Oznanila za 29. teden 2013

BESEDA ŽIVEGA BOGA

2013_29-1Ko pa je neki popoten Samarijan prišel do njega in ga videl, se mu je v srce zasmilil. Pristopil je k njemu in v njegove rane vlil olja in vina ter jih obvezal; in posádil ga je na svoje živinče, peljal do gostišča in poskrbel zanj. (Lk 10,33–34)

BESEDA O BESEDI
SMO RAZUMELI JEZUSOVO SPOROČILO? (Lk 10,25-37)
Evangelist Luka s svojim pisanjem bralcev noče le navdušiti za Jezusa. Kdor Jezusa razume, ta mora tudi spremeniti svoje življenje. Jezusova stvar gre naprej po učencih, ki z novim vedenjem spreminjajo svet. Jezusov duh vpliva na zgodovino ne le z besedami, temveč z novim ravnanjem. Danes smo bolj alergični na neko moralizirajočo duhovnost. Luka pa ne dviga moralizirajočega kazalca. Ne pridiga morale, temveč pripoveduje zgodbe, »ki nas zadevajo v sredo srca in oživljajo vprašanje: Kaj naj storimo?« (Heininger, str. 227). Ne teoretizira o razmerju med Božjo in človeško ljubeznijo, ampak pripoveduje, da bi ponazoril, kako lahko mi danes ljubimo bližnjega, ne da bi se pri tem izčrpali; to je primer o usmiljenem Samarijanu (Lk 10,30–38).
Duhovnik in levit, ki se ukvarjata s kultnim Božjim češčenjem, gresta mimo moža, ki je padel med razbojnike. Samarijan ima z njim sočutje. »Stopil je k njemu, zlil olja in vina na njegove rane in jih obvezal. Posadil ga je na svoje živinče, ga peljal v gostišče in poskrbel zanj« (Lk 10,34). Luka tu pokaže podobo resnične humanosti. Prilika opisuje Jezusa samega kot usmiljenega Samarijana. Je najpristnejši samoportret, ki ga je Jezus narisal o sebi (Huizing, str. 20). Toda obenem prilika izziva bralca, da bi sam ravnal tako kakor Jezus.
Evangelist Luka je praktični teolog. Ne gre mu za teoretična obravnavanja. V konkretnem ravnanju se kaže, če je nekdo Jezusovo sporočilo razumel in ga tudi živi. Jezusove besede izpolnjujemo, če vedno delamo, kar zahteva od nas situacija, če ne zapremo oči pred ljudmi, ki so padli med razbojnike in ležijo ranjeni ob robu poti. (po: A. Grünu)

15. nedelja med letom           

Na naših poteh
Usmiljeni samarijani
sprejemajo tiste,
ki so jih odklonili;
usmiljeni samarijani
govorijo s tistimi,
ki so jih odrinili na rob;
usmiljeni samarijani
vračajo upanje tistim,
ki vedno doživijo neuspeh,
približajo se tistim,
ki jih zasmehujejo.
Usmiljeni samarijani –
zanje je tujec vedno brat.
Na vseh poteh našega življenja
nam daj, Gospod,
pogum samarijana,
ki nikogar ne pusti
obležati na robu življenja!
Po: S. Singerju

Če smo preveč zaposleni s samim seboj in svojimi težavami,
potem nismo sposobni z drugim
človekom doživeti pravega srečanja. Spregledamo njegove potrebe
in ga prizadenemo.
Srečanje zahteva pogum
popolnoma se prepustiti drugemu,
in si ga za nekaj časa naprtiti –
in poskrbeti zanj.
Po: A. Grünu

