Oznanila za 51. teden 2013

BESEDA ŽIVEGA BOGA

2013_51-1In Jezus jim je odgovoril: »Pojdite in sporočite
Janezu, kar slišite in vidite: slepi spregledujejo
in hromi hodijo, gobavi se očiščujejo in gluhi dobivajo sluh, mrtvi se obujajo in ubogim se blagovest oznanja; in blagor mu, kdor se nad menoj ne spotakne.« (Mt 11,4–6)


BESEDA O BESEDI 

ODPRTI ZA DELOVANJE DUHA Lk 1,26–38
Jezus se v današnjem evangeliju obrača k ljudem, ki sicer poznajo Janeza, in jim ga odkriva pod pristnejšim vidikom. Da bi bolj vpletel svoje poslušalce, jim postavlja vprašanja, vendar ne pričakuje njihovega odgovora. Odgovor daje kar sam, ko opisuje močan, odločen in strog Krstnikov značaj: Ni bil trst, ki ga veter maje, in še manj zlomi: pismouki in farizeji so se tega zavedali, pa tudi Herod, ker se Janez ni bal mogočnih.   Ni bil mehkužnež, ni se oblačil po modi, njegova strogost je bila pregovorna. Iz tega izvira tudi Jezusovo vprašanje, ki je središče njegovega govora o Janezu in temelj za razumevanje tega, kdo je Janez v resnici bil. Janez je hotel spoznati Jezusovo identiteto in začne prav z vprašanjem: »Ali kaj ste šli gledat? Preroka? Da, povem vam, še več kot preroka.«
Da je bil Janez prerok, ni nihče dvomil; nasprotno, nekateri so celo mislili, da je on Mesija. Zdaj pa, ko so slišali, da je še več kot prerok, so postali pozorni in Jezus jim ga opiše kot tistega, ki tudi spolnjuje postavo in preroke.  Janez se torej kaže kot »glasnik«, kot »predhodnik«, ki mora pripraviti pot Mesiji! Toliki Božji prihodi, ki so bili napovedani in potem uresničeni v zgodovini Izraela, so se počasi konkretizirali v mesijansko pričakovanje »tistega, ki mora priti«. Pričakovanje njegovega prihoda je vedno imelo dva vidika: vidik sodbe in vidik rešitve ali ozdravljenja. Krstnik je poudaril prvi vidik: Jezus ga ne zanika, vendar se v svojem delovanju zaenkrat raje predstavlja kot tisti, ki zdravi in rešuje. (po: M. Galizziju)

TRETJA ADVENTNA NEDELJA

Podobnih osebnosti, kot je bil Janez Krstnik, v več kot dvatisočletni rasti Kristusove Cerkve ni malo. Tudi v našem času so navzoče. Hodile so za Kristusom. Opirale so se na zgled Janeza Krstnika, Kristusove Matere Marije, drugih evangelijskih likov in svetniških osebnosti, vendar so ob tem ohranile svojo edinstveno človeško samobitnost. Živele so v povezanosti s časom, obenem pa tudi s preteklostjo, predvsem pa v povezanosti z Jezusom Kristusom, ki ostaja isti včeraj, danes in jutri.
Tudi mi smo povabljeni, da v današnjem času, v našem okolju živimo ne le z besedo, temveč predvsem z zgledom ter na tak način pripravljamo Kristusu pot do bližnjih in daljnih bratov in sestra. Ostanimo trdne osebnosti, z  jasnim nazorom in pristnim zgledom. Adventni čas je kot nalašč za takšne odločitve. (po: S. Janežiču)

ADVENT USPOSABLANJE ZA ŽIVLJENJE
Kdor zreducira advent le v časovni okvir, ta je božič v osnovi napačno razumel – in pravega božiča ne bo mogel praznovati. Advent hoče biti več kot čas, več kot tedni pred svetim večerom. Advent je priprava na življenje

Vse podobe in simboli, ki so bili prvotno povezani z adventom, nas opozarjajo na to – in adventne pesmi so pesmi upanja in hrepenenja.  In tega hrepenenja po življenju ne smemo omejiti na nekaj tednov letu, ki so povrhu še prežeti s pretirano dejavnostjo in hitenjem. Adventno živeti – 365 dni v letu!
Pa vendar potrebujemo prav ta čas, te adventne tedne. V vsakdanu vedno znova izgubljamo svoje hrepenenje – tako potrebujemo ta čas, Božjo besedo pri mašah, svetlobo svečk in adventne pesmi, da se spomnimo na to, kaj bi lahko bilo. Potrebujemo advent, da se naučimo adventno živeti – da se iz pustolovščine adventa kaj naučimo za pustolovščino življenja. Potrebujemo konkretni praznik, potrebujemo te tedne, da se vedno znova uvajamo v takšno življenjsko držo in naravnanost.
To, kar v teh dneh živimo, nam naj pomaga, da enajst mesecev leta preživimo v tem duhu. In prav v tem je sreča adventa – zato ga ne smemo izpustiti, da bi nam kar tako pobegnil! (po: Andrea Schwarz)

