Oznanila za 19. teden 2016

BIRMOVANJE-8.5.2016

Ti, ki vir življenja si za me,2016-19-1
ti, po komer hrepeni srce,
daj mi žive vode, pravo daj modrost,
da našel bom v življenju pravo pot.

Ti, ki si kraljevski dar neba,
ti, navzočnost živega Boga,
kadar  bom v življenju na križpotju sam,
svetuj mi, da bo jasen vsak moj dan.

Za 30 mladih – deklet in fantov je danes župnijska cerkev sv. Štefana na Gomilskem binkoštna dvorana. Zanje je današnja 7. velikonočna nedelja dan osebnih binkošti.
Te sreče so danes deležni: Patricija Amon, Eva Brinovec, Matic Brišnik, Grega Golob, Melanija Hadolin, Anže Hernaus, Matic Herodež, Neža Herodež, Amadeja Jelen, Miha Korošec, Miha Kragl, Nejc Lončar, Rok Majcenović, Tajda Natek, Špela Pajer, Špela Polak, Anej Ravnak, Jaka Rihter, Lara Rituper, Ana Marija Rizmal, Nina Rojnik, Ema Roter, Jernej Semprimožnik, Anamarija Stepišnik, Anja Šket, Jan Šketa, Tilen Šket, Sonja Završnik, Žan Završnik Panič, Tjaša Žener.
Župnijsko občestvo se veseli mladih Kristusovih pričevalcev in sodelavcev, jim čestita in moli zanje, da bi Božji darovi ne postali zakopan zaklad, ampak bi bili vir dobrega zanje in za vse.

7. velikonočna  nedelja – C  

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2016-19-2
»Pravični Oče! Svet te ni spoznal, jaz pa sem te spoznal; in ti so spoznali, da si me ti poslal. In razodel sem jim tvoje ime in jim ga bom še razodeval, da bo ljubezen, s katero si me ljubil, v njih, in jaz v njih.« (Jn 17,25–26)

BESEDA O BESEDI

ENO V KRISTUSU Jn Jn 17,20–26

Ko mi ljudje pripovedujejo o smrti svojih najbližjih, je pretresljivo slišati, kako se nekaterim vtisnejo v spomin zadnje besede umirajočih. Morda gre za zadnje naročilo očeta ali matere, moža ali žene. »Storil sem, kakor mi je naročil(a),« pogosto povedo. Zadnje besede nekega človeka so tistim, ki ga imajo radi, dragocene, na neki način svete. Vsem, ki ljubimo Kristusa, bi morale biti njegove poslovilne besede, izrečene pri zadnji večerji, dragocene in še bolj svete od drugih.
Kristus v svoji velikoduhovniški molitvi prosi, da bi tisti, ki »bodo verovali« vanj, »bili vsi eno, kakor si ti, Oče, v meni in jaz v tebi« ter »da bi bili eno, kakor sva midva eno: jaz v tebi in ti v meni, da bi bili popolnoma eno.« V nekaj vrsticah evangelija kar trikratna želja po edinosti. In to po popolni edinosti!
Kristus ve, da bomo Jezusovi učenci samo takrat, ko bomo eno, lahko pričevali zanj: »Da bo svet veroval, da si me ti poslal.« Gospod je tudi na področju prizadevanja za edinost naš učitelj; ko moli, da bi »bili vsi eno«, namreč poda tudi ideal te edinosti »kakor si ti, Oče, v meni in jaz v tebi, da bi bili tudi oni v naju«. Bolj ko bomo njegovi učenci združeni s Kristusom, bolj ko bomo imeli z njim osebni odnos, bolj bomo med seboj edini. Temelj naše edinosti je Kristus, temelj je naš odnos z njim in življenje po njegovih zapovedih.
Prizadevanje za edinost je težka naloga, saj pomeni dosledno življenje po Jezusovih zapovedih. Toda Kristus v današnjem evangeljskem dogodku najprej prosi za apostole, v drugem delu pa za vse, ki bodo verovali vanj, torej tudi za nas. Sam Gospod prosi za nas! Čeprav je Kristus odšel k Očetu in je »že povišan nad nebesa; vseeno pa na zemlji trpi ob vsem, kar čutimo težkega mi kot njegovi udje« (sv. Avguštin). Odšel je k Očetu, da bi nam poslal Svetega Duha, ki bo počelo edinosti. Prosimo, naj nam Gospod pošlje tega Duha edinosti. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

