Oznanila za 8. teden 2017

BESEDA ŽIVEGA BOGA

2017-08-1Jaz pa vam pravim: Ljubite svoje sovražnike in molite za tiste, ki vas preganjajo. Če namreč ljubite tiste, ki vas ljubijo, kakšno zasluženje imate? Ali ne delajo tega tudi cestninarji? In če pozdravljate le svoje brate, kaj delate posebnega? Ali ne delajo tega tudi pogani? Bodite torej popolni, kakor je popoln vaš nebeški Oče. (Mt 5,44.46–48)

BESEDA O BESEDI

DRUGAČNA LJUBEZEN Mt 5,38-48

Ljubezen do sovražnikov je znamenje, da si o Bogu nekaj doumel in da mu pripadaš. Nedvomno to presega človeške moči. Tu se razodevata Božja ljubezen in ravnanje. Nebeški Oče namreč »veleva svojemu soncu, da vzhaja nad hudobnimi in dobrimi ter pošilja dež pravičnim in krivičnim.« Takšen je Bog. Ljubi brezpogojno in brez razlike.
Ko govorimo o Jezusovi zahtevi ljubiti celo sovražnike, smo pri jedru njegovega govora na gori. To je gotovo najbolj korenita, naravnost nezaslišana zahteva. Upira se naši človeški pameti. Nasprotuje človeškim nagnjenjem in tudi celotni zgodovini človeštva. Mnogi bi radi to zahtevo omilili in zgladili njeno neizprosno ostrino. Pravijo, da je dovolj, če ne sovražiš, ali pa, da je ta zapoved samo za popolne kristjane. – Toda zapovedi te vseobsežne ljubezni ni mogoče prikrojiti, niti se ji izmakniti. V njej se najjasneje pokaže, da evangelij ni zgolj človeško priporočilo, ampak je Božja zamisel. Ta visoka zahteva je kakor Božji podpis v Svetem pismu, dokaz njegove avtorstva. Še več, ljubezen do sovražnikov je drugo ime za Boga. – Ljubiti tiste, ki nas ljubijo, pozdravljati tiste, ki nas pozdravljajo – za to ni potrebno imeti nobene vere. Za to ne potrebuješ Boga. To zmore vsak. To je pač človeško. Evangelijske zahteve pa vse to ravno presegajo. »Evangelij, ki sem vam ga oznanil, ni človeški,« je zapisal apostol Pavel. Je nadčloveški. Človeka dviga iz njegove majhnosti, omejenosti, zagledanosti vase k junaškim dejanjem ljubezni in plemenitosti. Ob tem zaslutimo, kaj je Božje kraljestvo, o katerem Jezus neprestano govori. (po: F. Cerar, Evangelij na prepihu)

7. nedelja med letom

Nasilje je najslabši odgovor na težke probleme našega časa.
Mediji dnevno poročajo o nasilju.
Zgroženi beremo o nepredstavljivih zločinih,
gledamo slike neskončne revščine.
Nasilja ne moremo premagovati z nasiljem. To zmore le ljubezen.
Povsod išče dobro in nikoli ne obupa. Ne uživa v senzacijah zla,
ampak se veseli vsega dobrega, ki se kljub vsemu dogaja.
Blagor tistim, ki ne širijo nasilja.
Blagor nenasilnim, ki ne stremijo po moči:
ki se postavljajo na stran šibkih, in tistih, ki so žrtve drugih ljudi;
ki pogumno nastopijo proti zlorabi moči;
ki spiralo nasilja zasučejo v spiralo prijateljstva in ljubezni.
P. Bosmans, Vitamini za srce

Iz Pisma papeža Frančiška mladim
ob predstavitvi pripravljalnega dokumenta za sinodo 2018

»Dragi mladi, z veseljem vam naznanjam, da bo oktobra 2018 obhajanje škofovske sinode na temo ‘Mladi, vera in razločevanje poklicanosti’. Hotel sem, da bi bili vi v središču pozornosti, saj vas nosim v svojem srcu. Ravno danes predstavljajo pripravljalni dokument, ki ga izročam tudi vam kot ‘kompas’ za na pot.« Tako je papež Frančišek nagovoril mlade s pismom, ki jim ga je namenil ob predstavitvi pripravljalnega dokumenta za škofovsko sinodo 2018.
Ko je Bog rekel Abrahamu »pojdi«, kaj mu je hotel reči? Prav gotovo ne, da zbeži od svojih in iz sveta. Od Njega je to bilo močno povabilo, poklicanost, da bi pustil vse in šel proti novi zemlji. Kaj je za nas danes ta nova zemlja, če ne bolj pravična in bratska družba, ki si jo iz srca želite in jo želite graditi do vseh obrobij sveta.
Danes pa je žal »pojdi« dobil tudi drugačen pomen, kot je izroditev poštenosti,  krivičnost in vojna. Številni mladi so zaradi nasilja prisiljeni ter primorani bežati iz svoje rojstne dežele. Njihov krik se dviga k Bogu, kakor tisti Izraelov, ki je bil suženj pod faraonovo tiranijo (prim. 2Mz 2,23).