Naslovljeno na vas

ADVENTNA PRENOVA V SVETI SPOVEDI
Bistveni del priprave na celostno obhajanje božičnih praznikov  je duhovno očiščenje in ozdravljenje v zakramentu sprave. Zanj bodo v zadnjem tednu adventa poleg rednih priložnosti – vsak dan pred bogoslužjem, na željo pa tudi po njem – še izredne priložnosti:
Spokorno bogoslužje: skupna priprava na sv.spoved, spovedovanje (tuj spovednik) bo v petek, 20. decembra ob 17.00 uri v župnijski cerkvi na Gomilskem. Vabljeni vsi, tudi tisti, ki imate namen pristopiti k zakramentu sprave ob drugi priložnosti.
Spovednik od drugod bo tudi v nedeljo, 22. decembra  od 7.30, med prvo sv.mašo in vsaj nekaj časa še po njej. Vabljeni

Bolni in starejši, ki ne bodo mogli v cerkev, bodo imeli priložnost za prejem zakramentov sv. spovedi in sv. obhajila na domu, kjer vas bo obiskal domači župnik. Če morete, je prav, da duhovniku sporočite (lahko po telefonu na štev. 572-61-98), da želite, zagotovo pa tisti, ki doslej obiska duhovnika na domu še niste imeli.
Spored  obiskov: V Grajski vasi v sredo, 18. decembra dopoldne, na Gomilskem, v Šmatevžu in Zaklu v sredo, 18. dec. popoldne, v Šentrupertu in Trnavi v četrtek, 19. decembre dopoldne.
Če komu ta čas ne ustreza, se je mogoče dogovorit za drug termin.

Veroučenci: vsak dan pred zornicami, če ne bo šlo drugače tudi po verouku. Iz četrtega razreda trnavske skupine – še zlasti v četrtek v Šentrupertu od 15.00 dalje). Starši, poskrbite, da ne bo nihče ostal brez božične sv.spovedi. Če je le mogoče jim dajte zgled!

2013_51-2Betlehemsko luč bodo prihodnjo nedeljo prinesli v našo župnijo skavti, ki bodo pri obeh sv. mašah prebrali letošnjo poslanico. Takrat boste lahko tudi vi nabavili in odnesli lučko domov

S.O.S. molitev – Nekdo bo molil zate, ali s teboj.  Pokličete lahko vsak dan med 20. in 22.uro.  Tel. 031 533 133   (Skupnost Emanuel)

Romanje v Lurd, ki ga organizira Župnija Gomilsko, bo od 14. do 19. julija 2014. Prijavite se lahko vsako nedeljo po obeh svetih mašah. Pohitite.

MAŠNI NAMENI

NED—15.12.
3. ADVENTNA NEDELJA
Antonija in druge drinske mučenke    
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30 za +Vinkota, Ano in vse Mahorjeve

PON—16.12.
Adelajda (Adela), kraljica    
Božična devetdnevnica
17.00 za +Šramove in Koširjeve

TOR—17.12.   
Viviana, opatinja    
17.00 v zahvalo (O.)

SRE—18.12.
Gacijan, misijonar        
17.00 za +Lončičeve

ČET—19.12.
Urban V., papež    
15.30 za +Silvestro Rovšnik (v Šentrupertu)
17.00 za +Silvota Korun -osmina /Gomilsko

PET—20.12.
Amon, Zenon in tovariši, vojaki, mučenci    
17.00 za +Amalijo in Vinkota Topovšek in vse Nejčkove

SOB—21. 12.
Peter Kanizij, duhovnik cerkveni učitelj    
17.00 za +Ivana Orožim in vse Mlinarjeve

NED—22.12.
4. ADVENTNA NEDELJA
Frančiška Cabrini, redovna ustanovitelj.    
7.30 češčenje, spovedovanje /p. Andrej
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30 za +Zvonkota(r.d.), Amalijo Merzelj
13.30 postavljanje jaslic v župnijski cerkvi

V tem tednu je že božična devetdnevnica – bližnja priprava, tudi za jaslice bo potrebno vse pripraviti – tudi na župnijske jaslice naj bi mislili.
Tudi na verski tisk ne pozabimo: obnavlajmo naročnine, pa tudi nove naročnike vabimo (pred božičem bo že Ognjišče za letnik 2014), če bi odpovedali kakšen tisk, pa naj bi to storili pred novim letom.

Seja župnijskega pastoralnega sveta bo v sredo ob 19.30 uri v Domu srečanj. Vsi člani prav lepo vabljeni.

Mladinski bo v soboto ob 19. uri v Domu srečanj.  Vsi mladi, lepo vabljeni!

Bralci v ned.:  I.  Mojca in Jan Strožer II. Saša Podbregar, Marko vasle
Dežurni ministrant(ka):  Klemen Jernejc, Lucijan Semprimožnik
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Trnava