Oznanila za 22. teden 2016

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2016-22-1
»Gospod, ne trudi se; kajti nisem vreden, da prideš pod mojo streho. …ampak reci le besedo, in moj služabnik bo ozdravljen. Ko je Jezus to slišal, se je začudil; in se je obrnil ter množici, ki ga je spremljala, rekel: »Resnično, povem vam, še v Izraelu nisem našel tolike vere.« (Lk 7,7.9)

BESEDA O BESEDI

OZDRAVLJENJA  Lk 7,1–10

Evangeliji na raznih mestih pripovedujejo o čudežnih ozdravljenjih. Današnje se razlikuje od drugih po tem, da Jezus bolnika niti videl ni. Ozdravil ga je na daleč.
Pripoved vključuje več drugih ozdravljenj. Na prvi pogled so neopazna. Spadajo namreč v drugačno vrsto. So pa pomembna za evangelijsko sporočilo.
Eno do njih je vedenje stotnika, poveljnika rimske vojaške posadke v Kafarnaumu. Pričakovati bi bilo, da bo surov, nadut in nasilen, kakršni so navadno osvajalci. Pa je ljudem ne samo naklonjen, ampak jih ima celo rad. Čeprav tujec in pogan, jim je sezidal shodnico, z judovskimi starešinami pa je v prijateljskih odnosih. Je tudi dobrega srca, saj se sicer ne bi toliko trudil za zdravje bolnega služabnika.
Še bolj občudovanja vredna je stotnikova iskrena globoka in spoštljiva vera. Iskrena, ko tako preprosto in prepričljivo primerja Jezusovo oblast nad boleznijo s svojo oblastjo nad vojaki. Globoka, ker sploh ne dvomi o Jezusovi moči nad boleznijo in njegovi volji, da bi bolnika ozdravil. Spoštljiva, ker se ima za nevrednega, da bi ga Jezus počastil s svojim obiskom in stopil v njegovo hišo. Takšna vera zasluži ne le pohvalo, temveč tudi uslišanje. Dosegla je oboje.
Nepričakovano je tudi vedenje Judov. Stotnik je pogan, pogane pa so Judje prezirali. Z njimi so imeli le uradne stike. Stotnik pa je bil ne le pogan, ampak zraven tega še vojaški predstavnik države, ki si je prisvojila judovsko ozemlje. Navzočnost rimske vojaške posadke je zavednega Juda bodla v oči in mu v srcu vzbujala odpor. Tu pa vidimo prijateljska in naravnost prisrčna razmerja med rimskim stotnikom in judovskimi starešinami. Ti pridejo k Jezusu, hvalijo stotnika in priporočajo njegovo prošnjo.
Telesno ozdravljenje je vrednota. Večja vrednota pa je vera, ki je takega ozdravljenja vredna. Pa naj zraste v srcu Izraelca ali Rimljana. (po: F. Cerarju)

9. nedelja med letom – C – nedelja prvega sv. obhajila
 
Prvo sveto obhajilo
To nedeljo  je v naši župniji eden od najlepših praznikov—dan prvega sv. obhajila. 16 otrok, 2016-22-2rosno mladih kristjanov prvič pristopa k sv. obhajilu in je tako v polnosti deležna darov sv. maše. Na ta veliki dogodek v njihovem življenju so se pripravljali v domačih družinah, zadnja 3 leta pa so sodelovali tudi pri verouku. V adventnem in postnem času so imeli po eno sobotno popoldne posebne priprave, v maju pa so bile pred šmarnicami, ki so jih prvoobhajanci lepo obiskovali, neposredne priprave in vaje.
Seveda so se hkrati pripravljali tudi na prvo sv. spoved, h kateri so pristopili ta zadnji petek in so po bogoslužju tudi malo praznovali v Domu srečanj.
Pri šmarnicah so se kot kandidati za prvo sv. obhajilo prepričali, kako lepo je biti čisto spredaj pri oltarju v ministrantskem bogoslužnem oblačilu. Večina je izrazila željo in namen postati ministrant(ka). Upamo, da bo to v čim večji meri uresničeno. Seveda pa prosimo za spodbudo in podporo staršev, sicer je – kot pri vsaki stvari pri otrocih – težko kaj.
Tisti pa, ki ne bodo ministranti ali pevke pri otroškem zboru, naj tudi odslej radi prihajajo k sv. mašam, saj se je s prvim sv. obhajilom začelo zanje novo obdobje v njihovem odnosu z Bogom in krščanskim občestvom.  Odslej bodo tudi vedno med tistimi, za katere velja »Blagor povabljenim na Jagnjetovo /Jezusovo/ gostijo«,
Naši slavljenci – prvoobhajanci so: Pia Besednjak, Leonardo Drobež, Nika Herodež, Lina Krajnc, Matevž Lončar, Lara Natek, Anej Pintar, Zala Podbregar, Jošt Polak, Gal Ravnak, Rok Rojnik, Ana Srebočan, Nino Šoster, Špela Završnik, Lara Zupanc, Petra Žafran.
Vse naj spremljajo naša prisrčna voščila najlepše želje in molitve!