Naslovljeno na vas

Zahvala
V preteklem tednu so mi predstavniki Župnijskega sveta izročili vaše darilo ob mojem okroglem življenjskem jubileju, ki je bilo najavljeno že ob voščilu na dan novega leta. Hvala vam za vaš velikodušni dar!
Upoštevati moram vaš namen in če Bog da, se bom podal na romanje v drugi polovici leta. Vem, da je nekaj naših župljanov že bilo v Sveti deželi. Gotovo pa si še marsikdo želi to doživeti, pa bi bilo vsaj nekaterim to tudi mogoče. Te vabim, da razmislijo, če bi romali skupaj. Če se za to odločite, mi čimprej sporočite, da se dogovorimo o tem.
Še enkrat iskrena zahvala vsem in vsakemu za vaša voščila, za presenečenja, za vsa darila. Bog vam povrni!

Napoved: v soboto popoldne, 4. marca in v nedeljo dopoldne, 5. marca bo med nami pater frančiškan Silvin Krajc, ki bo s patrom Lebrehtom vodil župnijski misijon pri nas v adventu: pri sv. mašah nas bo nagovoril, spovedoval, v soboto zvečer pa se bo po maši srečal z vsemi župnijskimi sodelavci (prosim, rezervirajte si čas), …

Kristjani živimo v občestvu Cerkve (župnije) in smo vedno na poti osebne in skupne posvetitve v Kristusu. Učimo se nositi samega sebe z vsemi omejitvami, slabostmi, krhkostjo, grešnostjo, ranami in bremeni. Ni nam tuje hrepenenje po novi rasti, po stalnem spreobračanju h Kristusu, po svetosti, ki je naš zadnji pristan.

Bogu hvala za misijon, ki lahko postane za vsakega, kateri se bo z vsem srcem nanj pripravljal in ga potem vsakodnevno, vztrajno, celostno, v molitvi zbrano živel, milostni čas prenove osebne in župnijske vere in veselja nad lepoto krščanskega življenja. Zato že sedaj velja in bo z vsakim dnevom priprave še bolj veljalo: »Kar koli vam Jezus reče, storite!« (p. Silvin Krajnc)

Zato prvo nedeljo v marcu ne bo sv. maše v Šentrupertu.

Sklepi februarske seje ŽPS bodo objavljeni v naslednjih oznanilih.

MAŠNI NAMENI

NED – 19.2.
7. nedelja med letom
Konrad, spokornik    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za družine z malimi otroki

PON. 20.2.
Sadot, perzijski, muč.  
17.00 za vse +Šoštarjeve

TOR – 21.2.
Peter Damijani, šk., c.u  
17.00 za +Danico Košenina –oblet.

SRE – 22.2.
Sedež apostola Petra    
17.00 za +Marijo Semprimožik

ČET – 23.2.
Polikarp, škof, mučen.  
16.00 za prijateljstvo z Bogom in ljudmi (v Šentrupertu)
17.00 za +Martina Luknerja –30. dan

PET – 24.2.
Matija, apostol    
17.00 za +Ferdinanda Orožima in vse Jakovčeve

SOB – 25.2.
Valdburga, opatinja    
17.00 za +Franca Derča

NED – 26.2.
8. nedelja med letom
Konrad, spokornik  
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Amalijo, Andreja Urankar-obl.

Veroučne počitnice: verouka ne bo. Družine veroučencev pa lepo vabljene k nedeljskim sv. mašam. Prisluhnili bomo pismu slovenskih škofov.

Občni zbor Župnijske karitas Gomilsko bo v torek ob 18.00 uri v Domu srečanj. Lepo vabljeni vsi sodelavci ŽK Gomilsko, ga. tajnica ŽPS Gomilsko in vsi člani Komisije za dobrodelnost pri ŽPS Gomilsko.

Versko srečanje za odrasle bo v četrtek ob 19.00 uri v Domu srečanj. Gostja—voditeljica bo s. Emanuela Žerdin, sodelavka Ljubhospic. Tema: Minljivost me uči živeti. Lepo vabljeni. Povabite še druge.

Bralci v ned.: I. Anja Rožič Plazovnik, Matjaž Rožič, II. Petra Rančigaj, Damjana Rojnik
Dežurni ministrant(ka): po en dan tisti, ki boste doma
Urejanje župnijske cerkve: Trnava