Oznanila za 10. teden 2014

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2014-10-1Nihče ne more služiti dvema gospodoma: ali bo namreč enega sovražil in drugega ljubil, ali se bo enega držal in drugega zaničeval. Ne morete služiti Bogu in mamonu. (Mt 6,24)


BESEDA O BESEDI

BOG ALI DENAR Mt 6,24–34
Ko smo slišali besede današnjega evangelija, ki med drugim govori: »Ne morete služiti Bogu in mamonu«, se postavi vprašanje: Kaj sploh pomeni služiti Bogu?
Preden odgovorimo, se ozrimo na Jezusa in se vprašajmo: Kaj je storil, ko je bil skušan, ko mu je hudič obljubil popolno gospodovanje nad svetom in vso slavo sveta, z vsem njegovim bogastvom? Jezus je takrat odgovoril: »Gospoda, svojega Boga, počasti in samo njemu služi« (Mt 4,8–10). Kot človek je Jezus že izbral in sedaj to zahteva od nas. Na zemlji je živel kot nekdo, ki nima, kamor bi glavo naslonil (Mt 8,20); ko se je daroval, je nabiral zaklade v nebesih in tam jih je spet našel.
Sedaj pa moramo izbrati  mi. Na eni strani so denar, dobrine, udobnosti tega sveta; okleniti se jih pomeni živeti v temi. Na drugi strani je Bog. Po Svetem pismu in predvsem po evangeliju je služiti Bogu veličina, ker ne gre za to, da bi čutili, da smo služabniki, ampak otroci. Služiti Bogu pomeni sodelovati z njim, delovati v občestvu z njim, ki vedno spoštuje našo individualnost in našo osebnost ter nam pomaga, da jo do konca uresničimo, da bi tudi mi tako kot Sin in v Sinu mogli varno hoditi proti nebesom, kjer je naše srce.
Potem ko smo poslušali te Jezusove besede, je od naše izbire odvisno, če nam bo uspelo na pravi način urediti svoje moralno delovanje. Če bomo zares izbrali Boga, bomo sprevideli, da se bogastvo zrelativizira do skrajnosti, in bomo odkrili, da je namenjeno vsem. Vendar pustimo, da nam to pove Jezus! (po: M. Galizziju)

8. nedelja med letom

Kdo izmed vas pa more s svojo skrbjo dodati svojemu življenju en sam komolec? In za obleko, kaj ste v skrbeh? Poglejte lilije na polju, kako rastejo; ne trudijo se in ne predejo, a povem vam, da se še Salomon v vsem svojem sijaju ni oblačil kakor katera izmed njih. Če pa travo na polju, ki danes stoji in se jutri v peč vrže, Bog tako oblači, ali ne bo mnogo bolj vas, maloverni? Ne bodite torej v skrbeh in ne povprašujte: ‚Kaj bomo jedli ali kaj bomo pili ali s čim se bomo oblekli?‘ Zakaj po vsem tem povprašujejo pogani. Saj vaš nebeški Oče 2014-10-2vé, da vsega tega potrebujete. Iščite najprej Božjega kraljestva in njegove pravice in vse to vam bo navrženo. Ne bodite torej v skrbeh za jutri; kajti jutrišnji dan bo imel skrb sam zase; zadosti je dnevu njegova lastna težava. (Mt 6,27–34)
Krščanstvo človeka kliče k spreobrnjenju, k novemu načinu življenja, ker ga osvobaja navezanosti na materialni svet. Psihično človeka tako ozdravi, da ta resnično lahko uživa. Če znaš uživati življenje, si duhovno zdrav – vendar to uživanje zahteva vzgojo, dopovedovanje, preudarnost. Človek mora »priti na okus«; ko pa doseže to modrost, začne okušati pravo življenjsko radost.
Ko se prostovoljno odpovedujem materialni navezanosti, nepotrebnim skrbem, se notranje očiščujem. Ko pa se ničesar več ne oklepam, lahko v vsem brez skrbi uživam. (po: Phil Bosmans, Bog – moja oaza)

DUHOVNE VAJE ZA DRUŽINE: Tradicija-nuja za danes in prihodnost, od petka, 7. do nedelje, 9. marca 2014. Voditelji: Jože Planinšek in sodelavci Doma sv. Jožef. Začetek v petek ob 18. uri, sklep v nedeljo s kosilom. Prosimo za prijave do 3. marca na 059-073-800

Naslovljeno na vas

Kadar pa se ti postiš, pomazili svojo glavo2014-10-3
in si umij obraz, da ne pokažeš ljudem, da se postiš,
ampak svojemu Očetu, ki je na skrivnem.
In tvoj Oče, ki vidi v skrivno, ti bo povrnil. (Mt 6,17–18)

