Oznanila za 6. teden 2015

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2015_06_1Jezus mu je zapovedal: »Umolkni in pojdi iz njega!« In nečisti duh ga je stresel in zavpil z močnim glasom ter šel iz njega. In ostrmeli so vsi, tako da so se med seboj vpraševali: »Kaj je to? Nov nauk, nauk z oblastjo?Celo nečistim duhovom ukazuje in so mu pokorni!« (Mr 1,25–27)


BESEDA O BESEDI

LAŽNIVEC IN PREVARANT STA PREMAGANA  Mr 1,21–28
V današnjem evangeliju se Jezus sooča s hudobnim duhom. Premaga ga, ko ga izžene iz človeka, ki ga ima v oblasti. Bodimo pozorni, kdaj se to zgodi! Na začetku Jezusovega javnega delovanja. Evangelist postavi ta dogodek v prvo poglavje, kar pomeni, z njim Jezus nakaže svoj program: prišel je, da nas osvobodi zla. V  prvem poglavju nas najprej vabi, naj hodimo za njim; tako smo prejšnjo nedeljo poslušali o poklicu prvih  učencev. Tokrat pa nam sporoča, da ima njegova beseda moč, da premaga hudobnega duha.
Vsi eksorcizmi, vsa izganjanja v evangeliju se dogajajo v težavah. Nečisti duh jih ovira. V današnjem evangeliju se hudobec upira in zavpije: »Kaj imamo opraviti s teboj!« (Mr 1,24). Res je, nič ni skupnega med dobrim in zlim, med lažjo in resnico. »Si nas prišel pokončat?« Dejansko pa nas pokončuje zlo, ki je v nas in se uničujemo sami, ko se identificiramo z zlom. »Nečisti duh ga je stresel, zavpil z močnim glasom in šel iz njega.« Hudobni duh nerad zapušča tistega, ki ga ima v oblasti. Zato tudi nas zlo nerado zapušča, ampak je boj z njim težak, boleč in dramatičen.
»Vem, kdo si,« pravi hudobec Kristusu. Boji se Jezusa, ker je že v puščavi spoznal njegovo moč in ve, da je pred njim nemočen. Skušnjavec imenuje Kristusa »Sveti od Boga«, ker hoče, da bi ga že sedaj priznali za Božjega Sina, in mu hoče, podobno kot v puščavi, preprečiti, da bi šel v trpljenje. Kristus nas bo prav s trpljenjem (boj z zlim je dramatičen!) odrešil in na križu razodel pravo podobo Boga, ki je v tem, da nas Bog tako ljubi, da je šel na križ za nas. To podobo neskončno ljubečega Boga pa hoče izmaličiti hudobni duh. Ne nasedajmo mu! (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

4. nedelja med letom

Morda se vam je že zgodilo, da ste kupili nekaj, za kar se je kmalu izkazalo, da pravzaprav ne potrebujete. Premamila vas je reklama ali pa privlačna ponudba. »Artikel«, ki smo ga kupili, nam je na neki način lagal: »Lep, dober in pravi sem. Kupi me!« Nasedli smo, pozneje pa spoznali, da nam je »lagal«.
Podobno taktiko ima hudobni duh: kaže se nam privlačnega, a laže. Zavaja nas. Nagiba nas k slabim dejanjem in nam prišepetava, da se bomo z njim rešili, a potem, ko grešimo, spoznamo, da smo napačno ravnali. Nekdo nas užali ali prizadene. Hudobni duh nam prišepne, naj mu še bolj ostro vrnemo – milo za drago! Tako se bomo rešili, saj bomo žaljivca prisili k molku, mi pa bomo zmagovalci. A ko to storimo, spoznamo, da smo ravnali narobe. Nismo zmagovalci in položaja nismo rešili, kvečjemu zapletli! Prekinili smo odnos in ostali sami. Manipulacija je način delovanja hudobnega duha.
Spomnimo se dogodka, opisanega v začetku Svetega pisma, ko zli duh v podobi kače zapelje Adama in Evo. Najprej jima laže, ko jima riše napačno podobo Boga, češ da jima Bog ne daje prave svobode. Prva človeka nasedeta, grešita in mislita, da bosta potem rešena, a se zgodi ravno nasprotno. Sram in strah ju je in skrivata se (prim. 1 Mz 3). Človek si pod vplivom hudobnega duha ustvarja napačno upanje in izgubi svoje bistvo. Zato je potem osamljen, nezadovoljen in sebičen. (po: B. Rustja)