Naslovljeno na vas

Marljivi vrtnar neguje svoja cvetoča drevesca, vinogradnik svoje žlahtne trse, saj so njegovo edino bogastvo, njegovo upanje. Starši, vaši otroci so mnogo več! Največji Božji dar, vaše najboljše imetje, vaša krona, če ta Božji dar vzgojite za Boga, ne za uničujočega duha časa, za nebesa, ne za ta minljivi svet. O, dragi starši! Mladini pripada bodočnost, z vzgojo svojih otrok boste ustvarjalci boljših ali slabših časov. Kakšna odgovornost za očeta, za mater, ne le za ta kratek čas, temveč za večnost. Nekoč so zaskrbljene matere pripeljale svoje otroke k Jezusu, da bi jih blagoslovil. Tudi vi ste mi pripeljali svoje drage mladeniče in dekleta, da bi nanje položil apostolske roke, da jih obdarim z darovi Svetega Duha, da na novo vzcvetijo ne le po starosti, temveč tudi v ljubeznivosti pri Bogu in pri ljudeh. Tako blagoslovljene jih predajam zopet vaši skrbi. Varujte jih, vzgojite jih tako, da jih boste z istim veseljem pripeljali na veliki dan sodbe ter lahko rekli: »Tukaj so vsi.«
(po: Anton Martin Slomšek)

»Gospod, ne trudi se, saj nisem vreden, da prideš pod mojo streho …«
Prosimo te, da bi to misel resnično dojeli, da bi dojeli ponižno držo,
ki jo ta molitev zahteva, da bi dojeli tvojo neskončo veličino –
in se zavedali svoje majhnosti … te z zaupanjem in resnično vero
sprejeli v svoje srce, da bi te po nas in naši drži tudi drugi spoznali. Amen.

Zato vas vabim: vsak dan iščite Gospoda,
ki noče ničesar drugega kakor to, da ste zares srečni.
Ostanite z njim močno in trajno povezani v molitvi.
V teku svojega dne po možnosti določite trenutke,
v katerih iščete samo njegovo družbo.
Če ne veste, kako naj ga molite, potem ga prosite, naj vas tega nauči.
Prosite njegovo nebeško Mater, da bo molila z vami in za vas.
                                               (Benedikt XVI.)

MAŠNI NAMENI

NED – 29.5.
9. nedelja med letom
Maksim Emonski, škof
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za prvoobhajance in svojce
Slovesnost prvega sv. obhajila

PON. 30.5.
Kancijan, oglejski muč.
18.30 za +Antona Jelena

TOR – 31.5.
Obiskanje Device Marije
Petrovška Mati Božja
18.30 za +Marijo Podbregar
Sklep šmarnic

SRE – 1.6.
Justin, mučenec
18.30 za +Slavico Drolc –osmina pogreb
Začetek vrtnic—češč. S. J.

ČET – 2.6. -prvi četrtek
Marcelin in Peter, mučenca
17.00 za +Tejo Basle in Marijo Petrovc (v Šentrupertu)
18.30 za +Ivano –oblet., Bogomirja Andoljšek
Molitev za duhovne poklice

PET – 3.6. -prvi petek
Srce Jezusovo
Karel Lwanga in drugi ugandski mučenci
18.30 za +Šramove in Koširjeve
Posvetitev Jezusovemu srcu

SOB – 4.6. prva sobota
Marijino Brezmadež. srce
18.30 za +Jožefa Brdnika
Posvetitev Marijinemu srcu

NED – 5.6.
10. nedelja med letom
Bonifacij, škof, mučen.
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Marjana Žnidar in vse Kapel
Sklep veroučnega leta

Verouk ta teden za vse skupine (v nedeljo, 5. junija bo sklep verouka in delitev veroučnih spričeval – kdor ga ima še doma, naj ga prinese).

Vaje za nove ministrante bodo ta ponedeljek ob 17.45 uri v cerkvi. Vabljeni.

Sestanek romarjev (Poljska) bo v torek ob 20.00 uri v Domu srečanj. Romarji , lepo vabljeni.

Bralci v ned.: I. Mojca in Jan Strožer II.  veroučenca
Dežurni ministrant(ka): Anja Šket, Janez Vošner
Urejanje župnijske cerkve: Gomilsko

Sv. maše med tednom  ob 18.30 uri.