V tem tednu goduje

4. julij:  SV. ELIZABETA PORTUGALSKA2013_29-2

Bila je hči aragonskega kralja Petra III. in vnukinja sv. Elizabete Ogrske. Rodila se je leta 1217. Kot dvanajstletna deklica je bila obljubljena za ženo Dioniziju (1279–325), portugalskemu prestolonasledniku. Rodila je dva sinova: Konstan­cija in Alfonza. Njeno življenje na dvoru je bilo neobičajno, ker se je posvečala molitvi in pokori. Živela je zelo strogo in bila zelo dejavna v delih usmiljenja. Mož je bil pravičen in strog človek, a je imel slabost: bil ji je nezvest in je imel več nezakonskih otrok. Elizabeta je vse te otroke vzgajala in skrbela zanje, kot bi bili njeni. Dionizij se je pokesal za svoje grehe, preden je umrl leta 1325. Elizabeta se je odrekla vsem častem in privilegijem. Svojo krono je podarila svetišču Santiago de Compostella, potem pa stopila v frančiškanski tretji red in se posvetila delom usmiljenja. Umrla je leta 1336

Naslovljeno na vas

ŽUPNIJSKA ROMANJA
2013_29-3Za letošnje avgustovsko romanje – pred največjim Marijinim praznikov, je bil izbran Trsat nad Reko na hrvaški obali.
Romali bomo v soboto, 3. avgusta
Prijavite se župniku,  ali po katerem članu ŽPS. Po možnosti dajte akontacijo 5 eurov.

Za leto 2014 pa načrtuje župnija Gmilsko na pobudo ŽPS romanje v Lurd. Cena romanja b 350 do 390 evrov (odvisno od število oseb). Romanje bo trajalo 5 dni. Prijave bi začeli zbirati že jeseni, nato pa bi tisti, ki bi želeli, oddajali mesečne akontacije. Na to romanje mislimo že več  let in upamo,da bo prihodnje leto le uspelo poromati na to, najbolj obiskano Marijino Božjo pot.

KRIŠTOFOVA NEDELJA 2013
2013_29-4V nedeljo 21. julija bo Krištofova nedelja. Skupaj bomo prosili, da nam Bog na priprošnjo svetega Krištofa deli svoj blagoslov in nas varuje na vseh naših poteh. V svoje molitve bomo vključili vse udeležence v prometu – tudi naše misijonarje. Po vseh mašah bo blagoslov vozil. Vabimo vas, da se radi udeležite blagoslova, še posebno v Grajski vasi, kjr bo posebno praznično. Prosimo vas tudi, da ob tej priložnosti pri izhodu iz cerkve v zahvalo za srečno prevožene kilometre svoj dar za misijonska vozila.

Karitas organizira letovanje za starejše v septembu v Portorožu. Za 4 dni stane 90 evrov. Čas za prijave je le do 31.7.2013.

Otroci, pozor!
Od oratorija še precej oblačil v Domu srečanj čaka na svoje lastnike(nekaj pa še od lani). Pridite ponj!  Pa veroučna spričevala so še tu.

MAŠNI NAMENI

NED—14.7.
15. ned. med letom
Kamil, duhovnik, redovni  ustanovitelj
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30 za + Radota Dreva -oblet. in sorod.
Sv. krst

PON—15.7.
Bonaventura, škof, cerkveni učitelj
18.30 za +Frančiško Malgaj in vse Horvatove

TOR—16.7.
Karmelska Mati božja (Karmen)
18.30 za +Amalijo Korun

SRE—17.7.
Aleš, spokornik
18.30 za +Ivana -oblet. in Marijo Knez

ČET—18.7.
Arnold, škof
17.00 za +Marijo -30. dan in Albina Stepišnik (v Šentrupertu)
18.30 v dober namen

PET—19.7.
Arsenij Veliki, puščavnik
18.30 za +Filipa Slakan

SOB—20.7.
Apolinarij, škof, mučenec
18.30 za +Silvestro Završnik

NED—21.7.
16. ned. med letom
Krištofova nedelja
V cerkvi sv. Krištofa v G. v. praznik zavetnika
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30 za +Damjana in Martina Nemec
10.30 za vse Španove in Leopolda Fonda (v Grajski vasi)
Blagoslov vozil in akcija MIVA

Bralci v nedeljo: I. Sonja Mandelc, Franci Skok II. Mojca in Tjaša Zakonjšek
Dežurni ministrant(ka): Martin Orožim, Nejc Lončar
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko

2013_29-5Počitničarji, dopustniki! Bog naj vas spremlja povsod! Vi pa ne pozabite na vsakdanjo molitev in srečanje z njim ob nedeljah v Božji hiši!