Oznanila za 32. teden 2014

BESEDA ŽIVEGA BOGA

2014_32-1In velel je ljudem sesti po travi; in vzel je tistih pet hlebov in dve ribi, se ozrl v nebo in jih blagoslovil; nato je hlebe razlomil in dal učencem, učenci pa množicam.
In vsi so jedli in se nasitili;ostanke koscev so nato pobrali, dvanajst polnih košev. (Mt 14,19–20)


BESEDA O BESEDI

BOG RAČUNA NA NAŠO VELIKODUŠNOST  Mt 14,13–21

Današnja Božja beseda govori o Božji velikodušnosti, ki v prvem berilu vabi vse, ki nimajo denarja, naj pridejo in jedo (Iz 55,1). V evangeliju je velikodušen Kristus, ki nasiti množico. Velikodušen je tudi človek, ki Jezusu da na voljo »pet hlebov in dve ribi«, ki jih Kristus razdeli učencem. Velikodušni so učenci, ki kruh delijo množicam.      Zanimivo je, da evangelist pri opisovanju pomnožitve kruha uporablja iste besede kot pri postavitvi evharistije med zadnjo večerjo. Jezus je vzel »pet hlebov … se ozrl v nebo, jih blagoslovil, razlomil …. in jih dal učencem«. Po pravici je Cerkev v opisu Jezusove velikodušnosti pri pomnožitvi kruha vedno gledala kot na predpodobo evharistije, ko »je Jezus vzel kruh, blagoslovil, razlomil, dal   učencem« in rekel, da je to njegovo telo. V podobi kruha je ostal med nami, da bi mi vedno, ko bomo okušali ta kruh, vzklikali: »Kako dober je Gospod!« (Ps 34,9). Da, kako velikodušen je Gospod, ki ostaja med nami v  evharističnem kruhu.
Gospod pa si želi tudi človeške velikodušnosti, saj je z njo tudi računal, ko je storil čudež pomnožitve kruha. Pomislimo samo na ljudi, ki so Jezusu posodili pet hlebov in dve ribi. Na videz je to malo, nevredno upoštevanja, a Gospod je obilno blagoslovil njihovo velikodušnost. Kolikokrat tudi ljudje mislimo, da nimamo nič, s čimer bi lahko pomagali drugim. Velikokrat mislimo, da nimamo nič, s čimer bi lahko dejavno sodelovali v župniji ali pri Karitas. Prav današnji evangelij nam govori nasprotno. Naj imamo še tako majhno stvar in naj imamo še tako skromne sposobnosti, te postanejo velike, če jih damo na voljo Bogu in se mu popolnoma podarimo. Jezus je z neznatnimi stvarmi, s petimi hlebi in dvema ribama, nasitil množico. Vedno znova me preseneča, da si Bog, čeprav je vsemogočen, želi sodelovanje človeka. Tudi pri delitvi kruha je Kristus želel imeti ob sebi učence. Tega ni storil sam. Človek, ki se da popolnoma na voljo Bogu, lahko postane za druge ljudi simbol upanja in ljubezni. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

18. nedelja med letom
2014_32-2
Podeliti z drugimi, pa čeprav jih je veliko: pet tisoč mož, brez žena in otrok, pomeni zbirati svoj »zaklad v nebesih«.
Naj nam bo to vzpodbuda pri naših dobrih delih. Tudi Jezus je naredil čudež s pomočjo tega, kar je dobil od ljudi. Potrebuje naše roke, našo dobro voljo in odprtost, da bi lahko osrečil in obogatil tiste, ki so potrebni tako materialnih kot duhovnih dobrin.

OTROCI – POČITNIKARJI!
2014_32-3Božji otrok pa tudi med počitnicami vsako jutro reče Bogu dobro jutro s prisrčno molitvijo. Vsak večer se mu za dobro zahvali in ga za greh prosi odpuščanja.  Zlasti se mu zahvali za lepe dneve počitnic vsako nedeljo. Vsako nedeljo ne le da gre k maši, pristopi tudi k obhajilu. Jezus mu da moči, da počitnice res veselo preživi. Tudi če gre na taborjenje ali na morje, je prav, da si vzamemo čas za sveto mašo. Ker imamo med počitnicami več časa, je prav, da si ga vzamemo več tudi za Boga. Tako ne bomo potrebovali dodatnega časa, da se z novim veroučni letom ponovno spoprijateljimo z njim, ampak nas bo spremljal nas vseh naših počitniških poteh.