2. februar: GOSPODOVO DAROVANJE – svečnica

Mati Marija dete prinaša v tiho svetišče Večnemu v dar,
Božji postavi dekla pokorna za njega daruje golobčkov par.
Mati Marija, čuj Simeona, ki Božje dete v rokah drži:
Bog bodi hvaljen, ker luč vseh ljudstev, tvoje rešenje zrejo oči.
Mati Marija, meč bo presuniltvoje prečisto, nežno srce,
saj darovala dete najdražje si v odrešenje grešne zemlje.
Mati Marija, čuj nas otroke: naša življenja združi v svoj dar,
v sreči, trpljenju, v smrti, življenju v slavo naj Bogu bodo vsekdar.
Cvetana Priol

Prižgana sveča ob dajanju svetlobe izgoreva in tako predstavlja človeka,
ki z zastonjsko ljubeznijo in srčno kulturo uresničuje svoje bivanje.
(Vinko Škafar)

Naslovljeno na vas

3. februar: BLAŽ
2015_06_2Sv. Blaž spada med zavetnike, ki jih častimo v sili. Je zavetnik zoper bolezni vratu in grla, ker je po legendi ozdravil materi sina edinca, ki je požrl ribjo kost. Zaradi te prigode, pa tudi zaradi bližine svečnice, Cerkev na ta dan vernikom podeljuje posebni »blagoslov sv. Blaža«. Duhovnik pri tem vzame dve sveči, zvezani v obliki križa, in ju približa grlu vsakega, ki želi prejeti Blažev blagoslov, pri tem pa moli za blagoslov grla in obvarovanje bolezni ter vsakega drugega zla. Sv. Blaž je bil najprej zdravnik, potem pa škof v Sebasti v Armeniji. Umrl je mučeniške smrti, saj so ga zaradi prej navedenega čudeža neusmiljeno bičali, ga trgali z železnimi kavlji in ga naposled obglavili. To se je po domnevah zgodilo leta 316.

Na januarski seji ŽPS se je iskalo odgovore na vprašanja:

Kako spodbujati nastajanje živih občestev v naši župniji?
Kaj spodbuja delovanje že obstoječih občestev?
Kaj ovira njihovo delovanje?
Katere so neizkoriščene priložnosti za ustanavljanje živih občestev in njihovo dobro delovanje v naši župniji?

Člani ŽPS so o teh vprašanjih temeljito razmislili in dali veliko tehtnih odgovorov, ki naj bi bili vsaj v povzetku tudi tu objavljeni. Še prej pa naj poskusi nanje odgovoriti vsak izmed vas.

Pri tem vam bo  lahko veliko pomagalo sodelovanje na Srečanju za odrasle to sredo.
Vabljeni pa tudi člani ŽPS, ker bodo lahko svoja spoznanja še poglobili.
Zelo zanimivo bo tokrat tudi za mlade,  ker se predavatelj veliko posveča občestvom mladih, zlasti v okviru delovanja skavtov. VSI lepo vabljeni!

MAŠNI NAMENI

NED—1.2.
4. nedelja med letom
Brigita Irska, opatinja    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Ivana Štuseja (v Šentrupertu)

PON. – 2.2.
JEZUSOVO DAROVANJE – Svečnica     
7.30 za +Franca Vasle in vse Horvatove
17.00 v zavalo za Luč odrešenja
Blagoslov sveč – pri obeh sv. mašah

TOR—3.2.   
Blaž, škof, mučenec    
17.00 za +Antona Rudla

SRE—4.2.
Gilbert, redovni ustan.    
17.00 v zahvalo za Božje varstvo in + Ingrid

ČET—5.2. – prvi četrtek
Agata, dev., mučenka    
16.00 za +Slavo Rančigaj, Roziko Potočnik (v Šentrupertu)
17.00 za  +Jožefa in Frančiško Rožič in vse Župlnove
Molitev za duhovne poklice

PET—6.2. – prvi petek
Pavel Miki, japon. muč.  
17.00 za +Marijo -oblet. In vse Tiseljnove
Litanije Jezusovega srca

SOB—7.2. prva sobota
Rihard, kralj
17.00 za vse +Luskarjeve
Litanije Matere Božje

NED—8.2.
5. nedelja med letom
Hieronim Emiliani, r. u.    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Avgusta Pevec

Versko srečanje za odrasle bo v sredo ob 19.00 uri v Domu srečanj. Tema: Mala občestva v župniji. Voditelj bo g. Sandi Koren, župnik v Mozirju, tajnik Medškofijskega odbora za družino in generalni duhovni asistent pri Združenju slovenskih katoliških skavtov in skavtinj. Lepo vabljeni!

Svetopisemska skupina: srečanje v četrtek ob 19.00 uri v župnišču. Lepo vabljeni.

Mladinski: bo v soboto ob 19.00 uri v Domu srečanj. Mladi, vabljeni.

Bralci: v nedeljo: I. Janez Jelen, Matjaž Rožič  II.   Damjana Rojnik, Marko Vasle
Dežurni ministrant(ka):  Aljaž Lončar, Janez Vošner
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Grajska vas