Oznanila za 27. teden 2015

BESEDA ŽIVEGA BOGA  
2015-27-1
Prime deklico za roko in ji ukaže: »Talíta kum« – kar pomeni: »Deklica, rečem ti, vstani!« In deklica je brž vstala in hodila; imela je namreč dvanajst let. Obšla jih je silna groza. In ostro jim je zabičal, naj tega nihče ne zve; in rekel je, naj ji dajo jesti. (Mr 5,41–43)

BESEDA O BESEDI

PRIŽIGANJE SVEČE V CERKVI Mr 5,21–43

Bolni ženi, ki si je mislila »Tudi če se dotaknem le njegove (Kristusove) obleke, bom rešena« (Mr 5,28), bi lahko očitali praznoverje ali magijo. Ali ni magija obnašanje ljudi, ki menijo: »Če bom dal določen kamen na bolečo roko, me ta ne bo več bolela?« Taki ljudje pričakujejo rešitev od kamna ali kakšnega drugega predmeta, ne pa od Boga, in torej zapadejo grehu malikovanja. Kje je meja med vero in magijo? Vzemimo primer. V zadnjem času v več naših cerkvah ljudje prižigajo svečke. Marsikdo tudi čez dan obišče cerkev, prižge svečko ter tam postoji za kratek čas. Je to dejanje vere ali je magija?
Evangelijsko ženo je rešila vera, s katero se je dotaknila Jezusove obleke, in njena ponižnost, ko si ni upala dotakniti Jezusa, ampak ga je imela za tako svetega, da je menila, da je dovolj, če se dotakne obleke. Ni je rešil dotik, ampak vera, s katero se je dotaknila Kristusa, saj ji je Jezus rekel: »Hči, tvoja vera te je rešila«.   –  Podobno lahko presojamo prižiganje sveč v cerkvi. Če ljudje to delajo z zaupanjem v Boga, je to dejanje vere in izraz ponižnega zaupanja. Ta dejanja lahko postanejo podobna drži stotnika, ki je »padel k Jezusovim nogam« in ga prosil za ozdravljenje hčerke. Vera ponižno prosi: »Gospod, če hočeš, me moreš uslišati.« Držo vere lahko strnemo v besede: »Zgodi se tvoja volja.« Nasprotno pa magijo lahko strnemo v besede: »Zgodi se moja volja!« Dam si kamen na boleče mesto in moram ozdraveti! Vera osvobaja, magija  zasužnjuje.  –  Pomislimo samo na razne verige pisem: »Če ne boste poslali tega pisma desetim ljudem, vas bo zadela nesreča!« Dejstvo je, da Cerkev spoštuje molitve in zunanje oblike pobožnosti vernikov, ki jih izražajo tudi s preprostimi dejanji: poljub svetih podob ali križa (veliki petek); prižiganje sveče … Če so izraz zaupanja v Boga, smo lahko prepričani, da ta vera zdravi bolezni na duši in na telesu. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

13. nedelja med letom (B)

Jezusovi čudeži: znamenja in moči Božjega kraljestva

Svet, v katerem živimo, si vedno bolj in bolj želi »začaranosti«. Nenavadni pojavi in vse, kar je z njimi povezano, so za ljudi izjemno zanimivi. Mnogi naravnost iščejo stvari, ki so težko ali povsem nerazumljive in nerazložljive. V množici horoskopov, vedeževanj, zdravilskih praktik, magično-obrednih ponudb in drugih paranormalnih pojavov dobivajo tudi Jezusovi čudeži pomembno vlogo, saj jih mnogi celo uporabljajo za potrjevanje in dokazovanje resničnosti svojih ponudb, češ da je tudi Jezus delal podobne stvari. In tako se tudi Jezus Kristus kaj hitro znajde med »preroki« nove dobe.
Evangelijska tradicija o čudežih bi bila povsem nerazložljiva, če Jezusovo zemeljsko življenje ne bi vsebovalo nečesa, na kar so se naslonile pripovedi in skupen spomin prvih občestev. Markov evangelij je še posebej močno povezan s pripovedmi o čudežih, saj o tovrstnem Jezusovem delovanju govori skoraj polovica celotnega njegovega besedila, če ne upoštevamo poročila o Jezusovem trpljenju.
Bolj kot priznanje nekega zgodovinskega jedra teh pripovedi je pomembno okolje, v katerem so se te pojavljale in kaj so pomenile ljudem, ki so jih neposredno doživljali ali o njih slišali iz »druge roke«. Čudeži namreč usmerjajo človekovo pozornost »navzgor«, torej v Boga. Njihov namen ni v Jezusu iskati zgolj neke vrste zdravilca ali kaj podobnega. V njih je potrebno odkrivati Boga in bistvo Jezusovega nauka! Temeljijo torej na veri, poglabljanju le–te, in Božji slavi. (po: M. Turnšek, Nadragocenjše)

ORATORIJ 2015  – Hočem biti svet.   