Naslovljeno na vas

ŽUPNIJSKO ROMANJE PRED VELIKIM ŠMARNOM 2014 – v soboto, 9. avgusta

Dragi župljani in prijatelji našega župnijskega občestva!
Leto je naokrog in pred nami je tradicionalno župnijsko romanje pred največjim Marijinim praznikom.
Letos se bomo podali na našo Koroško Glavna točka bo znana Marijina božjepotna cerkev v Rušah, nato Devica Marija Na kamnu,  rotundo pri Muti, …
Pot je po zahtevnosti in cenovno (okrog 20 evrov s kosilom) takšna, da bo dostopna čim večjemu številu tistih, ki si želijo romati. Povejte še drugim, sami pa tudi pohitite s prijavami; prijavite se pri župniku, ali pa svojo odločitev sporočite po članu župnijskega sveta ali vam to uredi kdo drug.
V upanju, da bo lepo in bomo duhovno obogateni, se podajmo na pot!
No, podali se bomo ob 7.00 uri. Na avtobus boste lahko vstopili na običajnih mestih. Vrnili se bomo okrog 20.00 ure.
Po Mariji k Jezusu!
2014_32-4foto: Devica Marija na Kamnu

Ponovljeno:

ŠKOFIJSKA KARITAS Celje vabi k solidarnosti. 1820 otrok potrebuje šolske potrebščine. Šolarji in dobri ljudje so  letos zbrali že 5092 zvezkov in 470 šolskih potrebščin.  Če bi vsaka župnija v naši škofiji darovala 100 EUR, bi lahko pokrili stroške za 24.000 zvezkov, kolikor jih otroci potrebujejo. Vsak vaš dar je prispevek za lepšo prihodnost otrok.
Vaš prispevek lahko oddate v nabiralnik v cerkvi ali nakažete na TRR ŠK Celje: SI56 0600 0097 7538 266. Sodelavci župnijske Karitas se vam zahvaljujemo za pomoč.
Bog povrni!
V misijonski akciji Miva smo na Krištofovo nedeljo zbrali 1.011,00 evrov.

MAŠNI NAMENI

NED—3.8.
18. ned. med letom
Lidija, svetopis. žena    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.30 za +Roka Teršek in Poldiko Novak (v Šentrupertu)

PON—4.8.
Janez M. Vianney, arški župnik    
18.30 za +Ostrožnikove

TOR—5.8.   
Marija Snežna (Nives)    
18.30 za +Petra Pavla Košec (r. d.) in vse njegove pokojne

SRE—6.8.  
Jezusova spremenitev na gori    
18.30 po osebnem namenu

ČET—7.8.
Sikst II., papež    
17.00 za +Milana in Marijo Korun (v Šentrupertu)
18.30 za +starše Virant in Kvačič

PET—8.8.
Dominik, duhovnik, ustanovitelj dominikan        
18.30 za +Elizabeto Kocmut in sestri

SOB—9.8.
Terezija B. od Križa (Edit Štein), mučenka, sozavetnica Evrope    
7.00 odhod na romanje, sv. maša po namenu romarjev
18.30 doma ne bo sv.maše

NED—10.8.
19. ned. med letom
Lovrenc, diakon, mučenec    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.30 za +Ivana in starše Rojnik
Sveti krst             

V tem tednu: priprava in izvedba župnijskega romanja, romanje pa bo že v okviru priprave na največji Marijin praznik – veliki šmaren. Sodelujmo v pripravi.
Počitniški program – igre, razvedrilo, lahko tudi film – za veroučence: v sredo od 16. ure naprej. Vabljeni. Povejte še drugim.

Bralci v nedeljo: I. Mojca in Jan Strožer; II. Mojca in Tjaša Zakonjšek
Dežurni ministrant(ka):  Špela Polak, Aljaž Lončar
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: naprošamo Zakl