Oznanila za 15. teden 2014

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2014_15-1… in ko je (Jezus) to izrekel, je z močnim glasom zaklical: »Lazar, pridi ven!« In umrli je prišel ven, na nogah in rokah povezan s povoji, in njegov obraz je bil ovit s prtom. Jezus jim reče: »Razvežite ga in pustite, naj hodi.« (Jn 11,43–45)

BESEDA O BESEDI

VEČ KOT TOLAŽNIK  Jn 11, 1–45
Urejena in razumevajoča družina so bili. Bili so delavni in obrt jim je dobro šla. Nič jim ni manjkalo. Naenkrat pa trešči mednje: mama je bolna. Mama je hudo bolna. Mama ima raka! Bolezen je napredovala in vztrajno jemala mamine moči. Iz tistega časa se spominjam pogovora s hčerko: »Moram se z nekom pogovoriti. Tako hudo je pri nas, odkar je mama bolna. Niti pomisliti ne smem, da jo bomo izgubili. Povejte mi, pa saj mama ne more umreti. Ne more umreti njena dobrota, njen trud, njena skrb, njena ljubezen,« me je rotila. In začela sva pogovor. Zdelo se mi je, da je podoben pogovoru, ki ga opisuje Janez v svojem evangeliju, ko pride Jezus v Betanijo k svojim prijateljem Marti, Mariji in Lazarju. Slednji je umrl in sestri se pogovarjata z Jezusom. Sprašujeta ga, ali bo vstal od mrtvih in kaj pomeni večno življenje. Potrebujeta pa tudi nekoga, da izjočeta svojo bolečino in žalost. On, Božji Sin, si vzame čas, se pogovarja z žalujočimi in jim stoji ob strani. Tudi tu je Jezus podoba Boga, ki je blizu človeku v njegovi bolečini in ga razume. Je Bog, ki vidi solze žalujočih, sliši njihov jok in razume njihovo bolečino. Kako rad bi, da bi to Jezusovo solidarnost zaslutili ljudje, ki jih je hudo prizadela izguba najbližjih in zaradi nje zelo trpijo! V današnjem evangeliju se srečamo z Bogom, ki hodi z nami tudi takrat, ko stopamo po temni dolini našega življenja.
Jezus je Bog, ki je solidaren s človekom. Je pa še nekaj več: V naše življenje prinaša upanje in odrešenje. Lazarjevima sestrama, ki žalujeta, govori: »Jaz sem vstajenje in življenje. Kdor vame veruje, bo živel, tudi če umrje; in kdor živi in veruje vame, vekomaj ne bo umrl« (Jn 11,25–26). Da bi te svoje besede potrdil, obudi Lazarja. Besede o večnem življenju govori tudi nam. V življenju smo velikokrat okusili, kako nas je Jezus spremljal. Tako je dober, da je z nami tudi v najtežjih trenutkih. In ta Kristus, ki nam je blizu in je obudil Lazarja od smrti, bo tudi nam podaril večno življenje. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

5. postna nedelja
Bog ima k sreči tudi druge načine, da nas povabi k razmišljanju, ne zgolj bolezen … Toda za koliko ljudi je bila prav bolezen tisti postanek, premor, bodisi od mrzličnega zunanjega dela, bodisi od življenja, v katerem so nebistvene, postranske zadeve povsem prevladale nad bistvenim … Če trpim: ali sem se že dovolj zbral, da bi zaslišal Božje povabilo, da se rešim prevelike navezanosti na materialne reči in se bolj navežem na nadnaravne? … Če ne trpim, če me ne ovira kakšna bolezen: imam dovolj čuta, da razumem dramo tistih, ki jih je na svojevrsten način obiskala ljubezen? … Gospod, pomagaj mi, da bom danes pozoren do tebe in do drugih … Ponujaš mi, da vidim, predvsem, da vidim s srcem – naj izkoristim to v oznanjevanje Dobrega. (po: F. Lelotte, Iskre)

SLOVO OD ŽUPNIKA SOSEDNE ŽUPNIJE G. LEOPOLDA SELČANA
Rojen je bil 23.10.1938 v Frankolovem. Po gimnaziji v Celju je vstopil v  Ljubljani v bogoslovje in je 29.6.1963 v Mariboru prejel mašniško posvečenje. Kot duhovnik je deloval najprej tri leta kot kaplan v Trbovljah, nato pet let kaplan v Slovenj Gradcu, eno leto kot župnijski upravitelj v Račah, nato pa  od leta 1973 župnik pri Sv. Juriju ob Taboru. Poleg tega je bil dobrih deset let dekan braslovške dekanije. V letu 1994 je pol leta upravljal našo župnijo.
Zadnjih osem let je njegovo življenje in delo močno zaznamovala neozdravljiva bolezen. Njegov drugi dom je postala bolnišnica, a je vztrajal do konca med svojimi župljani. Naj njegovo trpljenje obrodi obilne duhovne sadove. Bog, mu daj večno nagrado, še zlasti za delo v gomilski župniji!
Slovo bo najprej v šentjurski  cerkvi: v nedeljo (6.4.)  bo od (13.) 14. ure krsta pokojnika v cerkvi, ob 21. uri bo somaševanje kot glavno bogoslužje slovesa. V ponedeljek bo zjutraj ob 7. uri še ena sv. maša, po njej pa bo okrog 8. ure odpeljan v domačo župnijo Frankolovo, kjer bo ob 16. uri v tamkajšnji cerkvi glavna pogrebna slovesnost. Spomnimo se ga v molitvi – on pa naj raj uživa!

