Oznanila za 25. teden 2016

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2016-25-1
Vsem pa je govoril: »Če hoče kdo hoditi za menoj, naj sesam sebi odpove in vzame vsak dan svoj križ ter hodi za menoj. Zakaj kdor hoče svoje življenje rešiti, ga bo izgubil, kdor pa svoje življenje izgubi zaradi mene, ga bo rešil. (Lk 9,23–24)

BESEDA O BESEDI

KAKŠNO PODOBO PA IMA TVOJ BOG?  Lk 9,18–24

Ko sem bil nekoč gost televizijske oddaje, kjer naj bi govoril o filmu Kristusovo trpljenje, me je voditelj na koncu vprašal: »Kaj pa, če Kristus ni vstal?« Na moj odgovor, da bi bili v tem primeru kristjani najbolj uboga bitja, a da je Kristus vstal in je v tem naše upanje, je voditelj sklenil: »Ja, hollywoodski happy end« – srečen konec Jezusove zgodbe. Najbrž v luči takega srečnega konca gledajo na Jezusa številni današnji ljudje. Zanje je Bog samo zavest, pozitivna energija, ki jim pomaga na življenjski poti, kakor si želijo. To je new age (novodobska) podoba boga. Nekakšna »soft« (mehka) varianta božanstva, ki ne pozna trpljenja. Za druge je spet Bog strogi sodnik in močni vojskovodja, ki bo vse, ki so proti njim, pokončal.
»Kakšno podobo Boga pa imam jaz?« – »Kaj pa vi pravite, kdo sem?« (Lk 9,18) vpraša Jezus v  današnjem evangeliju učence. Ko apostol Peter odgovori, da je Maziljenec, Mesija, Jezus učencem pojasni, da bo moral ta Odrešenik »veliko pretrpeti. Starešine ljudstva, veliki duhovniki in pismouki ga bodo zavrgli in umorili, a tretji dan bo vstal«.
Kristus predstavi učencem novo podobo Boga, ki se daruje iz ljubezni, ki se ne ustavi niti pred trpljenjem. Kristus nas ljubi in gre zato v trpljenje za nas. Vsaka prava ljubezen bo prej ali slej morala stopiti v trpljenje, kakor je Kristusovo! Ali pa ni prava!  Tudi naša ljubezen do Boga bo prej ali slej morala skozi preizkušnjo: »Če hoče kdo iti za menoj, naj se odpove sebi in vzame vsak dan svoj križ ter hodi za menoj.« Pomenljive so besede vsak dan. Kakor da bi nas hotel Kristus opozoriti na enega izredno težkih križev, to je težavnost vsakdanjega življenja, običajnih dolžnosti, vsakdanjih običajnih opravil. Kolikokrat nam je to eden najbolj zoprnih križev. Če nimaš osebnega odnosa z Bogom, ki ga krepiš v molitvi, ne moreš hoditi s križem za Gospodom. Še najmanj vsak dan! Prav v molitvi spoznavamo, da nismo sami na poti križa. Z nami hodi Kristus. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

12. nedelja med letom – C

Ob prazniku domovine

Kristjani verujemo, da je naše osebno in skupno življenje je v Božjih rokah. Prejemamo veliko milosti in blagoslova, da se moremo polno uresničiti v danih okoliščinah in uporabiti bogastvo prejšnjih rodov. Povabljeni smo k spremenjenju sebe in družbe na temelju ljubezni in upanja. Jezus je prinesel na svet luč. Iz vsake teme je mogoče videti Njegovo svetlobo, ki rešuje. Še več, kdor vanj veruje, prinaša to luč drugim in razsvetljuje okolje. Naš ‘temni moderni vek’ potrebuje svetlobe, upanja in življenja. Majhni plameni luči bodo pomagali izgubljenim sinovom in hčeram, da se bodo srečali s seboj in se vrnili domov. Tu bodo našli  sprejetost in varnost, zapet se bodo posvetili svojemu delu in poklicanosti. Ljubezen je potrpežljiva in dejavno čaka vsakega, da se odpre  v nov odnos življenja in podarjanja. Tudi če kdo nasprotuje daru, še vedno ljubi in mu je naklonjena. To je Jezusov pogled na ljudi. Njegovo usmiljenje je zmagovito. Luč sveti v temi, zato ji moramo odpreti svojo dušo in dušo našega ljudstva.

