Oznanila za 50. teden 2013

BESEDA ŽIVEGA BOGA

2013_50-1In stopil je k njej in ji rekel: »Zdrava, milosti polna, Gospod je s teboj!« Pri teh besedah se je prestrašila in je razmišljala, kaj naj ta pozdrav pomeni. Angel ji je rekel: »Ne boj se, Marija, zakaj milost si našla pri Bogu. Glej, spočela boš
in rodila sina, ki mu daj ime Jezus. (Lk 1,28–31)


BESEDA O BESEDI   

ODPRTI ZA DELOVANJE DUHA Lk 1,26–38
Evangelist Luka nas vabi, da kakor Marija zaupamo veri. Marija je pri Bogu našla milost. Ta se je veseli in ji zato daruje svojo ljubečo naklonjenost. Kar pravi angel Mariji, to velja tudi za nas. Tudi nad nami ima Bog svoje veselje, čeprav se sami za to ne zmenimo. Marija pristane na Božjo milost: »Glej, dekla sem Gospodova, zgodi se mi po tvoji besedi« (Lk 1,38). Medtem ko je Izrael Božjo voljo odklonil, jo bo ona izpolnila namesto ljudstva. Po njeni privolitvi postane ljudstvo deležno odrešenja. Delovanje prihaja od Boga. Toda tudi od odločitve ljudi je odvisno, če bodo Bogu dovolili delovati. Marija tako daje v svojem osebnem življenju prostor Božjemu delovanju. To pa ima posledice za vse človeštvo.
Marija postane vzor vere. Nad angelovim nagovorom se sicer prestraši. Vendar se ne zapre, temveč razmišlja o tem, kaj bi ji angel navsezadnje rad rekel. Ta ji oznanja, da bo spočela Sina, ki se bo imenoval »Sin Najvišjega« (Lk 1,32). Najvišji je sicer v helenističnem judovstvu priljubljena oznaka za Boga. Angel razloži Mariji, kako se bo zgodilo spočetje. Sveti Duh sam bo naredil Devico rodovitno. Najdragocenejši sad, ki ga lahko damo, tako ne prihaja iz nas samih, tudi ne izhaja iz rodovitnosti drugih ljudi, temveč prihaja od Svetega Duha. Marija, žena, ki veruje, je tukaj vzor kristjanov. Bog bi rad po svojem Svetem Duhu tudi v nas ustvaril nekaj novega. Kakor Marija naj bi zaupali Bogu, da zmore v nas in iz nas narediti nekaj velikega. »Kajti pri Bogu ni nič nemogoče« (Lk 1,37).
Prava vera, ki jo želi predstaviti tudi evangelist, je v tem, da Boga ne omejujemo. Bogu ni nič nemogoče. Bog izbere Devico Marijo, nepomembno dekle iz Nazareta, da bi to, kar je v tem svetu nemogoče, naredil mogoče. Tudi nas izbira ravno v naši slabosti in omejenosti, da bi v tem svetu po nas izvršil delo zveličanja in ozdravljenja. (po: A. Grünu)

DRUGA ADVENTNA NEDELJA

Božje napovedi iz zgodovine so se uresničile v Mariji, skromni, verni in dotlej neznani 2013_50-2nazareški deklici, ki jo je Bog izbral za orodje svojega odrešenjskega načrta. K njej je poslal angela, ki naj ji sporoči to veliko in veselo novico, da bo rodila otroka, ki bo obljubljeni Mesija, še več, ki bo Božji Sin.
Marija je bila verno judovsko dekle, pri sobotnem bogoslužju v shodnici je pozorno poslušala Božjo besedo in njeno razlago, zato je dobro poznala Sveto pismo in prerokbe, ki so govorile o prihodu Mesije. Poznala je načrte, ki jih ima Bog z izvoljenim ljudstvom in z rodbino kralja Davida, iz katere naj bi izšel obljubljeni Odrešenik. Tudi sama je pripadala tej rodbini, toda niti na kraj pameti ji ni prišlo, da bi bila lahko prav ona tista, ki bi jo Bog izbral za to veliko poslanstvo Mesijeve matere.
Ko jo je angel uspel pomiriti, da naj se ne boji in ko je izrekla: »Glej, dekla sem Gospodova, zgôdi se mi po tvoji besedi!«, se je začelo novo obdobje v zgodovini odrešenja. Hvaležni smo ji lahko za ta pogum, za to pripravljenost, sprejeti tako veliki izziv, ki ji ga je pripravil Bog. (po: J. Kužniku)

Potoček izvira čist in bister iz svojega izvira, teče med hribi in dolinami in širi blagoslov. V njem se zrcali nebeški sijaj zvezd. Na njegovih obrežjih zelenijo travniki, cvetijo najlepše cvetlice polja. Tako čist in bister je človeški rod prišel iz Stvarnikovih rok, z bistrim razumom, s čisto voljo, usmerjen le v nebeško. Enak angelom se je prvi človeški par sprehajal v vrtu življenja.
Njegovo življenje je bilo nebeška pomlad v stanju nedolžnosti. Tako kot prihrumi neurje, se čisti izvir skali ter naraste v mogočen tok, ki s svojim blatom opustoši travnike in njive, uniči najlepše livade in pušča za seboj nesnago in smrad, tako je greh opustošil najžlahtnejše, najčistejše poganjke onečaščene človeške narave, zatemnil luč uma, pokvaril voljo, onesnažil najžlahtnejše mladike.
Tedaj je za človeka, ki je bil zvezan z verigami mesa, napočil čas odrešenja. Enako svetli zvezdi daníci na nočnem nebu je zasvetila Marija v deviškem sijaju. Brez madeža spočeta se je zaobljubila Bogu, da bo ostala večno devica. Jožef, čist pošten tesar, ji je bil ženin. Iz device se je na čudežen način rodil Jezus, Božji Sin in Odrešenik sveta. (po: Anton Martin Slomšek)

