Oznanila za 8. teden 2014

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2014-08-1Če torej prineseš svoj dar k oltarju in se tam spomniš, da ima tvoj brat kaj zoper tebe, pústi svoj dar tam pred oltarjem in pojdi, da se poprej s svojim bratom spraviš, in potem pridi in daruj svoj dar. (Mt 5,25–26)

BESEDA O BESEDI

EVANGELJSKA SOL (Mt 5,17–37)
»Slišali ste  … jaz pa vam pravim …« beremo v današnji Božji besedi. Gre v resnici tukaj za antitezo? Zdi se, da ne. Zakaj on, ki je govoril našim očetom po prerokih, in Jezus, njegov Sin, gotovo nista v nasprotju, kakor tudi ni v nasprotju to, kar pravi Jezus. On želi samo pokazati, kako v skladu z izbirami, ki jih je naredil, na popoln način živeti staro postavo.
Stara zapoved namreč ostaja, kakor ostaja tudi kazen, ki je določena za ubijalca. Vendar pa ta kazen pravi, da stara postava, takšna kot je, ni dosegla svojega cilja. Ukazovala je »Ne ubijaj«, ker je bila dana za življenje. Zdaj pa je zaradi njenega kršenja v njej smrt tistega, ki je ubit, in hkrati tistega, ki ubije. Kako obrniti to težnjo in doseči, da bo postava dosegla svoj cilj in bo za življenje? To je naloga, ki jo je Jezus sprejel, in zdaj kaže pot do resničnega izpolnjevanja postave. Pri tem sledi predvsem legalistični poti. Kazen, ki jo postava določa proti tistemu, ki dejansko ubije drugega, velja tudi za tistega, ki ga ubije z besedo. Preden namreč nekdo ubije nasprotnika z mečem, ga ubija ali rani z besedo, ki prihaja iz srca. Nekatere besede so preprosto rečeno žaljive, kot na primer »tepec«, ki označuje nesoglasje med dvema človekoma. Nekatere besede pa – občestveno gledano – ubijejo brata. Reči nekomu »odpadnik«, pomeni, da ga pred drugim prikrajšamo za njegove družbene in verske pravice.
Jezus se torej ne omeji na obsodbo tistega, ki dejansko nekoga ubije, ampak obsodi tudi tistega, ki nekoga ubije v svojem srcu, ki odstrani brata iz svojega življenja, ki živi, kakor da bi brata ne bilo; še bolj pa, če deluje na tak način, da bi brata izključil iz občestva. Bogu se lahko približamo samo z resnim pregledom in urejenostjo medosebnih odnosov. (po: M. Galizziju)

6. nedelja med letom

Pojdi in se najprej spravi z bratom in šele nato pridi k oltarju …
Pot odpuščanja – to je nerazumna ljubezen.
Odpuščanje sodi v jedro krščanstva: ljubiti sovražnika in odpuščati.

2014-08-2Kristijan najde zgled v Jezusu; sočloveka ljubi kot človeka zaradi njegovega dostojanstva, veličine in lepote.
Toda če je človek zavozil, se zaprl v smrtni krog neprijaznosti, zla, nasilja in sovraštva, išče kristjan izhod pri Jezusu, v njegovem poslanstvu, njegovem življenju in njegovi osebi.
Samo odpuščanje zmore privesti do popolne spremembe v človeškem vedenju.
Odpuščanje zahteva pogum, tveganje in ustvarjalno fantazijo. Podaritev odpuščanja je za človeka, ljudstvo ali narod najboljša in najučinkovitejša strategija, da bi živeli v miru in preživeli v svetu, polnem sovraštva. (po: P. Bosmansu)

Sola za animatorje v Vrbju
V Škofijskem odboru za mladino (ŠOM) smo se v letošnjem letu odločili, da bomo znova pripravili Šolo za animatorje (program ABC), ki je namenjen mladim, ki bi radi delovali v Cerkvi, ki imajo radi ljudi, ki želijo poglobiti svoje znanje animiranja, ki bi radi postali animatorji. Mladi se srečajo s temami:
odkrivanje lastne poklicanosti, lik animatorja, animiranje, skupina in delo v njej, komunikacija, motivacija.
Šola za animatorje bo potekala dva konca tedna od petka, s pričetkom ob 18.00, do nedelje, z zaključkom s kosilom (okoli 14.00) v Škofijskem domu v Vrbju pri Žalcu, in sicer:  21. – 23. februar 2014  in  28. – 30. marec 2014 (cena posameznega vikenda je 35 EUR)

UDELEŽBA MLADIH NA RAZGLASITVI PAPEŽEV BLAŽENEGA JANEZA XXIII. IN JANEZA PAVLA II.  Romanje bo potekalo v organizaciji Društva SKAM od 26. do 30. aprila 2014. poleg Rima, ki je glavni cilj romanja, na programu tudi obisk Assisija., priložnost za druženje s vrstniki in duhovno poglabljanje.  Prijave se že zbirajo, in se bodo do zasedbe prostih mest oz. najkasneje do 5.marca.  / Več in formacij dobite na spletni strani:
http://www.drustvo -skam.si/rim/index.php.