Izročitev in posvetitev slovenskega naroda Marijinemu brezmadežnemu Srcu

Slovenski škofje so sprejeli sklep, da bodo posvetili slovenski narod Marijinemu brezmadežnemu Srcu v petek, 24. junija 2016, ob 16. uri med sveto mašo za domovino ob dnevu državnosti v ljubljanski stolnici. Ta dan bo v stolnici med sveto mašo navzoč tudi kip fatimske Marije .
Posvetitev na tak način se bo prvič izvršila v slovenski zgodovini. Papež Pij XII. je posvetil ves svet njenemu Srcu oktobra 1942, sveti papež Janez Pavel II. pa je obnovil posvetitev 25. marca 1984 in v jubilejnem letu 2000. Podobno posvetitev sta opravila tudi papež Benedikt XVI. in papež Frančišek.
Tokrat bodo slovenski škofje prvič vsi skupaj posvetili ves slovenski narod Marijinemu brezmadežnemu Srcu. Ostanejo vsakoletne posvetitve 15. avgusta posameznih škofov svojih vernikov v zahvalo za osamosvojitev in kot prošnja za varstvo še naprej.

Naslovljeno na vas

Obisk kipa Fatimske Marije Romarice v Sloveniji

V letu 2016 bomo poleg juibeleja usmiljenja v Cerkvi na Slovenskem praznovali še prihod 2016-25-2milostnega kipa Marije Romarice iz Fatime. Dva dosedanja prihoda v Slovenijo, leta 1997 in 2008, sta prinesla zelo dobre dušnopastirske sadove. Če bo vse skrbno organizirano in zlasti spremljano z gorečo molitvijo, bo šlo za vseslovenski Marijin misijon s poglobitvijo vere, upanja in ljubezni.
Slovesen sprejem je bil na Brezjah v četrtek, 12. maja 2016, zvečer. Slovesnost je vodil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.
V naši—celjski škofiji bo kip Marije Romarice iz Fatime od 18. avgusta do 9. septembra;
Prva ga bo sprejela vranska župnija, v naši župniji pa bo v petek, 19. avgusta popoldne. Natančneje bo čas in program objavljen kasneje.
Pred prihodom kipa Marije Romarice naj bi bila v župniji na sporedu tridnevnica, ki bo natisnjena v knjižici. V njej bodo tudi navodila, kako naj Marijo sprejmemo, jo častimo in se od nje poslovimo.
Ob milostnem obisku fatimske Marije v Sloveniji se ne bomo ustavljali ob samem kipu, čeprav nam bo kot nepopolnim telesno-duhovnim bitjem v veliko pomoč. Kip predstavlja in na neki način ponavzočuje našo Mater Marijo in vse tisto, kar je povezano s fatimskimi sporočili. V zadoščenje Marijinemu brezmadežnemu Srcu (in po njem presvetemu Jezusovemu Srcu) bomo prejeli 1) zakrament sprave, 2) zadostilno sv. obhajilo, 3) zmolili del rožnega venca in 4) petnajst minut delali družbo Marijinemu brezmadežnemu Srcu s premišljevanjem ene ali več skrivnosti rožnega venca.

Bistvo izročitve (posvetitve):  Izročitev (posvetitev) Marijinemu brezmadežnemu Srcu (Mariji) je najodličnejša oblika češčenja Božje Matere, saj s tem na neki način vstopimo v njeno Srce, ki postane naš dom.

MAŠNI NAMENI

NED – 19.6.   
12. nedelja med letom
Nazarij, prvi koprski škof     
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Trapove (v Šentrupertu)
procesija sv Rešnjega telesa        sv. krst     

PON – 20.6.   
Adalbert, škof
!!! 7.30 za +iz družine Javoršek

TOR – 21.6.   
Alojzij Gonzaga, redov.    
18.30 za +Slavico Drolc -30. dan

SRE – 22.6.    
Pavlin iz Nole, škof    
18.30 za +Viljema -oblet. in Pavlo Natek

ČET – 23.6.  
Agripina, mučenka    
17.00 za +Albina in Marijo Stepišnik—oblet, ostale Bertečeve (v Šentrupertu)
18.30 za +Kristino Lobnikar –oblet.

PET – 24.6.    
Rojstvo Janeza Krstnika— kres    
18.30 za +Mojco Rojnik

SOB – 25.6.
Dan državnosti -d. p.
Viljem, opat
18.30 za +Marijo Semprimožnik

NED – 26.6.   
13. nedelja med letom
Vigilij (Stojan), škof    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Jankota Lukanca in Ivana Pintarja (v Grajski vasi)
procesija sv Rešnjega telesa       sv. krst     

Seja župnijskega pastoralnega sveta bo v četrtek ob 20.00 v Domu srečanj. Vsi člani lepo vabljeni.

Pozor: V nedeljo, 19.6. bo ob 10. uri sv. maša v Grajski vasi.

Bralci v ned.: I. Lucija Blatnik, Jure Vasle; II.  v Grajski vasi: Tilen Hadolin, Mojca Strožer
Dežurni ministrant(ka): Jernej Semprimožnik, Jošt Polak
Urejanje župnijske cerkve: Gomilsko

Sv. maše med tednom ob 18.30 uri.