Oznanila za 26. teden 2015

BESEDA ŽIVEGA BOGA

2015_26-1In vstal je, zapretil vetru in rekel morju: »Utihni, umíri se!« In veter je ponehal in nastala je velika tišina. In rekel jim je: »Kaj ste tako boječi? Kako, da še nimate vere?« In velik strah jih je prevzel in so govorili med seboj: »Kdo neki je ta, da sta mu pokorna veter in morje?« (Mr 4,39–41)

 

BESEDA O BESEDI

BOG IN STISKA Mr 4,35–41

»Kdor moliti ne zna, naj se na morje poda,« je to dejstvo strnil pregovor. Tudi v današnjem evangeliju se Kristus s svojimi učenci poda na »morje«, kjer je nastal »velik vihar in valovi so pljuskali v čoln« (Mr 4,36). Učenci so se prestrašili in zbudili Jezusa.
Podobno ravna večina ljudi. V stiski pokličejo Boga. Prej ga ne poznajo, v trenutku preizkušnje pa začnejo moliti in se obrnejo nanj. Ne bi obsojal takega početja. Številni ljudje se prav prek stiske in preizkušnje približajo Bogu. Ko izkusijo Božjo bližino v stiski, postanejo verni in svojo vero potem tudi zares živijo. So pa tudi ljudje, ki pokličejo Boga na pomoč v težavi, ko je ta mimo, pa nanj pozabijo in živijo, kakor da ga ne bi bili nikoli srečali. Ti pojmujejo Boga kot rešilni jopič. V nevarnosti si ga nadeneš. Ko je nevarnost mimo, pa ga odvržeš. Niso iskreni v odnosu do Boga. Iskrenost z Bogom se tudi sicer spozna v stiski. Iskreno vernim ljudem, ljudem, ki res verujejo v Boga in ga ne pojmujejo kot rešilni jopič, se to pozna tudi v trenutkih, ko se v njihovem življenju razbesni vihar. Stiska je tudi nekakšen preizkus. Lahko je živeti in lahko je govoriti o Bogu, dokler ti gre v življenju dobro. Ko pa divja nevihta …
Ostaja še ena vrsta ljudi, ki v stiski trdijo, da ni Boga in takrat ponovijo že tisočkrat izrečen stavek: »Če bi bil Bog, trpljenja ne bi bilo.« Nekaj tega mišljenja je bilo tudi v apostolih, saj Jezusu očitajo: »Ti ni mar, da se potapljamo?« Tudi oni ne morejo razumeti, da Kristus spi in se ne zanima za vihar, v katerem so se znašli učenci. Tudi njihova vera se je znašla na preizkušnji. Toda učenci so doživeli pomiritev viharja; to je utrdilo njihovo vero v tistega, »ki sta mu pokorna celo veter in morje«. Res pa je tudi, da so ga »vzeli s seboj v čoln«, v čoln svojega življenja, zato je bil z njimi tudi sredi viharja. Bi ga poklicali v viharju, če ne bi že prej plul z njimi po morju življenja? (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

Prosimo Gospoda, da bi ga tudi mi vzeli v čoln svojega življenja in čutili njegovo blagodejno navzočnost takrat, ko bodo naš čoln premetavali valovi.

12. nedelja med letom (B)

Današnji evangelijski odlomek nam prikazuje, kako Kristus spi na krmi, kjer so navadno sedeli veslači. Nad muhastim jezerom je noč, zajame jih vihar. Pri tem so pomembna tri vprašanja, ki jih slišimo; prvo je: »Ti ni mar«? Zveni kot očitek in svarilo Kristusu, da jih je prepustil viharju in pogubi. Drugo je: »Kaj se bojite? Nimate vere?« vprašanje je postavil potem, ko je ukrotil razbesnelo naravo. In tretje:: »Kdo je ta?«
Ni potrebno iskati viharjev in preizkušenj v daljni preteklosti. Poglejmo samo življenje preteklega tedna in ugotovili bomo, da so ti del našega vsakdana. Zdi se nam, kakor da Gospod spi in se za vse naše stiske ne zmeni. Prisluhnimo, kaj nam Kristus pravi na vse to? »Kako, da še nimate vere?« Vera pomeni zaupanje, popolno gotovost, da nas Jezus rešuje, tudi takrat, ko spi, ko se zdi, da mu nič ni mar, kako je z nami. Pomeni sposobnost prepoznati Jezusa in imeti zaupanje vanj tudi takrat, ko se zdi, da je odsoten, ko zaradi težav ni videti izhoda. Kdor popolnoma zaupa v Gospoda, mora kot normalno situacijo svojega življenja pričakovati, da doživi tudi »najhujše«, da bi tako pričakal tudi »najboljše«.
Vera je moč, ki nas dviga nad stisko, nad življenje. Vera premaguje strah in negotovost. Vera prinaša mir in spokojnost, srečo in gotovost.
»Kdo je ta?« Mar mi vemo, kdo je on? Vsi poznamo versko resnico: »Pravi Bog in pravi človek!« Toda ali s tem vemo o Jezusu več kot učenci, ki so z njim doživeli nevarno situacijo, in so ga spraševali, kdo je?

Ena od odličnih priložnosti za koristno in prijetno doživljanje počitnic je tudi ORATORIJ 2015_26-22015 – priložnost za osnovnošolce, da v druženju veliko lepega doživijo in se marsičesa naučijo, priložnost pa tudi za mlade, da kot animatorji storijo nekaj dobrega za otroke in se v prijetnem druženju tudi sami obogatijo.
V naši župniji bo Oratorij od 6. do 12. julija.
Čas za prijavo je do 28. junija, če ne bodo prej zasedena mesta. Če še nisi prijavljen, pohiti!

Naslovljeno na vas

S SEJE ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA – 17.6.2015
Največ časa je bilo namenjenega župnijskim pastoralnim načrtom, ki jih je zasnoval ŽPS še v prejšnjem sestavu in so bili potrjeni od škofa. Med člane so bila razdeljena pisana besedila načrtov po vsebinskih sklopih: člani skupine (komisije) za oznanjevanje so se poglobili v področje »Božja beseda« in »Poklicanost in poslanstvo«, skupina za bogoslužje v »Molitev«, »Bogoslužje« in »Živa občestva«, skupina za dobrodelnost pa »Sočutje in pravičnost« ter »Odpuščanje in sprava«. Pri vsakem posameznem cilju je treba zapisati ime odgovorne osebe za dosego zastavljenega cilja. Tega v večini v prejšnjem mandatu nismo uspeli narediti, ker so člani menili, da ne morejo sprejemati kakršnekoli zadolžitve, ker ne vedo, če bodo v novem ŽPS, ali pa so že vedeli, da tokrat ne bodo ponovno kandidirali. Ta razlog pa drži le deloma, kajti za uresničitev zastavljenih načrtov niso odgovorni samo člani ŽPS, ampak tudi zunanji sodelavci, še zlasti vsi nekdanji člani. »Odgovornih oseb« za izvedbo ciljev pastoralnega načrta tokrat še ni bilo veliko zapisanih, ker se želijo člani do seje v novem pastoralnem krogu v septembru še bolj seznaniti in o njih razmisliti. Gotovo bodo zapisani cilji potrebni kakšnih dopolnitev.
V »akcijskem delu« seje pa je bilo govora o vsestranski podpri oratoriju v naši župniji in pripravi in izvedbi župnijskega praznika. V ta nameni je bil sestavljen poseben odbor, ki bo pa tudi vas vse vabil k sodelovanju. Zabeležimo si: župnijski dan bo v nedeljo, 12. julija.

Karitas obvešča – Škofijska Karitas Celje pripravlja počitnice za tiste, ki še niso bili na 2015_26-3morju ali si tega ne morejo privoščiti.
– Letovanje družin v Portorožu, 20.7. – 25.7. 2015
– Letovanje otrok- Počitnice biserov- v Portorožu, 20.7. – 27.7.15
– Letovanje mladostnikov v Portorožu, 10.8. – 17.8. 2015
– Enodnevni izlet na morje za družine, 8.7. 2015.
Pokličite na telefonsko številko 031 280 574.

 

MAŠNI NAMENI

NED—21.6.
12. ned. med letom
Alojzij Gonzaga, redov.
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Dobnikove in Vitančeve (Šmatevž)
Procesija sv. Rešnjega telesa

PON-22.6.
Pavlin iz Nole, škof
vrtnice
7.30 za +Ano Pristalič in vse njene

TOR—23.6.
Agripina, mučenka
19.00 za +Kristino Lobnikar -oblet.

SRE—24.6.
Rojstvo Janeza Krstnika- kres
19.00 za +Antonijo in Franca Počivalnik

ČET—25.6.
Dan državnosti d. p.
Viljem, opat
17.00 za Milana in Marijo Korun (v Šentrupertu)
19.00 za domovino

PET—26.6.
Vigilij , škof
19.00 za +starše Dobnik in vse njune

SOB—27.6.
Ema Krška, kneginja
19.00 za +Marijo Semprimožnik

NED—28.6.
13. ned. med letom
Irenej, škof, mučenec
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Franca in Ljudmilo Rančigaj

V tem tednu: praznik Rojstva Janeza Krstnika, praznik naše domovine, – Dan državnosti – naj se to pozna tudi pri udeležbi pri bogoslužju.
Počitničarji in dopustniki pa naj dobro zastavijo pot skozi proste dni.

Svetopisemska skupina se bo zbrala v četrtek ob 19.30 uri v župnišču. Lepo vabljeni

Animatorji oratorija imajo priprave na oratorij v soboto, od 10.00 ure naprej v Domu srečanj. Lepo vabljeni.

Bralci – v ned.: I. Lucija Blatnik, Tilen Natek II. Barbara Trogar, Marko Vasle
Dežurni ministrant(ka): Tajda Natek, Jernej Semprimožnik
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Zakl