Oznanila za 23. teden 2016

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2016-23-1
In pristopil je ter se dotaknil nosil – nosivci pa so obstali –
in je rekel: »Mladenič, rečem ti: Vstani!« In mrtvi je sédel in začel govoriti; in dal ga je njegovi materi. In vse je obšel strah in hvalili so Boga ter govorili: »Velik prerok je vstal med nami« in »Bog je obiskal svoje ljudstvo«. (Lk 7,14–16)

BESEDA O BESEDI

BOG JE NA STRANI ŽIVLJENJA  Lk 7,11–17

Nešteto sprevodov se pomika dan za dnem na pokopališča. Ob evangeljskem odlomku se kristjanu nehote postavlja vprašanje: Zakaj Jezus tudi danes ne pristopi, da bi se dotaknil krste in vrnil materi sina ali hčer, moža, ženo, mater, očeta … ? Kako zelo je tudi vsak od njih »edini«, kakor je bil fant iz Naima edini sin nesrečne vdove! To vedo tisti, ki stopajo za pogrebom. Vsak človek je za koga edini, nenadomestljiv, nezamenljiv.  –  Kdo bi si drznil s kakšnim človeškim modrovanjem odgovoriti na to neizmerno boleče vprašanje, ki prej ali slej živo prizadene vsakega od nas! V popolno temo sije le žarek iz Božje besede. Ta nam zagotavlja, da je Bog na strani življenja. Če vanj verujem, sem tudi jaz na strani življenja, ker sem zakoreninjen v živem Bogu, v njem, »ki ožilja mrtve in kliče v bivanje stvari, ki jih ni« (Rim 4,17). V Jezusovem vstajenju je smrt v korenini že premagana, njeno želo, to je njena dokončnost in nepreklicnost, je odstranjeno. Ob dovršitvi sveta pa bo smrt kot zadnji sovražnik končana. Bog je človeka ustvaril za blaženi cilj onkraj meja zemeljske bednosti.
Statistike ugotavljajo nerazumljivo, prav protislovno dejstvo, da številni ljudje sicer verujejo v Boga, ne pa tudi v posmrtno življenje. So se mar sprijaznili s tem, da se vse končna dva metra pod zemljo?
Profesor Anton Trstenjak je svojo knjigo Dobro je biti človek zaključil s stavkom: »Dobro je biti človek samo v zarji velikonočne nedelje.« To je: v veri v Kristusovo in v upanju na naše prihodnje vstajenje. Ali, povedano s Prešernom: »Da srečen je le ta, kdor z Bogomilo up sreče onstran groba v prsih hrani« (Krst pri Savici). (po: B. Dolenc, Družina, 1989)

10. nedelja med letom – C

Znamo ‘pomagati jokati’ ljudem – jim biti blizu v njihovi bolečini, preizkušnji? Koliko ljudi se boji stopiti k človeku, ki trpi. »Kaj bomo delali?« rečejo. Nič. Samo stopimo k njim in jim bodimo blizu.
V neki šoli je eden izmed otrok vedno nosil s seboj dva robčka. Učiteljica ga je nekoč vprašala, zakaj.
»Enega, da si obrišem nos, drugega pa imam za brisanje oči tistih, ki jočejo.«
Koliko robčkov nosimo s seboj mi?
(po: B. Rustja, Drobne zgodbe za dušo)

Gospod Bog, zelo lahko se nam je zahvaljevati za prijetne stvari.
Zelo težko pa se ti zahvaljujemo za težke stvari.
Pomagaj nam, da bomo spoznali, da nas tako lepe
kakor tudi težke stvari lahko vodijo k tebi.
Odvisno je od tega, kako jih jemljemo.
Ko preizkušnje življenja postanejo težke in težave prevelike,
nam vlivaj zaupanje, da nas boš podpiral s svojo milostjo.
To nam bo pomagalo do spoznanja, da ne moremo usmerjati vetrov,
a s tvojo pomočjo moremo tako usmerjati jadra,
da bomo lahko pluli naprej.
Ko moramo skozi preizkušnje bridkosti, težave in razočaranje, naj usmerjamo svoj pogled nate, in gojimo zaupen odnos do tebe,
iz katerega se bodo rojevali pogum, moč in vera.
(po: B. Rustja, Obrisal bom solze)