Resno jutro svetega časa, ko Cerkev posveti naša srca po njem. Začne se sveti postni čas z blagoslovom pepela, da se spomnimo na minljivost našega življenja. Je enako travi, cvetlicam, milnim mehurčkom – kot od včeraj. Naši dnevi so kot sence, mi romamo (1Pt 2,11), zato »Memento homo!« O vi ponosni, domišljavi, čutni, pomislite na pokoro in spremembo mišljenja, ki jo začenjamo, da bi odmrli grehu, živeli le za Boga in kreposti. Vse naše življenje je priprava na smrt. Nič nečistega ne pride v večno življenje, življenje je kratko, nihče ne ve ne ure ne dneva, ko pride Gospod. Med nebom in zemljo se bo pojavil križ. (po: Anton Martin Slomšek)

KRŽEV POT je premišljevalna molitev. Odrešenika spremljamo na poti daritve, ko nam je razodel največjo ljubezen. Zahvaljujmo se mu in se od njega učimo. Radi sodelujmo pri križevem potu. Vsaj včasih naj bi ga vodile posamezne župnijske skupine (ŽPS pred sejo, veroučenci, birmanci, bralci …)

POSTNA POSTAVA ZA LETO 2014
Postni čas, ki se začne s pepelnično sredo, nas vsako leto pripravlja na veliko noč. Naj bo to res čas milosti, duhovne poglobitve in dobrih del, ki jih obmo darovali za potrebe Cerkve in vsega sveta.
Cerkev za postni čas določa tudi posebne oblike spokornosti. STROGI POST je na pepelnično sredo (letos 5. marca) in na veliki petek (letos 18. aprila). Ta dva dneva se le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže od izpolnjenega 18. leta do začetka 60. leta.
Samo ZDRŽEK OD MESNIH JEDI je na vse petke v letu. Zunaj postnega časa smemo zdržek od mesnih jedi zamenjati s kakim drugim dobrim delom pokore ali ljubezni do bližnjega. Zdržek od mesnih jedi veže vernike od izpolnjenega 14. leta.
Kadar je praznik (cerkveni ali državni) na petek ali je kakšna slovesnost v družini (poroka, pogreb…) post in zdržek odpadeta.

MAŠNI NAMENI

NED—2.3.
8. nedelja med letom
Angela od Križa, redovna ustanoviteljica.    
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30 za vse +Blaževe
10.30 za +Slavo Podgoršek -oblet.

PON—3.3.
Kunigunda, kraljica    
17.00 za +Ano Pristalič in vse njene

TOR—4.3.   
Kazimir, kraljevič    
17.00 za +Štefana Šlandra

SRE—5.3
Pepelnica – strogi post
Hadrijan, mučenec
17.00 za +Viktorja Jelena
Obred pepeljenja 

ČET—6.3. -prvi četrtek
Marcijan, mučenec    
15.30 Križev pot
za +Jožefa Cizeja -oblet.
17.00 za duhovne poklice
Molitev za duhovne poklice

PET—7.3. -prvi petek
Perpetua in Felicita, mučenki        
17.00 Križev pot: za bolnike in vse trpeče
za +Mežnarjeve
posvetitev SJ

SOB—8.3.  
Albin (Zorko), škof
Sobota po 1. petku
17.00 za+Jožeta Kuglerja – oblet.
Litanije Matere Božje

NED—9.3.
1. postna nedelja
Frančiška Rimska, redovnica    
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30 za +starše Maksa in Mihaelo Derča

Ta teden spet redno verouk. Sprememba: šentrupertska skupina sedmega in osmega razreda zamenja čas verouka z birmanci.

Srečanje za odrasle bo to sredo malo drugače: ker je ta dan pepelnica in je za pričakovati večjo udeležbo pri bogoslužju, bo že po maši – ob 17.45 uri v Domu srečanj film o sv. Frančišku in sv. Klari. Čudovita vzora spreobrnenja ob vstopu v postni čas. Vsi prijazno vabljeni – tudi mladi.

Karitas: sestanek sodelavcev karitas bo v četrtek ob 18.00 uri v župnišču. Lepo vabljeni

Mladinski bo v soboto ob 19.00 uri v Domu srečanj.  Vsi mladi, lepo vabljeni!

Bralci -v nedeljo:  I. Anka Trogar, Jure Vasle  II. Ana in Nika Šram
Dežurni ministrant(ka):  Martin Orožim, Nejc Lončar
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Grajska vas