Naslovljeno na vas

Slovesni praznik brezmadežnega spočetja Device Marije – 8. dec.
Pomen praznika
Nauk o Marijinem brezmadežnem spočetju namreč pravi, da je bila Marija, ki je bila pred vsemi veki določena za mati Božjega Sina Jezusa Kristusa, ravno zaradi te svoje naloge vnaprej predvidena za svetost in čistost. Bog je zaradi Jezusovega rojstva vnaprej odel Marijo s svojo milostjo, da je bila od samega začetka svojega bivanja čista in brez madeža. Vse to se je zgodilo že takrat, ko sta jo spočela njena starša sv. Joahim in sv. Ana. Zato pravimo, da je bila Marija brez madeža spočeta, oziroma da je Brezmadežno Spočetje (Lurd). Marija je bila torej obvarovana vsakega greha in še prav posebej izvirnega greha, s katerim smo ljudje ranjeni in zaradi njega nagnjeni k slabemu.
Brezmadežna je za človeštvo ideal in vzor, hkrati pa tudi porok upanja in priprošnjica pri Bogu. Praznik spominja na Marijino edinstveno mesto v Cerkvi in vabi, da bi se po njenem zgledu in priprošnji tudi kristjani trudili za svetost kot globinsko prijateljstvo z Bogom. Marija je bila že ob spočetju in vse življenje v stanju posvečujoče milosti, se pravi brez greha. Kristjan ta dar prejme z zakramentom krsta, ki mu izbriše izvirni greh, mu da posvečujočo milost in ga vključi v občestvo Cerkve. Posvečujoča milost pa se mu obnovi pri vsaki iskreni spovedi, ko mu Bog izbriše grehe, tako da lahko na novo zaživi odrešeno življenje.

BOŽIČNA DELAVNICA ZA OTROKE bo v soboto, 14. decembra ob 15.00 uri v Domu srečanj. Otroci boste z animatorji izdelovali božične okraske.
V času delavnice pa bodo tudi zbirali hrano za varno hišo v Pilštajnu, imenovano Mala hiša, ki vsak vikend sprejme 7 otrok iz socialno ogroženih družin.
Tam jim organizirajo izlete, se z njimi pogovarjajo usposobljeni delavci, pripravlajo delavnice, otroci se med seboj spoznavajo, pogovarjajo igrajo … V tej varni hiši so poskrbeli za mnogo otrok. Nekaterim so poiskali rejniško družino, drugi pomagajo z pogovori in nasveti. Zanje tudi sami pripravljajo hrano. Zato bo dobrodošla vaša pomoč. Priporočena so živila, ki niso hitro pokvarljiva: moka, krompir, kompoti, kosmiči …  Za sodelovanje v akciji lepa hvala.

S.O.S. molitev – Nekdo bo molil zate, ali s teboj.  Pokličete lahko vsak dan med 20. in 22.uro.  Tel. 031 533 133 (Skupnost Emanuel)

Romanje v Lurd, ki ga organizira Župnija Gomilsko, bo od 14. do 19. julija 2014. Prijave bomo pričeli zbirati v nedeljo, 8.12.2013 po obeh svetih mašah.  Razmislite. Imate željo romati  tja, – sledite ji. Zdaj bo priložnost.

MAŠNI NAMENI

NED—8.12.
2. ADVENTNA NEDELJA
Elfrida, mučenka    
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30 za +Dragotina Stanko -oblet.

PON—9.12.
Valerija, mučenka    
Zornice -svitnice
17.00 v dober namen – za zdravje (V.)

TOR—10.12.   
Loretska Mati božja    
17.00 za +Ostrožnikove

SRE—11.12.
Sabin, skof    
14.45 od doma pogreb +Silvota Koruna s  sv. mašo v šentrupertski cerkvi (v Šentrupertu)
17.00 za +Antona Muhovica.oblet.

ČET—12.12
Finian, opat    
15.30 za +Andreja Ribič (v Šentrupertu)
17.00 za Božjo pomoč in Marijino varstvo

PET—13.12.
Lucija, dev., mučenka    
17.00 (V dober namen)

SOB—14. 12.
Janez od Križa, duhovnik, cerkveni učitelj    
17.00 za +Kristino Lobnikar (r. d.)

NED—15.12.
3. ADVENTNA NEDELJA
Antonija in druge drinske mučenke    
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30 za +Vinkota, Ano in vse Mahorjeve

Božična delavnica za otroke z animatorji bo v soboto ob 15.00 uri v Domu srečanj /več o tej delavnici lahko preberete na predhodni strani/

Skupina samskih in vdovih bo imela srečanje v soboto ob 17.30 uri  (po maši)  v  Domu srečaj. Lepo vabljeni

Mladi! Škofijski odbor za mladino vabi mlade na adventno taizejsko molitev, ki bo v petek ob 20.00 uri v celjski stolnici, kjer bo priložnost doživeti izkušnjo molitve in Božje  bližine, kar teizeiska molitev s spevi in glasbeno spremljavo nudi.

Doma pa bo srečanje v sob. ob 19. uri v Domu srečanj.  Vsi mladi, lepo vabljeni!

Bralci v ned.:  I.  Tilen Hadolin, Mandelc Sonja  II. Robert Natek, Simeona Rojnik
Dežurni ministrant(ka):  Nika Šlander, Nika Jelen
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Trnava