Naslovljeno na vas

Š M A R N I C E
2016-19-3
Nebeški Oče,
Marijo si izbral za mater svojemu Sinu,
 on pa jo je na križu postavil za našo mater.
Zahvaljujemo se ti za njeno vlogo pri odrešenju
in za vso njeno pomoč, ki smo je bili deležni.
 Prosimo te, naj jo posnemamo v krepostih,
da bomo tudi mi dosegli večno življenje.
Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

Prvi majniški teden je za nami. Ta je bil v znamenju priprave birmancev na njihove binkošti. Je bila kar lepa udeležba zlasti v sredo, ko je bilo srečanje z birmovalcem. Bog povrni vsem, ki ste z sodelovanjem pri šmarnicah spremljali naše mlade upe in jih podpirali s svojo molitvijo in žrtvijo – upamo, da bo  del birmancev (naj bi bil ta del čim večji!) nadaljeval šmarnice, drugi pa naj pridejo vsaj kdaj, da se Bogu zahvalijo za darove in doživetja njihovega praznika.
Odslej pa bodo v središču naših misli in pričakovanja kandidati za prvo sv. obhajilo. 15 jih je. Sami vrli Božji in mamini ter atovi otroci so. Le da so nekateri premalo domačini v Božji hiši. Sedaj ste vsi, zlasti njihovi svojci, povabljeni, da jih spremljate v njihovi pripravi na prvo sv. spoved (27.5.) in prvo sv. obhajilo (29.5.).
Pa tudi birmanih mladih kristjanov ne dajmo zdaj na stran. Sami so nas danes po svojih predstavnikih vpričo birmovalca povabili: »Z nami pa ste tudi vi, naši starši, botri, bratje in sestre in številni naši prijatelji: tudi vi nam stojte ob strani s svojo molitvijo, da Božja volja in naše želje postanejo isto.«
Vsem birmancem, vsem njihovim svojce, botrom in vsemu občestvu naj bo lep birmanski praznik!

Sveti Duh, poživi nas s svojo Božjo milostjo!  
MAŠNI NAMENI

NED – 8.5., birmanska
7. velikonočna
Viktor Milanski, muč.
Ned. sredstev druž.obv.
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 slovesnost sv. birme
za birmance in njihove svojce

PON – 9.5.
Izaija, prerok
18.30 za +Jožefa Brdnika
Ves teden šmarnice, binkoštna devetdnevnica

TOR – 10.5.
Trsatska Mati Božja
18.30 v dober namen

SRE – 11.5.
Odo Clunyjski, opat
18.30 za +Zofijo Vasle (god)

ČET – 12.5.
Leopold Mandić, red.
17.00 za +Cirilo in Antona Plajh (v Šentrupertu)
18.30 samo šmarnice

PET – 13.5.
Fatimska Mati božja
18.30 za +Marijo oblet., Vinkota in Antona Vitanc

SOB – 14.5.
Gizela, opatinja
18.30 za +Marto Kunst -oblet.

NED – 15.5.
BINKOŠTI
Viktor Milanski, muč.
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Franca (r. d.),  Marijo Rančigaj

V tem tednu:
Prvoobhajanci: imajo posebno pripravo ta ponedeljek ob 17.30 uri v cerkvi na Gomilskem. Naj bi prišel zraven tudi kdo od staršev. Vabljeni.

Birmanci ta teden nimajo verouka, pač pa lepo vabljeni k šmarnicam.

Mladinski bo v soboto ob 19.45 uri v Domu srečanj. Lepo vabljeni.

Bralci v ned.: I. Lucija Blatnik, Tilen Natek  II. Saša Podbregar, Ana Šram
Dežurni ministrant(ka): ministranti – fantje
Urejanje župnijske cerkve: Trnava

Napoved: šmarnice bodo ob med tednom 18.30 uri.