je izlita v naša srca po Svetem Duhu, ki nam je bil dan, pravi sv. Pavel. Tudi danes Bog želi vliti v nas to ljubezen, s katero bomo ljubili Boga in bližnjega. Z današnjo nedeljo se sklene lok, ki povezuje postni in velikonočni čas. V tem času smo od pepelnice sem obhajali najpomembnejše dogodke odrešenjske zgodovine. V središču je Kristusova velikonočno skrivnost, njegovo trpljenje, smrt, vstajenje in poveličanje, ki se dopolni s tem, da je poslal Svetega Duha. Pred nami pa so »nedelje med letom« ali t.i. »navadne nedelje«, ki se bodo vrstile do začetka adventa.                 (po: B. Dolenc)

Spreminjaj nas s svojo milostjo,
da bodo ljudje  v našem obrazu
prepoznali tvoj obraz in tebe,
tvojo milino in tvojo dobroto,
tvojo ljubezen in tvoj mir.
(Jurij Bizjak)

Prvo sv. obhajilo

Na  letošnjo trojiško nedeljo je naše bogoslužno občestvo doživelo praznik prvega sv. obhajila. To prav gotovo spada med tiste slovesnosti, ki bi se naj vsakega globoko dotaknile. Za prvoobhajance je to edinstveni dogodek, ki bi jih naj zaznamoval za vse življenje, saj se jim za vse življenje odpira dostop do tega neizmernega Božjega daru, če si le ne bodo sami postavili prepreke.
Vsi, ki pa smo že bili pri prvem sv. obhajilu, pa naj bi na dan obhajali obletnico svojega prvega obhajila in poživili prvotno ljubezen do Jezusa. Seveda se s prvoobhajanci veselimo. Želimo, da bi se nam odslej čim večkrat pridružili pri Božji mizi.

Letošnjim prvoobhajancem:
Stašu, Zali, Gašperju, Žanu, Taji, Ani, Niki, Davidu, Davorju, Juretu, Tamari, Karin, Aljažu, Paskalu, Mihatu, Anji, Lei, Nejcu in Urbanu – iskrene čestitke!

Jezus , ostani z njimi.  Vedno bolj jih naveži nase. Daj jim vse, kar jim bo v resnično srečo in varuj jih pred vsem, kar bi jim bilo v pogubo. Amen

Naslovljeno na vas
Praznik Sv. Rešnjega telesa in krvi
Že dolga stoletja Cerkev posveča poseben dan spominu na tisti zakrament, ki še posebej zasluži ime zakrament in ki ga tako lepo imenujemo Najsvetejši zakrament. Seveda so vsi zakramenti sveti, vsi so sveta znamenja, ki nas posvečujejo in vsak na svoj način povezujejo z Jezusom in njegovim Očetom. Najsvetejši zakrament Rešnjega telesa in krvi pa ni samo znamenje ampak stvarnost sama. Jezus postane sam med nami, med svojimi brati in sestrami. Že na veliki četrtek smo se tega edinstvenega daru spomnili na poseben način. Veliki četrtek je dan, ko se je dogodek, o katerem smo slišali poročilo v današnjem evangeliju, resnično zgodil. Poseben praznik Rešnjega telesa in krvi pa imamo zato, da se Jezusove navzočnosti med nami še posebej spomnimo in zanjo zahvalimo. Če je ob slovesu Jezus rekel: »Glejte, jaz sem z vami vse dni do konca sveta« (Mt 28,20), s svojo evharistično navzočnostjo med nami Jezus to obljubo izpolnjuje na posebno viden in prepričljiv, otipljiv način. (po: nadškof dr. Anton Stres)

Maj je. Mesec cvetja, v katerem se ponovno prebudi pomladno življenje v vrtovih, na drevesih in na poljih. Vse na novo zaživi, cvetovi, čebele, celo mravlje. Naj ostane človek, kristjan, kot led? Z Marijo se je začela pomlad novega krščanskega življenja. Kot je maj najbolj ljubek mesec, tako je Marija vsa lepa. Da bi to opazili, nam je v vzpodbudo šmarnična pobožnost. (po: A. M. Slomšku)

Samo še ta teden – do petka. Izkoristimo zadnje priložnosti!  V juniju pa vabljeni k  češčenju Jezusovega srca  – vrtnice.

