Oznanila za 24. teden 2016

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2016-24-1
In obrnil se je k ženi ter Simonu rekel: »Vidiš to ženo? Prišel sem v tvojo hišo: Z oljem mi nisi mazilil glave, ta pa mi je z dišečim oljem mazilila noge. Zato ti povem: Njeni mnogi grehi so odpuščeni, ker je mnogo ljubila; komur pa se malo odpusti, malo ljubi.« Njej pa je rekel: Njej pa je rekel: »Tvoji grehi so odpuščeni.«   (Lk 7,44–48)

BESEDA O BESEDI

DRUGAČEN KRISTUSOV POGLED Lk 7,36–8,3

Neki deček je prijatelju, s katerim sta se igrala, dejal: »Ko bom odrasel, bi rad nosil taka očala, kot jih nosi moja babica. Z njimi more namreč videti veliko več kot večina drugih ljudi. Lahko vidi v človeku dobro, kjer vsakdo drug vidi le slabo. Vprašal sem jo, kako more videti dobro, in odgovorila mi je, da se je tako naučila gledati, ko je postala starejša. In ko bom jaz odrasel, bi rad imel taka očala, kot jih ima babica, da bi videl dobro v ljudeh.« (Drobne zgodbe z biserom,153.) Med tistimi, ki si niso zmogli nadeti »babičinih očal«, je tudi farizej Simon iz današnjega evangelija. Ko je k Jezusu prišla grešnica, je njegov pogled videl le njene grehe in napake. Popolnoma drugače pa gleda Jezus.  –  »Ko bi bil ta prerok, bi vedel, kdo je ženska, ki se ga dotika, in kakšna je; vedel bi, da je grešnica,« je menil farizej, ko je opazoval ženo. A Gospod ni samo prerok, ki ve, kaj je v človeku. Ni samo diagnostik, ki pozna bolezen, je tudi zdravnik, ki jo zdravi. Tako se Kristus v današnjem odlomku predstavlja tudi kot Bog in Odrešenik, ki odpušča grehe. Njegov pogled ne vidi samo grehov, ampak tudi ženino skesanost (pokleknila je, jokala, brisala noge), pogum (premagala je strah pred farizejskimi pogledi) in ljubezen.  –  Obstaja samo ena vrsta ljudi – grešniki. Ti pa se delijo na tiste, ki to priznajo, in one, ki tajijo. Poznam ljudi, ki vneto zagotavljajo, da pod milim nebom nimajo kaj povedati pri spovedi, ker da nimajo grehov, obenem pa kritizirajo in opravljajo druge, koliko napak imajo. Ponovijo farizejsko držo, ki jim onemogoča, da bi se približali Kristusu, ga prosili odpuščanja in doživeli zdravilnost njegovega ljubečega pogleda. Ljudem, ki trdijo, da nimajo greha, ne more biti veliko odpuščeno, ker malo ljubijo. Ženi pa je veliko odpuščeno, »ker je močno ljubila«.
Ženina skesanost izvira iz zavesti, da jo Kristus ljubi. Grehov ji je žal, ker je užalila Ljubezen samo. Kdor je enkrat doživel Kristusovo ljubezen, tega ne bo nikoli pozabil. Kristusov pogled bo vedno počival na njem. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

 

MAŠNI NAMENI

NED – 12.6.   
11. nedelja med letom
Eskil, mučenec    
7.30 bogoslužje Božje besede
10.00 za +Jožico -oblet. in Ivana Vaš
sv. krst  

PON. 13.6.   
Anton Padovanski, redovnik, cerkveni učitelj    
18.30 za +Antona Jelena (god, r. d.)

TOR – 14.6.   
Rihard, opat  
18.30 za +Alojza Lukman (r. d.)

SRE – 15.6.    
Vid, mučenec  
18.30 za +Mežnarjeve

ČET – 16.6.  
Beno, škof    
17.00 za +Franca—oblet. in Marijo Šket (v Šentrupertu)
18.30 za oba +Antona Šlander (god)

PET – 17.6.    
Albert, tretjerednik  
18.30 za +Ferdinanda Orožima –oblet.

SOB – 18.6.
Marko in Marcelijan, mučenca    
18.30 za +Franca Maka –oblet. ter Antona in Marijo Basle

NED – 19.6.   
12. nedelja med letom
Nazarij, prvi koprski škof     
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Trapove (v Šentrupertu)
procesija sv Rešnjega telesa, sv. krst     

V tem tednu
Karitas: sestanek sodelavcev bo v torek ob 19.15 uri v Domu srečanj. Lepo vabljeni.

Pozor: V nedeljo, 19.6. bo  ob 10. uri sv. maša v Šentrupertu!

Bralci v ned.: I. Saša Griguljak, Tilen Natek; II.  v Št.R. Simeona Rakun, Matjaž Rožič
Dežurni ministrant(ka): Jan Juhart, Luka Rožič Plazovnik
Urejanje župnijske cerkve: Trnava

Sv. maše med tednom  ob 18.30 uri.