Naslovljeno na vas

URNIK NEDELJSKEGA BOGOSLUŽJA
Zadnje čase se je urnik bogoslužja spreminjal . Upam, da se je zdaj vsaj za nekaj časa ustalilo. Odslej bodo nedeljske maše v župnijski cerkvi ob 7.30 in 10.30 uri. Vem, da ne bo to vsem najbolj ustrezalo. Pa ne gre drugače, ker sem (župnik) zdaj zadolžen tudi za sosedno župnijo Sv. Jurij ob Taboru.
Prosim za razumevanje!

ŽUPNIKOVI OBISKI BOLNIKOV  PO DOMOVIH
Vsaj za največje praznike kot so božični in še zlasti velikonočni, naj bi vsak katoličan prejel zakramente.  Bolni in starejši, ki ne boste mogli v cerkev, boste imeli priložnost:
V torek dopoldne v Šentrupertu in Trnavi
V torek popoldne na Gomilskem, Šmatevžu in Zaklu,
V sredo dopoldne  v Grajski vasi (kjer nisem obiskal za prvi petek)
Hvaležen vam bom, če mi boste sporočili, da ste obveščeni in da vam čas ustreza. Če pa vam čas ne odgovarja, pa se dogovorimo za drug termin (T: 03/572-61-98,    M: 041 673 716). Sporočite če je kdo na novo.

SREČANJE MLADIH OB TAIZEJSKI MOLITVI IN DRUŽENJU
Bo v soboto, 12. aprila ob 20.00 uri (po večerni maši v cerkvi na Polzeli. Tudi naši mladi lepo vabljeni. Povabite svoje prijatelje.

Napoved in vabilo:  Peš romanje na Brezje bo letos od petka, 9. maja popoldne do nedelje, 11. maja. To bo že 4. peš romanje skupaj z romarji iz Zabukovice. Upamo, da se bomo tudi letos lahko z avtobusom pridružili romarjem v nedeljo in romanje zaključili s skupno sveto mašo pri Mariji Pomagaj na Brezjah. Za informacije in prijavo pokličite na številki: 031 280 574 ali 041 696 866.

MAŠNI NAMENI

NED—6.4.
5. postna nedelja -tiha
Irenej, škof, mučenec    
! 7.00 češčenje,  spovedovanje  p. Andrej
! 7.30 za vse župljane – žive in rajne
! 10.30    za +Vinkota Mazeja
Spoved: 7.00 – 8.30 in 10.30 – dokler bo kdo

PON—7.4.
Aleksander, mučenec    
18.30 ta dan ne bo sv. maše

TOR—8.4.   
Dionizij, škof    
18.30 za +Rudija Šlandra -30. dan

SRE—9.4.
Maksim Aleksandrijski, škof    
18.30 za +Amalijo -oblet. in starše Korun

ČET—10.4.
Domnij (Domen), škof, mučenec
17.00 križev pot/   Za +Marijo in Albina Stepišnik (v Šentrupertu)
18.30 za +Franca Obreza

PET—11.4.
Stanislav, škof, mučen.    
18.30 križev pot – za prvoobhajance
za +Marijo in Ivana Knez

SOB—12.4.
Zenon Veronski, škof
18.30 za +Miha Brinovca -oblet.

NED—13.4.
6. postna ned. -cvetna
Ida, redovnica    
! 7.00 češčenje
! 7.30 za vse župljane – žive in rajne
! 10.30 blagoslov zelenja – pri pokopališču
za +Silvestro Završnik -oblet.

Verouk: v Šentrupertu ta ponedeljek odpade. Veroučenci petega, šestega in sedmega razreda naj pridejo v četrtek h križevemu potu in maši (ob 17.00), pred tem pa bo vsaj pol ure priložnosti za velikonočno sv. spoved.
Birmanci pa naj pridejo v petek na Gomilsko (ob 15.45).

Seja župnijskega pastoralnega sveta bo v sredo ob 20.00 uri v Domu srečanj. Vsi člani, lepo vabljeni.

Bralci v nedeljo: vsi bralci bodite na razpolago za branje pasijona – pridite malo prej. Velja za obe maši.
Dežurni ministrant(ka):  Eva Skok, Jernej Semprimožnik
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Grajska vas