ORATORIJ 2013 V NAŠI ŽUPNIJI – od 1. do 7. julija
V župniji se že dalj časa misli na počitniške dni. Zlasti animatorji se skrbno pripravljajo zahtevno nalogo, ki jo pred njih postavlja počitniški oratorij.
Za lažje načrtovanje samega programa in vsega kar je z njim povezano, bi bilo zelo pomembno čim prej vedeti, koliko otrok se bo oratorija udeležilo. V ta namen so že na voljo zgibanke s osnovnimi informacijami in prijavnico. Zato vabimo otroke, da se s starši o tem pogovorite, se čim prej odločite, pridete k župniku po prijavnico in jo vsaj do 3. junija izpolnjeno vrnete. Na dosedanjih oratorijih ste bili udeleženi v glavnem zelo zadovoljni – upamo, da bo tako tudi letos.

MAŠNI NAMENI
 
NED—26.5.
NED. SVETE TROJICE
Filip Neri, duhovnik    
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
! 10.00 SLOVESNOST PRVEGA sv. OBHAJILA
Za prvoobhajance in njihove svojce

PON—27.5.
Alojzij Grozde, mučenec    
18.30 za +Ano Laznik
Šmarnice v tem tednu do petka

TOR—28.5.
Margareta Pole, mučenka  
! 15.45 od doma pogreb +Albina Stepišnika
ob 16.00 sv. maša
18.00 za +Alojza Lukman -osmina

SRE—29.5.
Maksim Emonski, škof        
18.30 za +Ivano -oblet., Bogomirja in vse Andoljškove

ČET—30.5.         
SV. REŠNJE TELO IN KRI
Kancijan mučenec        
8.00 za vse župljane -žive in rajne
18.30 za +Ferdinanda Orožim, Jakovčeve
Procesija sv. Rešnjega telesa

PET—31.5.
Obiskanje D. Marije
Vital, menih        
18.30 za +Katico -oblet. in vse Ocvirkove
Sklep šmarnic

SOB—1.6.  
Justin, mučenec
Začetek vrtnic
16.00 za srečo in blagoslov v zakonu -poroka

NED—2.6.
9. nedelja med letom
Marcelin in Peter, muč
7.30 češčenje
8,00 za vse župljane – žive in rajne
9.00 za +Ivana Štusej oblet. (v Šentrupertu)
Procesija sv. Rešnjega telesa

Na sam praznik v četrtek, nato pa še tri naslednje nedelje bo v ospredju češčenje Kristusa, našega odrešenika, v skrivnosti sv. Rešnjega Telesa. Lepo vabljeni k procesijam.

Bralci v ned:: II. Franci Skok, Anka Trogar II. Bralci, ki bodo  pri bogoslužju v Šentrupertu
Dežurni ministrant(ka): Anja in Luka Rožič Plazovnik, vsi ministranti šmarničarji
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Grajska vas

Obvestilo: v naslednjih nedeljah bodite pozorni na čas nedeljskih sv. maš (natančneje: druge sv. maše), ker bodo nekatere spremembe: v nedeljo, 26.5. bo druga sv. maša ob 10.00 uri,  v nedeljo 2.6. bo druga sv. maša v Šentrupertu s procesijo ob 9.00 uri,   nato pa v Grajski vasi in v Šmatevžu ob 9,30 uri. Tri nedelje, ko bodo sv. maše s procesijami pri podružnicah, v župnijski cerkvi druge sv. maše ne bo. Vnaprej hvala za razumevanje in upoštevanje!