Pogled naprej

PROGRAM »DUHOVNI DNEVI STAREJŠIH«: VESELIMO SE ŽIVLJENJA!
PETEK,  28. februar 2014: Ob 15. uri se zberemo v Domu srečanj, se po pozdravu začnemo poglabljati v oznanilo evangelija po Lk 10,41-42, ki bi ga na kratko lahko povzeli: »Marta, Marta…, Marija si je vzela boljši del, ki ji ne bo odvzet.« ter modrovali okrog njegove sporočilnosti za današnje dni. Malo se bomo spogledali s tem, katero od teh »vlog« smo mi odigrali in če lahko morda kaj spremenimo. Po sv. maši v cerkvi, bo sledil obisk gosta, g. dr. Jožeta Ramovša, predstojnika Inštituta Antona Trstenjaka iz Ljubljane, ki nas bo seznanjal z možnostmi kaj vse lahko naredimo za lepše staranje in sožitje v svoji družini, župniji in kraju. Dan bomo zaključili do 19.30 ure z okrepčilom in molitvijo.

SOBOTA, 1. marec 2014: Zberemo se ob 10. uri. Čez dan bomo z več gosti, se vmes sproščali in razvedrili. Najprej z go. Ljubo Centrih Četina, dr. med., spec. splošne medicine iz ZD Vransko, ki bo govorila o zdravstvenih težavah v tem obdobju. Poleg duhovnega vodja, g. župnika, Martina Cirarja, nas bo ta dan duhovno krepil duhovnik, g. Anton Lavrič, lazarist iz župnije sv. Jožef Celje.  Po kosilu bomo gostili domačinki, Martino Tekavc, univ. dipl. soc. del. iz CSD Žalec, predstavila bo možnosti varstva starejših in Manjo Rančigaj, univ. dipl. psih. iz Kirurške klinike UKC Ljubljana, ki bo poskrbela za možgansko telovadbo in trening spomina. Po obisku sv. maše okrepčilo in priprava na nedeljsko sv. mašo z aktivnim sodelovanjem. Lahko noč si bomo zaželeli ob 19.30 uri.

NEDELJA, 2. marec 2014: V Domu srečanj se dobimo ob 9. uri, se povežemo v celoto in se napotimo k sv. maši. Vrnili se bomo v Dom srečanj in nekje do 12. ure formalno zaključili Duhovne dneve starejših.
Spoštovani! Želimo si vašega obiska, saj menimo, da je prav, da naredite kaj tudi zase!  Dovolimo si ljubezen in nagovarjamo srca s srcem. Vabljeni vsi, nekje od šestdeset let naprej. Ne pozabite na očala, sv. pismo in v soboto kakšen predmet, ki vam veliko pomeni. Izkoristite prednost domačega terena in dobrih pogojev. Če le utegnete, sprejmite naše povabilo in premagajte ovire. Glede na lansko dobro izkušnjo, si vas upamo povabiti z veliko gotovostjo, da boste lepo preživeli te dneve. Če se povezujemo in sodelujemo, smo močnejši in stojimo na bolj trdnih nogah. Tudi spomini na lepo preživete dni veliko štejejo. Vedite, da boste s svojo prisotnostjo bogatili sebe in druge! Zaradi lažje organizacije prosimo, da se najavite najkasneje do srede, 26. 2. 2014 na tel.: 041-696-866 (Rančigaj Marija) in 5-726-198 (g. župnik), kjer lahko dobite tudi kakšna dodatna pojasnila. IZ SRCA VABLJENI!
Marija Rančigaj

MAŠNI NAMENI

NED—16.2.
6. nedelja med letom
Julijana Koprska, muč.
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30 za +Franca -oblet. in Pavlo Jernejc

PON—17.2.
Silvin, škof
17.00 za +Andreja Urankarja

TOR—18.2.
Frančišek Regis Clet, duhovnik, mučenec
17.00 za +Ferdinanda in Alojzijo Kok

SRE—19.2.
Konrad iz Piacenze, spokornik
17.00 za vse +Bognarjeve

ČET—20.2.
Sadot in perzijski mučenci
15.30 za zdravje (S) (v Šentrupertu)
17.00 v dober namen

PET—21.2.
Irena (Mira), devica
17.00 za +Danico Košenina

SOB—22.2.
Sedež apostola Petra
17.00 za +Silvestro Završnik

NED—23.2.
6. nedelja med letom
Polikarp, škof, mučen.
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30 za +Vido Stanko -(10.) oblet.

Srečanje za odrasle bo v sredo ob 19.00 uri v Domu srečanj. Tema srečanja bo Sakralni spomeniki (cerkve, kapelice, križi, …) v gomilski župniji – ob knjigi Sakralni spomeniki v Občini Braslovče. Nikoli se o nečem ne da vsega povedati. Gotovo bi  marsikdo lahko  še kaj zanimivega povedal ob napisanem. Tudi avtor knjige g. Franc Kralj, ki bo tokrat z nami in bo vodil srečanje. Lepo vabljeni.

Srečanje skupine samskih in vdovih bo v soboto ob 17.45 uri v domu srečanj. Lepo vabljeni.

Mladinski bo v soboto ob 19.00 uri v Domu srečanj.  Vsi mladi, lepo vabljeni!

Bralci – v nedeljo:  I. Mojca in Jan Strrožer   II. Marija Rančigaj in Damjana Rojnik
Dežurni ministrant(ka):  Miha Mahor, Jan Juhart
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Zakl