Hvala ti Jezus2016-23-2
Jezus, hvala ti, ker si nas tako čudovito ustvaril.
Hvala, ker imaš za vsakega izmed nas edinstven načrt
in smo bili v tvoj ljubezni načrtovani.
Prosim te, pomagaj nam, da bomo zmogli
tvoj veliki načrt ljubezni tudi uresničiti.
Amen

Naslovljeno na vas

2016-23-3ZAHVALA ZA VEROUČNO LETO

Dobri Bog!
Ob skorajšnjem koncu veroučnega in šolskega leta, se Ti devetošolci iz srca zahvaljujemo, za vse Tvoje dobrote in darove, ki si nam jih skozi vsa leta, s tvojo neizmerno in brezpogojno ljubeznijo podarjal.
Zahvaljujemo se Ti, da si nam ves ta čas stal ob strani, nas vodil in nam kazal pot, po kateri naj hodimo. Jezus, za starše, veroučitelje, vse sošolce in prijatelje.
Obenem pa te tudi prosimo, dobri Bog, ohrani našo vero in jo pomnoži, da bo še bolj živa in trdna in da bo še z večjo svetlobo razsvetljevala naše nove, še neprehojene poti. Pomagaj nam razumeti, da si Ti edina prava Pot, Resnica in Življenje.

OBVESTILO IN VABILO
Izšla je nova številka revije Prijatelji Radia Ognjišče, ki jo izdaja Radio Ognjišče. Vzemite jo BREZPLAČNO. Na razpolago je na polici za verski tisk v kapeli Sv. Treh kraljev v župnijski cerkvi. Če pa želite postati podporni člani Radia Ognjišče, ker upamo, da ga radi poslušate, bodo vaše odločitve zelo veseli in vam hvaležni. Pokličite jih in povejte, da želite postati PRIJATELJ RADIA OGNJIŠČE.

POSLOVILI SMO SE
Tudi v mesecu maju smo bili soočeni z minljivostjo zemeljskega bivanja. S svetimi obredi za pokojne se je župnijsko občestvo poslovilo od Slavice (Alojzije) Drolc, iz Grajske vasi, ki si ji je po težki bolezni zgodaj iztekla življenjska pot. Naj jo spremljajo naše molitve, da bi bila po Božji dobroti v večnosti deležna, česar v tem življenju ni mogla najti.

MAŠNI NAMENI

NED – 5.6.
10. nedelja med letom
Bonifacij, škof, mučen.
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne,  krst
10.00 za +Marjana Žnidar in vse Kapel (župnijska cerkev)
Sklep veroučnega leta

PON. 6.6. 
Norbert, škof, red ust.    
18.30 v dober namen, v zahvalo-r. d. K.

TOR – 7.6.   
Prvi muč. tržaške  C.  
18.30 za +Jožija Plajnšek (r. d.)

SRE – 8.6.    
Viljem Angleški, škof    
18.30 za +Antonijo –oblet., Muhovčeve

ČET – 9.6.  
Primož in Felicijan, muč.    
17.00 ne bo sv. maše (v Šentrupertu)
18.30 ne bo sv. maše

PET – 10.6.  
Bogumil Poljski, škof  
18.30 v dober namen

SOB – 11.6.
Barnaba, apostol 
18.30 ne bo sv. maše

NED – 12.6. 
11. nedelja med letom
Eskil, mučenec
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Jožico -oblet. in Ivana Vaš
Sv. krst     

Veroučne počitnice se začnejo z 6. junijem. Letos torej nekoliko prezgodaj zaradi spleta okoliščin. Tako rednega verouka ne bo več. Nižji razredi bodo še prišli si ogledat kakšen verski film.

Bralci v ned.: I. Franc Skok II.  Mojca Trogar
Dežurni ministrant(ka): Ano Jelen, Katarina Možina
Urejanje župnijske cerkve: Zakl

Sv. maše med tednom  ob 18.30 uri.
GSM duhovnika v Taboru, g. Lojzeta, je 040229894.