V naši župniji bo Oratorij od 6. do 12. julija.2015-27-2
Veselimo se otroškega in mladostnega živžava, ki bo čez teden dni napolnil župnijskosredišče. Animatorji so že veliko pripravili, a jih v tem tednu čaka še veliko dela, a z dobro voljo, ki jim je ne manjka, se da vse narediti. Prav pa je, da smo tudi mi pripravljeni pomagati: z molitvijo za blagoslov in uspeh, z darovi in prispevki, …

V teku pa je tudi priprava na župnijski dan.
Zabeležimo si: župnijski dan bo v nedeljo, 12. julija, v nadaljevanju sklepa oratorija!

Naslovljeno na vas

PRAZNIK APOSTOLOV PETRA IN PAVLA
Dan novomašniških posvečenj in duhovniških jubilejev

2015-27-3Gospod, ti si naše upanje, da bomo nekoč tudi mi mogli reči:
»Dober boj sem dobojeval, vero ohranil.«
Ob  spominu na tvoja apostola Petra in Pavla
se ti zahvaljujemoza novomašnike,
ki stopajo v tvoj vinograd.
Vsi so delavci zgodnje ure,
pot jim bo lil s čela vse do sončnega zahoda.
Naj zajemajo vodo samo iz tvojega studenca.
Naj  nikoli ne pozabijo današnjega dne.
(po: B. Golob, Zahvala za Božji kruh)

Poletni teden v Taizeju v Franciji za mlade celjske škofije

Letos bomo tudi mladi iz celjske škofije (dobrodošli tudi vsi ostali) potovali v Taizé:  26. julij –2. avgust 2015.
Odhod skupine je v nedeljo popoldan okoli 12.30 iz Celja (parkirišče
stare avtobusne postaje pri železniški postaji). Program v Taizéju traja teden dni – do naslednje nedelje. Povratek v Slovenijo je v nedeljo v poznih večernih urah ali v ponedeljek zjutraj znova na vstopni postaji.
Ceno sestavljata prispevek za prevoz in organizacijo ter solidarnostni prispevek za bivanje in hrano v Taizéju.  Poravnate ob prijavi. Cena romanja je 150 EUR. Dodatne informacije: Ivan Šumljak – 041 691 639

Karitas  obvešča – Škofijska Karitas Celje pripravlja počitnice  za tiste,  ki še niso bili na morju ali si tega ne morejo privoščiti.
–  Letovanje družin v Portorožu, 20.7. – 25.7. 2015
–  Letovanje otrok- Počitnice biserov- v Portorožu, 20.7. – 27.7.15
–  Letovanje mladostnikov v  Portorožu, 10.8. – 17.8. 2015
–  Enodnevni izlet na morje za družine, 8.7. 2015.
Pokličite na telefonsko številko  031 280 574.

2015-27-4
Kadar je Božja ljubezen v meni,
te lahko Bog ljubi po meni
in ti lahko po meni ljubiš Boga.
(Thomas Merton)

MAŠNI NAMENI

NED—28.6.
13. ned. med letom
Irenej, škof, mučenec    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Franca in Ljudmilo Rančigaj

PON. – 29.6.
Peter in Pavel, apostol        
7.30 za  misijone in novo evangelizacijo
19.00 za +Marijo Orožim (god)

TOR—30.6.   
Prvi mučenci Rim. C.    
19.00 za +mamo Justo Sajovic – oblet.
Sklep pobožnosti vrtnic

SRE—1.7.
Estera, svetopis. žena    
19.00 za +Leopolda Fonda in sina Rudija

ČET—2.7.  
Ptujskogor. M. božja
Prvi četrtek    
17.00 za +Valerijo Brdnik (v Šentrupertu)
19.00 za +Milana -obl., Anico Košenina
Molitev za duhovne poklice

PET—3.7.    prvi petek
Tomaž, apostol        
19.00 za +Urhove in Silvestro Fuks /Graz
Litanije Jezusovega srca

SOB—4.7. prva sobota
Urh (Uroš)  
19.00 za +Ivano Drev – oblet.

NED—5.7.
14. ned. med letom
Irenej, škof, mučenec
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Ivana Juhart in vse njegove (v Šentrupertu)

V tem tednu: praznik prvakov apostolov Petra in Pavla, sklep vrtnic, prvi četrtek, prvi petek in prva sobota v mesecu – naj se to pozna tudi pri udeležbi pri bogoslužju.

Priprave na oratorij: glede časa se boste animatorji med seboj obveščali.

Bralci – v nedeljo.: I. Anka Trogar, Jure Vasle, II. v Št. R.: Karmen Posedel Golob, Ana Šram
Dežurni ministrant(ka):  Anja Šket, Špela Polak
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko