Oznanila za 50. teden 2015

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2015-50-1
In ko sta bila velika duhovnika Ana in Kajfa, je Bog govoril v puščavi Janezu, Zaharijevemu sinu. In prehodil je vso jordansko pokrajino in oznanjal krst pokore za odpuščenje grehov. (Lk 3,2–3)


BESEDA O BESEDI

BOG PRIHAJA, PRIPRAVIMO MU POT  Lk 3,1–6

Današnji evangelij poudarja, naj ljudje ne obupajo, saj da jim Bog daje še eno možnost, da se spreobrnejo. Samo v zgodovini Izraela so se ljudje velikokrat oddaljili od Boga. Bog se jim je kljub temu stalno bližal, kakor opisuje prerok Baruh v prvem berilu. V evangeliju pa jim naroča, naj pripravijo pot, ker bi se jim rad približal in jim podaril odrešenje. Bog nje in nas vabi: »Pripravite Gospodovo pot!« (Lk 3,4). Gospod je po svojem glasniku Janezu Krstniku govoril v puščavi. Puščava je kraj samote in vanj se umaknejo ljudje, da bi se srečali z Bogom. Tudi kdor bi rad sredi decembrskega hitenja imel nekaj časa zase, se mora umakniti v »puščavo« molitve. Tam se bo lahko umiril in gojil svoj odnos z Bogom. Povabimo k temu srečanju še našega zakonskega tovariša, otroke ali koga drugega. Zavestno si sredi napetosti decembrskih dni poiščimo pet minut časa zase, za naše najbližje in za Boga. Gospod je po Janezu Krstniku spregovoril v točno določenem zgodovinskem okolju, »v petnajstem letu vladanja cesarja Tiberija, ko je bil Poncij Pilat upravitelj Judeje …«. Bog prinaša odrešenje v konkretno okolje. Zato prinaša odrešenje tudi v naše konkretne razmere in naš čas. Obdobje pred božičem in novim letom je dokaj napeto. Hitimo, ker moramo postoriti veliko stvari: pospraviti, poskrbeti za darila in obiskati prireditve … Zlahka se zgodi, da zaradi te naglice in tekanja postanemo živčni. Odnosi v družinah in drugih okoljih hitro postanejo napeti in drug drugemu očitamo, da je veliko dela in smo za vse sami. In adventni čas, ki naj bi bil predvsem čas lepega pričakovanja božiča, se lahko spremeni v nervozno in živčno tekanje. Zato v letošnjem adventu po molitvi poživimo zavest, da Jezus prihaja k nam, da prihaja v naše napete ali celo zapletene družinske odnose, da prihaja v našo naglico, našo nemoč, v našo slabost … (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

2. ADVENTNA NEDELJA –  leto C

Želimo spoznavati tvoje naročilo in deliti svoje ime z brati.
Ne bomo več zahtevali izobilja, zadovoljni bomo s tem, kar imamo.
Vse prihaja iz tvoje roke, tvoja darežljivost je brezmejna.
Četudi kdaj odmakneš svojo dlan, nikoli ne odtegneš blagoslova.
Omahljivi smo v zaupanju in vztrajni v nenehnih prošnjah.
Sprejemaš nas z vsemi slabostmi, nevredne, da bi se ti približali.
Pa vendar ti prihajamo naproti kakor Janez Krstnik, ki krščuje z vodo,
dokler ne pošlješ Svetega Duha, da se prerodimo v njegovih studencih,
v slapovih Božje milosti. (po: Berta Golob, Zahvala za Božji kruh)

Logotip svetega leta s SLOVENSKIM besedilom
2015-50-2
Avtor logotipa je Marko Ivan Rupnik, avtorske pravice ima Tajništvo za Jubilej usmiljenja v Vatikanu, ki dovoljuje uporabo logotipa za pastoralne, neprofitne namene.
Na zastavi svetega leta Božjega usmiljenja imamo ta logotip tudi v naši župniji.

8. december   BREZMADEŽNO SPOČETJE DEVICE MARIJE

Vsebino tega slovesnega praznika razlaga mašni hvalospev, v katerem Cerkev poje Bogu zahvalo s temi besedami: »Devico Marijo si obvaroval vsakega madeža izvirnega greha in obdaril s polnostjo svoje milosti. Tako si pripravil vredno mater svojemu Sinu ter v njej naznačil začetek Cerkve, njegove svete in brezmadežne neveste.«
Marijo je Bog izbral za odločilno nalogo v zgodovini odrešenja. Sodelovala naj bi na prav poseben, edinstven način pri izvedbi večnega božjega načrta. Vstopila naj bi v zgodovino odrešenja najgloblje, tako da bi v sebi na neki način povzemala in odsevala največje verske skrivnosti (2 Vat. C 65). – Njeno sodelovanje je bilo pomembno za ves svet in za vso človeško zgodovino.
Ta praznik je drugi največji Marijin praznik. Za je prav, da ga tako tudi praznujemo.

Naslovljeno na vas

Starši birmancev in birmanci
V torek, 8. decembra (na praznik Brezmadežne) bo po maši (ki bo ob 17.00 uri) ob 17.45 uri za vas predavanje in pogovor z dr. Polono Vesel Mušič, ki se strokovno posveča birmanski pastorali. Birmanci in starši (lahko tudi botri) naj se tega zagotovo udeležijo.

Prvoobhajanci in starši prvoobhajancev
Sobotno popoldne za prvoobhajance bo v soboto, 12. decembra: od 13.30 do 16.30 ure. Zadnjo uro – ob 15.30 se bodo staršem pridružili starši (lahko pa že prej).

Za vas  pa bo tudi drugod: 2015-50-3
Srečanje zakoncev bo v četrtek, 10.12. od 18.00 do 21. ure pri Sv. Jožefu v Celju. Z vami bosta zakonca Sitar in duhovnik Sandi Koren – udeleženci svetovnega srečanja družin letos v ZDA. Imajo kaj povedati.

Adventno srečanje mladih v celjski stolnici bo v petek ob 20. uri ob taizejski pesmi in molitvi. Priložnost bo tudi za zakrament sprave v bližnji pripravi na praznike. Naj bi se čim več naših mladih udeležilo srečanja. Če se boste dogovorili, bo mogoče organizirati skupen prevoz.

S krstom smo sprejeli v naše občestvo
V nedeljo, 29. novembra  je prejela zakrament  sv. krsta Julija Jelen z Gomilskega 20a.  Tako je bila v polnosti vključena v naše župnijsko občestvo. Župljani se je veselimo in ji voščimo uspešno rast v vsem dobrem. Staršem, botri in sorodnikom čestitamo z željo, da bi bili otroku dobri kažipoti v polno krščansko življenje.

S svetim obredom smo se poslovili
Predno je dopolnila prvo leto življenja, se je nenadoma izteklo zemeljsko življenje Tjaše Mastnak iz Miklavža pri Taboru, v župniji Sv. Jurij ob Taboru. Od nje smo se poslovili v petek, 4. decembra na gomilskem pokopališču. Vera nam daje upanje, je srečna, naj da tudi tolažbo žalujočim.

MAŠNI NAMENI

NED—6.12.
2. ADVENTNA NED.
Nikolaj (Miklavž), škof
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Marijo Nikico Rančigaj (god) (v Šentrupertu)
Zahvalna

PON. – 7.12.
Ambrozij (Ambrož), škof, cerkv. učitelj    
17.00 za +Silvota -oblet. in ostale Korunove
Z o r n i c e

TOR—8.12.   
BREZMADEŽNO SPOČETJE DEV. MARIJE    
7.30 za Marijino varstvo družin
17.00 za +Marijo (god) in Mihata Pustoslemšek

SRE—9.12.
Valerija, mučenka    
17.00 za zdravje in v zahvalo (J.)

ČET—10.12.
Loretska Mati Božja    
15.30 za +Silvestro Rovšnik (v Šentrupertu)
17.00 za žive in rajne svojce +Tjaše Mastnak – ob osmini pogreba

PET—11.12.
Damaz  I., papež    
17.00 za +Kristino Lobnikar (r. d.)

SOB—12.12.
Finian, opat    
17.00 za +Ano in vse Jernejčeve

NED—13.12.
3. ADVENTNA NED.
Lucija, dev., mučenka
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Karla Sirše

V tem tednu:  zornice – prebudimo se iz duhovnega dremeža.
Kaj je na sporedu za birmance in starše, za družine, za mlade – dekleta in fante, za prvoobhajance in starše, glejte na predhodni strani.

Tajništvo ŽPS bo imelo sestanek v četrtek ob 19.00 uri v župnišču. Vabljeni.

Mladinski – srečanje za dekleta in fante:  v tem tednu  srečanje v stolnici.

Bralci – v ned.: I. Mojca in Jan Strožer II. Petra Rančigaj, Damjana Rojnik
Dežurni ministrant(ka): Špela Polak, Anja Šket
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Grajska vas